Výpadek el. proudu v líhni

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Pitrs1

26.5.2021 07:18
Pitrs1

XXX.XXX.142.18

Chtěl jsem se zeptat jestli někdo neví při jaké teplotě v líhni dojte k podchlazení a úmrtí zárodku u slepičích násadových vajíček.
Jde o to, že včera když jsem byl v práci vypadl proud. Při příchodu z práce a nahození pojistek byla teplota v líhni 22 stupňů. Den 11-tý. Dokáže ze zkušenosti někdo říci jak moc se mám obávat následků z podchlazení??
díky Petr Čech

26.5.2021 07:42
jo012810

XXX.XXX.101.35

Není se třeba obávat katastrofy, pokud vajíčka mají správnou biologickou hodnotu a jsou inkubována v kvalitní líhni. Za těchto předpokladů se může líhnutí trochu protáhnout, ale líhnivost to ovlivní v řadu jednotek %. Předpoklady v úvodní větě jsou zásadní.

Pitrs1

7.6.2021 07:23
Pitrs1

XXX.XXX.142.18

tak nakonec se vylíhla polovina kuřat druhá polovina umřela v cca 16 dnu (podle velikosti zárodku). Jelikož velikost mrtvých kuřat je stejná přikládám to k tom podchlazení.

7.6.2021 08:58
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Pitrs1 napsal(a):
tak nakonec se vylíhla polovina kuřat druhá polovina umřela v cca 16 dnu (podle velikosti zárodku). Jelikož velikost mrtvých kuřat je stejná přikládám to k tom podchlazení.

No,nevím..já jsem jednou navečer vypnula líheň a pootevřela na chlazení, líheň byla na verandě..zapomněla jsem na ni..ráno jsem ji s hrůzou zavřela a zapla, takže asi 12 hodin nešla..vůbec nic se nestalo, zárodky byly živé,normálně se kuřata vylíhla..
Ve středu mě čeká něco podobného..od 7.30 do 16 hodin nepůjde v celé vesnici proud.. už přemýšlím, jak to zařídím..jediná možnost, nalít to petek lahví teplou vodu, naskládat do krabice a asi 30 vajec na ně naskládat..ach jo..ale jsem doma,tak to zvládneme.. doufám..🤔

7.6.2021 14:14
petraodlesa

XXX.XXX.218.86

Byly tu už vlákna na toto téma. Jedna rada byla, když stihnete být u vypnutí, přikrýt líheň peřinou...za těch pár hodin se prý neudusí.

7.6.2021 14:41
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
Byly tu už vlákna na toto téma. Jedna rada byla, když stihnete být u vypnutí, přikrýt líheň peřinou...za těch pár hodin se prý neudusí.

Jj, to už mám také vyzkoušené.. možná ty petky s horkou vodou nastrkám do líhně a líheň zakryju..to by mohlo vydržet..
Další možnost je, kdyby chlap vytáhl a zapnul generátor..mrazáky,lednice by byly v pohodě..ale ten rachot a smrad od motoru pod okny celý den..ach jo.. uvidíme..

9.6.2021 14:24
ančovička1

XXX.XXX.11.254

Tak dnešní výpadek,odpojení proudu..v 7.30 výplní elektrický proud..na líheň jsem naházela deky, peřiny..musela jsem odjet..v11.00 teplota 33,2°C, vejce vlažná..vytáhla jsem plato s vejci,naplnila 4 x 1,5 l petky 60ti °vodou,položila na zem na ručník,nato dala plato s vejci, zakryla dekami..teplota za chvíli vystoupala.. teď musím hlídat,aby nebyla moc😄..snad to dobře dopadne,vajíčka jsou v pořádku..🙂

Přidejte reakci

Přidat smajlík