Liska sa naucila chodit do kurína

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.5.2021 14:33
Valentko

XXX.XXX.254.81

Dobrý deň,
chcem sa s vami podeliť o skusenosť a zaroveň sa spytať či je toto normálne. Asi mesiac už máme problem s liškami ktoré chodia vraždit sliepky. Približne pred mesiacom sme nasli kohuta ako mal rozhryzene hrdlo, ale vôbec ziadne perie. Neviem co ho zabilo. Asi o tyždeň nám v noci liška zabila vsetky sliepky ale že všetky a väčšinu odniesla. Sliepky sme nezatvarali pretože už niekolko rokov sa nám nič nestalo. Naša chyba .
Sliepky co boli na dvore sme zakopali do hnoja. Ale o pár dni sme vyhrabané a z časti zožraté sliepky nachádzali po dvore. Hrozne drzá liska co ešte aj bude vyhrabávať sliepky z hnoja.
Potom sme dali na dvor fotopascu a jednu sliepku ako návnadu. Neprisla jedna liška ale dokonca dve. A este jedna bola taká drzá že sa nebála ani keď sa svietilo na nu čelovkou. A odvtedy nam liška včera znova zabila pár sliepok.
Uz mi tie lisky idu na nervy.

14.5.2021 14:39
petraodlesa

XXX.XXX.218.86

Já po přečtení zkušeností zde na fóru zavírám, ač půl století nepamatuju zde lišku. Prevenci zdar 👍

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.5.2021 14:42

Je to normální. Liška přece nepohrne snadným obědem, který jí dáváte k dispozici.

Miriam33

14.5.2021 15:03
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Asi by to chtělo psa (Zkusila bych i moč a chlupy). Kolem by se mělo něco dít, aby lišky viděly, že už je prostor hlídaný. Co nejvíc tam chodit i se psem. Drůbež zavírat ještě před setměním a nečekat, až si přijde liška pro svačinku. Přechodně bych asi vybudovala menší ale plně zabezpečený prostor. Mrtvé slepice nedávejte do hnoje, jako zásobárnu pro lišku, zahrabte je třeba do země a dost hluboko a na ně velký kámen. Už se vám tam naucily lišky chodit jako do spíže.

14.5.2021 15:03
bery25

XXX.XXX.33.192

nie fotopascu,ale pascu na lisky nastavit,pokial sa jej nezbavite,bude vam tam chodit vzdy

14.5.2021 15:05
bery25

XXX.XXX.33.192

Miriam33 napsal(a):
Asi by to chtělo psa (Zkusila bych i moč a chlupy). Kolem by se mělo něco dít, aby lišky viděly, že už je prostor hlídaný. Co nejvíc tam chodit i se psem. Drůbež zavírat ještě před setměním a nečekat, až si přijde liška pro svačinku. Přechodně bych asi vybudovala menší ale plně zabezpečený prostor. Mrtvé slepice nedávejte do hnoje, jako zásobárnu pro lišku, zahrabte je třeba do země a dost hluboko a na ně velký kámen. Už se vám tam naucily lišky chodit jako do spíže.

mam troch psov,nepomoze,jedine ze by pes bol pri sliepkach den,noc

15.5.2021 07:50

bery25 napsal(a):
mam troch psov,nepomoze,jedine ze by pes bol pri sliepkach den,noc

No to já teda zatím (ťuk, ťuk, ťuk na něco co nehoří..) mohu tvrdit opak. Měly jsme tu velké potíže se škodnou. Od lasiček, kun až po jezevce, lišku a divoká prasata. První čtveřice sice přímo neškodila ale vyskytovala se tu na obhlídku rajonu zato divoká prasata nadělala škody za více jak 25 000Kč. Od té doby co tu máme psa a elektrický ohradník máme zatím klid. Díky Bohu. Já mám slepice a ostatní drůbež ve voliéře. A na velkou zahradu - louku jdou jen když je někdo doma. Cože je ale denně na minimálně 4-6 hodin co jsou puštěné. Pak zase zavírám. A musím říct , že si na to velmi rychle zvykla. Krmení a vodu mají jen v své voliéře. Venku dostanou jen občas něco jako pamlsek ale pravidelné krmení jen "doma". Pes opravdu dobře hlídá a je i přes noc na dvoře u zvířat. Ze začátku velice často spustil v noci obrovský randál a vždy to bylo proto , že něco bylo za plotem. Nyní je to už velmi zřídka a většinou to jsou jen zvědavé srny . Ale co funguje u mě nemusí fungovat jinde a naopak. Naprosto u mě selhali tzv. pachové ohradníky a různé plašiče . Ty zabírali na chvilku ale po 4-6 týdnech si na ně zvykly a už jim to nevadilo. Tak mi výrobce poradil jak přepnout frekvenci a , že to mám střídat. To zabralo sice už na déle ale po takové půl roce je to už taky vůbec nerušilo.

15.5.2021 14:40
Valentko

XXX.XXX.254.81

Miriam33 napsal(a):

Máme NO a vcera bol pusteny na dvore v noci. Ale tá liška sem musi chodiť častejsie a akurat vcera mala štastie. Sliepky sme zatvárali ale predvčerom sa zabudli. Takisto aj pascu by sme dali na dvor ale máme mačky a bojime sa že by sa do nich chytili. Zaujimavé lebo mi byvame v strede dediny a lisky sem stale chodia. Ale je pravda že su tu veľké pozemky a dost z nich aj neobyvaných. Budeme si davať väčší pozor.Teraz maju lišky mladé tak zhánajú kopec koristi.

Miriam33

15.5.2021 15:13
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Liška je velmi bystrá a vynalézavá šelmička. A když se nebojí města, co by se bála na vesnici. Ještě teď si pamatuju jeden telefonát z YouTube z Prahy, kdy slečna volala zoufale na policii, že sebrala lišce zajíčka a co má dělat, že ta potvora tam opodál pořád sedí a čeká, až ho pustí.
V nějakém článku jsem četla, že když nepomůže nic, ani zapuštěný plot, lze požádat o odstrel lišky myslivce.
Asi bych napřed zkusila všechno, kromě psa snad i lidské vlasy a poslala bych chlapy občurat plot :). Pokud je máte natočené, tak treba jim nějak znemožňit průchod....el. ohradník apod... Ale hlavní je to zavírání drůbeže na noc.... protože noc je temná a plná hrůz ;). My zatím chráníme hlavně před kunami. Párkrát jsme zavřít zapomněli a párkrát se to vymstilo: pokousaná kachna, mrtvý kohout,... No a pokud je úplně ticho v domě, třeba svatba nebo křtiny a všichni jsou pryč, ty bestie predátoří to vycítí a pokaždé se nám nějaký kousek i za bílého dne ztratí.

15.5.2021 19:56
petraodlesa

XXX.XXX.3.218

Liška v Londýně: tak jako u nás toulavé kočky, lišky tam žijí mezi domy. Dcera mi poslala fotku, v zimě, jak se vyhřívají na kapotě auta, kolem sníh...🙈😂

16.5.2021 16:33
začátek

XXX.XXX.4.22

Jo tam žerou potkany,tak jsou v pohodě,slepice tam na volno asi nikdo nechová. U nás za uplynulou sezonu padlo 38 lišek ,letos zatím 4 + 10 liščat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík