Prosvícení husích vajec

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.4.2021 13:44

Dnes, 11tý den co husa sedí jsem vejce prosvěcovala pomocí tuby od Pringles, molitanu a baterky. Bohužel z toho nejsem vůbec moudrá.
Viděla jsem na netu fotky jak to má vypadat i jak vypadá odumřelé či neoplodněné, jenže mě přišla všechna vejce stejná a hlavně neodpovídají ničemu z těch obrázků co jsem viděla, žádná pavučinka ani puntík.
Vejce vypadá z jedné půlky (podélné) prázdně a z druhé zas plně, čili půlka světlá půlka tmavá, nevím jak to lépe popsat. Asi to dělám blbě nebo nevím. Teď jsem docela v panice, prý jedno špatné vejce může vybuchnout a znehodnotit všechna ostatní.
Máte někdo radu či názor? Díky.
Ještě dodám že houser během snůšky pojímal a husa sedí vzorně, vstane jednou denně.

Martina40

2.4.2021 14:10
Martina40

XXX.XXX.243.254

Jojo, jedno vejce to může výbuchem všechno zabít.
Dá se to taky udělat tak, že pokud máte klidnou husu, která si s Vámi rozumí, tak se tam každý den dojdete podívat. Husu jen lehce odsunete a rychlým kouknutím zkontrolujete. Pokud tam bude výbuch, tak to všechno omyjete, usušíte, seno z hnízda vyměníte. A je šance, že to dopadne.
Ale lepší je to samozřejmě prosvítit a špatné vyřadit.
Je potřeba oko trochu vycvičit. Já vím, snadno se to říká, a hůř dělá. Mě to tehdá učil kamarád, protože mě to tak přišlo všechno stejný. Všechno špatný a nebo všechno dobrý.
Musíte se hlavně uklidnit (to se mi snadno říká, já vím) a tak jako se na to "naladit". V klidu nespěchat a každé vajíčko pomalinku, jemně zlehka (máte v ruce věc s živým tvorečkem) otáčet. Nekoukat přímo z blízka "tupě" jen do vejce, ale dát si lehce dál a koukat trošku jakoby vedle. Jako když jeden čas byli moderní takový ty obrázky v časopisech, jak tam byla změť fleků, ale pak jste tam viděla třeba dům. Takový ty trojrozměrný nebo jak se tomu říkalo?
Tak jako do toho vejce zašilhat.
A pomalinku točit a hledat jen toho pavoučka, nic víc. Oni tam jsou vždycky různý fleky, ale ten pavouček tam jakoby vystoupí, při správném natočení. Prostě se tam najednou zjeví výrazný puntík a z něj pavouček.

Snadno se mi to říká, já vím. Snažila jsem se to nějak dobře popsat. Hodně štěstí.

2.4.2021 14:26

Martina40 napsal(a):
Jojo, jedno vejce to může výbuchem všechno zabít.
Dá se to taky udělat tak, že pokud máte klidnou husu, která si s Vámi rozumí, tak se tam každý den dojdete podívat. Husu jen lehce odsunete a rychlým kouknutím zkontrolujete. Pokud tam bude výbuch, tak to všechno omyjete, usušíte, seno z hnízda vyměníte. A je šance, že to dopadne.
Ale lepší je to samozřejmě prosvítit a špatné vyřadit.
Je potřeba oko trochu vycvičit. Já vím, snadno se to říká, a hůř dělá. Mě to tehdá učil kamarád, protože mě to tak přišlo všechno stejný. Všechno špatný a nebo všechno dobrý.
Musíte se hlavně uklidnit (to se mi snadno říká, já vím) a tak jako se na to "naladit". V klidu nespěchat a každé vajíčko pomalinku, jemně zlehka (máte v ruce věc s živým tvorečkem) otáčet. Nekoukat přímo z blízka "tupě" jen do vejce, ale dát si lehce dál a koukat trošku jakoby vedle. Jako když jeden čas byli moderní takový ty obrázky v časopisech, jak tam byla změť fleků, ale pak jste tam viděla třeba dům. Takový ty trojrozměrný nebo jak se tomu říkalo?
Tak jako do toho vejce zašilhat.
A pomalinku točit a hledat jen toho pavoučka, nic víc. Oni tam jsou vždycky různý fleky, ale ten pavouček tam jakoby vystoupí, při správném natočení. Prostě se tam najednou zjeví výrazný puntík a z něj pavouček.

Snadno se mi to říká, já vím. Snažila jsem se to nějak dobře popsat. Hodně štěstí.

Díky moc, zřejmě jsem si to představovala moc jednoduše, myslela jsem že to uvidím z jakéhokoli úhlu, stačí posvítit, a ono to není jen tak zajímalo by mě jak to je u divokých hus, jestli to samy poznají a vejce vyhodí. Husy jsme koupili loni už jako sehraný pětiletý pár, bohužel nebyly od majitele ochočené a mě se je za ten necelý rok taky nepovedlo ochočit ani přes uplácení salátem, drží si stále odstup. Byla jsem vejce prosvítit když se byla husa nasvačit, ale za chvíli už oba s houserem bušili na dveře husníku takže jsem na to neměla zrovna klid budu se modlit že zatím vše vydrží a zkusím to zas zítra až půjde husa ven, tentokrát tedy dle vašich rad a ze všech stran a moc doufám že budu mít úspěch. Moc by mě mrzelo jim to zkazit svou neschopností

2.4.2021 18:42
1978milan

XXX.XXX.231.235

Já prosvecuju mobilem. Je to krásně vidět.

4.5.2021 06:25

Tak bych se ráda podělila o výsledek našeho chovu. Vejce se mi s jistotou nepovedlo prosvítit ani jednou, nemáme ani líheň jak mi bylo doporučováno. Výsledek? Z 9 vajec které jsem pod husu dala se vylíhlo 10 krásných housátek (husa pod sebe zjevně po zasednutí ještě snesla jedno vejce), už týden se mají čile k světu. Myslím že lidi se moc přeceňují, ta zvířata ví sama nejlépe co a jak udělat. Na líhnutí dohlíželi husa s houserem tak jako teď dohlíží na housata a moje asistence by byla jen na škodu. Myslím, že lidi by se měli do nich montovat co nejméně, o líhnutí chudáčků sirotků v líhni ani nemluvě. 110% úspěšnost

8.5.2021 13:24
kaseva

XXX.XXX.155.74

Myslím, že lidi by se měli do nich montovat co nejméně, o líhnutí chudáčků sirotků v líhni ani nemluvě.
V Evropě se líheň ujala až po vynalezení teploměru. V roce 1730 navštívil francouzský přírodovědec A.R. Réaumur Egypt, a když se vrátil zpět do Evropy, zhotovil pokusnou líheň. Byla to bečka obložená hnojem, v níž teplota byla sledována teploměrem. První užitková líheň v Evropě byla sestrojena v roce 1777.

Všechno třeba zrušit, beztak je líheň ďábelským vynálezem. Sousedovi sedí husa na vejcích už 14 dní, loni jsem mu ji vylíhla v líhni ještě s dalšími dvěma housaty. Ona na to nepotřebuje číst a psát, ona má instinkt.

Přidejte reakci

Přidat smajlík