2měsíční kuřičky, náhlý úhyn, tmavohnědý průjem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MJK

22.6.2021 02:09
MJK

XXX.XXX.120.116

Zdravím,
na jaře jsme si koupili čerstvě vylíhlá kuřátka z líhně (očkovaná) - dekalbky. Nyní už jsou to pěkné kuřičky, jsou ve výběhu, ale před několika dny začaly z neznámých důvodů pocházet. Hubené vůbec nejsou, ani nijak načepýřené, kloaka je čistá. Prostě si lehají na zem a potom už nevstanou.
Dnes jsem jednu, již ležící, přinesla domů a po několika hodinách jsem zjistila, že má velice řídký, doslova vodový, tmavohnědý průjem. Též má měkké vole. Dosud žije, ale jen sedí. Proti kokcidióze by měly být očkované.
Neví někdo, co by to mohlo být? Možná nějaká bakteriální infekce? Každý den odchází tak 1-2 kusy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.6.2021 05:11

a jak víte, že jsou proti kokcidióze vakcinované?

já jen, že v líhni kuřice očkujeme proti kokcidióze jen a pouze na objednávku zákazníka a do krabičky u dveří vám takovou kuřici nikdo nedá.

22.6.2021 07:35
honzapm

XXX.XXX.134.34

Ten popis ale na kokci vážně nevypadá - vodový, měkké vole.
U kokci je mazlavý a vole je prázdné, čepýření jest.

Dále - z chov. praxe jsou známy případy, kdy i po vakcinaci řádila kokci.
Zřejmě jiný kmen.

No, antib. vás asi neminou.

Základ - horko - máte v pořádku napájecí vodu? Čisté zařízení?
Nežluklé krmivo umístěné v chladných prostorách?

22.6.2021 07:54
honzapm

XXX.XXX.134.34

Kokcidioza je přítelkyně chladnějších a vlhčích týdnů, ne dosavadních suchých tropů.

Kokci v praxi typicky nastupuje právě třeba po horkém období, které zvířata
v nevhodných (třeba dřevěných) ubikacích stresuje, zvířata méně žerou a více pijou.
A pak se náhle ochladí a přijde vlhčí období a horkem vystresovaná zvířata
mají rozhozenou imu a kokci, která je vždy a všude přítomná, začne slavit.

V horku chovatelé vypnou topné desky, lampy, což je logické,
ale opomenou je ze změnou počasí znovuzapnout.
Byť mají kuřata už tabulkově termoregulační, někdy a v některých podmínkách
se vyplatí zapnout alespoň částečný generátor tepla,
který se především postará o suché prostředí, nevhodné pro kokci.

22.6.2021 08:05
jo012810

XXX.XXX.101.35

MJK napsal(a):
Zdravím,
na jaře jsme si koupili čerstvě vylíhlá kuřátka z líhně (očkovaná) - dekalbky. Nyní už jsou to pěkné kuřičky, jsou ve výběhu, ale před několika dny začaly z neznámých důvodů pocházet. Hubené vůbec nejsou, ani nijak načepýřené, kloaka je čistá. Prostě si lehají na zem a potom už nevstanou.
Dnes jsem jednu, již ležící, přinesla domů a po několika hodinách jsem zjistila, že má velice řídký, doslova vodový, tmavohnědý průjem. Též má měkké vole. Dosud žije, ale jen sedí. Proti kokcidióze by měly být očkované.
Neví někdo, co by to mohlo být? Možná nějaká bakteriální infekce? Každý den odchází tak 1-2 kusy.

Takovýto popis zdravotních problémů může napovídat, ale bez vyšetření uhynulého, či nemocného kusu, je to věštění z křišťálové koule. Základem zdravého chovu jsou dobré podmínky v kurníku (sucho, dostatek vzduchu), kvalitní výživa a výběh bez patogenů, včetně odpovídajících teplotních podmínek...Podobných dotazů je zde celá řada, ale bez základních podmínek a laboratorního vyšetření (někdy ani s ním), se skutečně lze jen dohadovat. Třeba kocidióza, která se mnohde vakcinuje, není účinná na všechny kmeny atd...

MJK

22.6.2021 13:45
MJK

XXX.XXX.120.116

Kuřata pocházejí z Integry Žabčice - podle mě tam očkují proti kokcidióze. K tomu, že by to snad mohly být kokcidie, mě přivedl trus - tmavá hnědočervená barva, neuvěřitelně řídký. Ale jinak je pravda, že ty ostatní příznaky tomu úplně neodpovídají. Budeme to muset řešit nějak systematičněji. Díky všem za odpovědi.

22.6.2021 17:44

MJK napsal(a):
Kuřata pocházejí z Integry Žabčice - podle mě tam očkují proti kokcidióze. K tomu, že by to snad mohly být kokcidie, mě přivedl trus - tmavá hnědočervená barva, neuvěřitelně řídký. Ale jinak je pravda, že ty ostatní příznaky tomu úplně neodpovídají. Budeme to muset řešit nějak systematičněji. Díky všem za odpovědi.

ne

kuřičky si koupíte očkované proti markově nemoci a proti infekční bronchitidě, podle toho, co zrovna jede za sprej pro objednané zákazníky tam může být i newcastleská nemoc

ale kokcidióza je opravdu jen a pouze pro objednané zákazníky v objednaném počtu, protože to jsou dva různé spreje a je s tím dost práce.

22.6.2021 21:10
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Je to tak, na stránkách Integry není uvedeno očkování proti kokcidioze.

22.6.2021 21:32

Zuzkaa napsal(a):
Je to tak, na stránkách Integry není uvedeno očkování proti kokcidioze.

to by opravdu nešlo.

z vícero důvodů

za prvé, ta vakcína je dost drahá. to by se opravdu nedalo sypat na všechny kuřičky - mimochodem, co si myslíte, že se stane s těmi, co nejdou do dodávky a nevezme si je nikdo do krabičky, i s drahou vakcínou by šly do zoo.

za druhé, vakcín proti kokcidióze je více druhů a i zákazník si je vybírá podle svých zamýšlených podmínek, nejde to určit nějak univerzálně

za třetí, ta vakcinace proti kokcidióze mi trvá asi tak jednou tolik jak ostatní vakcinace. takže pokud jedu rychlostí cca 10 tisíc kuřat za hodinu a měla bych celý denní příděl ještě stříkat proti kokcidióze, tak tam zdechnu

no a za poslední, aby vakcína vůbec fungovala, k tomu taky musí být splněné určité podmínky a doma začínající chovatel to může dost snadno pokonit, takže vyhozený peníze a vyhozený moje hodiny

28.6.2021 14:33
honzapm

XXX.XXX.134.34

Terezo, prosím, jak se jmenuje "to léčivo", ne Sulfacox, ne Sulfadimidin,
ale ta zkratka písmen a možná jedno číslo? Kamarád mi o tom teď vyprávěl
do telefonu a já to hned zapomněl, díky.

28.6.2021 15:42

honzapm napsal(a):
Terezo, prosím, jak se jmenuje "to léčivo", ne Sulfacox, ne Sulfadimidin,
ale ta zkratka písmen a možná jedno číslo? Kamarád mi o tom teď vyprávěl
do telefonu a já to hned zapomněl, díky.

ESB3 bio:D

28.6.2021 16:32
honzapm

XXX.XXX.134.34

Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík