Dobrý den
Mám otázku mám doma kachničku pižmovou.
Je od malička bez kačera.
Teď nám začla snášet vajíčka.
A teď potřebuji poradit.
Nechat kacku snášet a nechat ji zasednout? I když víme že se nic nevyklube?
Přestane ji to bavit?
Nebo zakoupit nasadove vajíčka 1-2 a nechat vyklubat prcky které bych pak třeba darovala?
Nebo vajíčka odebírat a zkonzumovat?
Děkuji za informaci
katerinic
napsal(a):
Dobrý den
A teď potřebuji poradit.
Přestane ji to bavit?
Nebo zakoupit nasadove vajíčka 1-2 a nechat vyklubat prcky které bych pak třeba darovala?
Děkuji za informaci
Musíte se rozhodnout, co chcete.
Chcete odchovat kačeny, sežeňte vejce.
Chcete slepice, podložte ji slepičí.
Nechcete líhnout nic - odebírejte. Mně takto nanesla pižmovka prakticky v jednom kuse 120 vajec. Manželka je používala do pečení anebo s oblibou na nudle. V lednici při 3 C) nám vydržely beze změny senzorických vlastností 3 měsíce - i po této době byly žloutky i bílky kompaktní.
ano, ak mate iba jednu kacicku, tak bude jej zozente oplodnene vajicka a nech si vyliahne mlade alebo jej podstrcte hociake ine vajicka co by mohla vyliahnut, najlepsie kacacie ci uz pyzmovka alebo obycajne kacice.
Kacacie vajicka konzumujeme aj u nas, nejako v tom necitime rozdiel. Ale mozno by bolo lepsie jej dopriat aby odchovala nejake mlade :) ale tie by jej bolo dobre nechat nech sa o ne stara a darovat az ked budu vacsie. Pyzmovky udajne dokazu aj dvakrat rocne sediet, cize ak by ste jej male odobrali velmi skoro, moze coskoro opatovne znasat a znovu chciet sediet.
Urcite nenechat zbytocne sediet na prazdnych vajickach to k nicomu nevedie, maloktoru to prestane bavit a zbytocne sa vysiluje.
reznade
napsal(a):
Mě by zajímalo jak dlouho bude mít kachna dobrou oplozenost vajec po oddělení kačera? Víte to někdo, máte s tím nějaké zkušenosti?
Děkuji za případnou odpověď.
Hm, je to zaujímavá otázka, vychádzam z toho, že nosnice (sliepka, kačica atď) znáša cca 2 týždne vajíčka oplodnene a ak nechce chovateľ od toho samca ale od iného, je potrebné oddeliť samicu a 2 týždne pre istotu 3 aby zniesla všetky vajíčka, ktoré mohli byť oplodnene. Následne po pareni s novým samcom cca 48 h po prvom pareni je vajíčko znesené aj oplodnene.
Teraz je otázne ak prebehne párenie ale ešte zopár dní neznáša vajíčka koľko treba čakať? Môžno budú vajíčka oplodnene ale znesie ich neskôr a aj po tých 2 týždňoch, čo by sme už brali ako neoplodnene?
Uživatel s deaktivovaným účtem

katerinic
napsal(a):
Dobrý den
A teď potřebuji poradit.
Přestane ji to bavit?
Děkuji za informaci
A to máte doma jenom tuto jednu kachnu jako mazlíka, nebo více kusů drůbeže? Podle mne je chov jednoho kusu na etické hranici, většina drůbeže je buď hejnový nebo alespoň párový druh.
ančovička1
napsal(a):
Proc chcete kacera oddelit??..kacenky uz sedi na vejcich?
Chci kačera a 1 kačenu, která stále nesnáší, konečně přemístit z chlívka ven. Už mají i nově oplocený vlastní výběh aby si se slepicemi vzájemně nezanášely. No a druhou kačenu nechám v tom chlívku, který bývá přes den samozřejmě otevřený, už má 13 vajec v kukani (3 možná nejsou její), tak doufám že brzo zasedne, ikdyž peříčka si ještě nevytrhává. Ty 3 vejce byly sneseny do žlabu když ještě ani ta jedna kačena neměla upevněnou tu kukaň jako hnízdo, tak nejsou jisté, která je snesla. Pak tam vejce dlouho nepřibilo, tak jsem je postupně po 1 předělala do kukaně, aby aspoň ta kachna co začala pravidělně snášet udržovala jejich zahříváním při snášení jejich líhnivost.
Už jsem psala že je chci dát ven a zrovna jsem zjistila že má být další vlna nočních mrazů, tak se to zas oddálilo. Chci je odělit dřív než ta jedna zasedne abych mohla vyvézt promočenou podestýlku a nerušila tím kachnu při sezení.