Kvokání slepice

Araukany
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.4.2021 09:53
Marci V.

XXX.XXX.54.79

Potřebuji poradit - mladá slepička mi seděla 20 dní na vejcích a pak ji jiné slepice vajíčka rozbily, 2 vajíčka jsem zachránila a mám je teď v inkubátoru a čekám jestli se něco vyklube. Můj dotaz je - jestli ta slepička bude ještě dál sedět na vejcích?? ona vypadá že chce sedět dál - jak dlouho může takto na vejcích sedět? Nechci ji vyčerpávat - ale ona si nedá říct.

Děkuji moc za rady - jsem začátečník

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.4.2021 09:56

A proč jste jí tedy ta nerozbitá vejce nenechala?
Slepici do hlavy nevidíte, obecně je sezení na vejcích pro slepici vyčerpávající, takže bych jí znovu sedět nenechával. Odkvokat.
V těch rozbitých vejcích byly zárodky? Protože po 20 dnech jsou vejce těsně před líhnutím. Máte poučení v tom, že kvočna má být od zbytku hejna oddělena, aby se předešlo škodám na vejcích, podnášení, rušení atd.

9.4.2021 10:04
Marci V.

XXX.XXX.54.79

Děkuji za reakci, ano máte pravdu, sedět na vejcích jsem slepičku nechávala poprvé - a neuvědomila si všechna rizika. Slepičku jsem i s vejci hned odnesla domů - ale ta změna prostředí ji zmátla a nechtěla na nich sedět - pořád odcházela a vejce chladla :-( - proto jsem nastartovala inkubátor. V kurníku budu dělat opatření, aby k ní ostatní slepice nemohly (mám bohužel opravdu malý kurníček pro max 8 slepic- ted jich mám 6). Pokud se kuřátko vylíhne - zkusím jí ho navečer podložit - ale bude asi jen jedno. Bude to problém? Mám sehnat nějakádalší kuřátka? Děkuji za odpověď

9.4.2021 10:17
honzapm

XXX.XXX.134.34

Kam ta "další kuřátka" a kvočnu dáte?

9.4.2021 10:32
Marci V.

XXX.XXX.54.79

Mám postavený další odchovnu - ale není zateplená - tak asi chvíli nechám slepičku sedět v kurníku - v bezpečí oddělenou od ostatních a až bude tepleji, přesunu do odchovny. Nemám bohužel elektřinu ani v jednom zařízení.

9.4.2021 12:07

Teoreticky jedno kuře není až takový problém, horší bude ten kurník, jestli má světlo, aby kuře bylo aktivní a prospívalo, to už je lepší ho se slepicí nechat pár dnů někdo doma. Kuře podložit večer přímo pod slepici a kontrolovat ráno, jestli se k němu chová jako matka. A máte další praktické poučení, že kvočna se nepřemisťuje během sezení na vejcích, protože má tendenci hnízdo opouštět a vracet se na původní místo.

9.4.2021 12:12
honzapm

XXX.XXX.134.34

Jsou případy, kdy kvočna jedno kuře nechá být, nevšímá si ho.
Velí jí to příroda - je lepší brzo "znovu zabřeznout" než věnovat energii a čas
jednomu potomku, kde není budoucnost.

Má to tak víc druhů.

Třeba vaše ne, třeba bude z jednoho kuřete odvařená.
A třeba seženete další kuřata.

Každopádně proč píšu - nezateplený kurník je VÝHODA.
Koukejte tam matku dát, žádné rozdělování původního pidi prostoru.

Hlavně se mě, prosím, neptejte, proč je nezateplený kurník výhoda.
Nemám energii, omlouvám se.

9.4.2021 13:06
Asumba

XXX.XXX.33.3

To me moc mrzí, at vám to nakonec v rámci možnosti dopade co nejlépe...

Nezatepleny kurnik určite nevadí,kdyz tam bude kure s kvocnou -ona si ho zahřeje. Kuraum se topi,pokud dobre chápu,jen když jsou bz matky,z líhne.
V nezateplenem kurníku se mene drží čmelíci, plísně (tak to chápu já), slepice jsou otuzilejsi a podle me i zdravější.

9.4.2021 13:12
honzapm

XXX.XXX.134.34

A nevyžírají ten polystyren v mezistěně. Kuře s matkou elektřinu nepotřebuje.

9.4.2021 15:28
Asumba

XXX.XXX.33.3

Jo polystyren..my jsme původne váhali,zda nepoužít ovci vlnu.
Ale nakonec vyhrál nezateplený.
A roznesly se nám (se snad dostecne dobrym krmenim) cca 5mesicni slepice v lednu v tech největších mrazech 💓

9.4.2021 15:39
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Kurník nikdy nezateplujte, není to nutné, ale postavte ho do závětří, ne doprostřed louky. Kvočnu dejte i s kuřetem do té nezateplené odchovny, kde bude mít klid od ostatních, ona si ho zahřeje. A oddělte si odchovnu malým výběhem od ostatního prostoru. Kuře/kuřata potřebují krmit jinak než dospělé nosnice.

9.4.2021 19:20
honzapm

XXX.XXX.134.34

Nejlepší je mít na zahradě velký strom.
A kurník mít pod ním.

V zimě opadá listí a slunce kurník ohřeje, plus opravdu velký strom vytváří mikroklima.

Totéž v létě, listy kurník zastíní, to je velmi žádoucí, a strom okolí krásně chladí.

Taková větší bříza je rekordmanka - za letní den do okolí odpaří 800 litrů vody.
Neskutečná bříza.

Břízám zdar.

9.4.2021 20:00
Marci V.

XXX.XXX.54.79

Děkuji všem za reakce a odpovědi. Slepička je přestěhovaná do odchovny - má tam okno - takže denní světlo zajištěno - má to i s oddělenym výběhem s trávou tak, aby na sebe všechny slepičky viděly. Slepička zatím hezky sedí a já cěkám jestli se kuřátko vylíhne - pípá ve vajíčku jen se zatím neklube - snad večer.

10.4.2021 22:00
Marci V.

XXX.XXX.54.79

Tak kuřátko se po menších peripetiích vylíhlo a je hezky pod kvočnou - která je z něj nadšená ;-). zatím ho nepouští z pod svých křídel :-) Sháním další 2-3 kuřátka - tak snad to dobře dopadne a v pondělí si pro ně pojedu - snad je přijme.

A jinak kurník máme na kraji zahrady pod stomem - je to teda ořešák - není to bříza, ale lepší než nic :-) jinak slepičky mají výběh na velké louce - která je pár měsíců v roce pastvina pro krávy.
Děkuji ještě jednou za pomoc a rady a slepičkám a jejich chovu zdar :-)

10.4.2021 22:09
Asumba

XXX.XXX.33.3

Marci V. napsal(a):
Tak kuřátko se po menších peripetiích vylíhlo a je hezky pod kvočnou - která je z něj nadšená ;-). zatím ho nepouští z pod svých křídel :-) Sháním další 2-3 kuřátka - tak snad to dobře dopadne a v pondělí si pro ně pojedu - snad je přijme.

A jinak kurník máme na kraji zahrady pod stomem - je to teda ořešák - není to bříza, ale lepší než nic :-) jinak slepičky mají výběh na velké louce - která je pár měsíců v roce pastvina pro krávy.
Děkuji ještě jednou za pomoc a rady a slepičkám a jejich chovu zdar :-)

Ořešák je úplně super! Jeho listí můžete rovnou používat jako super antiparazitalni podestýlku! At se vám daří.

11.4.2021 12:47
Marci V.

XXX.XXX.54.79

Ano, suším listí o život a přidávám rozdrcený do podestýlky, oříšky jim popadané občas louskám a můžou se zbláznit - slepičky je milují. Jen musím rychle sbírat jinak mi to rozklovávají .
Dneska už mamina kuřátko i nechává prozkoumávat okolí :-) a učí ho hezky zobat. Dostali uvařené vajíčko a zítra asi zajdu na kopřivy - nebo je lepší šušené?
Co dáváte malým kuřátkům na přilepšenou?
Přidávám video jako poděkování za rady a pomoc :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík