VelkáSelka

XXX.XXX.139.116
Mohl by mi poradit někdo ze zkušenějších, zda je na první fotce slepička maransky pšeničné? Má cca 5 týdnů. Na dvou dalších je brácha kohoutek? Mám tři takové tmavší s větším hřebínkem a jednu světlou, co mi přijde jako slepička, ale je zas trochu větší. A také s nimi občas svádí "kuřecí zápasy", pokud to není jen obrana. Tak snad to nejsou 4 kohouti :D. Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na snímku 3. je kohout, ta velikost hřebínku a lalůčků v poměru k tělu je jasná. Jinak ten hranol na sezení obraťte o 90 stupňů, širší plochou vodorovně, když už.
VelkáSelka

XXX.XXX.139.116
Díky. A na té první se to tedy ještě nedá poznat?
Hranol otočím...Oni mi totiž seděli pořád na otevřených dvířkách do kurníku a vystrkovali se, protože se jich tam moc nevešlo. A ty mají sílu 2cm... Tenhle hranolek je 5cm. A na tu "širší pochůznou stranu" to mám nechat i jak dospějí, nebo jen pro mladé?
VelkáSelka

XXX.XXX.139.116
Děkuji moc! A to i v kurníku mám nechat pak pro dospělé hřady takto široké, nebo - kdesi jsem se dočetla - 44x44mm...?
VelkáSelka
napsal(a):
Děkuji moc! A to i v kurníku mám nechat pak pro dospělé hřady takto široké, nebo - kdesi jsem se dočetla - 44x44mm...?
Plocha bidla 4,4 pro maransky je málo..jsou to těžké slepice a aby se mohly vyspat a nemusely balancovat v noci na bidlech, musí mít bidla širší..já mám pro dospělé slepice 7 cm široká bidla.. také chovám maransky, rodajlendky(také těžší slepice) a vlašky koroptví... zvlášť kohouti jsou velcí..
VelkáSelka

XXX.XXX.139.116
Děkuji moc za rady, ančovička1.
Pšeničné zbarvení (a některá další, např. Lososové)
se vyznačuje výraznou pohlavní odlišností.
Tzn. slepice v sobě nemá nikdy a v žádné fázi vývoje černé peří,
zato kohoutci hodně.
Vaše foto č. 1 je velmi špatné, ale:
1. buďto to není čistokrevný pšeničný ráz
2. jde o kohouta, tzn. máte čtyři
3. jde o hermafrodita, tzn. má část. zbarvení obou pohlaví
Za mě to je kohout.

ančovička1
napsal(a):
🤣🤣to jsem si naběhla!..ale jestli na tom trváte, nějaká čísla vám napíšu, to musí vyjít 😂🤑
já bych tedy také prosila
VelkáSelka

XXX.XXX.139.116
Děkuji všem. Prý je to jasné i podle barvy hřebínků a celkového postavení. Teď už vím, že kuřičky pšeničné maransky jsou po prvním opeření světlé - béžové. Jelikož to jsou tedy 4 kohoutci, neměla jsem s čím srovnat. Pořád jsem si říkala, že se musí hodně přebarvit, aby to byla pšeničná maranska a oni to jsou kohouti :D. Nepotřebujete někdo kohouty? :D A ty čísla bych si taky prosila :D.
VelkáSelka

XXX.XXX.139.116
Tahle vypadá pár mladých... Tohle vědět, tak to poznají i moje předškolní děti :D. No není to moc běžné plemeno....
JÁty

XXX.XXX.206.141
honzapm
napsal(a):
zato kohoutci hodně.
Za mě to je kohout.
Co znamená černé peří?
JÁty

XXX.XXX.206.141
honzapm
napsal(a):
zato kohoutci hodně.
Za mě to je kohout.
Abych to upřesnil...
Vaše připomínka je ve své podstatě a principu správná a trefná.
Ovšem takto kategoricky postavená je pochopitelně nesprávná a matoucí.
Jinak se omlouvám za zpochybňování příspěvku "nejvyššího".
Mletí sraček mi nijak nevadí, melte si melte, ale odbornou debatu je třeba vésti odborně.

JÁty: "Ovšem takto kategoricky postavená je pochopitelně nesprávná a matoucí." tak prosím, upřesněte tedy. Zatím jste k tématu napsal toliko, že vyjádření bylo nepřesné, tak napište, jak je to přesně, ať se něčemu dobéřeme. Jinak vaše poznámka postrádá vyššího principu mravního.

bery25
napsal(a):
obsadene
napsal(a):
JÁty: "Ovšem takto kategoricky postavená je pochopitelně nesprávná a matoucí." tak prosím, upřesněte tedy. Zatím jste k tématu napsal toliko, že vyjádření bylo nepřesné, tak napište, jak je to přesně, ať se něčemu dobéřeme. Jinak vaše poznámka postrádá vyššího principu mravního.
Buggyro, souhlas...od tohoto JáTy se rozumné rady nedočkáme 😉
JÁty

XXX.XXX.206.141
napsal(a):
Nemám ambice dávati zde moudra.
Na to je tu Petra a "nejvyšší"
K Vaší poznámce - tvrzení že slepice pšeničného rázu nemá v žádné fázi vývoje černé peří není pravdivá. Pokud tedy nebude trvat na výkladu, že černé peří znamená jednobarevné, celočerné pero.
Pšeničná slepice má na sobě černě kreslená pera. (V dospělosti v letkách a případně i v krčním závěsu.
Z této fotky by si mohl pozorný čtenář udělat názor a pochopit smysl výše uvedeného příspěvku. (ano jsem to stále já)
Letky sice nejsou vidět, ale krční závěs ano ( u některých 0,1 nemusí být kresba krčního závěsu zřetelná - není to chyba, kresba letek by však chybět neměla)
Ano, je to jiné plemeno, než je téma.
Ano, pšeničný ráz není u různých plemen zcela identický - různý odstín základní barvy 0,1, různá intenzita kresby krčního závěsu u 0,1. To však na podstatě této diskuse nic nemění...

pastevecovci: děkuji za upřesnění a uvedení příkladu