Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.11.2021 13:31
MirekPluziny

XXX.XXX.8.139

Dobrý den.
Chtěl bych poprosit o radu mam slepice (dominant GS) od jara takže nás čeká první zima .
Mám kurník nezateplený a asi nezateplitelný. Mám do něj holkám dát nějaké topení ? (Černou žárovku nebo nějaké jiné?)
Děkuji za radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.11.2021 14:16

netopit.

28.11.2021 15:37

Svítit. Plný žaludek hřeje víc než topení a sezení o hladu po tmě

28.11.2021 15:59
MirekPluziny

XXX.XXX.8.139

Moc jsem to nepochopil . Proč svítit ? Jídla mají dost . Maji k dispozici celou zahradu 1600m2 a zasobnik směsy. Jen nevím jak snesou v noci mráz . Děkuji

28.11.2021 16:02

MirekPluziny napsal(a):
Moc jsem to nepochopil . Proč svítit ? Jídla mají dost . Maji k dispozici celou zahradu 1600m2 a zasobnik směsy. Jen nevím jak snesou v noci mráz . Děkuji

je to jednoduchý. když je tma, slepice spí a nežere a tím pádem je jí "jídla dost" k prdu.

když jsou nažrané, tak jim mráz nevadí, jsou nacpané v péřových bundách.

28.11.2021 16:16
MirekPluziny

XXX.XXX.14.43

Ok . Díky

28.11.2021 16:21

MirekPluziny napsal(a):

Ono na te zahrade v zime moc zradla nenajdou, proto se prodluzuje svetelny den prisvecovanim, obvykle rano. Pokud je na to kurník uzpusoben a krmeni je v nem.

28.11.2021 17:34
ančovička1

XXX.XXX.220.111

My svítíme ráno od 6 ti hodin do 8mi, potom se světlo vypne a zapíná se asi v 17.oo večer, opět do 20.00hod..nastaveno automaticky..

28.11.2021 17:51
MirekPluziny

XXX.XXX.14.43

Zeptám se blbě. Svítíte v kurníku ?

28.11.2021 18:10
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Ano,takto my svítíme celou zimu v kurníku.
V kurníku mají vodu i krmení stále..

28.11.2021 19:39
MirekPluziny

XXX.XXX.14.43

Děkuji za radu . Já budu asi muset koupit vetsi kurnik . Je to kurník jen na spaní. Není v něm prostor na zasobník s jídlem a pitím . Ráno vyběhnou ven a vrací až na noc ,zásobník mají venku i vodu ale nejradeji chodí pít do řeky .

28.11.2021 19:44

MirekPluziny napsal(a):
Děkuji za radu . Já budu asi muset koupit vetsi kurnik . Je to kurník jen na spaní. Není v něm prostor na zasobník s jídlem a pitím . Ráno vyběhnou ven a vrací až na noc ,zásobník mají venku i vodu ale nejradeji chodí pít do řeky .

tu řeku teď fakt vymyslete tak, aby tam nemohly a nemohly tu vodu pít

to je recept na zavlečení ptačí chřipky

28.11.2021 19:48
MirekPluziny

XXX.XXX.14.43

To je trochu problem , celá strana k řece je otevřená a nesmí se oplotit . Znamenalo by to je zavřít do voliery 3x4 m a to sem teď pár dní zkoušel a mohli se tam zblaznit . Jsou to rajdy 😀
Bude to ale asi nejlepší řešení .

28.11.2021 22:31
reznade

XXX.XXX.216.38

MirekPluziny napsal(a):
Zeptám se blbě. Svítíte v kurníku ?

My svítíme od půl 3 do půl 7. Teď to od prosince budeme posouvat od 2 do 7.

28.11.2021 23:01
ančovička1

XXX.XXX.220.111

reznade napsal(a):
My svítíme od půl 3 do půl 7. Teď to od prosince budeme posouvat od 2 do 7.

Výhoda zděných kurníků..máme v kurnikach velká okna ,luxfery,tak mají slepice celý den světla dost..i tepla..voda tam nezamrzne ani v mrazech..

29.11.2021 07:43

MirekPluziny napsal(a):
To je trochu problem , celá strana k řece je otevřená a nesmí se oplotit . Znamenalo by to je zavřít do voliery 3x4 m a to sem teď pár dní zkoušel a mohli se tam zblaznit . Jsou to rajdy 😀
Bude to ale asi nejlepší řešení .

No, veterinární opatření je veterinární opatření....

29.11.2021 12:00
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Výhoda zděných kurníků..máme v kurnikach velká okna ,luxfery,tak mají slepice celý den světla dost..i tepla..voda tam nezamrzne ani v mrazech..

Myslela jsem od půl 3 v noci do půl 7 ráno...
Ze světlem přes den problém nemáme...

29.11.2021 12:23
MirekPluziny

XXX.XXX.16.140

Přiznam se že mi vrtalo v hlavě jestli svítíte přes den ale nechtěl sem se ptát . Už tak sem tady zřejmě za exota 😀😀😀

29.11.2021 12:35

Ale pokud nebazírujete na zimní snášce vajec, tak nemusíte přisvěcovat :-) Akorát slepice samozřejmě místo produkce vajec raději podrží potřebnou energii pro sebe :-) Já nemám jednoduchou možnost přisvěcovat a investovat do nějaké pokročilé zástavby na solární energii se mi nechce, takže prostě oželím pár vajec.

29.11.2021 12:54
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale pokud nebazírujete na zimní snášce vajec, tak nemusíte přisvěcovat :-) Akorát slepice samozřejmě místo produkce vajec raději podrží potřebnou energii pro sebe :-) Já nemám jednoduchou možnost přisvěcovat a investovat do nějaké pokročilé zástavby na solární energii se mi nechce, takže prostě oželím pár vajec.

Kdyby neměla dcera malé děti,kterým chce dávat čerstvá domácí vajíčka, tak to vůbec neřeším..
Za "humny" máme drůbežárnu Markovice, vajíčka česká a čerstvá, prodejna v areálu..😀

29.11.2021 12:58
MirekPluziny

XXX.XXX.16.140

Mam slepice kvuli dětem vejce neřeším. Ale jsou to mazlove tak bych nerad aby jim byla zima 🤔

29.11.2021 13:20

Nepolidšťovat :-) Bělokur na severním polárním kruhu je vlastně slepice :-) Bažant taky. Raději jim zabezpečte tu stranu k vodě, tam jsou ohroženy skutečně chorobou, která jim může ublížit (nemusíte zrovna zazdít navigaci, klidně ten oplůtek můžete mít v půlce zahrady, kde vodohospodářům rozhodně vadit nebude. Navigace je tuším nějak 2 m od břehu). Zima samotná jim neublíží - zejména pokud mají závětří a sucho na odpočinek a dostatek potravy.

29.11.2021 13:34
reznade

XXX.XXX.216.38

MirekPluziny napsal(a):
Přiznam se že mi vrtalo v hlavě jestli svítíte přes den ale nechtěl sem se ptát . Už tak sem tady zřejmě za exota 😀😀😀

Z toho si nic nedělejte. Já už jsem tu za exota rok...

29.11.2021 14:47

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nepolidšťovat :-) Bělokur na severním polárním kruhu je vlastně slepice :-) Bažant taky. Raději jim zabezpečte tu stranu k vodě, tam jsou ohroženy skutečně chorobou, která jim může ublížit (nemusíte zrovna zazdít navigaci, klidně ten oplůtek můžete mít v půlce zahrady, kde vodohospodářům rozhodně vadit nebude. Navigace je tuším nějak 2 m od břehu). Zima samotná jim neublíží - zejména pokud mají závětří a sucho na odpočinek a dostatek potravy.

A navíc při typu H5N1 neohrožujte jenom svoje slepice, ale i sám sebe.....

29.11.2021 14:54
MirekPluziny

XXX.XXX.14.43

Já myslel že když mam pfizer tak jsem nesmrtelný 😆😆😆
Je to těžké , chodí nám po zahradě srny, divocaci , nejaka ta liška i nutrie ( ty ale zdárně redukuji )
Takže při těch možností nákazy je spousta .
Nechce se mi ale držet slepice zavřené ve ,,skříni" .

29.11.2021 15:04
jo012810

XXX.XXX.101.35

MirekPluziny napsal(a):
Já myslel že když mam pfizer tak jsem nesmrtelný 😆😆😆
Je to těžké , chodí nám po zahradě srny, divocaci , nejaka ta liška i nutrie ( ty ale zdárně redukuji )
Takže při těch možností nákazy je spousta .
Nechce se mi ale držet slepice zavřené ve ,,skříni" .

Použijte vlastní rozum a važte rizika a rozhodně "nepolidšťujet" slepice, ale zacházejte s nimi tak, aby měly co nejlepší podmínky, které jim můžete nabídnout. Voda a vrubozobí jsou nebezpečím, ale jde o to, zda vodu využívají divocí migrující ptáci atd...Základem pro slepice je plnohodnotá krmná dávka, přístup k nezávadné vodě a suchý kurník...Užitkovost je vázána i na délku dne, ale...

29.11.2021 15:08

Ty nutrie bych od slepic taky momentálně držela dál. Mohou virus přenést kontaktem s krmením, napájecí vodou...

29.11.2021 15:18
MirekPluziny

XXX.XXX.16.140

To je všechno hezké ale pokud máte slepice na neoplocenem pozemku kde je z jedné strany les a z druhé řeka tak moc nenaděláte .

29.11.2021 15:27

MirekPluziny napsal(a):
To je všechno hezké ale pokud máte slepice na neoplocenem pozemku kde je z jedné strany les a z druhé řeka tak moc nenaděláte .

Tak pokud se smířite se ztrátami...Vaše volba.

29.11.2021 15:40

Ano, to je taková obecně česká povaha, hledat proč to nejde, namísto toho, jak by to šlo. A někdy prostě nemohu mít vše, protože na to podmínky nemám. To jen tak, obecně.

29.11.2021 15:54
MirekPluziny

XXX.XXX.14.43

Tak sem se navíc dozvěděl že jsem čech 😀😀😀
Chtěl sem si zkusit pár slepic tak uvidím jestli je ten chov v mojich podmínkách reálný . Pokud holky zavřu tak se začnou mezi sebou mydlit a kohouta z nich klepne pepka . Uznávám že máte pravdu že tu existuje riziko , ale já už mám nějak pokrk všech nařízení zákazů a výhružek .
Sousedum chodí na slípky norek , další v osadě jelikož jsme u lesa má problém s káňaty , na kameře v noci mám kunu . Musel bych se stale jen něčeho bát a to by postrádalo smysl proč sem je pořídil .
Snad mě nikdo nebude zavrhovat 🤷🏻‍♂️

30.11.2021 09:35

MirekPluziny napsal(a):
Tak sem se navíc dozvěděl že jsem čech 😀😀😀
Chtěl sem si zkusit pár slepic tak uvidím jestli je ten chov v mojich podmínkách reálný . Pokud holky zavřu tak se začnou mezi sebou mydlit a kohouta z nich klepne pepka . Uznávám že máte pravdu že tu existuje riziko , ale já už mám nějak pokrk všech nařízení zákazů a výhružek .
Sousedum chodí na slípky norek , další v osadě jelikož jsme u lesa má problém s káňaty , na kameře v noci mám kunu . Musel bych se stale jen něčeho bát a to by postrádalo smysl proč sem je pořídil .
Snad mě nikdo nebude zavrhovat 🤷🏻‍♂️

Nezavrhuji. Jenom, že jste psal, že slepice jsou mazlové pro děti, tak jestli jste připravený i na vysvětlení, že je sežrala liška nebo jestřáb. Dříve to bylo běžné a normální, ale dnešní doba je taková...jiná.

30.11.2021 13:21
MirekPluziny

XXX.XXX.16.140

Samozřejmě bych nerad o cokoliv živého přišel, na druhou stranu pokud jsme takhle uprostřed přírody tak se musí počítat se vším . Mám takovou zkušenost že když sem se něčeho bál tak se to stalo . Takže se nebojím ale doufám ... 😀😀😀 . Dneska nás v noci navštívil divočák , tak sem asi doufal málo 😀

Přidejte reakci

Přidat smajlík