Chov křepelek

Křepelka japonská faraon
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.4.2021 00:40
Já Ty

XXX.XXX.181.37

Dobrý den měl bych pár dotazů ohledně chovu křepelek (na vajíčka).
1. Podmínky
2. Prostor
3. Náročnost (začátečník, pokročilý, chovatel)
4.Dají se chovat v králíkárně?
5. Co potřebuji k chovu?
6. Ideální počet?
7. Nějaká povolení?

Předem děkuji za odpovědi.

5.4.2021 08:50
Eulálie

XXX.XXX.251.227

https://www.krepelkajaponska.cz/chovatelske-zarizeni/

Tady jsou odpovědi na Vaše otázky už celkem hezky sepsány.

5.4.2021 08:54
jo012810

XXX.XXX.101.35

Pokusím se specifikovat. Křepelky japonské jsou vyšlechtěné na produkci vajec a masa. Tím se dělí na nosné a masné. Ty masné snášejí rovněž dobře, mají větší hmotnost i hmotnost vajíček. Takže ve finále se moc celková hmotnost vaječné hmoty za rok neliší. Jedná se o zvířátka, která potřebují stabilní podmínky při ustájení, kvalitní výživu, neustálý přístup k vodě, písek (grit) a dlouhý den např. od 5 do 22 hodin. Stačí slabé světýlko tak, aby dobře viděly na potravu do krmítek. Stálá teplota je jednou z nepodkročitelných podmínek, pokud chcete skutečně celoroční snášku. Uvádí se ideální teplota +18°C. U mne se v průběhu roku pohybuje od +12°C do 22°C. Krmení používám sypkou směs pro nosnice od Sehnoutek a synové od cca 7. týdne stáří. Pro odchov K1 stejného výrobce. Každý výrobce má trochu jinou receptůru, je proto důležité používat krmivo od stejného výrobce. Při změně podmínek a krmiva se křepelky "odmění" zastavením snášky. Pro chov japonských křepelek není třeba povolení. Jejich chov, při dodržení popsaných podmínek, není náročný a netrpí nemocemi. V králikárně lze chovat (myšleno ve venkovské), ale snáška bude podle počasí. Někdy od poloviny května do poloviny září(+-). Pro využití jejich produkčních schopností je nutná místnost se stálou teplotou. Počty jsou dané prostorem, ve kterých budete chovat. Do příloze jsem dal náčrtek klecí, v nichž chovám a foto skutečného provedení. Případné další dotazy rád zodpovím.

5.4.2021 08:57
Eulálie

XXX.XXX.251.227

Stačí slabé světýlko tak, aby dobře viděly na potravu do krmítek.

Prosím o detailnější info - jaké konkrétní světýlko? Díky předem.

5.4.2021 09:46
jo012810

XXX.XXX.101.35

Eulálie napsal(a):
Stačí slabé světýlko tak, aby dobře viděly na potravu do krmítek.

Prosím o detailnější info - jaké konkrétní světýlko? Díky předem.

Neosvětluji zvlášť každé krmítko např. led páskem (někdo tak činí), ale v místnosti mám na časovač led žárovku 8W. Tímto způsobem je v klecích spíše přítmí, ale do rmítka a napáječky vidí dobře.

5.4.2021 22:18
Já Ty

XXX.XXX.181.37

Ještě dotaz dají se krmit něčím jiným než směsmi?
Jako např. slepice zbytky z kuchyně?

6.4.2021 12:40
jo012810

XXX.XXX.101.35

Já Ty napsal(a):
Ještě dotaz dají se krmit něčím jiným než směsmi?
Jako např. slepice zbytky z kuchyně?

To jsem nikdy nezkoušel. Neboť, jak jsem psal, jde o vysoce prošlechtěné, rychle rostoucí a náročné plemeno drůbeže na stabilní podmínky. I oproti slepicím má krátký zažívací trakt, proto je třeba, aby byl umožněn příjem potravy minimálně 12 hodin denně. Pokud chcete chovat japonské křepelky, pak bych s krmením neexperimentoval a držel se zásad pro chov. Zbytky z kuchyně se dají, v menším množství a občas, zkrmovat hrabavé drůbeži-slepicím.

6.4.2021 13:02
mr.X

XXX.XXX.168.134

Já chovám ve venkovní voliéře a od jara do podzimu mě těší pohled na spokojená zvířata. Osobně se mi vůbec nelíbí chov v klecích , je to to nej(lepší) pro pohodlí chovatele a to nej(horší) pro chovaná zvířata......

Jinak souhlas co se zde píše - zvládne to začátečník, povolení není potřeba , krmení je vhodné se podívat po kvalitní směsi bez gmo a umělých konzervantů. Umíchat to doma není jednoduché aby měly v potravě všechno.
M

Přidejte reakci

Přidat smajlík