MirekJ

XXX.XXX.7.179
Dobrý den.
Dlouhodobě líhnu kuřata, káčata i housata. Letos mám potíže líhnutím kuřat a káčat. Oplozenost je velmi dobrá, ale když se blíží konec inkubace, tak se kuřátka začnou ozývat a klubat, ale jen těžko se líhnou. Vylíhlá kuřátka jsou ulepená a čast mají na sobě části vajíčkových blan nebo skořápek. Velká část jich zůstane ve vajíčku. Líhnu v automatické líhni, kde je nastavená teplota 37,7°C a vlhkost 55%.
Prosím o radu, jakou dělám chybu.
MirekJ
napsal(a):
Dobrý den.
Dlouhodobě líhnu kuřata, káčata i housata. Letos mám potíže líhnutím kuřat a káčat. Oplozenost je velmi dobrá, ale když se blíží konec inkubace, tak se kuřátka začnou ozývat a klubat, ale jen těžko se líhnou. Vylíhlá kuřátka jsou ulepená a čast mají na sobě části vajíčkových blan nebo skořápek. Velká část jich zůstane ve vajíčku. Líhnu v automatické líhni, kde je nastavená teplota 37,7°C a vlhkost 55%.
Jakou máte líheň?
Jarek
MirekJ

XXX.XXX.7.179
Je pravdou, že některá kuřata ale i káčata se klubala na tupé straně vajíčka, což mě překvapilo. Termín klubání je v pořádku, avšak u některých trvá i 2 dny. Mirek
MirekJ
napsal(a):
Je pravdou, že některá kuřata ale i káčata se klubala na tupé straně vajíčka, což mě překvapilo. Termín klubání je v pořádku, avšak u některých trvá i 2 dny. Mirek
VŠECHNO se má klubat na tupé straně. Je tam vzduchová bublina, kterou použijí jako první zdroj kyslíku. Když dojde, jsou nucení si vyklovat dírku do skořápky a tím získat další kyslík, z vnějšího prostředí. Pak pokračují v otevírání skořápky. Správně se má klubat všechno naráz do 24 hodin. Někdo po té době už líheň vypíná a zbytek nechá odumřít. Ale jak kdo.
MirekJ
napsal(a):
Dobrý den.
Zkuste zvážit, kde jste udělal chybu..
"Antonín Černošek a kol. Zdravi zvířat v drobných chovech"
Dobrý den, prosím o radu. Mám v lihni slepičí a krepelci vajíčka. Teplota v lihni se mi ale různí, vprostred, jak je ventilátor, je chladněji, tam mám teplotu od 37 do 37,5, ale u krajů mám teplotu 38-38,3. Je lepší jim přidat vyssi teplotu a doufat, že krom dřívějšího vylihnuti se jim nic zásadnější nestane nebo nechat nižší a doufat, že se vylíhnout i ty kusy, které jsou na chladnějších místech? Vajíčka se snažím poposouvat, aby na tom chladném místě nebyly dlouho a měly větší šanci. Lihen máme čínskou a bojujeme s ní už od loňska. Děkuji všem za rady.
Hanka48123
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu. Mám v lihni slepičí a krepelci vajíčka. Teplota v lihni se mi ale různí, vprostred, jak je ventilátor, je chladněji, tam mám teplotu od 37 do 37,5, ale u krajů mám teplotu 38-38,3. Je lepší jim přidat vyssi teplotu a doufat, že krom dřívějšího vylihnuti se jim nic zásadnější nestane nebo nechat nižší a doufat, že se vylíhnout i ty kusy, které jsou na chladnějších místech? Vajíčka se snažím poposouvat, aby na tom chladném místě nebyly dlouho a měly větší šanci. Lihen máme čínskou a bojujeme s ní už od loňska. Děkuji všem za rady.
Upřímnou soustrast. Já ji vloni měla také. Už NIKDY více. Koupila jsem si dvě Cleo 5 a líhnu momentálně už pátou várku. Čínská pomsta našim chovatelům šla o dům dál. Doporučuji udělat totéž...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já jsem naprostý laik, ale dala bych vejce jen do té části vaší čínské pomsty, kde jste schopná udržet žádoucí teplotu. Proč kuřatům ztrpčovat život už od startu.
Bac.

XXX.XXX.96.69
Na Cinske vyrobky dostavam hodne dotazu tyto lihne jsou levne a dalo by se rici jeste nedokonale je lepe si priplatit a koupit lihen kvalitni napr.z firmy AVES ap.povetsinou je prodavaji lide kteri maji s chovem drubeze letite skusenosti za druhe spatne lihnuti kurat muze zapricinit spatna teplota v lihni ale to se vetsinou mlada drubez vylihne ale ma napriklat deformaci behaku zadalsi skladovani nasadovych vajec vrade chovatelu jsem si vsimnul ze skladuji vejice spickou nahoru spicka ma byt na lisce dole tupy konec nahhore dalsi problem u zalepene lihnute drubeze je krmeni dospeleho hejna chovatele davaji hodne maceneho tvrdeho chleba u vodni drubeze pridavaji vetsi podil krouhane repy neni dobre podavat pri zberu vajec do lihne macene obily