Bažantici - rozjíždějí se jim nohy :-(

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.6.2021 13:32
driver240

XXX.XXX.92.24

Dobrý den,
narychlo jsem od známého přivezl 30 ks bažantíků. Již při přenášení jsem si všiml, že někteří špatně chodí. Líhlo se jich vícero a já bral "zbytek" 30 ks. Po dvou dnech úhyn 2 ks - přišlo mi, že to byli ti nejslabší co špatně chodili. Ale včera při čištění voliérky jsem objevil několik dalších špatně chodících :-(
ZahřívánÍ pod umělou kvočnou, krmení extra pro bažanty Gibier START + Energys bažant mini + vajíčko + mrkve. DĚLÁM NĚCO ŠPATNĚ NEBO JSEM SI SPÍŠ PŘI TRANSPORTU NEVŠIMNUL A BAŽANTÍCI BYLI ŠPATNĚ "VYLÍHNUTÍ"? Nebo, že by byla kvočna příliš nízko (na noc jsou všichni hezky schovaní pod kvočnou)? Nebo jim to jen na papírovém podkladu klouže a tak místo posilovat nohy vzpřímeně se to jen zhoršuje?

P. S.: minulý rok jsme ze 70 vylíhli 55 a z toho se jich 5 kvůli špatných nohou dávalo pryč. Tento rok těch bolavých je jaksi více ... Tak nevím, jestli je chyba ve mne nebo jsem dostal jen "zbytek"?

Moc moc děkuji za odpověď :-D

1.6.2021 13:40
honzapm

XXX.XXX.134.34

Papír je rozhodně špatný podklad na první dny. Lepší je třeba starý koberec.

Jinak to vejce a mrkev bych já rozhodně vynechal. Zbytek vám tu nikdo nevyvěští.

1.6.2021 14:10
mr.X

XXX.XXX.243.7

zdravím, jestli mají první dny papír tak jim to klouže a nohy se rozjedou i těm co po vylíhnutí vypadali ok.
Jak píše kolega, první dny dát do odchovny koberec nebo perlinku.
Těm co mají nohy uplně rozjeté je můžete svázat, po pár dnech budou ok. Dělám to tak u křepelek. Svážete na vzdálenost by mohli chodit a bude to ok.
Jestli nebudete svazovat tak co nejrychleji ukončit jinak pojdou hlady protože se nedostanou ke krmítku.
M

1.6.2021 14:49
honzapm

XXX.XXX.134.34

Když papír, tak PRO VĚTŠÍ používám Krycí malířský.
I pod kohouty, když je v listopadu rozdělím (a na to podestýlku).
Saje a vydrží, rychle se vymění. Kupuji celou roli v místních stavebninách.

https://www.stavbaonline.cz/kryci-malirsky-papir-thomas-1x20-m-seda-1rl-bal.html

.

1.6.2021 15:42
driver240

XXX.XXX.92.24

Moc moc děkuji všem za reakce

1.6.2021 18:44
miladas

XXX.XXX.185.25

Známá dávala bažantíkům sušený gamarus, právě kvůli tomu, aby se nerozjížděli nožičky.

2.6.2021 12:57
driver240

XXX.XXX.92.24

Tak jsem na zem umístil staré ručníky a na část pak perlinku. Rozražené bažantíky jsem v rukách napojil a dal do menší extrovky, ať se lehce dostanou k jídlu a pití. Někteří menší se již narovnali, tak uvidím, jak dopadnou ostatní. Jestli se nezlepší, budeme svazovat nohy. Ten malířský papír je taktéž dobrý nápad. Gamarusy vyzkouším. Super DÍKY

2.6.2021 15:51
jo012810

XXX.XXX.101.35

Ten kdo se snaží zasahovat do procesu reprodukce, ten se dočká....A ano, oslabení populace atd. prostě pomáhat kuřátkům (slepice, bažanti a ostatní drůbež) z vajíčka, či svazovat rozjeté nožky, to je to co se mi nelíbí. Ale každý má své zkušenosti a cestu. Já vycházím ze svách více jak šedesátiletých zkušeností a důrazně nedoporučuji tyty zákroky a sám jsem nikdy nědělal....

2.6.2021 17:28
mr.X

XXX.XXX.168.134

Pokud mám pár kuřat na výkrm které jdou do 3 měsíců na pekáč tak nevidím důvod občas pár jedinců nezachránit podvázanými nohami.
To jsou zase mé cca pětileté zkušenosti 😉

2.6.2021 20:15
mr.X

XXX.XXX.168.134

Ale neberte to ve zlém. Tady se řeší bažanti takže asi jde o chov a tam to má logiku, moc do toho nezasahovat. Nikde jsem zatím nevyčetl čím jsou rozjeté nohy způsobené. Jestli jsou to geny tak souhlasím že do chovu nepatří. Já jen že to není uplně černobílé a záleží na situaci. M

3.6.2021 12:21
driver240

XXX.XXX.92.24

To mě právě zajímalo,
- zda-li byl špatný genetický materiál nevím. Myslím, že ne, část vajec byla čerstvých do týdne i když část vajec byla i 14 denní (líhli se trochu dřív), tak nevím, zda-li při staří vajec rozhodne jen líhnivost nebo i kvalitu plodu
- nebo jestli byl problém v líhnutí. Já dodával jen vejce, ale líhnul (a odchovávat měl) někdo jiný a líhlo se společně s jinou drůbeží, tak nevím, zda-li byly teploty nastaveny optimálně, což třeba mohlo způsobit nedovyvinutí nohou.
- Ano některým bažantíkům se pomáhalo z části ven + byli přisušení....
- A nebo nevymýšlet blbosti a nepřilepšovat jim a dávat jim jen čistě startovací granule?

Zkrátka otazníků je mnoho. Nikdy jsem nelíhnul, tak nevím. Pravda, že ten hladký povrch "rozjíždění" asi pomohl. Někteří bažantíci se již zvedli a snad i zvedají a "trochu" již chodí normálně. Jednoho jsem již vrátil zpět k chodícím. Po dnešní noci však u zdravých jeden úhyn a druhý dodělával ráno. Těžko říci, zda-li se projevuje nemoc či celkové oslabení. Ale asi se příroda nedá obalamutit a tak či tak si to stejně vyseparuje. Jak říkám, nemám zkušenosti a odchov jsem dostal narychlo nebo by asi pošli.

Umělá kvočna je, červené světlo proti ozobávání připraveno, větvičky na zabavení mají, startovací + mini granule, mrkev, vajíčko + sušení blešivci, prostoru dostatek .... zbytek je již holt na nich. Moc to netěší, když člověk dělá maximum a stejně po jednom odcházejí ... snad se ta separace brzy zastaví :-(

3.6.2021 12:56
driver240

XXX.XXX.92.24

jo012810 napsal(a):
Ten kdo se snaží zasahovat do procesu reprodukce, ten se dočká....A ano, oslabení populace atd. prostě pomáhat kuřátkům (slepice, bažanti a ostatní drůbež) z vajíčka, či svazovat rozjeté nožky, to je to co se mi nelíbí. Ale každý má své zkušenosti a cestu. Já vycházím ze svách více jak šedesátiletých zkušeností a důrazně nedoporučuji tyty zákroky a sám jsem nikdy nědělal....

Asi máte pravdu, však v přírodě jim taktéž nikdo nepomáhá a přežijí jen ti nejsilnější. Jen podle sebe vím, že někdo v životě holt tolik štěstí nemá a proto zrovna u těchto malých tvorečků, kteří byli ušlapávání, zatím nemám to srdce ukončit jejich život. Nechat je pospolu s ostatníma, už by bylo asi po problému ...Jestli se nezlepší, tak stejně budu muset to trápení ukončit. Člověk se celý život učí ... i když někdy se zdá, že už by to stačilo.

6.6.2021 07:59
Onder

XXX.XXX.35.247

Něco podobného jsem měl u 3 kruťat v roce 2019 po odebrání od matek. Podestýlka byla jen piliny + hobliny v kartonové krabici a to bylo špatně.... Dnes už to dělám opět stejně jen s tím že na podestýlku dávám drobné svařované volierove pletivo 1x1cm a problémy Už nejsou. Někde jsem se dočetl že se to jmenuje Marková nemoc. Podle mého názoru jsou veliké denní prirustky a nedovivinute klouby u hrabavé drůbeže.

6.6.2021 09:02
Onder

XXX.XXX.35.247

K líhnutí v líhní jsem skeptický, měl jsem půjčenou líheň, lihnuly jsem housata landeske a všechno probíhalo tak jak ma... z 24 vajec 20 oplozenych... jen v době klubání nastal obrovský problem... housata se nedokázala dostat z vajec... všechna se udusila...A už vím proc... Mám hodně vápenatou vodu a při každém vlhčení se na vejce dostával vápenný povlak který uzavřel póry vajíček 😭 a v loni si ode mě brala paní od Berouna 10 kruťat jen proto že sháněla krůty které byly vysezeny a odvozeny krutou chtěla mít jistotu že obsednou vejce bažantů a to se jí letos povedlo.... A po loňské zkušenosti kdy si moje kruta obsedla husí hnízdo a vyvedla 10 housat můžu s jistotou potvrdit že krůta je lepší jak celá líheň.

6.6.2021 16:27
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Nemyslím si,že by to bylo vápenitou vodou..s vypůjčenou líhni jste neměl zkušenost, mohlo to být přílišnou vlhkostí, nízkou teplotou nebo obojí dohromady..

7.6.2021 10:25
driver240

XXX.XXX.92.24

Onder napsal(a):
Něco podobného jsem měl u 3 kruťat v roce 2019 po odebrání od matek. Podestýlka byla jen piliny + hobliny v kartonové krabici a to bylo špatně.... Dnes už to dělám opět stejně jen s tím že na podestýlku dávám drobné svařované volierove pletivo 1x1cm a problémy Už nejsou. Někde jsem se dočetl že se to jmenuje Marková nemoc. Podle mého názoru jsou veliké denní prirustky a nedovivinute klouby u hrabavé drůbeže.

Ano ano, udělal jsem se svařovaným pletivem před několika dny to samé. Nožky jsem bažantům svázal, tak uvidíme, jestli se to časem nezlepší. Škoda, že mě z mých znalých známých na to nikdo neupozornil, dal bych tam pletivo hned :-(

7.6.2021 10:46
driver240

XXX.XXX.92.24

ančovička1 napsal(a):
Nemyslím si,že by to bylo vápenitou vodou..s vypůjčenou líhni jste neměl zkušenost, mohlo to být přílišnou vlhkostí, nízkou teplotou nebo obojí dohromady..

Nikdy jsem nelíhnul, tak pokud plácám, tak mne omluvte ... známý mi říkal, že při snůšce opatrně s přidáváním skořápek či vápníku jako doplňku stravy, vejce jsou pak moc vápenatá a mládež je neproklove A když jsem se dotazoval známé, na vlhkost v líhni, zda-li se to dá nějak přestřelit, tak říkala, že když je velká vlhkost, tak někdy i kuřata vevnitř příliš narostou a nemají pak prostor k proklování.

Přidejte reakci

Přidat smajlík