Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.4.2021 12:01
honzapm

XXX.XXX.134.34

V září jsem dával na Facebook, asi zapadlo, tak zkopíruji sem.

Zdravím. Den A suchou pšenici dám do kbelíku, tak 60% kbelíku. A zaliju čistou vodou. Za 24 hodin skoro plný kbelík sliju, tu žlutou vodu a počínající kvašení, rozdělím do dvou až tří kbelíků, aby se mi to snadněji proplachovalo (množství) a klidně 5-8x propláchnu čistou vodou a slévám a napouštím, dokud je prostě zakalená. Je to podle kvality pšenice i podle teploty. V horku to víc pracuje. I to ucítíte, takovou chlebovou vůni. Veškerou přebytečnou vodu sliju a dám někam, kde na to nepůjdou hlodavci, hrabat kočky a ujídat vrabčáci. Za dalších 24 je v létě připraveno k podání drůbeži. Pokud je zima, tak je potřeba ještě 24-48 dalších hodin. To už ale neproplachuji, ale jenom prohodím, jako něco na pánvičce, aby mohl vzduch i ke spodním zrnům a nekvasila ta trochu vody tam. Tj. každý den dávám suchou pšenici do kýble, napustím čistou vodu. Také každý den proplachuji tu z předchozího dne a každý den mám pro drůbež hotovou. Takže to trvá 3-4 dny celkem. Záleží, jaké je počasí, pokud to stojí venku nebo jaká je teplota v domě. U nás se netopí a jsme na horách. Někdy stačí i když kouká jen kousíček kořenů, nemusí to být moc naklíčené. I namočená pšenice už má aktivované příznivé enzymy. S dlouhými kořínky to drůbež nezobe tak ochotně a drží to hodně pohromadě. Nezaměňovat kořínek a klíček, klíček je tlustší, krémově nažloutlý, kořínek jde první a je tenký bílý. Asi jste neproplachovala a pak to kvasí. Tu pěnu a veškerou nečistotu je potřeba propláchnout. Je to jiné s čištěnou pšenicí potravinářské kvality a s nečištěnou od kombajnu, kde jsou i různé plevele, hmyz a pod. Můžete si část kyblíků na dně provrtat drobnými dírkami a bude se vám to líp proplachovat a slévat. Můžete mít nějaké šikovné sítko nebo hrnec s vložkou. Můžete mít systém menších a větších kbelíků, aby to neteklo. Můžete do namáčet v nějaké síťce nebo punčoše a pak to máchat. Systém si určitě najde každý svůj. Za mě je to voprc, ale co bych pro své lásky a komtesy neudělal, že. Při proplachování venku se vždy zmáchám, ale stejně to pro ně dělám. 🙂 Naklíčenka má vynikající výživové hodnoty, vyšší, než suchá pšenice.

Cyklím tak 4-6 kyblíků, podle toho, kolik zvířat zrovna mám a kolik pšenice jim chci dávat. Teď mám asi 220 zvířat, takže tomu těch 20 minut věnovat musím denně. Každá pšenice bobtná jinak. Menší kolikrát nabyde, že kyblík je pak jako Hrnečku vař.

Na vrchu je to trochu oschlé, tam to tolik neklíčí, hned pod tím ano a spodní vrstva, kde je i po slití trochu vody, tam není vzduch, takže tam to taky neklíčí. U nějaké síta, síťky nebo provrtaného kbelíku je to jiné. Píšu to proto, aby si někdo nemyslel při letmém pohledu shora, když to máte na vzduchu, že "to nic nedělá", chce to prohrábnout a uvidíte. Pokud to drůbež nezobe už tak ochotně nebo to rozhrabují nebo mám naklíčeno trochu víc, tak prostě jeden den nenamočím, další den nesliju a to, co mám, rozdělím na dva dny nebo den vynechám a nedám jim to. A jak to panečku druhý den ochotně zobkají. Víc, jak den nenamočit už znamená přerušení, než se to zase rozjede. Třeba to někdo dělá jinak, já pro stovky kusů takhle.

2.4.2021 12:48
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Honzo, děkuji 🐔🐔🐔 lépe se to popsat nedá. Jste poklad.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.4.2021 13:42

Dělám stejně a stejně to nežerou, potvory.

2.4.2021 13:56
honzapm

XXX.XXX.134.34

Teď na jaře to nechávám delší dobu - je zima.
Takže proplachuji i další den po slití a pak před podáváním.
Takže dva výplachy navíc.

FruFru - a nebude to tím, že máte Hedvábničky? To je diagnóza.

2.4.2021 14:19
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Co mají nejraději hedvábničky? Diagnóza 😂🤔

2.4.2021 16:58

honzapm napsal(a):
Teď na jaře to nechávám delší dobu - je zima.
Takže proplachuji i další den po slití a pak před podáváním.
Takže dva výplachy navíc.

FruFru - a nebude to tím, že máte Hedvábničky? To je diagnóza.

Jakože to nevidím, jo? Nejraději mají mě a hned pak maso😎

2.4.2021 17:45
honzapm

XXX.XXX.134.34

petraodlesa napsal(a):
Co mají nejraději hedvábničky? Diagnóza 😂🤔

Nejraději mají Krtkův dort. Zejména některé...

Přidejte reakci

Přidat smajlík