Co plánujete líhnout?

Amroksky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.12.2021 09:11
petraodlesa

XXX.XXX.42.162

Je ještě čas, ale už se všichni těšíme, že nahřejeme líhně a budeme hlídat a odpočítávat😉
Pochlubte se, co kdo budete líhnout? Povídejte, přehánějte😂

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.12.2021 09:31

Nic! Jako každý rok.. A pak ta malá mrcha běží pomalu nonstop

1.12.2021 10:07
jo012810

XXX.XXX.101.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nic! Jako každý rok.. A pak ta malá mrcha běží pomalu nonstop

Ono se sice plánuje a plánuje. Dnes je to skoro sprosté slovo a nebo do nedávna bylo, co se týká hospodářství. V chovu zvířat se plánovat má a to hned z několika důvodů. Je třeba provést doplnění chovného materiálu, když ten starší již"doslouží" a je třeba zohlednit prostorové možnosti pro odchovy. Někdy se to "vymkne z rukou" a pak se jen člověk diví. A to se stává tak trochu každému. U mne se budou líhnout zdrobnělé hempšírky a rousné zakrslé porcelánové. Doba, kdy zNH rozdělím do dvou kmenů jsou Vánoce, konec prosince. U Rz je jen jeden kmen, takže uvidíme, jaké bude počasí, snáška atd...

1.12.2021 16:45
Svijan

XXX.XXX.226.209

Mám leghornky a rád bych zkusil i česke zlaté kropenky, snad se na jaře vydaří.

1.12.2021 17:20
bery25

XXX.XXX.246.29

ja nič,ale ako poznam hodvabničku,niečo si vysedi

2.12.2021 21:18
viu

XXX.XXX.101.74

Já už pro jistotu od dnešního dne sbírám násadovky 🙃černé holokrčky, maransky a rada bych araukany, ale nenesou. Kdyby přišla chřipka, zapnu líheň. Jinak je po týdnu normálně snime a bude to.
Pokud bude vše Ok, zapnu až koncem února.
Na jaře už budu mít 2 kryté voliéry a 1 velký výběh se stromy. Po loňském fiasku štěně +kvočna na volno už jen 2 odchovny.
A musim se zamyslet, jak redukovat počty zvířat.

2.12.2021 23:08
reznade

XXX.XXX.216.38

viu napsal(a):
Já už pro jistotu od dnešního dne sbírám násadovky 🙃černé holokrčky, maransky a rada bych araukany, ale nenesou. Kdyby přišla chřipka, zapnu líheň. Jinak je po týdnu normálně snime a bude to.
Na jaře už budu mít 2 kryté voliéry a 1 velký výběh se stromy. Po loňském fiasku štěně +kvočna na volno už jen 2 odchovny.

to je opravdu dobré opatření, sbírat si násadovky kdyby náhodou se něco stalo chovným kusům...

2.12.2021 23:11
reznade

XXX.XXX.216.38

viu napsal(a):

to je opravdu dobré opatření, sbírat si násadovky kdyby náhodou se něco stalo chovným kusům...

3.12.2021 12:41
ančovička1

XXX.XXX.220.111

reznade napsal(a):

No,já nevím, neberu vám to..ale já bych si radši ta nasadová vejce na jaře koupila, než teď, na zimu lihla kuřata.. ani v odchovně....

3.12.2021 13:45
viu

XXX.XXX.101.74

Já nepíšu, že budu / chci lihnout v zimě. Ale 3 roky piluji holokrčky a než bych ztratila , co se mi konečně povedlo, pak v případě nákazy a likvidace rodičovského hejna, klidně ano.
A proč sbírám i zbytek? Protože holt nenesou tolik a když už bych musela lihnout, tak ať netopím 10, ale raději třeba 25 kuřatům.
Moje heslo je “štěstí přeje připraveným” .
Jste tu čím dál tím milejší.

3.12.2021 14:26
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Děkuji,nemyslím to ve zlém, to byl jen můj názor, že bych se do kuřat na zimu moc nehrnula,není to pro ně ideální..ale nikomu to přece nerozmlouvám, tak proč ten útok?..

3.12.2021 14:30
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Mně taky nepřišlo, že by se tu někdo do někoho navážel. Naopak mi přišly všechny reakce pochopitelné - je pochopitelné si pro jistotu sbírat násadu, je pochopitelné, že že to reznade ocenila a je stejně tak pochopitelné, že ančovičce by to nevyhovovalo, tak to vyjádřila.
Nevím, no. Prostě nic závadného na těch komentářích nevidím. :)

3.12.2021 17:36
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Děkuji,nemyslím to ve zlém, to byl jen můj názor, že bych se do kuřat na zimu moc nehrnula,není to pro ně ideální..ale nikomu to přece nerozmlouvám, tak proč ten útok?..

Ančovičko a kdy vy poprvé zapínáte líheň? Kdy je podle Vás nejlepší začít s líhnutím?

3.12.2021 18:06
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Víte, já moc brzy nelihnu, protože nemám ideálně uzpůsobenou odchovnu ,prvních 14 dní jsou kuřata se mnou v ložnici 😀,potom je přemisťuji do zateplené kralikárny deskami polykarbonátu a vytápim žárovkou nebo infra..
Tak nasazuji začátkem března,aby se kuřata lihla tak koncem března..kdo má lepší podmínky pro odchov, lihne dřív, potom má dříve dospělé slepičky 😀
Letos byla první kuřata v půli dubna..

3.12.2021 18:16
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Víte, já moc brzy nelihnu, protože nemám ideálně uzpůsobenou odchovnu ,prvních 14 dní jsou kuřata se mnou v ložnici 😀,potom je přemisťuji do zateplené kralikárny deskami polykarbonátu a vytápim žárovkou nebo infra..
Tak nasazuji začátkem března,aby se kuřata lihla tak koncem března..kdo má lepší podmínky pro odchov, lihne dřív, potom má dříve dospělé slepičky 😀
Letos byla první kuřata v půli dubna..

Já protože nemám pořádné podmínky kde umístit odchovny dovnitř, tak ani nekupuji líheň. Kdybych ty podmínky měla, tak by mi přišlo ideální líhnout od začátku února. Loni jsme udělali 3 odchovny se samostatnými výběhy pro kvočny s kuřatama a počítám že letos to ani stačit nebude. Tak snad mě mladá wyandotka když už ji teď podruhé odkvokávám bude kvokat i brzy na jaře, potěšila by mě 1 kvočna která by měla hned v dubnu.

3.12.2021 18:22
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Jj, kvočny s kuřátky,to je radost pohledět 😇.. jenže já těch slepic a slepiček mám trochu moc, tak ta hnízda s vejci dá práci uhlídat (vypouštět a zavírat kvocnu), znáte to..,tak radši lihnu v líhni..a zase ta odchovna..ono všechno má svoje pro a proti, ale hlavně, že se daří 😀🍀

3.12.2021 19:26
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Jj, kvočny s kuřátky,to je radost pohledět 😇.. jenže já těch slepic a slepiček mám trochu moc, tak ta hnízda s vejci dá práci uhlídat (vypouštět a zavírat kvocnu), znáte to..,tak radši lihnu v líhni..a zase ta odchovna..ono všechno má svoje pro a proti, ale hlavně, že se daří 😀🍀

Mě přišlo, že starat se o sedící kvočnu nic nebylo, když každá měla už při sedění svůj výběh a otevřené měly do něj celý den, ale zároveň mi seděly jen 2, třetí kvočna si vzpoměla když viděla malá kuřátka a měla o měsíc pozděj.

3.12.2021 19:38
ančovička1

XXX.XXX.220.111

reznade napsal(a):
Mě přišlo, že starat se o sedící kvočnu nic nebylo, když každá měla už při sedění svůj výběh a otevřené měly do něj celý den, ale zároveň mi seděly jen 2, třetí kvočna si vzpoměla když viděla malá kuřátka a měla o měsíc pozděj.

No právě 😂..já už nemám na ty budky a ohrádky a výběhy s kvočnami místo.. takže když kvočna neplánovaně zasedne a vysedí kuřata, a v tom jsou rousničky přebornice, okamžitě jdou na inzerci..
Velké slepice odkvokávám hned..
Ale nepředběhli jsme trochu čas?😀
Oslavime Nový rok a začne to znovu..👍

4.12.2021 06:31
Olánek

XXX.XXX.52.171

ančovička1 napsal(a):
No právě 😂..já už nemám na ty budky a ohrádky a výběhy s kvočnami místo.. takže když kvočna neplánovaně zasedne a vysedí kuřata, a v tom jsou rousničky přebornice, okamžitě jdou na inzerci..
Velké slepice odkvokávám hned..
Ale nepředběhli jsme trochu čas?😀
Oslavime Nový rok a začne to znovu..👍

Odvokávání je proti přírodě.

4.12.2021 08:37
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Olánek napsal(a):

🤣🤣🤣chudinky kvočny 😭

4.12.2021 11:24
reznade

XXX.XXX.216.38

Olánek napsal(a):

I teď? Přišlo by Vám teď v těch mrazech v pořádku nechat sedět slepici? Letošní wyandotka mi už podruhé blbne, u velké slepice bych to nečekala, prý takhle v zimě vymýšlí jen hedvábničky se sezením...

4.12.2021 13:14
jo012810

XXX.XXX.101.35

reznade napsal(a):
I teď? Přišlo by Vám teď v těch mrazech v pořádku nechat sedět slepici? Letošní wyandotka mi už podruhé blbne, u velké slepice bych to nečekala, prý takhle v zimě vymýšlí jen hedvábničky se sezením...

Záleží na tom, jaké máte prostory pro odchov, které budou až do jara poskytovat teplo a pokud budete i správně krmit, můžete klidně líhnout. A je jedno zda pod kvočnou, či v líhni...

4.12.2021 13:25
reznade

XXX.XXX.216.38

jo012810 napsal(a):
Záleží na tom, jaké máte prostory pro odchov, které budou až do jara poskytovat teplo a pokud budete i správně krmit, můžete klidně líhnout. A je jedno zda pod kvočnou, či v líhni...

Umím si představit nasadit kvočnu v březnu a ani to by nebylo vůbec jednoduché.

4.12.2021 13:59
peter z bratislavy

XXX.XXX.149.193

Keďže som doviezol nepríbuzných kohútov k mojim sliepočkám, tak som už urobil 1. a 2. "probebrut"= skúšobné liahnutie na overenie plodnosti kohútov. Dnes sa vyliahli prvé Ayam cemani, Orlovky pestré a Araucany, v liahni Cleo5. Ešte je naložená od 1.12. liaheň Best od všetkých chovných krdľov, takže snáď budú "Vianočné kuriatka", ak sa kohúti snažili. A to vôbec neprisvecujem a ešte som nezačal krmiť zmesou pre nosnice, ale niektoré plemená nesú ako nosné hybridy.

8.12.2021 10:31
cerysek

XXX.XXX.161.82

Letos jsem líhla jako zběsilá, až bych řekla závislost. Třičtvrtě z toho byli kohouti, od slepic co se vylíhly na konci dubna, doposud ani jedno vejce. Když si vezmu tu práci s tím, od vylíhnutí, tak si říkám, že už ne. Ale jak se bude blížit jaro.... :-)

8.12.2021 12:04

A já si zítra přebírám nového kohouta, tak doufám, že budou zjara hedule bílé, velké, bezvousé. Letos to bíla s novým kohoutem bída bídoucí (ze dvou várek pod kvočnou jen 6 kuřat), ale zase 4 slepice na 2 kohouty, to vcelku jde, ne?

8.12.2021 16:24
tomix2

XXX.XXX.20.39

Tak určitě černé Australky .

8.12.2021 18:27

tomix2 napsal(a):
Tak určitě černé Australky .

Krásné slepičky. Jak to nese ?

8.12.2021 20:14
tomix2

XXX.XXX.20.39

Mám 8 slepic, ještě nesnášejí všechny , ale mám 2-5 vajec denně . U Australek se udává 180-200 vajec za rok.

8.12.2021 23:12

Ja taktiež určite plánujem liahnuť z mojich plemien: Australorpka, Amrokska, Vranohlávky zlatokrké a striebrokrké a Orpingtonky žlté. Aj ja som mal tento rok veľmi zlý na pomer sliepok a kohútov, hlavne u australorpiek. Vyliahlo sa mi 49 kuriatok, z toho bolo len 15 sliepočiek. Naopak u Amroksiek z celkového počtu 23 kusov kuriatok boli len 3 kohúti.

9.12.2021 05:09
jo012810

XXX.XXX.101.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ja taktiež určite plánujem liahnuť z mojich plemien: Australorpka, Amrokska, Vranohlávky zlatokrké a striebrokrké a Orpingtonky žlté. Aj ja som mal tento rok veľmi zlý na pomer sliepok a kohútov, hlavne u australorpiek. Vyliahlo sa mi 49 kuriatok, z toho bolo len 15 sliepočiek. Naopak u Amroksiek z celkového počtu 23 kusov kuriatok boli len 3 kohúti.

Poměr pohlaví je často diskutovaným tématem. U mne bývá (většinou) skoro 1:1. Ale před loni jsem měl u zNH z 50 kuřat jen 3 slepičky. Naprostý extrém. Zato z kohoutů byl veliký výběr. A jak říkával př. Žoha, základem chovu jsou obě pohlaví, ale kohout má větší genetický dopad na potomstvo, neboť jeho genom se projeví u všech vylíhlých kuřátek z jednoho hejna. Je to sice naprosto pravdivé, ale přeji všem, aby měli z čeho vybírat i u kuřiček....

9.12.2021 16:47
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Mano 7, australorpka je česky australka?

9.12.2021 17:58
Rendula1

XXX.XXX.50.193

Mano 7
Kdy Vám začínají snášet Amroksky? Mám letos nový chovný kmen, údajně je jim šest a půl měsíce a všichni včetně kohouta se chovají stále jako kuřata, kohout je obrovský ale o kokrhání stále asi po nocích jen sní. Jiné polotěžké slípky již na šesti měsících sem tam vejce mají, ale ta moje pětka má asi zamrzlou pubertu:)

9.12.2021 18:51
Štefan1

XXX.XXX.208.238

petraodlesa napsal(a):
Mano 7, australorpka je česky australka?

Áno (česky "ano" ).

9.12.2021 20:23

Rendula1 napsal(a):
Mano 7
Kdy Vám začínají snášet Amroksky? Mám letos nový chovný kmen, údajně je jim šest a půl měsíce a všichni včetně kohouta se chovají stále jako kuřata, kohout je obrovský ale o kokrhání stále asi po nocích jen sní. Jiné polotěžké slípky již na šesti měsících sem tam vejce mají, ale ta moje pětka má asi zamrzlou pubertu:)

Práve majú viac ako 8 mesiacov, no zatiaľ nesú asi len 3.

9.12.2021 20:28
Rendula1

XXX.XXX.50.193

Díky, tak to už se těším že najdu až velikonoční vajíčka.

9.12.2021 20:38
JoPe

XXX.XXX.82.6

Rendula1 napsal(a):
Mano 7

Pořizoval jsem 5ks v polovině září 12 týdenní, takže teď jsou zhruba 6 měsíční. Nedávno jim narostly hřebeny a z 5ks už 4ks několik dní nesou. Mají větší výběh,krmím směs pro nosnice,klíčenou pšenici a nesvítím. Další dvě plemena jsou o něco mladší, takže ty zatím nic.

9.12.2021 21:15
Rendula1

XXX.XXX.50.193

Tak moje holky lítají po zahradě 2000 metrů čtverečních, dělám domácí směs šrotu v různým poměru z pšenice, kukuřice, hrachu trošky slunečnice a vojtěškových úsušků a Nutrimix pro nosnice. 2x týdně naklíčenou pšenici, občas trochu škvarků. Zbytky u nás nejsou, nějak vše doma vyjíme, takže ty nevidí. Přehrabávají i kompost. Pěkně narostli ale hřebínky mají stále malé růžové. Chtěla bych začít svítit, vše mám nakoupené, jen nějak není čas tam dotáhnout elektriku. Naštěstí nese ten zbytek dvorkové směsi, tak si na jejich vajíčka ještě počkám. Jen jsem chtěla od nich zkusit na jaře kuřátka, tak snad se roznesou.

9.12.2021 22:47
reznade

XXX.XXX.216.38

Všechna kombinovaná středně těžká plemena Vám snáší až v 8 měsících nebo máte někdo nějakou výjimku? Myslela jsem že běžné je v 6 měsících, jen Maransky až v 8 měsících.

10.12.2021 10:44
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Moje maransky asi nevěděly, že mají snášet až v 8 měsících. První vejce bylo ve stáří 6 měsíců a 5 dní. Další se přidaly asi za 3 týdny, takže od 7 měsíců plná snáška. Líhnuté byl 26 března.

10.12.2021 11:28
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Také mi maransky začaly líhnout dříve než v 8 měsíci. Ale to prý je moje chyba, mají se krmit tak, aby se nástup snášky neuspíšil. Možná to zde někdo vysvětlí.

10.12.2021 12:12

petraodlesa napsal(a):
Také mi maransky začaly líhnout dříve než v 8 měsíci. Ale to prý je moje chyba, mají se krmit tak, aby se nástup snášky neuspíšil. Možná to zde někdo vysvětlí.

Zjednodušeně řečeno by se každé plemeno mělo krmit tak, aby snáška nezačala dříve, než má začít. Tedy se kuřice krmí směsí pro kuřice do doby prvních vajec. Tedy takto jsem to pochopil z rad a publikací. Jinak se tzv. podtrhnou, dřívější nástup snášky může mít negativní dopad. Je to asi tak, proč nemají mít děti 13-ti leté holky. Mohou, ale ideální to není

10.12.2021 13:17
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Směsí nekrmím. Mají v zásobníku stále pšenici a 2x denně míchanici z vařených brambor, rozmočeného chleba, pšeničného šrotu a vitamixu. Barneveldky líhnuté stejně, krmené taky stejně začaly snášet až v 7a1/2 měsíci.

29.12.2021 15:02
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Mám nového kohouta hempšíráka, tak snad bude dost plodný a nalíhnu něco hempšírek velkých měděně červených.
Orlovák má u sebe 15 slepic, což je docela hodně, ale přeju mu to a dost se zatím činí. Tak i něco orlovek zkusím.
Plus něco běžců srnčích sedlatých a čínky si to vysedí samy.
Cílem bude naplnit mrazáky, takže asi tak

1.1.2022 14:56
kastef

XXX.XXX.23.69

Tak u nás se to musí letos hodně omezit....loni byl rekordní rok na kuřata,kachnata-vše se vydařilo,ale bohužel bylo toho moc.Takže to zasáhlo i rodinné vztahy a celkovou pohodu.Ještě ted budu prodávat část lonských odchovů,které sem si nechala v záchvatu chtivosti,plus se bude ještě něco i dočasně rušit.
Loni v tuto dobu už jela líhen ....Nyní pokud něco budem mít,tak až na březen,a hlavně pokud bude někdo vyloženě chtít na objednávku.Pro sebe toho letos moc nepotřebuju.
Takže Australky,Brahmánky,kříženci Araukan,Australek a kachny běžci,selské a mix jak to vyjde.

1.1.2022 17:08
Olánek

XXX.XXX.35.204

kastef napsal(a):
Tak u nás se to musí letos hodně omezit....loni byl rekordní rok na kuřata,kachnata-vše se vydařilo,ale bohužel bylo toho moc.Takže to zasáhlo i rodinné vztahy a celkovou pohodu.Ještě ted budu prodávat část lonských odchovů,které sem si nechala v záchvatu chtivosti,plus se bude ještě něco i dočasně rušit.
Loni v tuto dobu už jela líhen ....Nyní pokud něco budem mít,tak až na březen,a hlavně pokud bude někdo vyloženě chtít na objednávku.Pro sebe toho letos moc nepotřebuju.
Takže Australky,Brahmánky,kříženci Araukan,Australek a kachny běžci,selské a mix jak to vyjde.

Tak já mám rodinné vztahy v pohodě dík predátorům.

1.1.2022 17:20
ančovička1

XXX.XXX.220.111

kastef napsal(a):

Kastef, úplně vás chápu..také jsme nestihli všechno zabít, tak letos nelihnu😀..ne..opravdu nelihnu..

1.1.2022 17:28
petr008

XXX.XXX.139.160

Olánek napsal(a):
Tak já mám rodinné vztahy v pohodě dík predátorům.

Takže doporučujete predátora do každé rodiny jako prevenci rodinných nesouladů?
Myslíte např. českého tchýňodava a tak...?

Přidejte reakci

Přidat smajlík