Dobrý den,
na poslední burze, která se konala v Kroměříži, jsem koupil 20 slepic, všechny byly víceméně vitální.
Až na dvě. Jednu mi paní prodala bez oka (je mi jí líto, ale na druhou stranu je vitální), druhá slepice jen tak „čučela“, ale žrala pila. Dnes jsem ji ve výběhu našel mrtvou.
Musím říct, že jsem trochu rozzlobený!
Pochybuji o tom, že slepice pochází z čistého chovu, např. kuřice dominant Leghorn má sem tam na křídle černé peříčko, (když to ale na snášku nemá vliv, tak mi to nevadí).
Mám v plánu jet 6.6. na burzu do Hodonína a dokoupit kohouty a asi vezmu i nějaké slípky.
Rozhodně ne od malé paní s krátkými blond vlasy.
Ale chci se zeptat: Je možné po paní „odškodné“ nebo něco podobného? I když to teda nemám čím prokázat.
Já bych si samozřejmě do budoucna chtěl pořídit nějaké tradiční plemeno, ale nyní jsou vajíčka prioritou.
Děkuji za reakce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

máte nějaký doklad dokazující koupi? pokud ne, tak smůla.

Anonymní_uživatel_
napsal(a):
Nemáme, paní vše počítala na kalkulačce, a žádný doklad nedávala.
Když reagujete přímo Vy, můžu se, prosím, zeptat, zda to může být infekční, nebo to je věc genetiky?
to se bez pitvy opravdu, ale opravdu vyvěštit nedá

jinak k tomu dvě věci:
za prvé, kupovat nemocně vypadající zvíře je vaše volba se všemi riziky
za druhé, jako prodejce nikdy nemůžu garantovat pokračující zdraví při prodeji zdravě vypadajícího zvířete z jednoduchého důvodu, jsme na burze, vedle je hromada další drůbeže, o jejímž zdravotním stavu a nákazové situaci nevím lautr nic a ty nemoci jsou samozřejmě přenosné.

Anonymní_uživatel_
napsal(a):
Nemáme, paní vše počítala na kalkulačce, a žádný doklad nedávala.
Když reagujete přímo Vy, můžu se, prosím, zeptat, zda to může být infekční, nebo to je věc genetiky?
No asi jsem nepoučitelný optimista nebo blbec , jak si to kdo přebere. Zkuste té paní slušně a věcně říct co a jak se Vám stalo a třeba se dohodnete na nějaké kompenzaci. I když se dokážu vžít i do situace prodejce , tak jak píše paní MVDr. Bodlinka. Ale myslím si , že slušný prodejce by mohl na nějakou kompenzaci přistoupit.

A mohu se zeptat, co míníte tím "čistokrevným chovem dominant leghorn"....?
Nikde na burze nic nekupujte, pokud vám jde o vajíčka, tak bybridní kuřice seženete na jaře a na podzim v drůbežárně, mají vše vakcinované a nezavlečete si nákazu.
Pokud chcete čistokrevné slepičky, kupte si NV a vylíhněte si je sami brzo z jara (musite počítat s tím, že polovina budou kohouti), nebo na podzim kupte kuřičky z prověřeného chovu, ty budou ale dvojnásobně dražší, než hybridky.