Malá snůška vajec

Dekalb White
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.8.2021 12:47
Chrudoš

XXX.XXX.80.116

Dobrý den, chtěl bych se zeptat.
Na jaře, v dubnu jsem koupil deset kusů mladých slepiček – DEKALB WHITE, podle dostupných informací bezkonkurenčně nejlepší nosnice. Po začátku se zdálo, že začínají snášet, pět, šest vajec denně, ale postupem času došlo spíše k snížení snášky a teď sbírám jedno, dvě, max. tři vejce. Ráno krmím šrotem, pšeničný + kukuřičný, poměr 2:1 a večer namočenou pšenicí, výběh mají takřka neomezený, pouštím je na louku cca 1000m2. Je zajímavé, že mám ještě šest starších slepic, 4 hnědé + 2 černé ( r.2018 až 2019) a ty snášejí tři, čtyři vajíčka denně, takže si nemyslím, že by to muselo být krmením. Mohl by mi někdo poradit, co dělám špatně, kde je chyba?

Díky za případné odpovědi, Chrudoš

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.8.2021 12:55

Chyba je v krmné dávce. Jenom ze pšenice a kukuřice buďte rád, že vůbec něco nesou.

18.8.2021 13:05

Z toho, co jsem tu načetla, by to mohlo být krmením. Nedáváte jim žádné bílkovinné krmivo. Koukněte do jiných témat, tam je to podrobněji popsáno.

Moje mají k dispozici ad libitum komerční směs pro nosnice a pšenici, se snáškou jsem spokojena. Byly také pořizované koncem března, půl kuřice, půl roční vynesené.

Dáváte jim nějaký zdroj vápníku? Mně přestaly ty roční slípky nést, když začaly přepeřovat. Mladice jedou bez pauzy furt, až se o ně bojím...

18.8.2021 13:21
Chrudoš

XXX.XXX.80.116

sušené skořápky dávám denně

18.8.2021 13:47
cibulka78

XXX.XXX.107.82

a nezanaseji nekam? my mame slepice na velke zahrade a zanaseji kazdou chvili... do kralikarny, na zem pod kere, na zem pod nejakou desku, vcera jsme nasli 12 vajec na grilu

18.8.2021 13:54
cibulka78

XXX.XXX.107.82

pan kolega pise, ze slipky maji temer neomezeny vybeh na louku, nejsou zavrene na malem placku, maji dostatek krmeni i vitaminu, nest by mely a zrejme casem nekde najde misto, kde se jim zalibilo snast

18.8.2021 13:55
Chrudoš

XXX.XXX.80.116

zatím jsem venku nikde na žádné vajíčko nenarazil

18.8.2021 13:58

To jednoduše zjistíte tak, že jim na den, dva ten výběh omezíte :-)

18.8.2021 14:02
cibulka78

XXX.XXX.107.82

vybeh na louku? parada, tam si zdroj bilkovin najdou samy, a kdyz jim ke srotu davate denne i skorapky, nemyslim, ze je chyba v krmeni

18.8.2021 14:03
cibulka78

XXX.XXX.107.82

pry dokazou cekat ( rikala sousedka)🙃

18.8.2021 14:08
cibulka78

XXX.XXX.107.82

nam se taky stalo, ze jarni kurice zacaly snaset, pak si daly pauzu bez zjevnych duvodu, ale pak jsme od nich meli vejce v zime

18.8.2021 14:13

cibulka78 napsal(a):
pry dokazou cekat ( rikala sousedka)🙃

chvíli to určitě vydrží :-)

Mně slípka zanášela, tak jsem je šoupla na pár dní do oplůtku ke kurníku, a stačilo, aby jednou snesla dovnitř, a pak už si tam chodila automaticky. Začala snášet mimo jako kuřice, nějak jí to nedošlo, že by mohla uvnitř, ale jak to jednou vyzkoušela, tak se jí to zalíbilo, a od toho momentu nezanášela :-)

Ale uznávám, že je to pouze moje osobní zkušenost, a nechovám slepice nijak dlouho ani odborně.

18.8.2021 15:09
cibulka78

XXX.XXX.107.82

tem nasim se taky zalibi snaset v kurniku, kdyz je tam zavreme, jenze casem si zase najdou pekne mistecko na zahrade... potrebujeme opravit maly vybeh, i kvuli tomu zanaseni i kvuli jestrabovi, kdyby byly nejaky tyden jen tam, tam by treba zacal lovit jinde

18.8.2021 19:12
bery25

XXX.XXX.9.243

Chrudoš napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat.
Na jaře, v dubnu jsem koupil deset kusů mladých slepiček – DEKALB WHITE, podle dostupných informací bezkonkurenčně nejlepší nosnice. Po začátku se zdálo, že začínají snášet, pět, šest vajec denně, ale postupem času došlo spíše k snížení snášky a teď sbírám jedno, dvě, max. tři vejce. Ráno krmím šrotem, pšeničný + kukuřičný, poměr 2:1 a večer namočenou pšenicí, výběh mají takřka neomezený, pouštím je na louku cca 1000m2. Je zajímavé, že mám ještě šest starších slepic, 4 hnědé + 2 černé ( r.2018 až 2019) a ty snášejí tři, čtyři vajíčka denně, takže si nemyslím, že by to muselo být krmením. Mohl by mi někdo poradit, co dělám špatně, kde je chyba?

Díky za případné odpovědi, Chrudoš

s psenice a kukurice vam nosnice neponesu,alebo len tolko,aby ste sa tu postažovali,že vam nenesu potrebuju nejake bielkovinove krmivko

18.8.2021 19:45
Chrudoš

XXX.XXX.80.116

Co tím konkrétně myslíte, bilkovinové krmivo ?

18.8.2021 20:11
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Třeba soja, hrách, masokostní moučka, tvaroh......

18.8.2021 20:33
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Dekalbky mám pravidelně, snáška je enormní, ale pozor tyhle slepice se nesmí bílkovinou překrmit, potom by vám snášely vajíčka v bláně.

18.8.2021 20:53
juhaj

XXX.XXX.164.121

Občas jim dáváme telecí játra, dělá jim to dobře. Výběh mají celou velkou zahradu + hnůj, ale není nadto je trochu nadopovat.

18.8.2021 21:31
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Telecí játra bych snědla sama. Takové dobroty je pro slepice škoda.

18.8.2021 21:45
juhaj

XXX.XXX.164.121

přezdívka napsal(a):
Telecí játra bych snědla sama. Takové dobroty je pro slepice škoda.

😁 taky si dáme! Ale ne, necpeme je tím každý týden, ale opravdu jim to pomáhá. Nadto u našeho řezníka jsou na objednávku za pár korun, vyplatí se to.

19.8.2021 06:47
cibulka78

XXX.XXX.107.82

chrudosi, nevim, jestli se tady smi davat odkazy, ale dam ho... nejdrive cast textu z clanku:
Ti z nás, kteří mají levný zdroj obilí a možnost jeho uskladnění od sklizně do sklizně a ještě slepicím mohou dopřát luxus neomezené pastvy, se balancováním krmné dávky příliš nezabývají. Minimálně od pozdního jara do časného podzimu. Živočišné bílkoviny si slepice sezobou ve formě broučků a červíků, vápník vyklovou z otlučené omítky a drcených skořápek, vitaminy a stopové prvky najdou v trávě, chovatel jim dá jen po hrsti pšenice ráno a večer.
https://www.ireceptar.cz/zvirata/jak-krmit-slepice-granule-smesi-domaci-zdroje.html

19.8.2021 07:16
cibulka78

XXX.XXX.107.82

vase slepice maji zivocisne i rostlinne bilkoviny na louce

19.8.2021 07:30

To nejjednodušší je, zařadit jim na pár týdnů bílkovinu, a tazatel hned uhlídá, zda se něco zlepšilo :-)

19.8.2021 08:31
bery25

XXX.XXX.245.167

Chrudoš napsal(a):
Co tím konkrétně myslíte, bilkovinové krmivo ?

ja pridavam do psenično kukuričneho šrotu bielkovinovy koncentrat da sa kupitaj bez GMO,ked mate predsudky

19.8.2021 08:39

cibulka78 napsal(a):
vase slepice maji zivocisne i rostlinne bilkoviny na louce

Zamyslete se nad tím, kolik hmyzu atd. si hejno slepic může (a jak dlouho) nasbírat na ploše 1000 m2. Takže z těchto nalezených hmyzáků a žížal a pšenice a kukuřice OPRAVDU neponesou. Vždy je dobré si NEČO přečíst o výživě drůbeže a složení krmné dávky. A protože já mám zahradu jen 1500 m2 a nemám možnost skladovat různé komponenty a pak si z nich míchat optimální směs, tak koupím hotovou N1 od výrobce, který mi vyhovuje /míněno složení směsi).

19.8.2021 09:13
Chrudoš

XXX.XXX.80.116

pokud je to pravda s těma telecíma játrama pravda, tak v jakém stavu se podávají, syrová, vařená???

19.8.2021 11:39

Chrudoš napsal(a):
pokud je to pravda s těma telecíma játrama pravda, tak v jakém stavu se podávají, syrová, vařená???

Nejlépe na grilu s tatarkou a hranolkama😜 Jinak slepicím, když už maso či vnitřnosti, tak za mne syrové, proč to vařit?

19.8.2021 16:25
juhaj

XXX.XXX.164.121

Chrudoš napsal(a):

Manžel je vaří. Je to každého věc, co dává, manžel není naplava, která něco vycetla, dělali to tak vždycky tady na vsi, takže se pokračuje v tom, co se tady dělá. Pokud to u někoho vzbuzuje úsměv, prosím, ale hospodáři tak přilepšovali slepicim v době, kdy nebyly granule a spol. Tak manžel pokračuje v tradici a výsledky nejsou špatné, tak proč to měnit. Játra dáváme tak 4x ročně, to je opravdu minivýdaj.

19.8.2021 16:34
cibulka78

XXX.XXX.107.82

my davame jen psenici, srot, skorapky a obcas pecivo, varenou ryzi a testoviny k tomu maji k dispozici volny vybeh na zahradu 4 500m2 ( trava, kere, stromy ) a nesou cely rok ( ven chodi i v zime, pokud nejsou velke mrazy nebo velka snehova nadilka ), pokud jde teplota pod nulu, tak jim v noci v kurniku topime... a nesou cely rok i v zime

19.8.2021 16:44
cibulka78

XXX.XXX.107.82

u nas maji maso psi, obcas dostaneme od kamarada krizence vietnamskeho prasatka nebo kus mladeho hoveziho, to se pak delime i se slepicemi a radsi maji maso uvarene...dusena jatra (veprova nebo kureci) jim dame obcas jako zbytek od obeda, protoze psy, ani kocka jatra nechteji... ale ted jim zkusime dat obcas jater vic

19.8.2021 16:52
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Nám taky, ale maso jim dávám pouze v zimě, vařené, mleté maso pro psy, když si nemůžou nic nahrabat. Ale rozhodně ne telecí játra. A 4x do roka ? To už mi vůbec nedává smysl.

19.8.2021 16:57
cibulka78

XXX.XXX.107.82

nejde jen o hmyz, ale i o rostlinou stravu a o druh slepic, ta lehci a shanclivejsi plemena si v lete a na podzim nasbiraji co potrebuji ( favoritky jsou asi ceske zlate kropenky, sumavanky a leghornky), o dokrmovani velky zajem nemaji, tezsi a linejsi plemena dokrmovat chteji... nam ted zustavaji psenice i skorapky, ktere jim rano dame nesezrane... takze odpoved: pokud chteji, umi si hmyzu, semen, bobuli, plodu, travy, listku, atd nasbirat dost

19.8.2021 16:59
cibulka78

XXX.XXX.107.82

pani psala, ze maji teleci jatra od reznika levna, tak proc je pipkam nedat, mne 4x za rok nepripada moc

19.8.2021 17:04

cibulka78 napsal(a):
nejde jen o hmyz, ale i o rostlinou stravu a o druh slepic, ta lehci a shanclivejsi plemena si v lete a na podzim nasbiraji co potrebuji ( favoritky jsou asi ceske zlate kropenky, sumavanky a leghornky), o dokrmovani velky zajem nemaji, tezsi a linejsi plemena dokrmovat chteji... nam ted zustavaji psenice i skorapky, ktere jim rano dame nesezrane... takze odpoved: pokud chteji, umi si hmyzu, semen, bobuli, plodu, travy, listku, atd nasbirat dost

To je skoro jako zázrak...no nic, každý máme jinou zkušenost

20.8.2021 12:53
cibulka78

XXX.XXX.107.82

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To je skoro jako zázrak...no nic, každý máme jinou zkušenost

no prave, kazdy mame jinou zkusenost, proto je myslim zbytecne psat chrudosovi rezolutne, ze pri tom, jak je krmi mu nest nebudou... treba mu slepice nesou a krade je kuna

20.8.2021 14:44
jo012810

XXX.XXX.101.35

A pokud se podívám na příspěvky zakladatele vlákna, nabývám dojmu, že jde o jedince, který se nudí a nebo chce provokovat. Takže škoda času...

21.8.2021 22:49
juhaj

XXX.XXX.164.121

jo012810 napsal(a):
A pokud se podívám na příspěvky zakladatele vlákna, nabývám dojmu, že jde o jedince, který se nudí a nebo chce provokovat. Takže škoda času...

Ja našla jenom toto jedno. Ale možná je někde inkognito...🤫

22.8.2021 10:14
Chrudoš

XXX.XXX.80.116

Pouze jsem se ptal, když mám dva druhy slepic, DEKALB WHITE – letošní, a ISA BROWN – pořízeny v roce 2019, všechny mají společné krmení i výběh, tak proč ty letošní mají snůšku 10 max 20% a ty starší 50 až 60%, v čem by to mohlo být. Trochu mě překvapila vaše reakce, že se nudím či snad dokonce, že provokuji, docela by mě zajímalo z čeho tak usuzujete.

22.8.2021 22:09
reznade

XXX.XXX.216.38

Chrudoš napsal(a):
Pouze jsem se ptal, když mám dva druhy slepic, DEKALB WHITE – letošní, a ISA BROWN – pořízeny v roce 2019, všechny mají společné krmení i výběh, tak proč ty letošní mají snůšku 10 max 20% a ty starší 50 až 60%, v čem by to mohlo být. Trochu mě překvapila vaše reakce, že se nudím či snad dokonce, že provokuji, docela by mě zajímalo z čeho tak usuzujete.

Mám to dá se říct podobně a stejně jako vy teď nepřidávám bílkovinné krmivo, mám totiž už od jara výpadek dodávky sójového šrotu. Nejhůř mi nesou loňské Dominant leghorn a pak modrá a kropenaté. Z loňských hybridů mi tedy na úrovni na hybridy na první snášce snáší jen Greenshell, u které uvádí právě nejnižší nosnost. Jinak mě hybridy na první snáškové sezóně překonali dvouleté čisté Sasexky. Jsem přesvědčena, že leghorny jako lehké slepičky mají menší spotřebu krmiva a o to, to krmivo musí být bohatší na bílkoviny než pro středně těžké slepičky, aby nesly podobně.

22.8.2021 23:07
ančovička1

XXX.XXX.120.102

reznade napsal(a):
Mám to dá se říct podobně a stejně jako vy teď nepřidávám bílkovinné krmivo, mám totiž už od jara výpadek dodávky sójového šrotu. Nejhůř mi nesou loňské Dominant leghorn a pak modrá a kropenaté. Z loňských hybridů mi tedy na úrovni na hybridy na první snášce snáší jen Greenshell, u které uvádí právě nejnižší nosnost. Jinak mě hybridy na první snáškové sezóně překonali dvouleté čisté Sasexky. Jsem přesvědčena, že leghorny jako lehké slepičky mají menší spotřebu krmiva a o to, to krmivo musí být bohatší na bílkoviny než pro středně těžké slepičky, aby nesly podobně.

Aby dobře nesly i středně těžké slepice,musí mít bílkovin stejně,jako ty lehké..chovám vlašky koroptví, maransky a rodajlendky.. snáška je nastavena plemenem slepice a počet vajec se opět odráží v kvalitě krmení..

23.8.2021 09:12
OlafV

XXX.XXX.36.11

ančovička1 napsal(a):
Aby dobře nesly i středně těžké slepice,musí mít bílkovin stejně,jako ty lehké..chovám vlašky koroptví, maransky a rodajlendky.. snáška je nastavena plemenem slepice a počet vajec se opět odráží v kvalitě krmení..

Okamura prodává vajíčka za 1.99Kč.Nemá je od Vás?.

23.8.2021 09:46
ančovička1

XXX.XXX.120.102

OlafV napsal(a):
Okamura prodává vajíčka za 1.99Kč.Nemá je od Vás?.

🤣🤣za 1,99kc by naše slepice ani nehrábly, natož aby snášely vejce😀
..a určitě prodává slepičí?.. 🤣

23.8.2021 10:59
jo012810

XXX.XXX.101.35

ančovička1 napsal(a):
🤣🤣za 1,99kc by naše slepice ani nehrábly, natož aby snášely vejce😀
..a určitě prodává slepičí?.. 🤣

Ono to je takový "předvolební gulášek" v podobě i určité reklamy. Ale...Kdo si může zaskočit do Německa, či Rakouska pro kvalitní potraviny ve stejném obalu, přepočte si na kupní sílu, zjistí, že Okamura má vcelku pravdu s předražením některých potravin u nás, ne u vajec.

Přidejte reakci

Přidat smajlík