Filo317

XXX.XXX.49.65
Dobrý den, mám dotaz ohledně velikosti klece pro křepelky.
Mám k dispozici dvě klece o velikosti 70x60 x60 (dxšxv).
Chtěl bych se zeptat kolik křepelek je možné chovat v jedné kleci. Jednalo by se o chov jen na vejce takže bez kohoutka.
Druhý dotaz je ohledně toho, zda je lepší nechat klece zvlášť a nebo je spojit do jedné a větší. Jestli je lepší chovat více křepelek na větším prostoru a nebo méně na menším nebo jestli je to jedno.
Děkuji za odpověďi.
Doporučuji si přečíst https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2018/10/9132.pdf , kde se dozvíte skoro všechno o japonských křepelkách. Najdete tam i potřebné minimální plochy pro chov. Po přečtení si přizpůsobte toto optimum, svým možnostem. Ze zkušenosti mohu doporučit - je lépe mít více klecí, než jednu větší a to kvůli agresivitě, vis sestavování kmenů, či snáškových skupin.
Po přečtení si přizpůsobte toto optimum, svým možnostem
Se divím, že VY, takovej zastánce "proporcionality" v přírodě, se tu nerozpakujete propagovat koncentráčnický způsob chovu, to nejhrubší zneužití zvířat v "průmyslové výrobě"...
lupus4
napsal(a):
Po přečtení si přizpůsobte toto optimum, svým možnostem
Se divím, že VY, takovej zastánce "proporcionality" v přírodě, se tu nerozpakujete propagovat koncentráčnický způsob chovu, to nejhrubší zneužití zvířat v "průmyslové výrobě"...
Nó, ono pokud si přečtete celou práci, tak tam narazíte i na způsob chovu ve výběhu a na hluboké podestýlce...Právě proto píši, aby si tazatel přizpůsobil poznatky z práce svým možnostem.Takže je třeba číst celé a nevytrhávat z kontextu. Nicméně proporcionální ochrana přírody snad musí být jasná všem. A nebo přiblížím o čem je proporcionalita na příkladu z chovu skotu. Každému je na první pohled jasné (snad i lupus4), že nemohu uživ 10 krav na 1 ha luk, ale potřebuji pro ně ve výsledku někde kolem 10 ha. Ale to není o křepelkách, ale o názoru na ochranu přírody. Pokud budu někdo tvrdit, že přírodě mohu nejvíce prospět, když budu chránit např. vrchol potravního řetězce a nechtít mu přizpůsobit krajinu /zvýšení její úživnosti) a tím i možnost rozmnožení různých živočichů je stejné, jako když se razilo heslo, poručíme větru dešti...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Otázka je, zda je z pohledu ochrany přírody lepší chovat 10 krav na 10 ha luk a nebo je chovat na 1 ha a dalších 9 ha obhospodařovat (příp. dalších 5 ha intenzivně obhospodařovat), abych je uživila.
Ochrana přírody se nijak netluče s chovem drůbeže ve výbězích, pokud výběh leží na pozemku vlastníka, který je tak jako tak zaplocený a rekreačně využívaný. (to my v tomto případě samozřejmě nevíme)
Ve finále pokud umožním křepelkám si nazobat a nasbírat, nemusím tolik krmení pro křepelky dovézt z marketu (-> Bolívie...), zobání a sbírání je navíc trvale udržitelné.
Proporcionalita v jiném smyslu také říká, že pokud je dotčen zájem dvou stran, mělo by se postupovat tak, aby hodnotnější zájem byl ochráněn za cenu co nejmenších ústupků z méně hodnotného zájmu.
To jen tak aby řeč nestála.
Filo317
napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz ohledně velikosti klece pro křepelky.
Mám k dispozici dvě klece o velikosti 70x60 x60 (dxšxv).
Chtěl bych se zeptat kolik křepelek je možné chovat v jedné kleci. Jednalo by se o chov jen na vejce takže bez kohoutka.
Druhý dotaz je ohledně toho, zda je lepší nechat klece zvlášť a nebo je spojit do jedné a větší. Jestli je lepší chovat více křepelek na větším prostoru a nebo méně na menším nebo jestli je to jedno.
Děkuji za odpověďi.
Dobrý den, chovám křepelky jen 3 roky, ale dle mého je lepší více klecí a v nich méně křepelek. Já mám pro ně vlastnoručně vyráběný výběh o velikosti 120x60x35cm. K tomu mají ještě přidělaný domeček na úkryt 40x60x35 cm. Chovám je na hoblinách + v domečku seno. Na jaře pořídím 15 křepelek a jejich počet se ustálí na 10-12. Občas jednu začnou zobat, nebo ji poraní a tak ji raději utratím a je na polívku.
Letos jsem je na podzim zkusila přemístit do prázdného skleníku. Není vytápěný, ale nefouká na ně, občas zasvítí sluníčko. Krom měsíce, kdy se přepeřovaly a bylo denně 1 vajíčko, nyní už dobrý měsíc je denní snůška 10-13 vajíček. Takže některá snáší i 2 denně. V noci se jim na pár hodin sepne lampa s výhřevnou žárovkou na noc.
Krmím salátem, směsi granulí a zrnin, na přilepšenou moučné červy. Vždy jsem je na zimu vybila, ale prozatím je určitě nechám. Vajíčka jsou velká a hlavně BIO!!!
Toť z mého chovu. Ať se daří.