Kuriatka – dve sa snažia postaviť, ale nejde im to

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.3.2021 11:53
Olinko2021

XXX.XXX.217.136

Ahojte, potrebovala by som poradiť, včera sa nám vyliahlo 20 kurčiat 17 z nich už behá po krabici, papajú, pijú no tieto dve sa snažia postaviť ale nejde im to (padajú na jednu stranu) čo by ste odporučili?
Radi by sme ich zachránili, pijú normálne ale papať nechcú...

21.3.2021 12:04
Mima79

XXX.XXX.223.61

Nejspíše jste jim pomáhala z vajec,že? Bohužel je nejspíše,zcela určitě nezachráníte. Utratte je. Bohužel,i to patří k chovatelstvi.

21.3.2021 12:06
veraboskova

XXX.XXX.0.235

No nevím, já přendavám z líhně suchá a životaschopná kuřata, která už normálně v rámci možností stojí.
V odchovně je můžou ostatní kuřata ušlapat, tam to chce aspoň je oddělit kartonem. Kolik hodin jsou po vylíhnutí? Nějak z fotky nepoznám, jestli jenom odpočívají po vylíhnutí a mají šanci se srovnat nebo už je to marné.

21.3.2021 12:07
Olinko2021

XXX.XXX.217.136

Všetkým sme museli pomáhať lebo ani po 24 hodinách trápenia nevyliezli len hlava bola von, väčšina bola tiež takáto ale po pár hodinách sa dali doporiadku len tieto dve nič... Sem tam sa postavia a prejdu par krokov ale akonáhle ich preložíme z liahne do krabice tak sme znova na začiatku

21.3.2021 12:18
jo012810

XXX.XXX.101.35

Olinko2021 napsal(a):
Všetkým sme museli pomáhať lebo ani po 24 hodinách trápenia nevyliezli len hlava bola von, väčšina bola tiež takáto ale po pár hodinách sa dali doporiadku len tieto dve nič... Sem tam sa postavia a prejdu par krokov ale akonáhle ich preložíme z liahne do krabice tak sme znova na začiatku

Víte, ono se plést přírodě do reprodukce je vždy složité a většinou to nic dobrého nepřináši. Takže asi takhle. Pokud máte odzkoušenou líheň a jiné výsledky líhnutí byly OK, pak násadová vajíčka neměla potřebnou biologickou hodnotu(krmení, ustájení a ostatní) a bez vaší pomoci by v přírodě všechna uhynula. Pokud naopak máte vyzkoušeno, že stejná vajíčka se vám v jiné lihni, či pod kvočnou vylíhla, hledejte příčinu v kvalitě líhně a jejím nastavení. Vždy říkám, co je slabé, nemůže v přírodě uspět a proto se s nimi netrapte (a je rovněž) a utraťte je.

21.3.2021 12:19
Olinko2021

XXX.XXX.234.255

Vyliahli sa večer okolo 8 ale len dneska ráno sa odtrhli od škrupiny, zatiaľ sú stále v liahni aby ich náhodou neušlapali.

21.3.2021 12:20
Olinko2021

XXX.XXX.234.255

Toto je naše prvé liahnutie, kuriatka sme mali len keď žil môj dedo (asi ored 15 rokmi) takže toto je prvý krát a je to liaheň Cleo 5

21.3.2021 12:21
Mima79

XXX.XXX.223.61

Znám to,kuřata se naklovou,a jsou taková hodně ulepena,a skořápky je nepustí,i když vejce praskne. A při tom vlhkost v lihni máte stejnou jako každé líhnutí. Je to nejspíše problém u chovne slepice,špatně krmné,moc bílkovin. Tak mne to učí zkušení chovatelé. Nemusí být problém jenom líheň.

21.3.2021 12:23
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Dejte sem info, jestli líhnete v líhni opakovaně se stejným výsledkem. Co máte za líheň, kolikátý den kuřata naťukala vejce, kolikátý den jste jim začala pomáhat. Jak často jste otevírala líheň. A jestli kuřata když jste jim pomáhala už byla zatažená a nikde nic ve vejci nekrvácelo nebo to bylo jinak.
On ten pupek na kuřeti vypadá, jak kdyby byl špatně zatažený, tak jestli to mělo víc kuřat. Jakou teplotu máte na líhni nastavenou v průběhu líhnutí.

21.3.2021 12:29
Olinko2021

XXX.XXX.234.255

Cleo 5, celú dobu 38 len od 19-21 dňa 39,5. Začali sa preďobávať na 20-ty deň a po 26 hodinách sme začali pomáhať, nekrvácalo nič pretože sme dávali dole len škrupinku bez porušenia blany, pupočnú šnúru mali dovtedy kým to nevyschlo a sami to neodtrhli, pupky majú už pekne zahojené toho sme sa im ani nedotýkali celú dobu a liahli sme prvý krát v živote

21.3.2021 12:40
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tak myslím, že to začíná být "víc jasné". Asi vám tu poradí petraodlesa nebo někdo jiný kdo má stejnou líheň.
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3790403/lihen-cleo-5-moje-zkusenost?from-list=1#a3804394
Osobně si myslím, že by bylo fajn dát do líhně spolehlivý teploměr a trochu si ověřit teplotu. Na dolíheň ta vaše 39,5 asi nebude to pravé ořechové. To mi přijde nějak moc na to, že se na dolíhnutí nechává teplota stejná nebo naopak snižuje. Mohlo to způsobit předčasné naťukání vajec ikdyž kuřata ještě nebyla hotová.
Ale to jenom spekuluju, určitě by měli poradit chovatelé co líhnou v téhle líhni.
Z kolika vajec se vám "vylíhlo" těch 20 kuřat? I tak přes to loupání vajec mi přijde, že na poprvé je to dobrý. A jestli ta zbylá kuřata to sama nerozchodí, tak jsem neváhejte je utratit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.3.2021 12:42

já bych to vůbec neřešila. prostě kuře, které nestojí, není kuře, které se odchovává.

na líhni to vezmu a hodím mezi odpad.

doma to vezmu, šlehnu s tím o stůl a hodím psovi.

21.3.2021 12:43
Olinko2021

XXX.XXX.234.255

Z 25 vajec 20 malých, počkáme ešte a uvidíme či sa dajú dokopy

21.3.2021 12:52
honzapm

XXX.XXX.134.34

No, pokud jste měla v líhni teploty, které popisujete (nevhodně vysoké),
tak myslím, že to je pěkný výsledek. Normální je v líhni mít 37,8, dolíhni 37,6.
Určitě se radujte z těch celých 17 ks v pořádku - to je hodně.
A tahle tři už měla mít dávno rozmáčknutou hlavičku. Pěkně to křupne. Křup.

21.3.2021 12:55
Olinko2021

XXX.XXX.234.255

21.3.2021 18:15
Olinko2021

XXX.XXX.234.255

Dali sa nakoniec doporiadku, začala som im dávať tekutú stravu cez striekačku a už si zobú aj suchú pri ostatných v krabici

21.3.2021 18:52
jo012810

XXX.XXX.101.35

No, hurá. Pokud vydržíte po několik generací, podaří se vám vyselektovat drůbež, které bude třeba pomáhat vylíhnout a z počátku uměle vyživovat. Tak nějak vidím paralelu např. u pražského krátkozobého rejdiče, který neumí odchovat sám potomstvo a tak se podsazují vejce pod chůvy a nebo vylíhlá holoubata krmí chovatel...Pochopitelně, že jsem tím projevil svůj názor, ale každý hledá tu svoji cestu v chovatelství a může mít naprosto jiné záměry a postoje....

22.3.2021 09:20

jo012810 napsal(a):
No, hurá. Pokud vydržíte po několik generací, podaří se vám vyselektovat drůbež, které bude třeba pomáhat vylíhnout a z počátku uměle vyživovat. Tak nějak vidím paralelu např. u pražského krátkozobého rejdiče, který neumí odchovat sám potomstvo a tak se podsazují vejce pod chůvy a nebo vylíhlá holoubata krmí chovatel...Pochopitelně, že jsem tím projevil svůj názor, ale každý hledá tu svoji cestu v chovatelství a může mít naprosto jiné záměry a postoje....

tak tak. tohle pomáhání není nic jiného než brutální selekce na neživotaschopnost.

22.3.2021 09:47

Je to marný, marný, marný, slyšet to nechtějí, je to jako házet hrách na zeď, či perly s..... s rozmachem masového "chovu" slepic jako domácích mazlíčků to bude ještě horší a horší...oni to takto nevidí, jsou přeci srdcaři, co zachraňují nebohé slepice z velkochovů a žijí pak s pocitem blaha, jak moc udělali pro planetu. A když jim napíšete, že hlavně udělali radost majiteli velkochovu, tak jste div ne lynčováni....nemá to smysl, když někdo slyšet nechce, je i osvěta na houby...

22.3.2021 11:20
jo012810

XXX.XXX.101.35

Jak v přírodě, tak v lidské společnosti je třeba se vyhýbat nepřirozenostem. O tom (lidská společnost) píše např. v knze Příliš mnoho dobra Charels Murray. Ale to je trochu jiná písnička. Nicméně i člověk je součástí přírody.

22.3.2021 11:43
Olinko2021

XXX.XXX.217.136

Nikomu neberiem názor lenže som človek ktorý pomôže všetkému čomu sa ešte dá pomôcť, a nie nie som množiteľ pretože tie kuriatka budú len naše a nemám v pláne nejaké predávať ani teraz a ani v budúcnosti... A pokiaľ vy čo tu vravíte že je to proti prírode pozrite sa na to z iného uhlu pohľadu, je pravda že aj človek je súčasťou prírody a pozrite sa koľko detí sa rodí chorých a pod. Ktoré potrebujú inkubátor a potrebujú viac starostlivosti, tak ako to dieťa ktoré porodí vaša žena/priateľka tak isto aj to malé stvorenie ktoré sa vykľuje z toho vajíčka či sa narodí nejakému inému zvieratu majú právo žiť. Pokiaľ máte na toto taký názor tak si položte otázku "čo keby moja žena porodila dieťa ktoré bude musieť bojovať o život" tak isto by ste ho zbavili trápenia a bolesti? Tak isto by ste s ním šlehli o stôl aby sa netrápilo? Neverím... Každý tvor na tomto svete má právo žiť a preto mám názor taký že pokiaľ mu je predurčené zomrieť tak mu nepomôže ani tá pomoc, ani snaha ho zachrániť... Pokiaľ má zomrieť a nechce samo bojovať o ten život tak by sa vzdalo. Je mi ľúto ľudí ako ste vy, takých ktorí nevidia tie malé zázraky ktoré sa dejú aj keď z našou pomocou.

22.3.2021 12:04
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Nesrovnávejte zvířata s lidmi.
To kuře nemá právo na život; na druhou stranu má právo nebýt týráno. Humánní usmrcení je naprosto etické, legální a za jistých okolností jediným možným způsobem, jak zajistit, aby nedošlo k jeho týrání.

Nicméně dělejte si, co chcete. Pokud ta zvířata nebudete množit ani posílat dál, pokud je nebudete týrat neadekvátní péčí (a to je i péče přílišná), je to jen Vaše věc.

22.3.2021 12:12

"pozrite sa koľko detí sa rodí chorých a pod." ano, to je taky proti přírodě :-)

22.3.2021 13:26
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tak jestli jsou kuřata určena na konzum, tak bych to neřešila. Jestli něco půjde do chovu, tak označit problémová kuřata a určit na konzum.
Ono je to dvousečné. Ono třeba zachráníte kuře co se mu trochu rozjíždí nožka, a ono povyroste, přibere a padne na nohy. Prostě není v pořádku od mala a je třeba na to brát zřetel.
Nebo pomůžete kuřeti co se pořád ne a ne vylíhnout a pak zjistíte, že vůbec neroste a ostatní ho ušlapají. Že to zkrátka podruhé nemá cenu zachraňovat. Protože příroda asi věděla, že s ním něco nebylo v pořádku.
Hlavně vychytejte líheň, ať se jim příště daří vyskákat bez pomoci. Přeci jenom líhnete poprvé, to člověk dělá víc chyb a musí se poučit a vychytat to. Ale to zvládnete, držím vám palce

22.3.2021 13:32
Asumba

XXX.XXX.34.227

První líhnutí... když nepujdou dal do chovu..já to fakt chápu.
Komentáře jako křup krup jsou snad zbytečné.

Děláme to přeci s láskou, ne?
Hezký den všem.

Kdo v dnešní době netouží po zázraku.

22.3.2021 14:07

Asumba napsal(a):

Hezký den všem.

Jen ne za každou cenu. A pak je tu milion dotazů, co dělat, že kuře nežere, má průjem, leží, nehýbe se, slepice má to či ono ..............a on je mnohdy na začátku ten blbě se klubající jedinec, co nám srdce nedovolilo ho utratit.
Nemá smysl srovnávat s dětmi, to je trochu mimo mísu a etika lékařství do chovu užitkových zvířat fakt nepatří, ikdyž nad tím můžeme polemizovat.

22.3.2021 14:07
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Asumba napsal(a):

Hezký den všem.

Konečně rozumný a empatický názor, se kterým se mohu dobře ztotožnit.

22.3.2021 14:57
Asumba

XXX.XXX.34.227

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jen ne za každou cenu. A pak je tu milion dotazů, co dělat, že kuře nežere, má průjem, leží, nehýbe se, slepice má to či ono ..............a on je mnohdy na začátku ten blbě se klubající jedinec, co nám srdce nedovolilo ho utratit.
Nemá smysl srovnávat s dětmi, to je trochu mimo mísu a etika lékařství do chovu užitkových zvířat fakt nepatří, ikdyž nad tím můžeme polemizovat.

To já chápu.
Tak trochu si ale myslim, ze skoro kazdy, kdo chová, si vzpomene alespoň na jeden případ, který by dnes už dělal jinak, protože už sám vidí dál, víc viděl, zažil a pochopil...někdy to člověk prostě zkusit chce a dost možná i musí, aby...

22.3.2021 14:59

jj. třídění kuřat je jedna z nejlepších věcí, které jsem se na líhni naučila. ve finále je všechno lepší pro všechny zúčastněné.

nemá to prostě cenu, zachraňovat. užitkovost bývá nízká a do chovu to není, tak co s takovým zvířetem?

22.3.2021 15:12
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Varaxi napsal(a):
Nesrovnávejte zvířata s lidmi.
To kuře nemá právo na život; na druhou stranu má právo nebýt týráno. Humánní usmrcení je naprosto etické, legální a za jistých okolností jediným možným způsobem, jak zajistit, aby nedošlo k jeho týrání.

Nicméně dělejte si, co chcete. Pokud ta zvířata nebudete množit ani posílat dál, pokud je nebudete týrat neadekvátní péčí (a to je i péče přílišná), je to jen Vaše věc.

S lidmi to srovnávat netřeba.

Ale nejsem si jistý, jestli by jste ten stejný kategorický soud (nemá právo na život) vynesla nad tvorem, který neřadíte do kategorie hospodářských zvířat. Mám silné podezření, že by jste udělala všechno pro to, aby přežil.

Stačí se podívat do jiných témat, co všechno se dělá pro přežívání psů, koček atd., pro které by eutanazie byla často vykoupením. Aplikujte stejný metr.

Já chápu,že v produkčním chovu se tahle dilemata neřeší (viz. názor Bodlinky), ale v tomto případě je to chov zájmový, proto je celkem pochopitelná snaha udělat pro to vylíhlé kuře maximum.

Není to racionální volba, je to prostě pocitová záležitost ...

Navíc v tomto případě se s největší pravděpodobností nejedná o nějaké genetické postižení, je to výsledek líhnutí, kde nebyl úplně dodržen ten nejsprávnější postup

22.3.2021 15:24

Štefan1 napsal(a):
S lidmi to srovnávat netřeba.

Ale nejsem si jistý, jestli by jste ten stejný kategorický soud (nemá právo na život) vynesla nad tvorem, který neřadíte do kategorie hospodářských zvířat. Mám silné podezření, že by jste udělala všechno pro to, aby přežil.

Stačí se podívat do jiných témat, co všechno se dělá pro přežívání psů, koček atd., pro které by eutanazie byla často vykoupením. Aplikujte stejný metr.

Já chápu,že v produkčním chovu se tahle dilemata neřeší (viz. názor Bodlinky), ale v tomto případě je to chov zájmový, proto je celkem pochopitelná snaha udělat pro to vylíhlé kuře maximum.

Není to racionální volba, je to prostě pocitová záležitost ...

Navíc v tomto případě se s největší pravděpodobností nejedná o nějaké genetické postižení, je to výsledek líhnutí, kde nebyl úplně dodržen ten nejsprávnější postup

Lze souhlasit do té míry, pokud bude takový chovatel zodpovědný a jeho dvorek mu to kuře opustí jen na pekáči. Jenže takových je, řekněme si, při dnešním trendu (vidím to u hedvábniček na fb, byť sám mám také jen hobby chov, ale snažím se zachovat standard) minimum. Každý prodává kde co, napíše hobby chov a leze vám to z vajec jak májová koťat co do barevnosti a pak si ještě vyposlechnete, že když to má kroužek, je to čistokrevné, ač na první pohled je zřejmé, že to nesedí do vzorníku barev ani náhodou. A to nemluvím o těch amerických typech zvířat, která se hrozně všem líbí, ale mrskají to se vším ostatním hlava nehlava.

22.3.2021 15:46
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Lze souhlasit do té míry, pokud bude takový chovatel zodpovědný a jeho dvorek mu to kuře opustí jen na pekáči. Jenže takových je, řekněme si, při dnešním trendu (vidím to u hedvábniček na fb, byť sám mám také jen hobby chov, ale snažím se zachovat standard) minimum. Každý prodává kde co, napíše hobby chov a leze vám to z vajec jak májová koťat co do barevnosti a pak si ještě vyposlechnete, že když to má kroužek, je to čistokrevné, ač na první pohled je zřejmé, že to nesedí do vzorníku barev ani náhodou. A to nemluvím o těch amerických typech zvířat, která se hrozně všem líbí, ale mrskají to se vším ostatním hlava nehlava.

Samozřejmě máte pravdu, ale úplně to nesouvisí s tou záchranou 2 kuřat, které by v racionálně vedeném chovu byla utracena.

22.3.2021 16:28
jo012810

XXX.XXX.101.35

Štefan1 napsal(a):
Samozřejmě máte pravdu, ale úplně to nesouvisí s tou záchranou 2 kuřat, které by v racionálně vedeném chovu byla utracena.

Ale ano, souvisí....Dnes je doba, kdy se mnozí chytili trendu, že je lépe nenázývat věci pravým jménem. A tak se nám, jak "klacek" , každý klacek má dva konce, nabízí ta či ona korektnost, či nízká empatie apod. Někde jsem četl pěknou věc o rasizmu, který byl přirovnán ke kečupu a hodí se vlastně ke všemu, tedy v různých proslovech. Zachraňovat užitkové zvíře a sem rozhodně slepice patří, když nemá sílu se samo vylíhnout, je nezodpovědnost k tomu zvířeti a dalším jeho případným generacím. I pro vlastní užitek je to scestné. Třeba si skutečně vychytá zadavatel nedostatky v líhni a chovu a příště již bude moudřejší a tím prospěje přírodě i sobě.

22.3.2021 17:11
Štefan1

XXX.XXX.208.238

jo012810 napsal(a):
Ale ano, souvisí....Dnes je doba, kdy se mnozí chytili trendu, že je lépe nenázývat věci pravým jménem. A tak se nám, jak "klacek" , každý klacek má dva konce, nabízí ta či ona korektnost, či nízká empatie apod. Někde jsem četl pěknou věc o rasizmu, který byl přirovnán ke kečupu a hodí se vlastně ke všemu, tedy v různých proslovech. Zachraňovat užitkové zvíře a sem rozhodně slepice patří, když nemá sílu se samo vylíhnout, je nezodpovědnost k tomu zvířeti a dalším jeho případným generacím. I pro vlastní užitek je to scestné. Třeba si skutečně vychytá zadavatel nedostatky v líhni a chovu a příště již bude moudřejší a tím prospěje přírodě i sobě.

Reagoval jsem na příspěvek, ve kterém byla v podstatě popisována neserióznost - "... leze vám to z vajec jak májová koťat co do barevnosti ..." a tahle věc opravdu nesouvisí se záchranou těch dvou kuřat.

Sám jsem jednou zachránil kuře, které jsem už měl v ruce, abych udělal rychlý konec. Pod kvočnou se mi vylíhly jenom 4 kuřata (araukany) a jedno tahalo jednu nožku za sebou. Ty zbylé kuřata vypadaly jako kohoutci a to jedno nepovedené jsem měl za slepičku. Dva dny takto "chodilo", nazobalo se, ale většinou poposedávalo. Tak jsem ho odchytil a chtěl mrsknout o zem, ale jak jsem ho držel, tak jsem zkusil v patě ohnout - šlo to bez odporu a tak jsem udělal neumělou dláhu z kousku pozinkovaného drátu, který jsem přilepil kouskem náplasti. Po třech dnech jsem sundal a kuře chodilo korektně. Opravdu z něho vyrostla jediná slepička, která pak snášela a měl jsem jí několik let. Nedovedu vyhodnotit její užitkovost, protože nesleduji individuální snášku, ale snášela. A rozhodně nemohu říct, že bych z tohoto rozhodnutí měl špatný pocit.

K té poslední Vaší větě - prospění přírodě, to už je, abych použil Vaše přirovnání, tím kečupem ... protože chov rozličných plemen slepic, líhnutí v líhních ... s přírodou už moc společného nemá ... to je dílo člověka, který na sebe bere roli Boha, který rozhoduje o životu a smrti ... a třeba jenom proto, že má pár bílých pírek navíc.

22.3.2021 17:43
Asumba

XXX.XXX.34.227

Každý podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.
Sama dobře vidím, co dělá ne/selekce u koní (muž je podkovář a ono staré "bez kopyt není koně" bohužel není chovatelským kritériem. Ortopedická péče dokáže upravit /odvrátit / schovat ledacos. Ale....no nic, to jsme zase někde jinde)

Přidejte reakci

Přidat smajlík