Dobrý den,
s radostí se chci pustit do chovu hus českých bílých / chocholatých.
Ale nevím spoustu věcí. Proto zakládám nové téma a budu moc rád, když mi zodpovíte na mé dotazy.
Ač nerad, ale jsem k tomu z finančních důvodů donucen, husník budu stavět z OSB desek (dřevotříska).
Jaké rozměry má takový husník mít, budu-li v něm chovat 1 housera a 1... možná 2 husy (výška, šířka, hloubka)? Jak v husníku připravit hnízda pro husy? Vím, že by na sebe husy neměly vidět, ale jak daleko od sebe, rozměry hnízd atp. ...
Mám k dispozici velkou zatravněnou plochu s vodou. Jen nevím, jak velký by měl husník být.
Slyšel jsem, že se husa, houser dokážou ubránit před predátory jako je např. kuna a liška, mám tomu věřit, nebo je radši na noc zavírat? Jak dlouho bude husám trvat, než si na nový husník zvyknou? Kdy, za jak dlouhou dobu mohou chodit „na volno“? Děkuji.
Je potřeba si uvědomit, že každá husa může vysedět i10 housat, někdy i 12. To je od dvou hus 20 +3 staré. 23 hus už je docela velké hejno a na noc musíte všechny zavřít. Musí tam mít dostatek prostoru, protože může nastat situace, že je třeba nebudete moct vypustit vůbec, nebo zavřít dřív a tím pádem se tam musí vejít i krmení a napájení.
U nás je každý rok cca 30 vykrmovych husí a husník máme 4x8 metrů a je to tak akorát.
Na noc rozhodně zavírat!!! Kuně by se husy asi ubránily, ale lišce rozhodně ne.
Naše husy musíme do husníku zahánět, samy nejdou. Ale jsou zvyklé na určitou hodinu a už jsou nachystané. Že by se šly schovat jako slepice, to ani náhodou.
Jinak hnízda máme těsně vedle sebe oddělené přepážkou, aby na sebe neviděly,ale lihneme v líhni i když husy sedí. Letos jsem zkoušel pod jednou husou lihnout, ale nebyl jsem úspěšný.
Husy potřebuji při sedění maximální klid, takže jestli je to možné, nechte každou husu sedět někde jinde. Vyrobte víc hnízd, ať si každá vybere, které ji vyhovuje.
Přeju hodně chovatelských úspěchů.
Zdravím, před půldruhým rokem jsem byl ve Vaší situaci:D Za sebe osobně doporučuji spíše normální českou husu ("hladkou"), než chocholatou, ty jsou problémovější. Pár odkazů na videa. Chovám 1.1, při chovu dvou hus s jedním houserem jsem předpokládal komplikace, takže jsem začal jen s jedním párem (+ teď mám i druhý). Jinak druhý husník momentálně stavím ze starých hotelových dveří, které mi dal zdarma kolega, válely se mu pár desetiletí na zahradě. Na noc husy jinak taky zavírám, predátorů kolem mám dost. Jinak mám za to, že dospělá husa, nejlépe hejno/pár, dokáže při čelním střetu odradit i lišku. Problém je, že liška není blbá a útočí v nestřežené momenty...
https://www.youtube.com/watch?v=ts4I2ILmXRs&ab_channel=davidblazek
https://www.youtube.com/watch?v=Q5fJt2Zdtgg&ab_channel=davidblazek
https://www.youtube.com/watch?v=-aaBITvQhM0&ab_channel=davidblazek
Jinak husníky, jak jsem se s nimi popasoval já, Vám zkusím zítra nafotit.
Pozor i při výběru chovných kusů, řekl bych, že běžně tak dvě třetiny zvířat, vydávaných záměrně či z neznalosti chovatelů za českou husu, jsou jen brojleři či kříženci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, Milan má pravdu, je potřeba počítat i s tím, aby se do husníku vešla i všechna housata až vyrostou. My jsme hnízda dělali jednoduše ze dvou palet takový Áčko. Dovnitř jsme jim dali starou pneumatiku napůl podelce rozriznutou jako mističku ale stejně si to zastlaly samy senem a pak peřím.
Až pak když se housatka klubaly tak jsme Áčko pletivem zavřeli aby se tam náhodou necpal třeba houser a mimina neuslapal, po vylihnuti jsme ty hnízda dali pryč a nejmenší miminka měly vždycky vlastní ohradku kam jsme je pouštěli jen s maminkou a kde měli krmeni pro prcky, jinak by jim to starý snědli.
Husy dokáží ubránit housata před jestrabem, ale před liskou a speciálně v noci nemají šanci. Takže my na noc taky zavírame, ale naše chodí do husníku samy. Naučí se to snadno, já bych je pouštěla na volno hned od začátku, husy se snadno zaženou, drží se pohromadě, nerozutíkají se jak slepice. Speciálně pokud budou vevnitř dostávat večeři tak se na husnik naučí určitě rychle. My máme husy na louce ale krmíme před domem a husy jsou zvyklé večer přijít před dveře a dožadovat se zrní a jak se najedí a zapadne slunce, jdou se hned schovat.
Jinak osb desky na husník podle mě nevadí, dospelym husam překvapivě vůbec nevadí zima, jen pokud budete vevnitř krmit a napájet tak husy všechno totálně zmáčí.
Fotky mých husníků. Půdorys cca 2,5 x 1,8 m. Nejvýš jsem měl v něm zatím 7 hus, ale podle mě tam je velká rezerva minimálně i na těch +/- 15 kusů, což tak běžně čekat od páru + potomstva. Výška kolem 1,3 m. Asi by stačila i poloviční, ale to se tam pak blbě leze chovateli:D. Pokud budete dělat z té OSB, co se běžně tuším dělá v 1,25 x 2,5 m, nabízí se půdorys 2,5 x 2,5 a výška 1,25. U mě zatím nenastala situace, kdy bych je tam musel mít zavřené jindy než jen přes noc, ani ji jako reálnou nevidím, takže prostor je jen na noční přespání a krmení a vodu mají venku.
Hnízdo jsem dělal jako kupku sena ve vyskládané ohrádce z cihel, v protilehlém rohu oproti vchodu pro husy. Pro jistotu dole ještě s polystyrenovou deskou pod senem, ale myslím, že to bylo vcelku jedno.
"Výcvik" nově pořízených mladých hus na boudu a režim je určitě na více dní, spíše týdny, pokud nemají kolem sebe ještě starší husy či jinou drůbež, podle kterých by se řídily. Pak už ale vše běží zpravidla hladce, a mladé kusy vše samy rychle pochytí od starších.
Pustit nové kusy hned na volno by byla podle mě velká chyba. Můj názor - nejdřív do menšího, kontrolovatelného, uzavřenějšího prostoru (např. husník + okolních pár desítek či stovek metrů čtverečních), a teprve po navyknutí na chovatele, zázemí, a denní režim (trvá různě dlouho, podle věku, povahy, inteligence konkrétních zvířat, a času, kolik jim chovatel věnuje, řádově cca týdny), je nechat trajdat kde chtějí.
sharingan, nádhera 😲😊.. přesně takový Husník pro moje husičky potřebuji..použít staré dveře je výborný nápad i dobře to vypadá 😀..dal jste mi (nejen mě), dobrý vzor, přesně tak si to představuji, jen bych udělala ještě nějaké okno, světlík ,(polykarbonát) z boku, aby tam husy trochu viděly, když jdou spát..
Ještě otázka..prosím, jaké máte základy pod podlahou?..betonovou desku?
Světlík/větračku mám vodorovný obdélník nad dveřmi cca 60 x 20 cm, s vloženým svařovaným pletivem. U nového to budu teprve dodělávat, vyříznu do horní části čelního dveřního panelu. Uvažoval jsem o skle, ale takhle to bylo pro mě jednodušší a taky se osvědčilo.
Základy mám viz foto. Obdélník ze ztraceného bednění, pod ním jemné pletivo, aby mi to tam moc nepodhrabávali hlodavci. Možná jsem tam mohl dát pod to ještě igelit, nebo tu asfalt lepenku celoplošně a ne jen pruhy nad to betonové bednění, abych zcela zabránil výparu ze země a srážení vlhkosti na spodku podlahy, ale to už teď nepředělám... a bůhví jestli by to ve výsledku nebylo nakonec ještě spíše na škodu.
A podlaha na to jen vyskládat dveře/silná prkna:D Mezi prkny podlahy a terénem je tedy jen cca 20 cm vysoký izolační vzduchový polštář, ale postačuje.

Dobrý večer,
za tmy zavírám do husniku 3x1,6x2 dxšxv 14 ks hus českých a vešlo by se jich tam jednou tolik. Před rozedněním je pouštím.
Podlaha prkená na dřevěném roštu. Rošt podložený v křížení zámkovou dlažbou na ni je IPA. Nosná konstrukce řada palet na ní navýšeno z latí 6x4, pobito prkny. Střecha pultová Onduline. Dveře dělené 100cm široké. Nastláno 10cm hoblin.
Už nikdy ne z palet, ušetřil jsem 80 cm výšky, ale je to nehezké. Radši je rozebrat a použít z nich prkna.
Chovu Zdar! ML
Páni! Byl jsem teď pryč, a tak jsem nebyl na iFauně aktivní.
Jsem rád, že Vás sem napsalo tolik, aspoň mám z čeho čerpat a udělat si v hlavě pořádek.
Nakonec jsem se rozhodl pro chov 1,1. Nedovedu si totiž představit, co bych s tolika housaty dělal.
Věřím a doufám, že seženu opravdu HČ, protože mám v plánu kupovat přímo od chovatele okroužkované. i kdyby se mi nepodařilo sehnat čistokrevné, nevadí, pro mě je nejdůležitější kvokavost, aby si husa vychovala mladé. Slyšel jsem, že HČ je letcem takovým, že v případě nouze dokáže odstartovat z místa, nebo si křídly pomoci, když jde domů - další důvod, proč si toto úžasné plemeno pořídit.
Rozhodl jsem se, že husník umístím do voliéry, abych eliminoval riziko vniknutí lišky do husníku,
Výběh je dostatečně veliký a věřím, že to spolu se slepicemi vydrží, než je pustím na pastvu, která je neomezená; spousta pastvy, voda pro husy, keře a stromy, jež tvoří stín, pod keři mnoho hmyzu, hlemýžďů, dokonce i pole... Jak dlouho by mělo trvat, než si husy zvyknou, kde jsou doma, u slepic mi stačila chovatelská intuice, cca 5 dní.
Děkuji za reakce, večer se podívám na vaše rozměry a nakreslím si, jak by měl husník vypadat.
sharingan
napsal(a):
Fotky mých husníků. Půdorys cca 2,5 x 1,8 m. Nejvýš jsem měl v něm zatím 7 hus, ale podle mě tam je velká rezerva minimálně i na těch +/- 15 kusů, což tak běžně čekat od páru + potomstva. Výška kolem 1,3 m. Asi by stačila i poloviční, ale to se tam pak blbě leze chovateli:D. Pokud budete dělat z té OSB, co se běžně tuším dělá v 1,25 x 2,5 m, nabízí se půdorys 2,5 x 2,5 a výška 1,25. U mě zatím nenastala situace, kdy bych je tam musel mít zavřené jindy než jen přes noc, ani ji jako reálnou nevidím, takže prostor je jen na noční přespání a krmení a vodu mají venku.
Hnízdo jsem dělal jako kupku sena ve vyskládané ohrádce z cihel, v protilehlém rohu oproti vchodu pro husy. Pro jistotu dole ještě s polystyrenovou deskou pod senem, ale myslím, že to bylo vcelku jedno.
"Výcvik" nově pořízených mladých hus na boudu a režim je určitě na více dní, spíše týdny, pokud nemají kolem sebe ještě starší husy či jinou drůbež, podle kterých by se řídily. Pak už ale vše běží zpravidla hladce, a mladé kusy vše samy rychle pochytí od starších.
Pustit nové kusy hned na volno by byla podle mě velká chyba. Můj názor - nejdřív do menšího, kontrolovatelného, uzavřenějšího prostoru (např. husník + okolních pár desítek či stovek metrů čtverečních), a teprve po navyknutí na chovatele, zázemí, a denní režim (trvá různě dlouho, podle věku, povahy, inteligence konkrétních zvířat, a času, kolik jim chovatel věnuje, řádově cca týdny), je nechat trajdat kde chtějí.
Nádherná, nádherná práce! Inspirující.
Chovatelská intuice Vás neklame, pět dnů zavřené a párkrát denně pod dozorem pasené, ok. Pak už jsem dala na volno, kdyby chtěly, uletí a nikdy je neuvidím...ale, hurá. Občas si chtějí protáhnout křídla, uletí cca 2 m nad zemí nějakých 30-50 m a pak se vracejí. Nejsou blbé, ví, jde mají plné korýtko 😊
Jinak husy jsou vegetariáni, takže broučci je nechávají v klidu. A co vím z doslechu, všechny keře ožerou a kůru z mladých stromků také. Mám čerstvě vysazené, všechno balím 😊
Jen pořád ne a ne přijít na to, co budou žrát, až nasype sníh? Na půdě mám seno, co zbylo po kozách...ale prý to není vhodné. Má se sušit ve stínu, na sluníčku prý všechny živiny se ztratí.
Ještě jeden dotaz: prý se jim dává ráno kaše a večer celé zrno. Jak s tou kaší? Znáte to?

petraodlesa
napsal(a):
Chovatelská intuice Vás neklame, pět dnů zavřené a párkrát denně pod dozorem pasené, ok. Pak už jsem dala na volno, kdyby chtěly, uletí a nikdy je neuvidím...ale, hurá. Občas si chtějí protáhnout křídla, uletí cca 2 m nad zemí nějakých 30-50 m a pak se vracejí. Nejsou blbé, ví, jde mají plné korýtko 😊
Jinak husy jsou vegetariáni, takže broučci je nechávají v klidu. A co vím z doslechu, všechny keře ožerou a kůru z mladých stromků také. Mám čerstvě vysazené, všechno balím 😊
Jen pořád ne a ne přijít na to, co budou žrát, až nasype sníh? Na půdě mám seno, co zbylo po kozách...ale prý to není vhodné. Má se sušit ve stínu, na sluníčku prý všechny živiny se ztratí.
Ještě jeden dotaz: prý se jim dává ráno kaše a večer celé zrno. Jak s tou kaší? Znáte to?
Seno nežerou, naše husy si v zimě vyhrabávají kořínky, jinak dáváme zrní, normálně ječmen, nebo co je po ruce, letos pro ně máme i oves. Překvapivě toho obilí ani v zimě moc nesní I když ho miluji, pořád jim zbývá a stejně se hrabou zobakama ve sněhu a vytahujou kdovíco. Když bylo sněhu hodně, tak jsme jim přinesli z lesa větev že smrku a otrhavaly jehličí.
Jinak nám samozřejmě taky okousaly angresty a rybizy a mladé strůmky, ale podle mě to nežerou, jenom za to tahají, protože je to baví. Taky mi rozkousaly žabky a mužovi několikery tkaničky do bot 😂
Jó a ještě žerou žížaly, asi jsme jim zapomněli vysvětlit, že mají být vegetariani.
Jinak jsme zkoušeli dávat i nějaké michanice, ale oni strašně neradi jakoukoliv změnu, takže to vždycky dopadlo tak že dostali obilí a michanice šla ke slepicim.
petraodlesa
napsal(a):
Pozoruhodné.
petraodlesa
napsal(a):
Granule pro husy, pšenici, senné drolky.

ančovička1
napsal(a):
Granule pro husy, pšenici, senné drolky.
Granule pro husy/ale pozor většina granulí pro husy , pokud není vysloveně uvedeno jinak je na výkrm!!!/ nebo při nejhorším pro nosnice, OVES, senné drolky a veškeré zeleninové a ovocné zbytky.
Já na rozdíl od Ančovičky krmím husy výhradně ovsem. Mám to tak převzaté od babičky. a husy máme pěkné co se do zmasilosti týče. Jinak naše husy občas nepohrdnou namočeným pečivem, Ale jen jako chuťovku.
napsal(a):
Granule pro husy/ale pozor většina granulí pro husy , pokud není vysloveně uvedeno jinak je na výkrm!!!/ nebo při nejhorším pro nosnice, OVES, senné drolky a veškeré zeleninové a ovocné zbytky.
Já na rozdíl od Ančovičky krmím husy výhradně ovsem. Mám to tak převzaté od babičky. a husy máme pěkné co se do zmasilosti týče. Jinak naše husy občas nepohrdnou namočeným pečivem, Ale jen jako chuťovku.
Ovsem se vykrmuje tři týdny před porážkou, nebo ne? Pod sennými drolky si představuji to smetí, co zbývá na zemi po odebrání sena 😌
Někdo tu píše o vojtěškových granulích. Jsou běžně k dostání?

petraodlesa
napsal(a):
Ovsem se vykrmuje tři týdny před porážkou, nebo ne? Pod sennými drolky si představuji to smetí, co zbývá na zemi po odebrání sena 😌
No nevím jak to dělají jinde já krmím jak chovné tak výkrmové husy od 6-8 týdnů věku ovsem pořád. Jen podle fáze výkrmu nebo snášky či jiné zvyšuji či ubírám množství ovsa vůči krmné směsi.
Ano senné drolky jsou to co si představujete Vojtěškové granule seženete si už ne zcela běžně ale seženete. Např. Kvídera či ZOOARCHA je mají. Já je dávám kozám máčené spolu s cukrovarskýma řízkama. A husy si taky vždy zobnou. Naše husa Martina např. nepohrdne ani tatrankou či vánočkou...Jakmile vidí , že má někdo něco k jídlu v ruce ona chce ochutnat
Husy u nás mají první měsíc čistou směs granule , potom přecházíme na míchanici- kopřivy, šrot pšeničný a kukuřičný, klíčená pšenice, granule a plastin. Měsíc před porážkou granule už nedáváme. Teď ke konci už kopřivy nebyly, tak jsme strouhali řepu a dýně.
Už máme jen chovné husy, tak dostávají teď jen čistou pšenici.
Musím sehnat oves a budu jim míchat díl ječmene, díl ovsa a díl pšenice.
A pokusím se někde sehnat směs Husa repro, ale silně o tom pichybuju.
1978milan
napsal(a):
Husy u nás mají první měsíc čistou směs granule , potom přecházíme na míchanici- kopřivy, šrot pšeničný a kukuřičný, klíčená pšenice, granule a plastin. Měsíc před porážkou granule už nedáváme. Teď ke konci už kopřivy nebyly, tak jsme strouhali řepu a dýně.
Už máme jen chovné husy, tak dostávají teď jen čistou pšenici.
Musím sehnat oves a budu jim míchat díl ječmene, díl ovsa a díl pšenice.
A pokusím se někde sehnat směs Husa repro, ale silně o tom pichybuju.
Husa repro? Hmm??? Hodně mě zajímá, jak podpořit jejich plodnost, můžete ještě poradit, prosím 🙏?
Chovatel mi doporučil klíčit nahý oves. Já sama slepicím klíčím pšenici, kdybych ji nechala více vyrůst? V zimě, třeba 1 cm klíčky?
petraodlesa
napsal(a):
U nás v kooperaci v JZD mají výrobnu tvarovaných krmiv(VTK- tzv vétékáčko) . Beru tam směs i vojteškové úsušky.
Úsušky dávám v zimě králíkům a šrotované do míchanice slepicím. Je to místo trávy a jsou po nich hezky žluté žloutky, ale husy je nechtějí.
Prý jsou hořké, jak se vojtěška suší při vysokých teplotách.
Hovězí dobytek je žere taky dobře, ale prasata je nežerou.
petraodlesa
napsal(a):
Husa repro? Hmm??? Hodně mě zajímá, jak podpořit jejich plodnost, můžete ještě poradit, prosím 🙏?
Chovatel mi doporučil klíčit nahý oves. Já sama slepicím klíčím pšenici, kdybych ji nechala více vyrůst? V zimě, třeba 1 cm klíčky?
Poradit nemůžu, nemám s ní zkušenost. Vím jen, že existuje, ale není běžně k sehnání. Chtěl bych jí letos sehnat.
Vyrábí ji tuším energys.
1978milan
napsal(a):
Poradit nemůžu, nemám s ní zkušenost. Vím jen, že existuje, ale není běžně k sehnání. Chtěl bych jí letos sehnat.
Vyrábí ji tuším energys.
Chovám husy asi 30 let, nejdůležitější je kvalitní krmení pro housata a pro husy před a během snášky..zimní krmení je spíš odpočinkový režim..já chovám husy společně se slepicemi, žerou všechno stejně, krmím granule pro nosnice a pšenici, ve snaskovem období i kukuřici..teď jsou slepice opelichané a snáší málo, ubrala jsem granule ..husy jsou vykrmené, granule přidám, až slepice přepeří..mají každý den hrnec kozího mléka,nutrimix,vápenec.. stále pastvu..
ančovička1
napsal(a):
Chovám husy asi 30 let, nejdůležitější je kvalitní krmení pro housata a pro husy před a během snášky..zimní krmení je spíš odpočinkový režim..já chovám husy společně se slepicemi, žerou všechno stejně, krmím granule pro nosnice a pšenici, ve snaskovem období i kukuřici..teď jsou slepice opelichané a snáší málo, ubrala jsem granule ..husy jsou vykrmené, granule přidám, až slepice přepeří..mají každý den hrnec kozího mléka,nutrimix,vápenec.. stále pastvu..
Dobrý den přeju,
V nějakém vlákně tady na i fauně někdo píše, že když mají husy moc bílkoviny(granule pro nosnice), že se nedokážou housata dostat ze skořápek.
Že v období snášky mají dostat jen zrno, nejlépe oves. Ani prý pšenice není moc vhodná.
Krmim chovné husy mix zrní a trošičku přilepšuju granulemi pro slepice, ale nevím, jestli to není jen na škodu.
Housata v líhni se líhla dobře, ale bylo že začátku hodně čistých vajec. Spíš to ale přisuzuju počasí a že husy byly mladé a tím pádem i vejce malé.
Koukám,ono to je,co chovatel,to jiný názor.😀..já každý rok lihnu asi 20-30vajec hus landeskych kamarádce spolu s mými.. kamarádka krmí jen ječmenem , já pšenicí s granulemi, ale žádný viditelný rozdíl jsem nezaznamenala.. spíš si ona stěžovala, že se jí housata doma špatně líhnou,ale to bylo její líhní..pod husami letos trhala rekordy😀
Ale já ani krmení měnit nemůžu (na ječmen,oves),pro slepice by to nebylo vhodné, možná, jen přidat kvůli husám..nevím..
petraodlesa
napsal(a):
Když jsem kupovala chovný pár, už starší jako já 😊 dostala jsem pokyny k jídelníčku... Ve stejném poměru pšenici, ječmen a oves. Jestli pak ti není spíše o zvyku, jako že když koupíte kuřata, nemáte jim měnit značku a složení krmiva?
Prostě zvyk je železná košile.
Dobrá,beru..ale jak jsem psala,husy nemám odděleně od slepic, tak slepicím nemůžu ani nechci ředit krmení nevhodným obilím..
.. pro kuřata jsou směsi od různých výrobců, kvalitní a méně kvalitní.. takže, když změníte značku za kvalitnější krmení, určitě nepohrdnou..naopak je to horší...mám to vyzkoušené, když právě neměli to jejich 😀..

ančovička1
napsal(a):
Koukám,ono to je,co chovatel,to jiný názor.😀..já každý rok lihnu asi 20-30vajec hus landeskych kamarádce spolu s mými.. kamarádka krmí jen ječmenem , já pšenicí s granulemi, ale žádný viditelný rozdíl jsem nezaznamenala.. spíš si ona stěžovala, že se jí housata doma špatně líhnou,ale to bylo její líhní..pod husami letos trhala rekordy😀
Ale já ani krmení měnit nemůžu (na ječmen,oves),pro slepice by to nebylo vhodné, možná, jen přidat kvůli husám..nevím..
Proč taky něco měnif když Vám to takhle funguje skvěle?
petraodlesa
napsal(a):
Když jsem kupovala chovný pár, už starší jako já 😊 dostala jsem pokyny k jídelníčku... Ve stejném poměru pšenici, ječmen a oves. Jestli pak ti není spíše o zvyku, jako že když koupíte kuřata, nemáte jim měnit značku a složení krmiva?
Prostě zvyk je železná košile.
K husám, či vodní drůbeže se nemohu vyjadřovat, neboť jsem je nikdy nechoval. Ale obecně platí, že krmení zvířat je umění. Je dobré si nastudovat trochu nutriční hodnoty obilovin, či kupovaných směsí a granulí. Pokud se krmí s velkým (ale opravdu velkým) přebytkem bílkovin u drůbeže hrabavé (asi bude platit i u vodní), pak dochází ke zhoršení líhnutí. Jak píše Petra, zvyk je železná košile a je dobré něměnit odzkoušené, ale pozorovat.

Oves (pluchatý) je mezi obilovinami výjimečný v obsahu tuku, bílkovin a vlákniny (obojího má v poměru k hmotnosti vysoké podíly). Na stravitelnou energii je v podstatě nejchudší (vzhledem k hmotnosti). Takto to mám zažito od koní. Z pluchatých obilovin je (pro koně, ono se to moc lišit ale nebude) nejlépe stravitelný, protože obsahuje nejjednodušší formu škrobu. Považuji si ho tak nějak pro sebe za nevíce podobný semenům nekulturních trav.
https://web.vscht.cz/~koplikr/2_Cere%c3%a1lie.pdf
napsal(a):
Oves (pluchatý) je mezi obilovinami výjimečný v obsahu tuku, bílkovin a vlákniny (obojího má v poměru k hmotnosti vysoké podíly). Na stravitelnou energii je v podstatě nejchudší (vzhledem k hmotnosti). Takto to mám zažito od koní. Z pluchatých obilovin je (pro koně, ono se to moc lišit ale nebude) nejlépe stravitelný, protože obsahuje nejjednodušší formu škrobu. Považuji si ho tak nějak pro sebe za nevíce podobný semenům nekulturních trav.
https://web.vscht.cz/~koplikr/2_Cere%c3%a1lie.pdf
A skáčou hopsa ?

OlafV
napsal(a):
A skáčou hopsa ?
Moc ne. Většinou se znuděně potácejí po pastvině.