Idem si k Vam po radu...
Dali sme do liahne indicke bezce vajicka od nasich kacic proces v liahni sa vyvyjali v poriadku ked prisiel cas liahnutia z 20 vajec sa vyliahli 4 o tri dni nato som sa rozhodol sa do tych vsjec poziet tak ze som ich opatrne porozbijal a vsetky boli uhynute...
Teplota v liahni bola 37.7 - 65% vlhkost bola po dobu 24 dni
Nasledne bola teplota zmenena na 37.3 - 83% vlhkost
Viete mi prosim Vas poradit co spravit pripadne neaku vasu radu ak liahnete vy ci orosit vajicka na tie posledne dni alebo inu vasu skusenost ako neprist o uz vyvynute kacicky...
Dakujem Vam velmi pekne za odpoved.
U běžců mám zkušenost, že hodně záleží na kvalitě vajec. Kachny musí běhat na trávě a mít kvalitní výživu. Osobně na první část líhnutí dávám teplou 37,8 a vlhkost nastavím v rcomce na 50%, při předělání na dolíheň nastavuju vlhkost na 70% a telotu 37,5. Když líhnu v biosce, tak tam teplota podle typu líhně, nerosím, až zase zvyšuju vlhkost na dolíheň.
A hodně je důležité chlazení vajec. Od 10tého dne chladím vejce na teplotu očního víčka.
Jinak by bylo fajn, kdyby jste doplnil kolikátý den se vám kachničky vylíhly. Já předělávám na dolíheň až 25. den. A líhnou se tak 26 nebo 27. den Taky by bylo dobré než vejce otevřete vejce prosvítit, jak velká byla vzduchová bublina. Neboli jestli je malá, tak mohla být moc velká vlhkost a kachňata se "utopila"
Nízká teplota je v posledních letech, kdy masivně začali líhnout lidé bez zkušeností
a s nekvalitními líhněmi, je ze cca 95% příčinou dovyvinutí, ale nevylíhnutí mláďat.
Kdybychom si "hráli na přírodu", jak je teď velmi moderní (což je - odbočím -
- u DOMESTIKOVANÉ drůbeže vážně zábavné), tak ani ta samice,
sedící na vejcích, neumí počítat. Ano, neumí.
Neví, že za tři dny má termín. Netuší to. Prostě sedí trpělivě a čeká.
A až se vejce začnou uvnitř ozývat, tak to pozná a reaguje (mírně se zvedá),
tj. teprve tehdy ona (a ne všechny) mírně snižuje teplotu.
Pokud se lidé řídí návodem, který je mnohdy dost nekompromisní,
nebo "radami", tak prostě vyvinutá mláďata (ve kvalitních vejcích) zachladí.
Je to posledních pár let - bohužel - na denním pořádku.
37,3 na poslední tři dny je moc málo, bohužel.
Ta čtyři, která to zvládla, musí být neskutečně silní jedinci.
Já bych nedělala předčasné závěry. Pořád se tady bavíme o teplotě na displayi a bohužel ne všechny líhně jsou dobře zkalibrované. Tak bych asi počkala, který den se ta vylíhnutá kachňata vylíhla. Jestli bylo líhnutí za obvyklou dobou líhnutí nebo líhnutí bylo vleklé, tak bych viděla příčinu v té nižší teplotě. Jestli se líhla 26-28 mý den, a byla dobře vyvinutá, tak bych hledala příčinu jinde.