Dobrý deň, na sliepkach máme veľký počet nejakých parazitov, veterinárka ich dala pod mikroskopom a ževraj sú to čmelíci.
Pozreli sme celý kurník, každý roh a všetko ale nevidieť tam nič.
Ako zistím či sa v kurníku nachádzajú?
Kurník sme nechali 2 týždne mimo sliepok, myslíte že sa tam ešte budú nachádzať? Podotýkam že kurník je celý natretý vápnom.
Niekde som čítala že čmelíci sa na sliepkam zdržiavajú len cez noc, tieto naše sliepky to majú na sebe ale aj cez deň.
didibakachan
napsal(a):
Dobrý deň, na sliepkach máme veľký počet nejakých parazitov, veterinárka ich dala pod mikroskopom a ževraj sú to čmelíci.
Kurník sme nechali 2 týždne mimo sliepok, myslíte že sa tam ešte budú nachádzať? Podotýkam že kurník je celý natretý vápnom.
Niekde som čítala že čmelíci sa na sliepkam zdržiavajú len cez noc, tieto naše sliepky to majú na sebe ale aj cez deň.
Keď ich majú sliepky aj cez deň, musí ich byť už naozaj veľa. V kurníku sa cez deň schovávajú v roznych štrbinách, znáškových hniezdach atp. Sú malé - 1 mm v napitom stave, takže to chce dobré oči alebo lupu. Vydržia bez sliepok niekoľko mesiacov.
Štefan1
napsal(a):
Keď ich majú sliepky aj cez deň, musí ich byť už naozaj veľa. V kurníku sa cez deň schovávajú v roznych štrbinách, znáškových hniezdach atp. Sú malé - 1 mm v napitom stave, takže to chce dobré oči alebo lupu. Vydržia bez sliepok niekoľko mesiacov.
Pozerali sme každú štrbinu a kúty a nic sme nenašli. Cely kurnik je čistý. Ak by boli premnozene tak verím tomu zeby som si ich vsimla.
Tak nechapem kde sa potom nachádzajú.
Čmelíkům vápenný nátěr nevadí.
Čmelíkům vadí v celém prostředí poprášený Mistral Layer s přídavkem křemeliny.
Kolonie čmelíků jsou zdravým okem viditelné.
Starší člověk zjistí přítomnost čmelíků tak, že ho po práci v kurníku
tělo svědí, jak po něm lezou.
Veterinářku vezměte pro jistotu na oční také sebou.
A pak na přezkoušení z parazitů.
Normální vetlékař vám, je-li 100% přesvědčen, že je to roztoč-čmelík,
předepíše Exzolt.
Čmelík v prostředí bez hostitele vydrží i osm měsíců. Ověřeno.
Nyní je období vedlejší čmelíčí sezony.
didibakachan
napsal(a):
cmelici vyzeraju ako prach, v sedo sfarbenej vrstve pokryvaju rohy dreveneho kurina, spary, spoje, zasuvacie drazky, bidla zospodu a rano ked cistite dosku pod bidlami od trusu, vidite asi 1 mm cervenocierne bodky, to su ti, ktori do rana cicali sliepky. ked po nich prejdete napr.spachtlou, ostanu po nich krvave smuhy. nam zabral opakovany nater pripraveny z kremeliny a jedlej sody, vsetka chemia nebola uspesna, opalovanie kurina bolo uspesne len na chvilu.
didibakachan
napsal(a):
Pozerali sme každú štrbinu a kúty a nic sme nenašli. Cely kurnik je čistý. Ak by boli premnozene tak verím tomu zeby som si ich vsimla.
Tak nechapem kde sa potom nachádzajú.
Kedysi mal bratranec s nimi problém - choval sebritky vo voliére s dreveným zatepleným kurníčkom - tiež nemohol nájsť - až nakonie rozobral ten kurník a medzi vnútornou preglejkou a polystyrénom ich boli tisíce v súvislej hnedočervenej vrstve. Takže ak to naozaj sú čmelíci, treba lepšie hľadať.
Uživatel s deaktivovaným účtem

OlafV
napsal(a):
A co hadr nasátý krví a zahřátý na teplotu slepice ?
ta vlnitá lepenka je milionkrát jednodušší