Prosím zkušené chovatele o radu.
Řadu let jsem líhla kuřata, perlíčata a kachňata v 30 let staré líhni BIOS pro cca 30 vajec. Už u ní nefunguje vestavený teploměr, tak mám v líhni ve výšce středu vajec vložený laboratorní a tím kontroluji teplotu. Líhnutí se docela dařilo.
V loňském roce jsem si koupila novou automatickou líheň na drůbež MVF 48. Jedná se o plastový box s ventilátorem, automatickým nastavením teploty a automatickým obracením vajec. Loni jsem v líhni líhla asi 3 x a vždy s naprosto katastrofálními výsledky. Dodržela jsem všechna doporučení výrobce i své zkušenosti, ale kuřata se líhla pozdě, nevtažené pupky, líhnutí v rozmezí i 5 dnů, slabá kuřata, hodně úmrtí v různých fázích líhnutí i po vylíhnutí.
Letos jsem stejná násadová slepičí vejce rozdělila po 30 do obou líhní. Ve staré líhni BIOSce jsem ze 30 vajec vylíhla 21. den 23 kuřat, všechna se vylíhla v rozmezí asi 20 hodin. V nové líhni byla už v průběhu vyšší úmrtnost zárodků, v závěru jsem vejce přendala do staré BIOS líhně a kuřata se líhnou 3 dny, jedno má poškozené nožičky, jedno díky vleklému líhnutí mělo přilepenou blánu na zádech, zkrátka celkem jsem zde ze 30 vajec vylíhla (a to ještě díky pomoci líhne BIOS v závěrečné fázi) 6 kuřat.
Prosím, čím by to mohlo být? Vodu pravidelně dolévám, líheň spustí alarm při podkročení 40% vlhkosti. Teplotu jsem kontrolovala teploměrem umístěným v lísce ve výši středu vajec, byla stejná, jako v BIOSce. Mám pocit, že ventilátor v líhni je velmi hlasitý, může to způsobit špatné líhnutí a tak vysokou úmrtnost v průběhu celého vývoje kuřat?
Zvažuji výměnu ventilátoru za tišší. Nebo mám hledat příčinu jinde? Obracení vajec se někdy zadrhává, tak jsem v letošním roce i to dělala ručně, abych měla jistotu, že se skutečně obracejí. Ale vejce neležela naplocho, jako v BIOSce, ponechala jsem je v náklopné lísce, kterou jsem manuálním sepnutím otáčení naklopila na opačnou stranu. Obracení provádím na počátku 3 x denně, od 10 dne při chlazení 2x denně v obou líhních současně.
Máme různé značky líhní - firma Bios, firma Brinsea, firma RCom...
A pak máme laciné čínské šmejdy, které nezastupuje žádná firma,
žádný pojem, žádné jméno, žádná renomovaná obchodní značka,
takže jen různá písmena a čísla - YZ36, MVF48, WTF666 a podobně.
To je celé.
Je to tu několikrát týdně, na Facebooku denně. Zvuk skutečně vliv nemá.
Líheň stála kolem 2,5 tis a byl uveden německý výrobce. Koupila jsem ji u českého dodavatele zařízení pro chov www.prolihnuti.cz. Dokonce měla i několk dobrých recenzí. Plno lidí si vyrábí líhně z mikrovlnek a podobně, netušila jsem, že to bude problém.
Bohužel, přesně to je jak píše honzamp a to již po více let. Stále se najdou tací, kteří si nejdříve něco koupí a pak shánějí informace a mnohdy se diví. Lepší je postup obrácený tj., získat informace a pak kupovat. Recenze u prodejců jsou většinou jejich vlastní přání a ne zkušenosti od kupujících...
Žádná německá firma nevyrábí plastové křápy označené písmeny a čísly.
A žádnou ZNAČKOU.
To, že to německý speditér objedná, kontejner se nalodí v Číně
a vyloží z lodi v Hamburku, neznamená, že je to DE líheň a DE kvalita.
Mimochodem, aby se v té MVF vůbec něco vylíhlo, musí se nechat v tom polystyrenu,
který slouží i jako přepravní box. Jinak to nemá žádné samoizolační schopnosti.
Jste jedna z tisícovek. Třeba tyto Vánoce byly ve znamení velkého "obdarovávání"
těmito šmejdy. Je to katastrofa. Já osobně bych se té katastrofy urychleně ekologicky
zbavil, ale je tu uživatel s přezdívkou Asitakhle a ten tvrdí, že z toho může pomoci
udělat "normální líheň". Pokud chcete, napište mu zprávu.
Takže mezi nespolehlivé weby
Slepicar.cz
Kurnikar.cz
Vcelkar.cz
Expondo.cz
Agrofortel.cz
Lihne-inkubatory.cz
Malavelkafarma.cz
si můžeme zařadit i
Prolihnuti.cz
.
gklodova
napsal(a):
Prosím zkušené chovatele o radu.
Řadu let jsem líhla kuřata, perlíčata a kachňata v 30 let staré líhni BIOS pro cca 30 vajec. Už u ní nefunguje vestavený teploměr, tak mám v líhni ve výšce středu vajec vložený laboratorní a tím kontroluji teplotu. Líhnutí se docela dařilo.
V loňském roce jsem si koupila novou automatickou líheň na drůbež MVF 48. Jedná se o plastový box s ventilátorem, automatickým nastavením teploty a automatickým obracením vajec. Loni jsem v líhni líhla asi 3 x a vždy s naprosto katastrofálními výsledky. Dodržela jsem všechna doporučení výrobce i své zkušenosti, ale kuřata se líhla pozdě, nevtažené pupky, líhnutí v rozmezí i 5 dnů, slabá kuřata, hodně úmrtí v různých fázích líhnutí i po vylíhnutí.
Letos jsem stejná násadová slepičí vejce rozdělila po 30 do obou líhní. Ve staré líhni BIOSce jsem ze 30 vajec vylíhla 21. den 23 kuřat, všechna se vylíhla v rozmezí asi 20 hodin. V nové líhni byla už v průběhu vyšší úmrtnost zárodků, v závěru jsem vejce přendala do staré BIOS líhně a kuřata se líhnou 3 dny, jedno má poškozené nožičky, jedno díky vleklému líhnutí mělo přilepenou blánu na zádech, zkrátka celkem jsem zde ze 30 vajec vylíhla (a to ještě díky pomoci líhne BIOS v závěrečné fázi) 6 kuřat.
Prosím, čím by to mohlo být? Vodu pravidelně dolévám, líheň spustí alarm při podkročení 40% vlhkosti. Teplotu jsem kontrolovala teploměrem umístěným v lísce ve výši středu vajec, byla stejná, jako v BIOSce. Mám pocit, že ventilátor v líhni je velmi hlasitý, může to způsobit špatné líhnutí a tak vysokou úmrtnost v průběhu celého vývoje kuřat?
Zvažuji výměnu ventilátoru za tišší. Nebo mám hledat příčinu jinde? Obracení vajec se někdy zadrhává, tak jsem v letošním roce i to dělala ručně, abych měla jistotu, že se skutečně obracejí. Ale vejce neležela naplocho, jako v BIOSce, ponechala jsem je v náklopné lísce, kterou jsem manuálním sepnutím otáčení naklopila na opačnou stranu. Obracení provádím na počátku 3 x denně, od 10 dne při chlazení 2x denně v obou líhních současně.
zdravím,
je možné a pravděpodobné, že líheň pomocí svých vestavných měřidel špatně měří teplotu a vlhkost. Pokud je to nějaká levnější čínská věc tak to měření může být zcela mimo a i by to vysvětlovalo vaše problémy.
Zkuste pořídit přesný vlasový vlhkoměr, stojí to pár stovek a řiďte se podle něj.
Problém bude ale spíše s teplotou. Levný termostat může být mimo klidně o 1-2 stupně....
Hluk ventilátoru je v tom nevinně, tím bych se netrápil.
Zkuste sehnat nebo půjčit přesný teploměr a vlhkoměr a porovnejte co ukazují s tím co ukazuje líheň.
ať se daří
M.