Uživatel s deaktivovaným účtem

Přemýšlím o pořízení nového kohouta a možná bych rovnou zkusil kosovského, nebo jiného kokrháče. Prý se jejich kokrhání nenese daleko a nebude tolik rušit sousedy jako to obyčejné ječivé ostatních plemen. Z některých videí mám pocit, že ten chrapot člověk v běžném provozu a hluku ani nepostřehne, ale asi je to také kus od kusu, protože někteří mají ten "nástup" hlasitější. Co myslíte, je to dobrý nápad? Docela by mi to pomohlo, kdybych sousedy už tolik nerušil .
https://www.youtube.com/watch?v=a1uG3LDqdOQ
napsal(a):
Přemýšlím o pořízení nového kohouta a možná bych rovnou zkusil kosovského, nebo jiného kokrháče. Prý se jejich kokrhání nenese daleko a nebude tolik rušit sousedy jako to obyčejné ječivé ostatních plemen. Z některých videí mám pocit, že ten chrapot člověk v běžném provozu a hluku ani nepostřehne, ale asi je to také kus od kusu, protože někteří mají ten "nástup" hlasitější. Co myslíte, je to dobrý nápad? Docela by mi to pomohlo, kdybych sousedy už tolik nerušil .
... uvažuji ... proč se to plemeno jmenuje "...kokrháč"? ... a tak nějak mi přijde nelogické tak pojmenovat plemeno, které je tiché .
O nekokrhajícím kohoutovi nevím. I v jednotlivých plemenech záleží na jednotlivci. Když to trochu odlehčím, nekokrhá tento....
Kohouty věda rozlišuje na tzv. diskrétní plemena a nediskrétní.
Diskrétní plemena, právě třeba jako Kosofský kokrháč a další,
jsou skutečně výsledkem dlouhodobého cílevědomého šlechtění
za účelem vyjíti sousedům fstříci.
Je krásně vidět na krocanovi v pozadí, že mu také tento tlumený zvuk vůbec nevadí,
nečertí se a nehudruje.
Je ale na vás, zda je budete chovat.
Myslím, že i nediskrétní plemena mají na svůj projev na slunci vesnické právo!
A také je velká otázka dnešní doby - nezapříčiní chov diskrétních plemen
postupné navyknutí populace na tato - a následné vymícení plemen nediskrétních??
honzapm
napsal(a):
Je krásně vidět na krocanovi v pozadí, že mu také tento tlumený zvuk vůbec nevadí,
nečertí se a nehudruje.
postupné navyknutí populace na tato - a následné vymícení plemen nediskrétních??
http://www.kokrhac.eu/cs/ - cituji: "Kosovský kokrháč je staré krajové plemeno z Kosova. Jak už název napovídá, jeho hlavní charakteristikou je vytrvalé kokrhání kohoutů. "
Takže kokrhá diskrétně a vytrvale?
Osobně si myslím, že Vaše teorie o šlechtění diskrétních plemen se snahou vyjít vstříc sousedům je trochu vedle. Spíše si myslím, že snahou bylo vyšlechtit plemeno s výraznými hlasovými projevy, v tomto případě, s co nejdelším kokrháním ... neboť, jak je známo ... čím delší, tím lepší

honzapm
napsal(a):
nečertí se a nehudruje.
Já do toho asi půjdu, ale naprosto rozumím poslední větě. Kdybych byl na venkově tak nad tím vůbec nepřemýšlím, klasické kokrhání je pro mě ten nejběžnější zvuk a umím si představit že mi brzo začne chybět :)

napsal(a):
Tak mně je milejší poctivě kokrhající kohout než tato zarezlá skřípající vrata. Ale proti gustu...
Netušil jsem, že existuje něco jako diskrétní plemena. Před časem jsem zkoušel zjistit, která plemena jsou tišší. Kdo tomu rozumíte, která to tedy jsou? Nevygooglil jsem nic, možná jsem na to šel špatně. Dají se vygooglit jen ta nejhlasitější.
Docela by mne to zajímalo, bydlím na kraji města a nechci popuzovat sousedy, přesto bych chtěl zkusit chovat slípky (a když to půjde i s kohoutem).
Díky za odpověď.

napsal(a):
Tak mně je milejší poctivě kokrhající kohout než tato zarezlá skřípající vrata. Ale proti gustu...
No já právě nemám zkušenost jak to zní "naživo" ale myslím že je to takové jakési mručení chraplání kterého si v běžném ruchu ani nevšimnete, takže teoreticky budu mít na zahradě najednou ticho. Ale chtělo by to radu někoho kdo kosováky opravdu slyšel...
asnipetr
napsal(a):
Netušil jsem, že existuje něco jako diskrétní plemena. Před časem jsem zkoušel zjistit, která plemena jsou tišší. Kdo tomu rozumíte, která to tedy jsou? Nevygooglil jsem nic, možná jsem na to šel špatně. Dají se vygooglit jen ta nejhlasitější.
Docela by mne to zajímalo, bydlím na kraji města a nechci popuzovat sousedy, přesto bych chtěl zkusit chovat slípky (a když to půjde i s kohoutem).
Díky za odpověď.
No já taky o diskrétních plemenech neslyšel a doteď mám silné podezření, že si z nás "honzapm" vystřelil.
Jinak jsou hlasové projevy kohoutů individuální a záleží, na jakého kohouta trefíte. Četnost kokrhání bude taky záviset na výskytu jiných kohoutů v okolí - jeden stimuluje druhého k odpovědi (hájení teritoria).
Brzké ranní kokrhání by se asi částečně dalo posunout kvalitním zatemněním kurníku, ale realitou je, že někteří kohouti kokrhají i za tmy. Zase kurník by se dal zvukově izolovat, dá se zvažovat umístění tak, aby rušilo co nejméně. Přes den by to už tolik rušivé být nemělo a já zastávám názor, že kokrhání k vesnici patří.

paskov244
napsal(a):
Bydlím uprostřed města a sousedy si uplácím proti stížnostem na slepice vajíčky za 4kč kus. Nikdy bych nechoval slepice které se mi nelíbí ,jen z důvodu že kohout kokrhá .
To ne že by se mi nelíbili, aspoň bude změna, každopádně bez "těch klasických" si život rozhodně představit nedovedu

asnipetr
napsal(a):
Jak vidno - spíš slyšno, kokrhání se liší podle plemene. Jistě to bude i individuální, ale když jsou plemena proslulá hlasitostí, měl by existovat i opačný pól.
A určitě ke vsi kokrhání patří a mně by nevadilo, jenže já bydlím ve městě a stěhovat se nechci.
Kokrhá KAŽDÝ kohout, kdáká KAŽDÁ slepice, inzenzita je individuální i v rámci jednoho plemene. Mám hedvábničky, některá nekdáká skoro vůbec, jiná jak o život. Obvykle čím menší plemeno, tím pronikavější zvuk. Ale tiché plemeno NEEXISTUJE. Pokud chcete slepice za každou cenu, pak holt bez kohouta. Můj někdy kokrhá v kurníku ve 2 ráno.

Štefan1
napsal(a):
... uvažuji ... proč se to plemeno jmenuje "...kokrháč"? ... a tak nějak mi přijde nelogické tak pojmenovat plemeno, které je tiché .
Tak, kokrháče jsem si vybral právě proto, že je to plemeno šlechtěné pro hlas, právě odchylek tam nebude tolik jako u jakýchkoliv jiných plemen, kde hlasový projev nikdo při selekci neřeší a proto je tu (na rozdíl od ostatních znaků) taková variabilita. Když je plemeno šlechtěné na snášku, postavu nebo bojovnost, tak je záměrnou dlouhodobou selekcí v těchto znacích většinou úžasně propracované a víceméně jednotné a stálé. A jinak tomu nebude ani u plemen šlechtěných na hlasový projev.
Kokrháč nutně nemusí znamenat hlučný, co jsem pochopil, tak název má takový proto, že kokrháním se od jiných plemen odlišuje nebo něčím vyniká... Ayam Ketawa má kokrhání chechtavé, bergský kokrháč dlouhé a hlasité. U kosovského kokrháče se mi zdá, že má kokrhání chraplavé a hluboké, jako kdyby vůbec nezapojoval hlasivky.
Problém je, že se to těžko posuzuje z videa, takže mi nezbývá než se nechat překvapit. Je něco jiného, když kokrhajícího kohouta nahrajete z několika metrů na mobil, nebo ho slyšíte naživo někde ze zahrady nebo z kurníku.
Každopádně jsem četl že to někdo přirovnává ke klokotání vody, a na 30 metrů nebo přes okno není slyšet, což nezní vůbec špatně... problém by mohl být když narazíte na kohouta z chovu kde je kosovský kokrháč křížen s jinými plemeny, nebo chovy zaměřené na exteriér, umím si představit jaká je to pak asi pohroma co to udělá s jejich dlouho šlechtěným hlasem.
Ale tohle zní dobře, už jsem se asi opravdu i zamiloval:
"V porovnaní s kikiríkaním je absolútne nerušivý. U neznalích návštevníkov väčšinou vylúdi úsmev na tvári a otázku "čo to jee ?".
Príslovie (aj keď mierne upravené) : lepšie raz počuť, ako stokrát vidieť tu platí dokonale.
Oveľa častejšie medzi sebou komunikujú. Majú bohatý hlasový prejav a ich tiché krákoranie z rôznou intonáciou vzdialene pripomína krákanie vrany.
Na hniezde sú tiché a nenápadné. Znesené vajce neohlasujú ako iné plemená sliepok typickým kotkodákaním, ale čakajú na hniezde, aby ho neprezradili a doslova z neho zmiznú, keď ich nikto nevidí."
Úryvek je z těchto stránek:
https://kosovskyspevak.webnode.sk/
napsal(a):
Tak, kokrháče jsem si vybral právě proto, že je to plemeno šlechtěné pro hlas, právě odchylek tam nebude tolik jako u jakýchkoliv jiných plemen, kde hlasový projev nikdo při selekci neřeší a proto je tu (na rozdíl od ostatních znaků) taková variabilita. Když je plemeno šlechtěné na snášku, postavu nebo bojovnost, tak je záměrnou dlouhodobou selekcí v těchto znacích většinou úžasně propracované a víceméně jednotné a stálé. A jinak tomu nebude ani u plemen šlechtěných na hlasový projev.
Kokrháč nutně nemusí znamenat hlučný, co jsem pochopil, tak název má takový proto, že kokrháním se od jiných plemen odlišuje nebo něčím vyniká... Ayam Ketawa má kokrhání chechtavé, bergský kokrháč dlouhé a hlasité. U kosovského kokrháče se mi zdá, že má kokrhání chraplavé a hluboké, jako kdyby vůbec nezapojoval hlasivky.
Problém je, že se to těžko posuzuje z videa, takže mi nezbývá než se nechat překvapit. Je něco jiného, když kokrhajícího kohouta nahrajete z několika metrů na mobil, nebo ho slyšíte naživo někde ze zahrady nebo z kurníku.
Každopádně jsem četl že to někdo přirovnává ke klokotání vody, a na 30 metrů nebo přes okno není slyšet, což nezní vůbec špatně... problém by mohl být když narazíte na kohouta z chovu kde je kosovský kokrháč křížen s jinými plemeny, nebo chovy zaměřené na exteriér, umím si představit jaká je to pak asi pohroma co to udělá s jejich dlouho šlechtěným hlasem.
Ale tohle zní dobře, už jsem se asi opravdu i zamiloval:
"V porovnaní s kikiríkaním je absolútne nerušivý. U neznalích návštevníkov väčšinou vylúdi úsmev na tvári a otázku "čo to jee ?".
Príslovie (aj keď mierne upravené) : lepšie raz počuť, ako stokrát vidieť tu platí dokonale.
Oveľa častejšie medzi sebou komunikujú. Majú bohatý hlasový prejav a ich tiché krákoranie z rôznou intonáciou vzdialene pripomína krákanie vrany.
Na hniezde sú tiché a nenápadné. Znesené vajce neohlasujú ako iné plemená sliepok typickým kotkodákaním, ale čakajú na hniezde, aby ho neprezradili a doslova z neho zmiznú, keď ich nikto nevidí."
Úryvek je z těchto stránek:
https://kosovskyspevak.webnode.sk/
Takže, držím palce, aby jste své vysněné plemeno sehnal. Určitě nebudu sám, koho potěší vaše zkušenosti, třeba po delší době. Přiznám se, že jsem docela zvědav.

jo012810
napsal(a):
Takže, držím palce, aby jste své vysněné plemeno sehnal. Určitě nebudu sám, koho potěší vaše zkušenosti, třeba po delší době. Přiznám se, že jsem docela zvědav.
Díky, o zkušenost se určitě podělím, také jsem zvědav