Kachna ruanska nemůže na nohy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Veronikafilipova12345

14.5.2021 21:00
Veronikafilipova12345

XXX.XXX.168.136

Dobrý den, prosím o radu. Kačka nemůže na nohy a má tam takové boláky. Je možné to nějak léčit nebo ji nějak pomoci?
Děkuji

14.5.2021 22:17
ančovička1

XXX.XXX.220.111

V jakých podmínkách kačenu chováte?.. na zelený trávník to nevypadá..nejspíš to bude infekce a zánět, měli byste navštívit veterináře..

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.5.2021 17:07

ančovička1 napsal(a):
V jakých podmínkách kačenu chováte?.. na zelený trávník to nevypadá..nejspíš to bude infekce a zánět, měli byste navštívit veterináře..

Přesně tak, tohle je brutální otlak, nejspíš infekční. Kde ji máte? Na betonu? Mezi výkaly? Veterinář nebo utratit.

15.5.2021 18:49
honzapm

XXX.XXX.134.34

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přesně tak, tohle je brutální otlak, nejspíš infekční. Kde ji máte? Na betonu? Mezi výkaly? Veterinář nebo utratit.

A jak byste to vy, jakožto zvěrolékař, řešila?

15.5.2021 20:59

honzapm napsal(a):
A jak byste to vy, jakožto zvěrolékař, řešila?

Teoreticky - chirurgický zákrok + ATB + granulantia (drahé a bez záruky), prakticky pekáč.

Miriam33

15.5.2021 23:41
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Našla jsem toto v diskusi o indických bezcich jako odpověď na stejnou otázku.

Pravděpodobně otlaky, běžci na to trpí snad všichni, ale nebývá to příčinou kulhání. Pouze pokud praskne a nebo se zanítí. Doporučuje se Novikov roztok (pozor v lékárně se nespleťte a neřekněte Novičok :-), my používáme sprej Pederipra. Pokud by tam byl zánět = nateklé a horké, pak k vetovi a je třeba nasadit ATB. Jinak příčinu vzniku otlaků jsem se nikde nedozvěděl, někdo říká že z tvrdého podkladu, ale naši mají na celé zahradě trávník, a mají to taky…

16.5.2021 09:19
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Já myslím, že je to absces a povrchové ošetřování Novikovem anebo Pederiprou stačit nebude. Pederipra je antibiotický spray a tedy volně prodejný nebude - takže veterináři se nevyhnete. Správný postup bude vyříznout (nebo vyškrábnout) a pak aplikovat třeba tu Pederipru.

16.5.2021 09:44
honzapm

XXX.XXX.134.34

No, je sice hezké, že vyříznout, neboli "chirurgický zákrok", je hezké "ty léky",
ale zajímalo by mě, po čem milá Ruánka bude chodit.
Nebo chodit nebude?

Za mě je to bez náhrady ("umělý kloub") neléčitelné, prakticky.

16.5.2021 09:53

jo, přesně. ono jakože teeoreticky to vyžaduje chirurgii a to hodně hlubokou - vyškrabat až na kost, pokud teda není chycená i ta kost - ale co pak s ním, hmm? ruanka na kriplkáře?

jinak kachní nožičky jsou citlivé a otlaky se udělají snadno, to je pravda. ono holt je to zvíře dělané na pohyb ve vodě a celodenní běhání tomu nesvědčí. pak stačí jakkoliv abrasivní, tvrdý nebo trvale znečištěný povrch a je to tam.

16.5.2021 10:58
Štefan1

XXX.XXX.208.238

honzapm napsal(a):
No, je sice hezké, že vyříznout, neboli "chirurgický zákrok", je hezké "ty léky",
ale zajímalo by mě, po čem milá Ruánka bude chodit.
Nebo chodit nebude?

Za mě je to bez náhrady ("umělý kloub") neléčitelné, prakticky.

Léčitelné to nejspíš bude, jestli je zasažen kloub nevíme (já myslím, že ne). Praktická otázka je efektivita vynaložených nákladů -neboli - za výdaje by se nejspíše dala pořídit nová kachna (pokud není k dispozici veterinář se silně altruistickými sklony).

P.S. ... tedy souhlasím, že pekáč je z praktického hlediska nejlepší volba.

kozdr

16.5.2021 11:14
kozdr

XXX.XXX.37.57

U nás mohou na řeku, a prospívají tu i takřka beznohé invalidy, takže si pořiďte řeku a kačka bude spokojená

16.5.2021 12:31
honzapm

XXX.XXX.134.34

Štefan1 napsal(a):
Léčitelné to nejspíš bude, jestli je zasažen kloub nevíme (já myslím, že ne). Praktická otázka je efektivita vynaložených nákladů -neboli - za výdaje by se nejspíše dala pořídit nová kachna (pokud není k dispozici veterinář se silně altruistickými sklony).

P.S. ... tedy souhlasím, že pekáč je z praktického hlediska nejlepší volba.

Vůbec se nebavím o ekonomické stránce.
Padly tu "rady" typu - běžte na veterinu.

Tak mě zajímá, jak si ty, které tu radu napsaly,
prakticky představují postup - u vodní - váhy Ruánky,
v tomto stádiu a na obou běhácích.

16.5.2021 14:12
ančovička1

XXX.XXX.220.111

honzapm napsal(a):
Vůbec se nebavím o ekonomické stránce.
Padly tu "rady" typu - běžte na veterinu.

Tak mě zajímá, jak si ty, které tu radu napsaly,
prakticky představují postup - u vodní - váhy Ruánky,
v tomto stádiu a na obou běhácích.

Postřelená kačena se ozývá 😄..Honzíku,dobře víte, že kdyby se toto nebo něco podobného stalo normálnímu chovateli(nikoho neurazím),tak ani nepřemýšlím a chudáka kačenu hned zabiju,než vyhubené na kost hladem a bude pomalu v bolestech umírat..
Přiznám se, že to vidím poprvé a to jsem chovala rouenky nejmíň deset let..
Ale lidé chtějí slyšet,jak se dá kačenka vyléčit a - znáte to, každý radí zabit, na pekáč..myslím, že nevěří.. když jim to řekne veterinář, má to větší váhu,ne?

16.5.2021 14:30
Štefan1

XXX.XXX.208.238

... a jo, to mi taky uteklo, že na obou ... ale veterina dost pokročila a myslím, že ani tak by to nebylo neřešitelné (u pet zvířat se řeší určitě i mnohem složitější problémy). Ekonomická stránka roli určitě hraje - lidé jsou ochotni platit horentní sumy za ošetření psa, kočky a pod., ale u kachny, jakožto hospodářského zvířete (byť v hobby chovu) se náklady propočítávají jinak. Ale je to akademická debata - podstatné je, jestli jsou zasažené klouby (pak by to bylo výrazně horší) anebo nikoliv. A to nevíme. Ke zjištění už by se muselo dělat podrobnější vyšetření na veterině a to už jsou první náklady (už za vyšetření s rentgenem by se ta nová kachna dala pořídit), další náklady by stála případná léčba.

Čili praktické a reálné doporučení je ten pekáč.

Já jsem v první reakci koreloval doporučení k povrchovému ošetřování, protože to je, podle mne, v tomto případě zcela nedostačující.

Miriam33

17.5.2021 14:17
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Tak je jasný, že kdyby šlo o nejakou operaci atd, tsk je lepší zvíře picnout. Já u běžců vidím, že to kulhá každou chvíli, když blbě doskočí, když si neco píchne do nožky, jsou to plašani....zase ptáci se neskutečně rychle hojí... Kolikrát stačí nohu ošetřit (nevím, jestli ztovna u tohoto), ptáka zavřít na pár dní do měkce vystlané králíkárny a může zase běhat s ostatními. Kdyby se mělo rentgenovat a operovat bůhvíjak složitě....tak ten pekáč no. Někteří veterináři už i tu drůbež umí řešit, za zeptaní to treba stojí...

17.5.2021 14:50
honzapm

XXX.XXX.134.34

Ančovičko, neříkám, že to řešit nejde.
Viděl jsem podobný zákrok v Mexiku (ale u hrabavé, která obvaz může nosit),
dávali tam jako náhradu hmotu, která nejvíc připomínala vyžvejkanou žvýkačku.

Jediná věc, co mě tu zajímala, bylo, jak naše místní hvězda Kometa by toto řešila.
Což jsme se nedozvěděli.

Já si přesně představuji těch 90 a více % veterinářů, kteří dělají "hlavně pejsky",
jak jim tam někdo (na místní doporučení) přinese kachnu v této fázi,
kdy sama aktivně nechodí.

17.5.2021 17:27

honzapm napsal(a):
Ančovičko, neříkám, že to řešit nejde.
Viděl jsem podobný zákrok v Mexiku (ale u hrabavé, která obvaz může nosit),
dávali tam jako náhradu hmotu, která nejvíc připomínala vyžvejkanou žvýkačku.

Jediná věc, co mě tu zajímala, bylo, jak naše místní hvězda Kometa by toto řešila.
Což jsme se nedozvěděli.

Já si přesně představuji těch 90 a více % veterinářů, kteří dělají "hlavně pejsky",
jak jim tam někdo (na místní doporučení) přinese kachnu v této fázi,
kdy sama aktivně nechodí.

Odpověď 15.5. 20 59 nestačí?

Bac.

18.5.2021 10:36
Bac.

XXX.XXX.96.69

Povetsinou kazda vodni drubez ma ze spodu behaku tak zvany naslapek jak je znazornen na obrazku tento znazorneny naslapek je mozno odstranit svepomoci jak je videt na snimku v prostredku naslapku je hnisavy utvar tento hnisavy zlute barvy odstranite pomoci spicateho dratu ap.tento spunt jde nekdy napoprve vijmout negdy to trva dele nesmite se bat krve po zakroku je potreba ranu radne vydenzifikova zvire dat na par dni stranou na mekou podestylku DULEZITE je take chovnym zviratum podavat vitaminy a mit je odcervene kulhani casto zpusobuje nedostatek vitaminu

Přidejte reakci

Přidat smajlík