Dobrý den,
před rokem jsem si pořídil 1velkou USA hedvábničku kvůli její kvokavosti. Je stará necelé dva roky a zatim kvokala jen jednou loni a po několika dnech opustila hnízdo. Zato snáší od ledna cca 4-5 vajec týdně. Můžu ještě doufat, že se s přibývajícím stářím pravidelně rozkvoká, nebo se mám smířit s tím, že mám nějakou nosnou verzi? :)
Díky za rady.
Tomáš zk
napsal(a):
Dobrý den,
před rokem jsem si pořídil 1velkou USA hedvábničku kvůli její kvokavosti. Je stará necelé dva roky a zatim kvokala jen jednou loni a po několika dnech opustila hnízdo. Zato snáší od ledna cca 4-5 vajec týdně. Můžu ještě doufat, že se s přibývajícím stářím pravidelně rozkvoká, nebo se mám smířit s tím, že mám nějakou nosnou verzi? :)
Díky za rady.
A vy jí ta vejce necháváte v hnízdě? Nebo jí je odebíráte a nahrazujete umělými? Slepici ke kvokání povzbuzuje plné hnízdo. Víte to?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tomáš zk
napsal(a):
A ještě jedna věc. Je krmena granulemi pro nosnice. Nevím, jestli tam není něco, co kvokavost potlačuje..
Není.

Každý kus je individuální. Já jich mám aktuálně 6, hedvábek. Kvokají 3, 1 už je nasazená. A je jim jedno, jestli mají vejce nebo ne. Jakmile prostě přijde jejich čas, tak sedí sveřepě na zemi v kurníku i bez vajec. Před měsícem nesly jak o život po cca dvouměsíční pauze, byla zima, prodal jsem 20 násadových vajec a teď mi budou chybět. U mě je to podle mne změnou počasí, protože krmím stále směsí pro nosnice, teď měly i maso, kosti, tvaroh....
Tomáš zk
napsal(a):
Mají tam jen jeden podkladek, ale vejce vybírám až večer. Možná je tam tedy zkusim nechávat.
Vejce odebírám, zabrání se tím jejich poškození, můžete si tak zkontrolovat jejich hmotnost( zda se hodí k líhnutí), kvalitu skořápky, tvar vejce (ne každé vejce je vhodné k líhnutí). V hnízdě zkuste nechat pár podkladků, ale slepice, když se rozhodne kvočet, sedí i na prázdném hnízdě.
Tomáš zk
napsal(a):
Tak holka zasedla, ale nevydrží sedět. Klidně se dopoledne prochází s ostatníma a od odpoledne do rána zase sedí. Do toho ještě snese denně vejce. Takhle to trvá skoro týden. Je to normální?
Ano, vejce sbírejte, ukládejte špičkou dolů v chladné místnosti, 2x denně naklápějte ze strany na stranu. Slepice nejspíš do týdně- 14 dní zasedne.

Hedvábky jsou fakt kvokací blbky, nepotřebují nic. Jakmile to na ne přijde, budou sedět klidně na zemi jak koule😉