Tak bych začala od začátku. Chtěla jsem kuřátka brojlerů odchovaná kvočnou. Koncem března mi zasedla kvočna, dala jsem pod ní jen 4 vajíčka, protože jsem věděla, že kuřátka budou koupená za 14 dní a kvočna nestihne vysedět. Tuto kvočnu jsem dala bokem a nechala ji v klidu.
Po týdnu začaly kvokat další dvě slepice. Ty jsem však nechala s ostatními v kurníků a snažila se je z hnízd vyhazovat a vajíčka odebírat. Slepice si však kvokání rozmyslet nehodlaly. Ještě jsem to tedy moc neřešila, přeci jenom kdyby mi kvočna číslo 1 odmítla kuřátka, tak mám náhradu. Po dalším týdnu jsem pod kvočnu číslo 1 dala zakoupená kuřátka. Bylo jich celkem 12, tak jsem je rozdělila pod kvočnu číslo 1 a pod kvočnu číslo 2 (kvočně číslo 2 jsem v kurníku udělala aspoň kukaň z krabice 2 dny předem, aby si zvykla- venku tou dobou byly celkem mrazy, tek jsem ji nemohla dát mimo a v ohradě už mám kuřátka). Kuřátka byla pod kvočny dávána večer, první je přijala hned a krásně. Druhá je přijala, ale ráno od nich doslova utekla a nechtěla o nich slyšet.. Dala jsem tedy všechny kuřátka kvočně číslo 1.
Původní vajíčka na kterých kvočna číslo jedna seděla 14 dní jsem prosvítila. Životaschopné bylo jen jedno. Slitovala jsem se tedy nad kvočnou číslo 3 - aroukanou a toto vajíčko, kde by se cca během týdne mělo vylíhnout kuře jsem jí dala. Ponechala jsem ji v kurníku s ostatními slepicemi, ale aspoň jsem ji dala do papírové krabice a zadělala bedýnkou, ať má klid. Každý den jsem ji nechala v kurníku na chvilku napít a proběhnout, pak se v pohodě vracela na své vejce.
Kvočnu číslo 2 jsem již po zlém dávala mimo, aby neměla kde kvočet, když stejně od kuřat utekla. No jo, jenže teď si z ničeho nic aroukana kvokání rozmyslela a už se mi na vajíčko nevrátila. Přitom byla sice v kurníku, ale v papírové krabici, zadělaná bednýnkou a pouštěná jen jednou ven. Takže klid měla.
Druhá kvočna, které jsem zkoušela po týdnu kvokání dávat kuřata a odmítla je, pak měla zákaz vstupu do kurníku, kde by mohla kvočet, kvokala stále. Tak jsem ji zadělala do krabice na vejce. Kde sedí 3 den. Akorát jak ji pustím se nežrat, tak mi furt chodí sedět na místo, kde se snášejí vajíčka, tak furt přemisťuji zpět do krabice. Tam už pak je v klidu. Pouštím vždy v dobu kolem poledne, kdy většina slepic je venku a tak můžu kurník zavřít.
Dnes mi tam tedy jedna slepice furt seděla na vejcích, ale tak říkala jsem si, ta jedna vadit nebude. Zavřela jsem kurník, kvočnu pustila a šla si po své práci. Z chvíli jsem se vrátila. Kvočna opět mimo, na jejím místě v bedně slepice jiná...
A už slyším, že se kuře klube a pípá, ano v 17 hodin, nikoliv večer. Tak jsem slepici vyhodila a kvočnu opět dala do bedny. No co z toho tedy bude. To jsem zvědavá.
Tak teď otázka, dát kuřátko bokem a nechat vylíhnout v teple doma (kamarádka takhle také vylíhla nad pařáčkem na knedle, na mírný stupeň se slámou). Je to tedy jak Pat a Mat, ale jí se to povedlo.
Nebo nechat pod kvočnou, která i když se jí klube kuře odešla pryč? Teď je sice zavřená, takže nemá kam utéct, ale evidentně o něj asi mít zájem nebude. Nikdy kuřata neměla.
Co myslíte? Líheň nemám.
Zuzkaa
napsal(a):
Tak to je teda zmatek. A jak to dopadlo, má o něj kvočna zájem, nebo ne? Pokud by ho přijala, bylo by to super, stačí pak přikoupit kuřata.
Kuře které puvodně mělo sloužit jen jako násada je bojovník a dnes se vyklubalo. Jméno má jasné Xena bojovnice, nebo Herkules. Kuřátko má můj velký obdiv, že i když má jako-by třetí mamku, tak to nevzdalo a přišlo na svět mezi nás. Někteří lidé by si z jeho bojovnosti mohli vzít příklad. Je sice menší, podle zbarvení to bude zřejmě kříženec vlašky. Kohouta máme jednoho hedvábničku - tak ten je jasný. Už toto křížení mi přijde tedy vtipný. Loni jsem chtěla slepičky, tak jsem sehnala násadové vajíčka. Zde jsem ale původně líhnout nechtěla, tak jsem nechala vejce vlastní. Kvočna vypadá, že se umoudřila a kuřátko zatím akceptuje a zahřívá. Dnes je ještě nechám v bedně v klidu kurníku. Zítra už je budu muset někam přemýstit..Ale kam nevím, mám ještě jednu venkovní voliéru, ale tam se neschovají do tepla. Už aby se oteplilo. Ve sředu přikoupím další kuřátka, ať nechodí jen s jedním kuřetem. Tak snad to bude dobrý.
Anelka4
napsal(a):
Kuře které puvodně mělo sloužit jen jako násada je bojovník a dnes se vyklubalo. Jméno má jasné Xena bojovnice, nebo Herkules. Kuřátko má můj velký obdiv, že i když má jako-by třetí mamku, tak to nevzdalo a přišlo na svět mezi nás. Někteří lidé by si z jeho bojovnosti mohli vzít příklad. Je sice menší, podle zbarvení to bude zřejmě kříženec vlašky. Kohouta máme jednoho hedvábničku - tak ten je jasný. Už toto křížení mi přijde tedy vtipný. Loni jsem chtěla slepičky, tak jsem sehnala násadové vajíčka. Zde jsem ale původně líhnout nechtěla, tak jsem nechala vejce vlastní. Kvočna vypadá, že se umoudřila a kuřátko zatím akceptuje a zahřívá. Dnes je ještě nechám v bedně v klidu kurníku. Zítra už je budu muset někam přemýstit..Ale kam nevím, mám ještě jednu venkovní voliéru, ale tam se neschovají do tepla. Už aby se oteplilo. Ve sředu přikoupím další kuřátka, ať nechodí jen s jedním kuřetem. Tak snad to bude dobrý.
Nebude týdenní rozdíl věku kuřat moc velký?
reznade
napsal(a):
Nebude týdenní rozdíl věku kuřat moc velký?
Kuřátko je díky kohoutkovi drobnějšího vzrůstu. Narodilo se dnes, tj pátek. Pro kuřátka pojedu ve středu a to už budou také minimálně jeden až 2 dny staré, takže to vyjde akorát. U nás se prodávají jen jednou za 14 dní, takže jsem ráda, že to tak vyšlo. Jak vy jste dopadla s tou kvočnou, sehnala jste? No vidíte, si to kvokání Araukana stejně rozmyslela a to byla v klidu. Kvočnu Australanku jsem nenabízela, bo mi během nechtěného sezení a odebírání vajec minimálně 4 vajíčka rozbila. Proto jsem se jí to kvokání také snažila rozmluvit, ale jako nosnice je dobrá. Teď aby přijala další várku kuřat.
Anelka4
napsal(a):
Jasně, bude to dobrý, jak je kuře na světě a kvočna ho přijímá, jde za ním už kamkoliv.
Venkovní voliérka bude dobrá, musíte sehnat aspoň nějakou starší skříňku, nebo psí boudu (také jsem tak improvizovala, když nebyl čas stavět novou odchovnu).
S kuřaty neotálejte, čím dříve tím lépe, pokud možno podobného zbarvení, pro jistotu.
Přeju ať se vše podaří. Zuzana
Anelka4
napsal(a):
Kuřátko je díky kohoutkovi drobnějšího vzrůstu. Narodilo se dnes, tj pátek. Pro kuřátka pojedu ve středu a to už budou také minimálně jeden až 2 dny staré, takže to vyjde akorát. U nás se prodávají jen jednou za 14 dní, takže jsem ráda, že to tak vyšlo. Jak vy jste dopadla s tou kvočnou, sehnala jste? No vidíte, si to kvokání Araukana stejně rozmyslela a to byla v klidu. Kvočnu Australanku jsem nenabízela, bo mi během nechtěného sezení a odebírání vajec minimálně 4 vajíčka rozbila. Proto jsem se jí to kvokání také snažila rozmluvit, ale jako nosnice je dobrá. Teď aby přijala další várku kuřat.
Kvočnu jsem nesehnala, ale přivezla jsem si sedmitýdenní kuřata velkých kočinek a je tam i jedna zajímavě zbarvená plymutka. Paní se nějak připletla asi s vejci od někoho jiného, tak mi ji dala levně. Tak mám o zábavu postaráno a věřím, že ta moje koupená kvočna zasedne až bude na ni dost teplo. Zatím udělala dobře že nezasedla hned jak jsem si myslela já, že by mohl být vhodný čas. Letos je nějak chladnější duben, asi ví proč si dává na čas. Mám pocit, že letos snad zatím kvokají jen hedvábničky a zdrobnělá plemena podle toho, co kdo psal, nebo ještě vlašky.
Zdrobnělou bych stejně nechtěla. Chci jen velké slepice a kvočnu která obsedne aspoň 13 vajec, ideálně 15 nebo 17.
Zuzkaa
napsal(a):
Jasně, bude to dobrý, jak je kuře na světě a kvočna ho přijímá, jde za ním už kamkoliv.
Venkovní voliérka bude dobrá, musíte sehnat aspoň nějakou starší skříňku, nebo psí boudu (také jsem tak improvizovala, když nebyl čas stavět novou odchovnu).
S kuřaty neotálejte, čím dříve tím lépe, pokud možno podobného zbarvení, pro jistotu.
Přeju ať se vše podaří. Zuzana
Bohužel budou bílé, protože slepiček mám dost, tak doplním jen brojlery. Jedno kuřátko se nám utopilo v nádobce na vodu a 2 něco večer sežralo. Tak jsme museli večerní výběh upravit a teď už se tam snad nic nedostane. Zároveň jsem tam postupně přidala i tu drhou slepičku a vypadá to, že se snesou. Jsou to vlastě loňské sestry, tak asi dobrý.
reznade
napsal(a):
Kvočnu jsem nesehnala, ale přivezla jsem si sedmitýdenní kuřata velkých kočinek a je tam i jedna zajímavě zbarvená plymutka. Paní se nějak připletla asi s vejci od někoho jiného, tak mi ji dala levně. Tak mám o zábavu postaráno a věřím, že ta moje koupená kvočna zasedne až bude na ni dost teplo. Zatím udělala dobře že nezasedla hned jak jsem si myslela já, že by mohl být vhodný čas. Letos je nějak chladnější duben, asi ví proč si dává na čas. Mám pocit, že letos snad zatím kvokají jen hedvábničky a zdrobnělá plemena podle toho, co kdo psal, nebo ještě vlašky.
Zdrobnělou bych stejně nechtěla. Chci jen velké slepice a kvočnu která obsedne aspoň 13 vajec, ideálně 15 nebo 17.
V mém okolí také kamarádkám ještě slepičky nekvokají. Je fakt, že já mám slepičky ve zděném kurníku, kde nemrzne, což asi také pomůže. Původně mi začala kvokat úplně jiná už před měsícem a pul a jakmile jsem ji dala do venkovní voliéry, tak si to po 14 dnech rozmyslela, když tak mrzlo. Proto jsem teď do poslední chvíle nechávala kvočny v kurníku.
Jinak zkuste tip na kvokání co mi pomohl loni. Dát do kurníku nějaký starý koš na trávu, bednu od kartónu. Vystelte ji slámou a dejte podkladky. Slepičky tam začnou snášet a jakmile uvidí víc vajec pohromadě, tak je to láká kvokat. Mě to loni pomohlo a po týdnu začala jedna slepička kvokat. Vajíčka jsem točila, večer jsem si nová označila tužkou a druhý den jakmile snesly snůšku vajec, tak jsem označená odebrala a nová opět označla. Takže jsem měla vajíčka jak na spotřebu, tak měli slepice něco na motivaci. Dokonce i když mi předtím v klasických snáškových boxech sem tam nějaké veje rozbily a zežraly, pokud nepropadlo do žlábku, tak tam vejce nechávali na pokoji. Tak snad se brzy podaří.
Asumba
napsal(a):
Nám poctivě i tech chladnech kvokala a vysedela australka kurata, druhým týdnem sedí druha a šestým dnem sedí krizena hedvabnicka (na 14,je to drak) a další australka se asi chysta taky.
Kvoku zdar!
A kde v tom chladu máte ty kuřata s kvočnou? Neumím si představit, že by v této zimě venku z pod kvočny přes den vůbec kuřata vylezly.
reznade
napsal(a):
A kde v tom chladu máte ty kuřata s kvočnou? Neumím si představit, že by v této zimě venku z pod kvočny přes den vůbec kuřata vylezly.
Kupodivu cely den venku, naprosto ignorují to, ze by měly byt v nějakém teple a jist nejakou směs, uvnitř v nezateplenem kurníku na sene jsem je udrzela asi dva dny od vylíhnutí posledniho, jakmile jsem kvocne nechala kousek prostoru, vyletěla jak raketa i s kuraty ven. Je jim kolem deseti dnu,jsou venku od devíti do šesti, většinu času brouzdaji v trávě, hrabou, loví brouky a žížaly.
Se svými nulovými zkušenostmi jsem daleka kvočně diktovat,jak to má dělat správně a prostě jí věřím. Když jsou unavený,zalezou si pod ní. Do kurníku ale chodí jen spát na noc a občas se napít pres den. A jou naštvaný, ze je poustim tak pozdě. K1 ani srotovanou kukuřici už mi vůbec nejí, každou chvílí vidím kuře s žížalou, fascinuje me, že si fakt naloví po pár dnech už sami.
Průjem nikdo žádný ani náznak.
Můžeme to rozporovat,, mně to ale fascinuje, jak to kvočně krásně funguje.
Asumba
napsal(a):
Kupodivu cely den venku, naprosto ignorují to, ze by měly byt v nějakém teple a jist nejakou směs, uvnitř v nezateplenem kurníku na sene jsem je udrzela asi dva dny od vylíhnutí posledniho, jakmile jsem kvocne nechala kousek prostoru, vyletěla jak raketa i s kuraty ven. Je jim kolem deseti dnu,jsou venku od devíti do šesti, většinu času brouzdaji v trávě, hrabou, loví brouky a žížaly.
Se svými nulovými zkušenostmi jsem daleka kvočně diktovat,jak to má dělat správně a prostě jí věřím. Když jsou unavený,zalezou si pod ní. Do kurníku ale chodí jen spát na noc a občas se napít pres den. A jou naštvaný, ze je poustim tak pozdě. K1 ani srotovanou kukuřici už mi vůbec nejí, každou chvílí vidím kuře s žížalou, fascinuje me, že si fakt naloví po pár dnech už sami.
Průjem nikdo žádný ani náznak.
Můžeme to rozporovat,, mně to ale fascinuje, jak to kvočně krásně funguje.
Prostě příroda...to je úžasné. A my umělí líhniči a odchovatelé musíme jó dávat pozor na tu drobotinu, aby náhodou nesežraly něco s kokcidiemi...
Tak mě napadlo, jestli kuřata odchovaná v líhni nemají díky svému statusu sirotka extrémně sníženou imunitu? A ty s kvočnou zvládnou všechno, protože "není nad živočišné teplo"🙃
ančovička1
napsal(a):
Ja zase z prirozeneho lihnuti nadsena nejsem, 4 male slepicky mi kvokaji a urputne zasedly..bohužel, dve jsem neobjevila včas,tak ma každá nasezena asi po 10 ti vejcich..ach jo...dvě jsem zavřela do kralikarny na odkvokani..silně protestovaly..😁..a to je teprve začátek😕
Já chápu,ze ne kaztfemu se to hodí a ma jiné představy.
Já nadšená jsem, jak jim to pěkně funguje, když jim do toho nekecam :)
Po všech peripetiích s insemanici koní, pripoustenim koz...je tohle docela ulevny.
Asumba
napsal(a):
Já chápu,ze ne kaztfemu se to hodí a ma jiné představy.
Já nadšená jsem, jak jim to pěkně funguje, když jim do toho nekecam :)
Po všech peripetiích s insemanici koní, pripoustenim koz...je tohle docela ulevny.
Ano,take jsem začínala s lihnutim pod slepicemi, ale když chci vice kuřat,tak se bez líhně neobejdu..preji,at se Vam daří,kuřátka jsou relax😁🐥🐥
Uživatel s deaktivovaným účtem

ančovička1
napsal(a):
Ano,take jsem začínala s lihnutim pod slepicemi, ale když chci vice kuřat,tak se bez líhně neobejdu..preji,at se Vam daří,kuřátka jsou relax😁🐥🐥
Kuřátka jsou sice relax ale taky pěkné potvory! Ty větší co už jsou venku, což jsou spiše už kuřice. Tak jakmile zapnu dojačku tak se seběhnou ze všech koutu a okupuji dojici lavici. Ze ty kozy ani nemám kde podojit. Jednoduše čekají na mlíko a pískají u toho dokud jim člověk nenaleje. A to jsem jim původně dal jen tak "cucnout" z legrace. Ale zase to ma výhodu. Při večerním dojení jednoduše posbírám kuřata a dám je na noc do kurníčku s výběhem. Takže vlastně dobrý
Uživatel s deaktivovaným účtem

petraodlesa
napsal(a):
Ecitejok, tak nevím. Čerstvé mléko? Zkyslé možná...
Buď čerstvé nebo kysané. Zatím bez problémů.
Anelka4
napsal(a):
Tak jsem přivezla kvočně kuřátka, celou noc je zahřívala a teď se k nim nezná a útočí na ně. Někdo psal, že slepici dát trochu alkoholu, ale nevím kolik a jaký? Poradíte prosím?
Jak dlouho kvočna seděla a jak stará jsou kuřata?.. určitě nejste chovatelka začátečnice, je to divne, že je kvocna odmítá..urcite take zalezi na kvočne..s ti alkoholem to už tady kdysi nekdo psal, ale ja s tim zkusenosti nemám..nemáte ještě jinou sedici kvočnu,? .nepomohlo by,zavřít je na par hodin s kvocnou do tmy, šera, aby si na kurata zvykla?..těžko říct..
Přinejhorším budete kuřata odchovavat sama..neni to tak hrozné,ja už je mám 11ti denni, 35 kuřátek, jsou jak čerti,úhyn žádný..ťukám😀
ančovička1
napsal(a):
Jak dlouho kvočna seděla a jak stará jsou kuřata?.. určitě nejste chovatelka začátečnice, je to divne, že je kvocna odmítá..urcite take zalezi na kvočne..s ti alkoholem to už tady kdysi nekdo psal, ale ja s tim zkusenosti nemám..nemáte ještě jinou sedici kvočnu,? .nepomohlo by,zavřít je na par hodin s kvocnou do tmy, šera, aby si na kurata zvykla?..těžko říct..
Přinejhorším budete kuřata odchovavat sama..neni to tak hrozné,ja už je mám 11ti denni, 35 kuřátek, jsou jak čerti,úhyn žádný..ťukám😀
Je to kvočna z úvodního příspevku, ta co vodí jedno kuře. To které má své se vylíhlo v pátek a brojlery jsem dovezla ve středu. Je fakt, že je tam jiná barva, tak to ji možná vadí. Ráno když na ně začala útočit, jsem ji zavřela zpět do kartonové krabice a zavřela víkem i s tím jejím kuřátkem. Je fakt, že se mi i ta dovezená kuřátka zdají menší oproti těm, co jsem dovezla jiné kvočně před 14 dny. Ještě mají na zobáčku takový ten "zub na líhnutí" a když jsem jim zkusila dát směsku, tak na zobání, tak jen stála. Ty kuřátka předtím už pěkně zobkala.
Kvočnu tedy chodím kontrolovat, jedno kuřátko jsem musela dát domů, protože bylo bokem s rankou na hlavě. Prospalo se na nahřívacím polštářku a už tu začíná trošku pípat, tak snad to přežije.
Pod jinou kvočnu je dát nemohu. Mám tu ještě jednu, ale ta už se prochází se 14denními brojlery po celé zahradě. Tyto potřebuji ještě zahřívat. Já nemám žádnou líheň, ani krabici, kde bychj jim svítila apod. Takže zatím jen nahřívací polštářek, zabalený v ručníku a kartónová krabice. Taková polní nemocnice pro kuřata.
Za chovatelku se nepovažuji. Slepice jsme měli od dětství, jako na každé vesnici. Já si pořídila slepice samostatně až teď, co mám svoji domácnost, tak se učím za pochodu s 2-mi dětmi na krku. Loni jsme měli kuřátka poprvé, ale to si kvočna vylíhla a obstarala sama. Letos jsem chtěla brojlery.
Anelka4
napsal(a):
Tak je to v kelu, už to vypadalo, že dobrý, ale při páté kotrole jsem dvě našla zabité. Tak to jedno zbývající jsem jí odebrala a mám ho s tím prvním doma. Brala jsem jen 4. Tahle kvočna prostě cizí kuřata nepřijme. Příští rok budu vědět, že ji kvokání mám rozmluvit hned ze startu.
Kvočna za to,co se stalo,nemůže..za prvé jinak stará,mladsi kuřata, za druhé jsou bila a kvocna uz se svým černým kuretem behala venku, mela ho "vtiskle"..
Ale brojlery bych kvocne nedávala, ti by vůbec neměli běhat venku, pro začátek nejlip v teplé krabici s normální žárovku v normální stolni lampě..mám takové staré,plechové, tři.. takze žádný problem s teplem a světlem..po zahrade by behat neměli,protože se vám vykrm prodraží a protáhne ze dvou měsíců na 5 a maso už neni kuřecí,ale tuhé,slepičí..🐔🐔
25.4. jsem vám psala ať s kuřaty neotálíte, čím dříve tím lépe a podobného stáří a zbarvení. Kvočna za to rozhodně nemůže, byla to vaše začátečnická chyba. Pokud chcete odchovávat brojlery, tak jak psala ančovička, jedině umělě pod lampou asi do 6. týdnů a potom v krytém výběhu, dává se jim také jiné krmivo.
Zuzkaa
napsal(a):
25.4. jsem vám psala ať s kuřaty neotálíte, čím dříve tím lépe a podobného stáří a zbarvení. Kvočna za to rozhodně nemůže, byla to vaše začátečnická chyba. Pokud chcete odchovávat brojlery, tak jak psala ančovička, jedině umělě pod lampou asi do 6. týdnů a potom v krytém výběhu, dává se jim také jiné krmivo.
No na Moravě jen tak kuřátka neseženete. Brojleři se u nás prodávají jednou za 14 dní a zase klasické slepičky jsem nechtěla. Mám 12 a to mi na vajíčka stačí, už tak zásobuji rodinu okolo. Ano zkusila jsem, nepovedlo se. Ta druhá kvočna by je skoro přijala, jala se je bránit, když z krabice slyšela pípání, ale ta už běhá s brojlerama po celé zahradě. Takže tyhle 2 malé by jim nestačila. Kvočna co je nepřijala mi rozbila i vajíčka na kterých seděla a odmítla i ta první kuřata, co jsem jí zkoušela dát. To ještě neměla vtisknuté a vylíhnuté to svoje...Psala jsem o tom hned v úvodu. Takže je to i povahou této konkrétní slepice.
..jak vám mohla rozbit vajicka,na kterych seděla?..to je nejake divné..nelezly ji tam jine slepice a nevyhanely ji?..a opet..jak dlouho seděla,kdyz jste ji dala ta náhradní kuřata??..3 týdny nebo jinak?..nechce se mi hledat začátek nekonečného příběhu😁
..tak jsem si začátek přečetla znovu..opravdu zapeklitý případ😁...myslim,ze byste si mela koupit spolehlivou lihen..snad se příště vydaří😀
Miriam33

XXX.XXX.210.31
Meli jsme podobnou zkušenost. Tři slepičky a každá mela kuratka jiné barvy. Jak se jen kolem mihlo jiné, bylo v nebezpečí smrti. Jedno takle skoncilo s dirou v hlavičce....nechapala jsem, že se z toho tenkrát dostalo. Podkladali jsme jim kuřátka tenkrát v noci, aby si myslely, že jsou jejich. Jak se slepici jednou nezdají, nic ji nepřesvědčí. Dokonce jednou kvočna vodila kuřata perfektně a dlouho, už byla velká a pěkná a najednou začala být vůči nim agresivní. Pár let zpátky jsme též řešili, že nám zbylo jedno jediné kuře...a nakonec bez matky. Holt jsme kvůli dceři koupili tři kuřátka jiných zakrslých slepiček a odchovavali je doma v krabici a pak je postupně přesouvali ven. Ze zachráněného černého čmeláčka se samozřejmě vyklubal křížený kohout a jedna ze dvou slepiček z koupené trojice kuřat pošla, takže výsledek byl s dvěma kokrháči pofidérní. Aspoň ta dcerka měla tehdy radost :)
ančovička1
napsal(a):
..jak vám mohla rozbit vajicka,na kterych seděla?..to je nejake divné..nelezly ji tam jine slepice a nevyhanely ji?..a opet..jak dlouho seděla,kdyz jste ji dala ta náhradní kuřata??..3 týdny nebo jinak?..nechce se mi hledat začátek nekonečného příběhu😁
..tak jsem si začátek přečetla znovu..opravdu zapeklitý případ😁...myslim,ze byste si mela koupit spolehlivou lihen..snad se příště vydaří😀
Tuhle slepičku jsem se snažila odnaučit kvovak,takže úplně v klidu nebyla. Původně jsem chtěla jen jednu kvočnu, abych pod ní dala kuřátka brojlerů na maso. Byl to zapeklitý případ. Líheň pořizovat nebudu. Máme pár slepiček jen na vajíčka pro svou potřebu. Kupovávala jsem vždy slepičky před snáškou. Loni poprvé jsme měli kuřátka, kvůli dětem. To jsem měla sehnané násadové vajíčka a vše proběhnlo v pořádku. Letos jsem chtěla zkusit brojlery, ať máme zdravé bio maso, ale takové násadové vajíčka se snad ani neprodávají.
petraodlesa
napsal(a):
Já se v tom ztrácím ve smyslu "brojlery"...ty se chovají na výkrm, ve dvou-třech měsících jdou na porážku. V žádném případě se nehodí k produkci vajec. Nebo se pletu?
Já netvrdila, že chci aby mi brojleři snášeli vajíčka. Ty mám letos poprvé jen na maso. Loni jsme měli kuřátka slepiček. Takže mám hejno 1-3letých slepiček. To prozatím na produkci vajíček stačí.
Brojlery mám na maso pro děti, ať máme bio. Pěstujeme bio zeleninu, takže jedeme v tomto režimu.
Miriam33
napsal(a):
Meli jsme podobnou zkušenost. Tři slepičky a každá mela kuratka jiné barvy. Jak se jen kolem mihlo jiné, bylo v nebezpečí smrti. Jedno takle skoncilo s dirou v hlavičce....nechapala jsem, že se z toho tenkrát dostalo. Podkladali jsme jim kuřátka tenkrát v noci, aby si myslely, že jsou jejich. Jak se slepici jednou nezdají, nic ji nepřesvědčí. Dokonce jednou kvočna vodila kuřata perfektně a dlouho, už byla velká a pěkná a najednou začala být vůči nim agresivní. Pár let zpátky jsme též řešili, že nám zbylo jedno jediné kuře...a nakonec bez matky. Holt jsme kvůli dceři koupili tři kuřátka jiných zakrslých slepiček a odchovavali je doma v krabici a pak je postupně přesouvali ven. Ze zachráněného černého čmeláčka se samozřejmě vyklubal křížený kohout a jedna ze dvou slepiček z koupené trojice kuřat pošla, takže výsledek byl s dvěma kokrháči pofidérní. Aspoň ta dcerka měla tehdy radost :)
To jste měla tedy také perné. Mám dvě děti a z jednoho kuřátka si udělali mazlíka. Dcerka slepičku vždycky odchytne, pak ji chová, chodí s ní po zahradě, vozí v kolečkách. 3-letý syn s ní rajtoval na motorce a slepička si to všechno nechá líbit. Má jméno Andulka. Je na ně zvyklá od malička a tak to bere jako normální. Jak si pohrají, tak jde zpět do stáda a má klid. Dcerka když se obléká, tak si bere gumáky, že jde za Andulkou. Dívala jsem se, jak ji chytá a Andula už ví co ji čeká a nechá se chytnout. Akorát pak máme větší spotřebu oblečení, jak mi chodí furt do kurníku. S kočkou si tak nepohrají.
Vypadá to, že tahla kuřátka zůstanou také nějakou dobu doma. Jedno žere v pohodě, druhé poraněné uvidíme zítra. Zatím se drží, ale nežere. Děti se snažím držet stranou.
Zajímavé je, že ta starší kuřata brojlerů už chodí mezi dospělé slepice, vždycky prolezou plotem, ačkoliv tam mám laťky. Dnes za nimi začala přelétat i ta jejich kvočna i když je to těžká Australanka. Slepice je tolerují a vůbec na ně neútočí, v klidu se tam na zahradě hromadně popelili. Zatím je zaháním zpět, ať pořádně žerou. Nejvíc útočná je prostě ta kvočna s jedním kuřátkem. Přišlo mi blbé, že bude vodit jedno kuře, ale tak co už. Děti mají radost, že jsou kuřátka, já mám radost, že pro ně budu mít zdravé maso.