Dotaz pro zkušené chovatele nejen husího hejna. Po devíti dnech od koupě prvního chovného páru jsem se (po každodenním pasení pod dozorem, s pauzami uzavírání do voliéry) dopracovala k odvážnému kroku: nechat husy stále puštěné na neohrazeném pozemku. Vím, je to riskantní. Ale na druhou stranu vidím, jak jsou spokojené, nezavřené...
Voliéra je využívána v noci a ke krmení, jinak se drží dětského pískoviště s vodou pár metrů od ní. Pasou se v okruhu deseti metrů, dále nejdou. I když... kdyby se jim chtělo, můžou kamkoliv.
Myslím, že každé zvíře má své teritorium. Snad i díky tomu u nás neřádí liška ani kuna, ač v blízkém okolí se vyskytují ( 1-3 km od nás). Možná to platí i pro husy. Ne? Nechali byste je navolno???
Jasně, každou chvíli je z okna kontroluju 🙈 a když jdeme z domu na déle, zavírám.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Petro, my je na volno máme. Jsme na samotě na lesní louce, na kopci, louka, ze všech stran les. U vás bych se toho asi nebála vůbec. Tam jsou domky a zahrady dost okolo. My je zavírame do oplocené zahrady jen když jedeme pryč a to funguje dobře. Volieru na husach nemám.
Husy nejsou blbý aby odešly pryč, v zimě (na sněhu) se vyloženě drží tady před domem před oknem do kuchyně, v létě a teď se pasou všude možně kolem dokola domu, nejvíc samozřejmě tam, kde mají vodu. A vždycky je vidět, že některý z houserů kouká a hlídá. Nejhorší to u nás bylo na začátku jara, kdy roztal sníh ale ještě nebyla tráva. Oni si vyhrabovali nějaké kořínky či co a tak se odvažovaly dál. Ale pak s mladýma se zase začali držet blíž.
Jestřáb na dospělou husu nejde. Liška jo, ale přes den minimálně. To jsem viděla jen na konci zimy, kdy už asi měla mladý. Jinak u nás chodila v noci nebo hned po ránu. Jinak ono to pro lisku není úplně tak snadné jako chytit slepici. Husy se semknou do hejna a ustupují před ní, točí se k ní zády a roztahujou křídla a ona pobíhá okolo (jako když pes pase) a snaží se nějakou oddělit... Jednou nám chytila housatko (už dost velký) hned po ránu u lesa a od té doby se po ránu všechny drží blíž u zahrady a dál na louku se pouštějí jen když je úplně dobře vidět. Jsou chytrý, když si lišky včas všimnou tak jí (za dne) podle mě dokážou zdrhnout. Ne když se připlíží až k nim, proto jsme rádi když nechodí až k okraji lesa a taky houseři pořád hlídají a když se něco šustne tak varovně křičí. Na noc je samozřejmě zavírame.
Ivus, děkuji 🌸opravdu se drží vody 😂 dnes jsem jim vyměnila plastovou za hliníkovou, až bude mrznout, spíše vydrží...