Potřebuji poradit - mladá slepička mi seděla 20 dní na vejcích a pak ji jiné slepice vajíčka rozbily, 2 vajíčka jsem zachránila a mám je teď v inkubátoru a čekám jestli se něco vyklube. Můj dotaz je - jestli ta slepička bude ještě dál sedět na vejcích?? ona vypadá že chce sedět dál - jak dlouho může takto na vejcích sedět? Nechci ji vyčerpávat - ale ona si nedá říct.
Děkuji moc za rady - jsem začátečník
Uživatel s deaktivovaným účtem

A proč jste jí tedy ta nerozbitá vejce nenechala?
Slepici do hlavy nevidíte, obecně je sezení na vejcích pro slepici vyčerpávající, takže bych jí znovu sedět nenechával. Odkvokat.
V těch rozbitých vejcích byly zárodky? Protože po 20 dnech jsou vejce těsně před líhnutím. Máte poučení v tom, že kvočna má být od zbytku hejna oddělena, aby se předešlo škodám na vejcích, podnášení, rušení atd.
Děkuji za reakci, ano máte pravdu, sedět na vejcích jsem slepičku nechávala poprvé - a neuvědomila si všechna rizika. Slepičku jsem i s vejci hned odnesla domů - ale ta změna prostředí ji zmátla a nechtěla na nich sedět - pořád odcházela a vejce chladla :-( - proto jsem nastartovala inkubátor. V kurníku budu dělat opatření, aby k ní ostatní slepice nemohly (mám bohužel opravdu malý kurníček pro max 8 slepic- ted jich mám 6). Pokud se kuřátko vylíhne - zkusím jí ho navečer podložit - ale bude asi jen jedno. Bude to problém? Mám sehnat nějakádalší kuřátka? Děkuji za odpověď
Uživatel s deaktivovaným účtem

Teoreticky jedno kuře není až takový problém, horší bude ten kurník, jestli má světlo, aby kuře bylo aktivní a prospívalo, to už je lepší ho se slepicí nechat pár dnů někdo doma. Kuře podložit večer přímo pod slepici a kontrolovat ráno, jestli se k němu chová jako matka. A máte další praktické poučení, že kvočna se nepřemisťuje během sezení na vejcích, protože má tendenci hnízdo opouštět a vracet se na původní místo.
Jsou případy, kdy kvočna jedno kuře nechá být, nevšímá si ho.
Velí jí to příroda - je lepší brzo "znovu zabřeznout" než věnovat energii a čas
jednomu potomku, kde není budoucnost.
Má to tak víc druhů.
Třeba vaše ne, třeba bude z jednoho kuřete odvařená.
A třeba seženete další kuřata.
Každopádně proč píšu - nezateplený kurník je VÝHODA.
Koukejte tam matku dát, žádné rozdělování původního pidi prostoru.
Hlavně se mě, prosím, neptejte, proč je nezateplený kurník výhoda.
Nemám energii, omlouvám se.
To me moc mrzí, at vám to nakonec v rámci možnosti dopade co nejlépe...
Nezatepleny kurnik určite nevadí,kdyz tam bude kure s kvocnou -ona si ho zahřeje. Kuraum se topi,pokud dobre chápu,jen když jsou bz matky,z líhne.
V nezateplenem kurníku se mene drží čmelíci, plísně (tak to chápu já), slepice jsou otuzilejsi a podle me i zdravější.
Kurník nikdy nezateplujte, není to nutné, ale postavte ho do závětří, ne doprostřed louky. Kvočnu dejte i s kuřetem do té nezateplené odchovny, kde bude mít klid od ostatních, ona si ho zahřeje. A oddělte si odchovnu malým výběhem od ostatního prostoru. Kuře/kuřata potřebují krmit jinak než dospělé nosnice.
Nejlepší je mít na zahradě velký strom.
A kurník mít pod ním.
V zimě opadá listí a slunce kurník ohřeje, plus opravdu velký strom vytváří mikroklima.
Totéž v létě, listy kurník zastíní, to je velmi žádoucí, a strom okolí krásně chladí.
Taková větší bříza je rekordmanka - za letní den do okolí odpaří 800 litrů vody.
Neskutečná bříza.
Břízám zdar.
Děkuji všem za reakce a odpovědi. Slepička je přestěhovaná do odchovny - má tam okno - takže denní světlo zajištěno - má to i s oddělenym výběhem s trávou tak, aby na sebe všechny slepičky viděly. Slepička zatím hezky sedí a já cěkám jestli se kuřátko vylíhne - pípá ve vajíčku jen se zatím neklube - snad večer.
Tak kuřátko se po menších peripetiích vylíhlo a je hezky pod kvočnou - která je z něj nadšená ;-). zatím ho nepouští z pod svých křídel :-) Sháním další 2-3 kuřátka - tak snad to dobře dopadne a v pondělí si pro ně pojedu - snad je přijme.
A jinak kurník máme na kraji zahrady pod stomem - je to teda ořešák - není to bříza, ale lepší než nic :-) jinak slepičky mají výběh na velké louce - která je pár měsíců v roce pastvina pro krávy.
Děkuji ještě jednou za pomoc a rady a slepičkám a jejich chovu zdar :-)
Marci V.
napsal(a):
Tak kuřátko se po menších peripetiích vylíhlo a je hezky pod kvočnou - která je z něj nadšená ;-). zatím ho nepouští z pod svých křídel :-) Sháním další 2-3 kuřátka - tak snad to dobře dopadne a v pondělí si pro ně pojedu - snad je přijme.
A jinak kurník máme na kraji zahrady pod stomem - je to teda ořešák - není to bříza, ale lepší než nic :-) jinak slepičky mají výběh na velké louce - která je pár měsíců v roce pastvina pro krávy.
Děkuji ještě jednou za pomoc a rady a slepičkám a jejich chovu zdar :-)
Ořešák je úplně super! Jeho listí můžete rovnou používat jako super antiparazitalni podestýlku! At se vám daří.
Ano, suším listí o život a přidávám rozdrcený do podestýlky, oříšky jim popadané občas louskám a můžou se zbláznit - slepičky je milují. Jen musím rychle sbírat jinak mi to rozklovávají .
Dneska už mamina kuřátko i nechává prozkoumávat okolí :-) a učí ho hezky zobat. Dostali uvařené vajíčko a zítra asi zajdu na kopřivy - nebo je lepší šušené?
Co dáváte malým kuřátkům na přilepšenou?
Přidávám video jako poděkování za rady a pomoc :-)