Dobrý deň,
chcem poprosiť o radu skúsených chovateľov ohľadom mesačných kačiatok. Prvýkrát som liahla kačice z kúpených násadových vajec, liahnutie prebehlo v poriadku, káčatká boli vitálne, prospievali. Medzi 2 a 3 týždňom sme mali niekoľko úhynov, jeden deň bola kačka vitálna, druhý začala posedávať, postupne mala problémy s chodením a na daľší bola mŕtva. Ku koncu sa objavil aj náznak hnačky. Priebeh bol rýchly, veterinárka usúdila, že išlo o kokcidiózu a dostali sme Sulfacox T. Včera sme dali poslednú dávku.
Dnes ráno som zistila, že jedno káčatko nevie odlepiť oči, na krku malo červenú kožu so žltými šupinkami. Išli sme na veterinu, doktorka ich prezrela, ale očividne nemala šajnu o čo by mohlo ísť. Odporučila mi pozisťovať si u chovateľov, či vôbec majú káčatká nejaký problém. Povedala, že mi objedná nejaké antibiotiká určené pre hydinu, inak mi poradiť nevie. Keď kačička odlepila oči o hodinu dve už oko vyzeralo normálne. Jedná má na krku aj malú lysynku. Pozela pod mikroskopom trochu páperia zo začervenaného miesta, nič tam nebolo, parazity vylúčila.
Okrem toho majú na krídlach akoby polepené pierka, aj miestami po chrbte, pripadá mi to ako nejaký výpotok, alebo chrasta. Doktorka sa ma snažila presvedčiť, že to majú len zašpinené perie, mne sa to tak ale nejaví. Káčatká sú momentálne vitálne, behajú, žerú, koža ich evidentne nesvrbí, ani to nemajú bolestivé. Akurát jedno má stále znečistenú kloaku. Káčatká mám vo veľkej krabici pod infralampou na sene, čistím každý deň, teraz sú už počas dňa 4. deň vonku, majú slnko aj tieň.
Včera mali akurát mesiac.Vodu majú len v napájačke, ešte sa nekúpu. Stále majú k dispozícii vápenný grit, vodu s acidomidom, kukuričný šrot. okrem toho dostávajú 2-3x denne vajíčko, alebo tvaroh, sekanú púpavu, žihľavu, skorocel, ovsené vločky, pohánku, pšeno. Pridávam im vitamíny, ktoré mám pre nosnice.
Uvítam každú dobrú radu, nerada by som niečo zanedbala a prišla aj o tieto káčatká, ďakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

krmte je směsí určená pro kachňata.
kokcidióza je nepravděpodobná příčina úhynu
A sledujete je? Ožužlávají se navzájem?
A proč nemají aspoň 5litrů pekáček na koupel?
Seno, krabice, sucho, vnitřek, několik týdnů stáří, pouze napáječka,
nesmyslné krmení a žádná směs, slepičí "vitamíny" a další kiksy...
Říkáte to takhle i tomu doktorovi? Normální zkušený by vám vysvětlil.
No nic, dejte jim ten pekáček a tu zprávu o "koupených NV" hodně upozaďte.
Jinak se taky třeba do 10 let může stát, že top chovatelé nikomu nic neprodají
a zůstanete samy, ano samY.

jo, mimochodem.
úhyn od druhého týdne je čistě chyba chovatele případně nemoc, kterou se nakazili u něj (ale chyba chovatele je mnohem častější).

a to krmení je fakt strašný
věděla jste, že krmivo postavené na kukuřičném šrotu a vaječném bílku se experimentálně dá použít k vyvolání příznaků deficitu zinku u kachňat?
asi ne, že
vitamíny pro nosnice jsou pro nosnice. kachně je úplně jinde, má mnohem větší požadavky na minerály, jako je měď, zinek, manfan, vitamíny, jako je cholin a kyselina panthotenová a naopak nepotřebuje tolik vápníků
je možné takovou stravou kachňata zahlušit ? ano.

žabek bych se nebála tolik, jako toho, ze zchromnou nevratně (křivice nebo peróza, nebo obojí...) nebo že odejdou náhle na svalovou dystrofii, protože selenem ani vitamínem E tahle potrava taky neoplývá.

tak ono drůbež je takový specifický obor. je to stejný, jako kdybyste s počínající slepotou lezl ke gynekologovi.

jediná podmínka je zamezit utrpení, utratit cokoliv umí asi každý.
ale ono je to těžké, když člověk nic netuší, tak nemá ani představu o tom, co vlastně všechno netuší
jakože třeba nakrmit kachně není úplně jen tak
nebože klinická kokcidióza má nějaký vývoj, inkubační dobu pokud se bavíme o nastěhování uměle vylíhnutých kachen do nové odchovny u prvochovatele, je prakticky vyloučeno, aby kvůli kokcidióze uhynuly během druhého týdne věku (protože prostě infekční tlak nemůže být takový)
u kachňat z infekcí je to hlavně salmonelóza
no a pak jsme zase u toho krmení, protože kachně se dá zahlušit s průjmem a slabostí i kvůli podvýživě (málo vitamínu E, žluklé tuky - to kukuřice dělá ráda, plísně....)
ale prostě na to člověk musí mít trochu větší rozhled než, hmmm, drůbež, krvavý průjem, to bude kokca

honzapm
napsal(a):
Děkuji.
Takže co všechno mimo kokci může způsobit krvavý průjem?
nevím, jestli zvládnu seznam všech možných příčin, protože příčinou může být prostě logicky cokoliv, co naruší střevní bariéru do takové míry, ze zvíře do střeva začne krvácet
což může být i různě brutální kombinace příčin, protože je spoustu breberek, které jen využijí příležitost, samy by to třeba nezvládly, ale když už je průjem nebo oslabení, tak hurá
takže třeba klostridie, ju, to jsou mršky, které vylepší do nekrotické enteritidy všechno, co si vzpomenete
a to všechno je třeba i podchlazení, požírání podestýlky, požírání peří, nevhodné krmivo, jako je rybí moučka, tepelně neupravená soja, moc ječmene, moc žita, moc pšenice, jakkoliv narušené krmivo (namrzlé nebo nahnilé cokoliv), mykotoxiny
taky stres, moc zvířat, špatný větrání, málo vitamínu A, C a cokoliv, co oslabuje imunitu
málo vitamínu E, málo vitamínu K, to potřebujete na srážení krve
jiný infekce, e.coli, salmonely, střevní parazité, pak obojí v kombinaci s klostridiemi
no a pak chuťovky, třeba víte, že sulfonamidy jsou antagonisté vitamínu K a jejich neuvážené podávání způsobuje jeho nedostatek, takže krvavý průjem a hynutí? na stejným principu pak funguje otrava jedy na krysy. a žluklý tuky, který máte raz dva, když uděláte kukuřičný šrot do zásoby, to zase žere vitamín E a šupky dupky
snad jsem na nic nezapomněla, jo, možná ještě mor kachen umí krvavý výtok z kloaky, ale tam máte hromadu jiných krásných příznaků

masadasa
napsal(a):
Ale oni hnačku - prujem prakticky nemali, len ku koncu, tj. posledný deň olepenú kloaku. A krvavý už vôbec nie. Ale ďakujem za informácie. A rybia múčka je prečo nevhodné krmivo? V mnohých článkoch ju odporúčajú.
jsme zase u toho a vašich dotazů, co tady včera byly a pak zmizely
ono totiž nakrmit zvíře není vůbec tak jednoduchý, jakože si najdete nějaké komponenty a šup tam s tím.
rybí moučka obsahuje hodně bílkoviny. je to ale bílkovina obsahující hodně glycinu a vůbec, klostridie milují rybí moučku. takže pokud se stane, že se něco dostane až dozadu do střev - to se stane, pokud se to vepředu z nějakého důvodu všechno nestrávilo - tak výsledkem může, ale nemusí být, nekrotická enteritida
taky snadno žlukne a princip je pak stejný jako u toho kukuřičného šrotu
Ďakujem. A viete mi teda poradiť, aka je vhodná potrava pre káčatká, mimo kŕmnych zmesí? Pre seba si jedlo z 90% produkujeme sami, nie som stotožnená s kŕmením GMO sójou. Moji prarodičia ročne odchovávali vyše 100 húsat a určite nekŕmili kŕmnymi zmesami. Napíšem čo najpresnejšie, čo všetko dostávajú žrať a rada by som vedela, čo ešte doplniť. Včera som si googlila zloženie takých kŕmnych zmesí a nič iné okrem kukurice, pšenice a sóje tam zväčša neuvádzajú. Na doplnenie všetkých mikroelementov a vitamínov dávam ten mikros. Každý deň majú k dispozícii kukuričný a pšeničný šrot, vajíčko, alebo tvaroh, množstvo zeleného. Do tej miešanice pridávam buď ovsené vločky, pohánku, alebo pšeno. Tak 2-3x do týždňa dostávajú aj strúhanú mrkvu, rybí olej (tam som si nie istá v dávkovaní, dávam 1čl do tej miešanice pre 15 kuriat a 4 káčatá). Nemám dojem, že by boli nejako podvyživené, alebo nejako inak trpeli. Tie 2 úhyny boli veľmi rýchle, do 2 dní. Teraz ma znepokojuje len ten stav kože a peria. Dnes som im dala nádobu na kúpanie, zatiaľ neprejavili záujem, len z nej pijú.

mikros pro nosnice.
doprčic, když umíte takhle krásně googlit, přečtete si složení, ju?
ne, nebudu vám vymýšlet složení krmných směsí.

jako co vám poradit. krmení odmítáte změnit, nepřiznáte žádnou chybu na své straně, na co zdechla ta kachňata nevíte, protože nebyla žádná pitva ani nic, prostě asi hodně štěstí v chovu.
masadasa
napsal(a):
Kŕmenie zmeniť neodmietam, preto sa pýtam. Odmietam kŕmiť GMO zmesami. Pred produkciou KZ ľudia museli tiež niečím kŕmiť.
Tak sežeňte směs, která není GMO.
Jestli chcete krmit statkovými krmivy, tak jste si měla nastudovat složení a sehnat potřebné suroviny předtím, než jste vejce dala líhnout.
To je prostě základní předpoklad, napřed mít pro zvíře podmínky a až pak si je pořídit.
Píšete, že poprvé líhnete ze zakoupených vajec; předchozí odchovy z vlastních/darovaných vajec měly nějaké problémy? Byla to kachňata jiného plemene? Jak jste o ně pečovala? Co se změnilo?

masadasa
napsal(a):
Kŕmenie zmeniť neodmietam, preto sa pýtam. Odmietam kŕmiť GMO zmesami. Pred produkciou KZ ľudia museli tiež niečím kŕmiť.
je velký rozdíl, jestli máte kachňata v odchovně vydaná vám na milost a nemilost, nebo jestli za starých časů máte nějakou selskou kachnu se zachovaným pudem sezení, která kachňata vysedí a odvede na rybník, kde se krmí tak, jak matka příroda zamýšlela.
tady máte třeba granule bez GMO: https://www.mifuma.cz/chovatel/eshop/8-1-MIFUMA-Drubez/67-3-Kachnata-Housata/5/328-MIFUMA-Wassergeflugel-Aufzucht-25kg-pelety
Káčatká máme prvý krát, predtým sme odchovávali len kurence. Len mi akosi nikto nechce prezradiť, čo ešte treba zohnať naviac k tým krmivám, ktorými kŕmim. Teraz kŕmim tým, o čom som sa dočítala, že je vhodné a tiež, čo mi poradili ľudia z dediny, čím kŕmia oni. Našla som len jednu zmes bez GMO, ktorá je dostupná u nás, tá je ale určená na výkrm, čo nie je mojim zámerom.
napsal(a):
je velký rozdíl, jestli máte kachňata v odchovně vydaná vám na milost a nemilost, nebo jestli za starých časů máte nějakou selskou kachnu se zachovaným pudem sezení, která kachňata vysedí a odvede na rybník, kde se krmí tak, jak matka příroda zamýšlela.
tady máte třeba granule bez GMO: https://www.mifuma.cz/chovatel/eshop/8-1-MIFUMA-Drubez/67-3-Kachnata-Housata/5/328-MIFUMA-Wassergeflugel-Aufzucht-25kg-pelety
To je obrovská pravda.
Dřív to předkové rozhodně neměli v suché papírové krabici několik TÝDNŮ
uvnitř, bez možnosti namočení celého těla.
Dnes je ten kanibalismus z nudy a malého a nevhodného prostředí častý.

Dobrý den, já vás chápu. Taky jsme si loni pořídili housata a mysleli jsme, že je vychováme na šrotech, vejcích a kopřivách plus mikros pro housata. Ale podobně jako píšete vy některé prostě měly problémy, s očima, jedna přestala chodit... Nakonec nám vet řekl, že musíme doplnit vitamíny (AD3E) a ejhle, chromá husa se po 3 dnech rozběhla a teď už je sama maminka. Když jsme pořizovali poslední loňská housátka, tak jsme brali jednodenní a po zkušenostech s těmi předchozími (a to podotýkám o dost staršími) jsme od začátku nasadili VKCH1 a vyrostli úplně bez problémů.
My jinak směsky nekrmíme dospělým vůbec (ani slepice ani husy), ale pro ty malinké si myslím namíchat cokoliv, co by obsahovalo vše potřebné, je vpodstatě nemožné. Takže u nás všechny kuřata a housata dostanou na začátku směs a jak dojedí pytel, přejdou na šrot a celé zrní...

Jo ještě jak tu někdo psal - ohledně toho peří - neokusují se navzájem? Nám loni taky jednoho z nudy ostipavali dokud byli v krabici, ale jak šli ven na trávu, tak to přestalo.
Podle mě to dělali z nudy, oni furt za něco chtějí tahat... Teď už nám jenom roztahují boty, co najdou na rohožce na prahu, tahají je za tkaničky 😄
O žiaden kanibalizmus u nich nejde. Neoďobávajú sa. V krabici pod infralampou boli do 3. týždňov, do 4. cez noc. Krabicu mali veľkú a bolo ich len zopár.Teraz sú už vonku, v noci dnu, ale bez lampy. Riadila som sa podľa článku tu na ifaune, kde vyslovene zdôrazňujú, že malé káčatká sa nesmú namočiť, lebo by prechladli a uhynuli. Už majú nádobu na kúpanie, zatiaľ neprejavili záujem, len z nej pijú.
Ďakujem za prejavenú empatiu, už som si začínala pripadať ako netvor. Človek by až získal dojem, že pred érou kŕmnych zmesí sa hydina ani nechovala. Už párkrát sme na domácich zmesiach odchovali kuriatka, bez akýchkoľvek problémov. Keď som sa u nás v obchodoch pozerala po KZ, nielenže som nezohnala bez GMO, ale ani pre kačice. Ponúkali mi zmes pre brojlery, že je to jedno. Tak som sa rozhodla kŕmiť ich z domácich zdrojov, podľa toho, aké informácie sa doteraz ku mne dostali. Už som im objednala tú zmes na ktorú som dala link vyššie, a budem ju kombinovať s "domácou stravou", lebo vykrmovať ich rozhodne nepotrebujem. Pred chovom kačíc som si naivne myslela, že im kúpim zmes vhodnú pre indické bežce, na môj údiv som nič také na trhu neobjavila. Nechce sa mi veriť, že jedna zmes je rovnako vhodná na výkrm, pre domácich miláčikov aj pre nosivé plemená. Hore spomínali, že je rozdiel, keď sú mláďatá odchovávané pod matkou a majú prístup do "prírody". Podbné podmienky sa im snažím imitovať predkladaním rôznych druhov zelene, zeleniny, gritu, živočíšnu zložku nahrádza to vajíčko a tvaroh. Keď vyrastú, budú mať k dispozícii obrovský trávnatý výbeh, mám takmer pol hektára. Ich "úlohou" bude likvidácia slizniakov a iných živočíšnuch škodcov v záhrade, a keďže sme chceli aj vajíčka, zoháňali sme nosné plemeno. Teraz musia ešte byť pod voliérou, lebo sú malé a veľmi rýchlo by sa stali korisťou nejakého predátora. Momentálne sú na nízko pokosenej tráve, vyzerajú spokojne, až na to podivné perie a začervenanú pokožku na krku.

A je to tady opět. Tazatel s milion dotazy, co odmítá přiznat chybu, jak už psala Bodlinka. Neustále doplňuje nějaká "proti" vůči napsaným radám. Vy se můžete strhat, jak poradit, ale on si jede pořád svou.
Chtěla radu? Dostala ji. Bude podle í postupovat? Ne. Resp. je to už na ní. Očividně ji slyšet nechce.
Další smysl to nemá.
Jen nám praskne žilka....
napsal(a):
A je to tady opět. Tazatel s milion dotazy, co odmítá přiznat chybu, jak už psala Bodlinka. Neustále doplňuje nějaká "proti" vůči napsaným radám. Vy se můžete strhat, jak poradit, ale on si jede pořád svou.
Chtěla radu? Dostala ji. Bude podle í postupovat? Ne. Resp. je to už na ní. Očividně ji slyšet nechce.
Další smysl to nemá.
Jen nám praskne žilka....
Přitom je o tak snadné...
Při troše citu lze odhalit tento typ mudrlantů, kteří si ptají a přitom nic vědět nechtějí, (hlavně vědí co nechtějí slyšet) odhalit po pár příspěvcích (někdy stačí i ten úvodní)
No a prostě na ně nereagovat...
Těmito nikam nevedoucími debatami se jenom ztrácí čas....
Článek na iFauně, ve kterém se píše, že malá kachňata se nemají namočit,
jinak ustydnou a chcípnou, jsem nečetl.
ALE - je míněno káčata právě vylíhnutá a ve věku několika dnů.
Při dovršení prvního týdne, pokud mají k dispozici lampu nebo desku na prohřátí,
do vody samozřejmě mají mít přístup. Nejen v rámci podnětů - enrichmentu,
ale hlavně kvůli péči o kůži, chmýří a jejich kvalitu a jako prevenci svrabu aj.
Já bych jim umožnil koupel od 5.-6. dne a opravdu stačí malý mělký pekáček.
https://www.ifauna.cz/holubi/clanky/r/detail/3846/odchov-a-vykrm-kacat/
prvý odstavec.
Vodu na kúpanie dostali k dispozícii hneď ako ste mi poradili, dodnes ale neprejavili záujem kúpať sa. Ale aspoň si máčajú zobáky a tak si čistia perie, už to majú lepšie.
Ja si neodmietam priznať žiadnu chybu, len by som okrem osobných útokov uvítala vecné argumenty. Nikto mi doteraz nenapísal, čímže takým sa káčatá kŕmili pred érou KZ, umelé liahne už existovali dlhšie a nie každý mal káčatká spolu s matkou. Doteraz babky na dedinách kŕmia vajíčkom a žihľavou a majú zdravé ako káčatá aj húsatá. Vidím to okolo seba, radila som sa s ľuďmi čo tu chovajú, pred vlastným chovom. Aspoňže som dostala poradené ohľadom toho kúpeľa pre ne a asi tam bola príčina, stav páperia sa zlepšuje, káčatá nejavia inak žiadne známky zdravotných problémov, alebo nejakej inej nepohody. Neviem, čo je nepochopiteľné na fakte, že človek odmieta GMO produkty, ako pre seba, tak aj pre zvieratá. Objednala som im nakoniec tú zmes na výkrm, lebo nič iné dostupné na trhu skrátka nie je. Keby existovala nejaká zmes určená pre bežcov, okrasné kačice bez GMO, už ju mám doma. Alebo aspoň o jej existencii neviem.
masadasa
napsal(a):
https://www.ifauna.cz/holubi/clanky/r/detail/3846/odchov-a-vykrm-kacat/
prvý odstavec.
Vodu na kúpanie dostali k dispozícii hneď ako ste mi poradili, dodnes ale neprejavili záujem kúpať sa. Ale aspoň si máčajú zobáky a tak si čistia perie, už to majú lepšie.
Nemáte zač.
Příště už budete vědět, že kachna opravdu nezbytně potřebuje
možnost namočit si celou hlavu.
Tím článkem se neřiďte. Je špatný.
Ďakujem, áno už budem vedieť. Len ako začiatočník v chove kačíc som nemala odkiaľ vedieť, že je tam niečo zle. Prišlo mi logické, že keď nie sú s matkou, ktorá "vie", kedy ich vziať na vodu a nemajú ešte dostatočne nepriepustné páperie, že by hneď do vody nemali. Prečítala som do 4 týždňov, tak som sa toho držala.
Miriam33

XXX.XXX.210.31
Taky jsem pochopila ze článku na hlubokou vodu. A ta je opravdu pro kachňata nebezpečná. Neodhadnou, kde vylezou ven a jak dlouho tam být. V přírodě jsou velké úbytky kachňat, každou chvíli se nějaké utopí.
Ani nejlepší matka kachna neodhadne nebezpečnost vody, do které kachnata vede z hlediska přístupnosti břehu s u potoka síly proudu. To musí doma zabezpečit člověk. Ze začátku například raději nechat s vodou jen ty mělké pekáče, aby se nemohla kachňata utopit, později při přístupu větších kachňat zabezpečit aby vodní plochy měly bezpečný výstup na všechny strany a v jakékoli výšce hladiny.
Ale tam spomína prechladnutie, nie utopenie. Preto som to pochopila tak, že páperie tak malých káčatok nemá dostatočne vodoodpudivú schopnosť, premočí sa a prechladnú. Teraz už majú aj hlbokú vodu na kúpanie, napriek tomu si tam máčajú len hlavy. Tak som ich včera, keď bolo teplo okúpala v lavóre v slabom roztoku hypermangánu a to páperie vyzerá už takmer normálne. Už im aj rastú pierka.
Miriam33

XXX.XXX.210.31
Ano, hrozí obě věci. A bez kachny jakožto chodiciho topného tělesa je to vždy větší piplačka. Vodu potřebují a zároveň potřebují v teple proschnout. Jak jsou větší a venku je teplo, je už méně starostí.
Ono z fotek těžko soudit, jestli jsou nachlazené a nebo se jen ožubrávaly zobáčky zalepenými od šrotu.... Ať vám utěšeně rostou