Lednem začíná každý kalendářní rok a to i na ifauně. Rozběhněme se do něho s nejlepšími úmysly a přáními...
Uživatel s deaktivovaným účtem

jo012810
napsal(a):
Lednem začíná každý kalendářní rok a to i na ifauně. Rozběhněme se do něho s nejlepšími úmysly a přáními...
Připojuji se.

To nelze jinak než souhlasit a připojit se
Silvestr je za námi se všemi možnými taškařicemi, ale neuškodí trochu nadhledu k zamyšlení i k úsměvu
To ja jsem včera vytáhla ze schránky můj nejoblíbenější časopis "Zahrádkář", který odebírám už snad 20 let..a první letošní dárek, krásný stolní kalendář se spoustou rad zahrádkářům a semínka rajčat 😇.. také mi přišel nový katalog Starkla!.. to mě úplně nakoplo, dobrá nálada a už vím,co budu vysévat, sázet a kupovat🌷🌻🌳🥀🌱🌱😀
Varaxi, ale vy jste první 👍😀..tak ať vám semínka pěkně rostou🌱🌱
ančovička1
napsal(a):
To ja jsem včera vytáhla ze schránky můj nejoblíbenější časopis "Zahrádkář", který odebírám už snad 20 let..a první letošní dárek, krásný stolní kalendář se spoustou rad zahrádkářům a semínka rajčat 😇.. také mi přišel nový katalog Starkla!.. to mě úplně nakoplo, dobrá nálada a už vím,co budu vysévat, sázet a kupovat🌷🌻🌳🥀🌱🌱😀
Varaxi, ale vy jste první 👍😀..tak ať vám semínka pěkně rostou🌱🌱
Ano, ano, je tu doba prvních výsevů pro rychlení. Už se také těším, snad zítra zrealizuji papriky a feforonky, aby jejich delší vývoj se potkal se správným sluníčkem a teplotami. A pomalu sbírám a třídím násadová vajíčka od zNH...Kdy půjdou do líhně a na zásilky se uvidí.
No mě už začaly snášet po pauze orlovky. Ale do líhně až nejdřív v únoru budu dávat.
Na zahradě je konečně funkční elektřina. Takže konec zamrzání vody, hurá. Ale zatím je jen jedna zásuvka funkční, ale už mám domluveného elektrikáře udělat víc zásuvek a světlo. Takže doufám, že aspoň u nás na zahradě skončila doba temna
petraodlesa
napsal(a):
V tuto dobu jsem vloni vysévala muškáty vzpřímené. Je to úžasné, pozorovat klíčící život.
Ančovičko, která rajčata máte nejraději?
Ochutnala jsem u sestry jedny drobné, tuším Sweet Cherry, sladké. Mňam 😉
Já mám všechny muškáty ostříhané a uklizené ve světlé , neobydlené místnosti za okny a všude,kam se vejdou, včetně několika velkých oleandrů..apod.,semínka muškátů nevysévám, sázím rovnou řízky 🌺..na rajčata je ještě čas, doufám,že letos seženu odrůdu Dagmar, vetší rajče 🍅 s vynikající chutí..tak uvidíme..Sweet Cherry jsem měla loni, výborné 😊 vysévám vždy nejmíň 10 odrůd rajčat, tyčkové i keříčkové, "masitější", ze kterých dělám dřeně do mrazáku na zimu..
Ale zpět ke slepicím..roznesly se mi Forverky a Pavlovky, hurá 😀

A moje hedule už 3.týden komplet stávkují a mladé 7.měsíční furt nic…🤷🏻♂️
Tak to vám závidím, že máte Oleandry kam dát přes zimu. Já je nchávám venku, na jižní straně, těsně u domu. Pokud kor nemrzne, tak do -10 přežijou v pohodě, ale jak je předpověď horší, narvu je rychle do zahradního domku, kde přečkají to nejhorší a jdou zase ven. No sem tam to nějaká větev odnese a omrzne, ale oni jsou nezmaři. Jeden exemplář testuji již několik let přímo v zemi, už to třeba vypadá že nevydržel, ale vždycky zase obrazí, ale jsme v teplé lokalitě, na horách by to nevydržel, to je jasný.

Včera mi nepřišla do kurníku jedna běluha. Nikde jsem ji neviděla, tak snad si ustlala někde mimo, že bylo teplo, a ještě přijde... jestli ne, tak letos první oběť volného výběhu. Uvidíme.
Tak nevím...Snad nová Zoja Kosmodemjanskaja s partnerem 49 pohlaví......
A aby jsme to trochu vyvážili. Názorně z medicíny, očkování a z lidové moudrosti o psychyce a co důležité je.

jo012810
napsal(a):
Tak nevím...Snad nová Zoja Kosmodemjanskaja s partnerem 49 pohlaví......
Jestlipak budou takto spravedlivě horovat i v případě těch hospitalizovaných dětí V jejich upřímnosti je tragédie - jejich generace skutečně na práci ještě nesáhla, ale ústa mají plná poučení (demonstrací a stávek) pro ty, kteří si své odpracovali. A kupodivu zní potlesk.
Na koho asi ta záhuba padne, až nebude těch, kteří by z vlastních zkušeností poučili ty, kteří ještě zkušenosti nemají? Ajtý manažer na každém rohu, ale zedníka aby člověk vyvažoval zlatem. Máme se na co těšit.
Ale vlastně domy se budou tisknout 3D, co to plácám.
napsal(a):
Jestlipak budou takto spravedlivě horovat i v případě těch hospitalizovaných dětí V jejich upřímnosti je tragédie - jejich generace skutečně na práci ještě nesáhla, ale ústa mají plná poučení (demonstrací a stávek) pro ty, kteří si své odpracovali. A kupodivu zní potlesk.
Na koho asi ta záhuba padne, až nebude těch, kteří by z vlastních zkušeností poučili ty, kteří ještě zkušenosti nemají? Ajtý manažer na každém rohu, ale zedníka aby člověk vyvažoval zlatem. Máme se na co těšit.
Ale vlastně domy se budou tisknout 3D, co to plácám.
Smím se zeptat, kolik Vám je let? Stačí orientačně, plus mínus.
Mně je třicet a věkově se spíš identifikuji s Aničkou Bezmozkovou, a Vás jsem tipovala na vrstevnici. Teď tady zníte, že je Vám bezmála dvakrát tolik, tak by mě zajímalo, jestli jsem to tipla dobře. :)
Ty hlody z FB nekomentuju, to psal někdo po lobotomii, to jinak není možný.

Varaxi
napsal(a):
Smím se zeptat, kolik Vám je let? Stačí orientačně, plus mínus.
Mně je třicet a věkově se spíš identifikuji s Aničkou Bezmozkovou, a Vás jsem tipovala na vrstevnici. Teď tady zníte, že je Vám bezmála dvakrát tolik, tak by mě zajímalo, jestli jsem to tipla dobře. :)
Ty hlody z FB nekomentuju, to psal někdo po lobotomii, to jinak není možný.
Zeptat se smíte, veřejně neodpovím ;-) Pošlu vám zprávu.
Kdo je Anička Bezmozková? To je ta Anička z toho úderného fejsbůkového pamfletu?
Což že to psal někdo po lobotomii, toho jsou plné socsítě. Ale že to má těch lajků a žádný zděšený nebo naštvaný smajlík, to je to, co mě vyvedlo z míry.
napsal(a):
Zeptat se smíte, veřejně neodpovím ;-) Pošlu vám zprávu.
Kdo je Anička Bezmozková? To je ta Anička z toho úderného fejsbůkového pamfletu?
Což že to psal někdo po lobotomii, toho jsou plné socsítě. Ale že to má těch lajků a žádný zděšený nebo naštvaný smajlík, to je to, co mě vyvedlo z míry.
Jj, Anička Bezmozková je tamto individuum.
Z FB a lajků si nedělejte vrásky. Ten pamflet sbírá lajky zejména od podobně naladěných osob, kterým prostě chybí empatie i zdravý rozum; nikdo jiný totiž na takové stránky dobrovolně nevleze.
Včera focená fotka potmě s pomocí mobilu a čelovky.
Ale chtěla jsem vám ukázat, že "zimní" kachňata už hodně narostla.
Je tam pět kachniček a jeden kačer
Mně už asi měsíc snáší Pižmovky..je teplo a mají se dobře 😀..vejce používám v kuchyni, ani je nestačím spotřebovat.. dávám i dceři..zase mám pyramidu 😂..ale jsem ráda za každé vejce, když slepičky nenesly,tak byly pižmovčí i ve vánočních perníčkách..😀
Taky jsem měla jedno hnízdo pižmovek líhnutých začátkem října. Kačenky už mají zralé peří, tak se mohou těšit na teplo trouby, kačeři ještě tak 2 - 3 týdny.
Teprve tenhle týden kachna uznala, že už ji nepotřebují a připojila se ke kačerovi. Zatím má ozobí bledé, tak doufám, že to ještě chvilku vydrží, než začne snášet.
Kachní vejce používám jenom ke krmení mláďát. Pro sebe mám slepičích vajec vždycky dost.
veraboskova
napsal(a):
Vylíhnuté pod kachnou v říjnu. Venkovní voliéra, netopím nepřisvěcuju. Krmení KCH1 a vajíčka. Pak granule a pšenice.
Jak řekl děda, krmím zimu, ale přežily a obstojně rostou.
Tak to mě nerostli a nestihli do zimy opeřit ani srpnové. Neoddělujete od kachny např. měsíční ani ty jarní, případně letní?
Já jsem někde vyčetla že pižmovky jsou odolné a můžou být již od 3 týdnů samostatně, ale pak mi nechtěli moc růst ani ty první, co jsem měla v červenci. Tento rok nechám na kachně do kdy se o ně bude starat, snad to bude lepší. Podle fotky pro ně ale máte něco jako chlívek že?
reznade
napsal(a):
Tak to mě nerostli a nestihli do zimy opeřit ani srpnové. Neoddělujete od kachny např. měsíční ani ty jarní, případně letní?
Já jsem někde vyčetla že pižmovky jsou odolné a můžou být již od 3 týdnů samostatně, ale pak mi nechtěli moc růst ani ty první, co jsem měla v červenci. Tento rok nechám na kachně do kdy se o ně bude starat, snad to bude lepší. Podle fotky pro ně ale máte něco jako chlívek že?
Reznade, já mám prvni dubnové, ti uz jsou davno v mrazáku a srpnové už temer vsichni také..lihnuti 8.srpna..krásně opereni,zrale peří, velci..vytáhnu z mrazáku a zvážim😀..
Neni pravda,že když nemaji matku,spatne rostou..rostou úplně stejně ,jako kachnata s matkou..chovam tak i onak.(mozna rostou i líp, protože je více rozmazluji)...tak žádný rozdil, jen s temi s kachnou se nemusíte tolik starat o teplo..
Jinak je to opět všechno o krmeni..už jsem to mnohokrat psala,ale....každého volba..
Kačena se o káčata stará, zajistí jim teplo,když je zima,ale dostatek krmení mladým musíte zajistit vy..moje kačenky i s kačenkou mají stále plná krmítka.. .jinak neporostou...
ančovička1
napsal(a):
Reznade, já mám prvni dubnové, ti uz jsou davno v mrazáku a srpnové už temer vsichni také..lihnuti 8.srpna..krásně opereni,zrale peří, velci..vytáhnu z mrazáku a zvážim😀..
Neni pravda,že když nemaji matku,spatne rostou..rostou úplně stejně ,jako kachnata s matkou..chovam tak i onak.(mozna rostou i líp, protože je více rozmazluji)...tak žádný rozdil, jen s temi s kachnou se nemusíte tolik starat o teplo..
Jinak je to opět všechno o krmeni..už jsem to mnohokrat psala,ale....každého volba..
Kačena se o káčata stará, zajistí jim teplo,když je zima,ale dostatek krmení mladým musíte zajistit vy..moje kačenky i s kačenkou mají stále plná krmítka.. .jinak neporostou...
Krmiva měli dost K1 stejně jako pro kuřata. Měli totiž se stejně starýma kuřatama společný výběh. Ty první mi začali růst, jak jsem je předělala na pastvinu ke koze a riskovala, že prolezou na cestu. Nasečenou trávu ani nařezané kopřivy mi totiž žrat nechtěli. A těm druhým chybělo na podzim teplo od kachny, od které jsem je oddělila stejně jako ty první automaticky, další moje chyba. Těch bylo okolo kachen nepočítaně.
Od mala dáváte sesypná krmítka jako na fotce? Já dávala žlabová u malých stejně jako u kuřat.
ančovička1
napsal(a):
Reznade,asi odpovídáte paní Věrce Hubačové..já mám krmítka také žlabová, kovová, ale to je jedno..
V kolika týdnech jste káčata přemístila do výběhu s kozou?
Máte pravdu, spletla jsem se. Káčata šla do výběhu za kozou až tak v 10 týdnech až trochu povyrostli a začali konečně přepeřovat. Přišlo mi že pižmovky opeřují hrozně pozdě.
reznade
napsal(a):
To na fotce je voliéra. Zepředu a kousek z boku je pletivo. Fotila jsem to v noci, tak to možná zkresluje.
Jinak včera jsem pustila kachnu na volno na zahradu mezi ostatní. Už mi přišlo, že chce za nimi.
My jsme o víkendu zabíjeli prase. 230 kg. 4 chlapi + řezník, oproti tomu jen dvě ženské, z toho jedna (ne já) těhotná, nemohla se ohýbat, natahovat, nosit těžké věci...
Bolí mě nohy, oči, záda, ruce. Au, au. Mám puchýře a popáleninu na předloktí, řízla jsem se do nehtového lůžka, prsty a dlaně jsou rozežrané od soli a já jsem rozežraná z toho prasete. Snídala jsem tlačenku, svačila jitrnici, na oběd budou výpečky a vepřový vývar, na večeři jelito.
Prostě... Všechno zlé je pro něco dobré. A ten pocit dobře odvedené práce. :)
Ach, příští rok jdem do toho zas! (Ale nože bude brousit někdo jiný, ten nehet fakt bolí.)
U nás taky "výroba" byla v pátek a v sobotu nám babička udila.
Skopové klobásy a kachní půlky

Mně bílá slepice domů už nepřišla (už mi zůstala tedy jen jedna bílá a tři hnědé), tak mám po ptákách. Zabijačku si užil nějaký ten přirozený predátor. Kdyby tak chtěl raději tu hnědku, co nesnáší - ale to né, ta se jistě dožije úctyhodného věku!
Při zabíjačkách si příjde na své naše zažívání a je třeba se i trochu poveselit a dobře naladit...

hokrví
napsal(a):
Predátor není hlupák, vždy si vybere to nejlepší.
Nebo to bude tím, že ty bílé můry jedna jak druhá chodily mimo výběh na zarostlý svah, kam chodily lišky dávat dobrou noc
Snad se ta zbylá bílá můra bude již držet u hejna, protože hnědky jsou "chytré" (čti staré a líné) a kvokají kolem zázemí a na žádné kulturní okruhy se nepouštějí.

jo012810
napsal(a):
Při zabíjačkách si příjde na své naše zažívání a je třeba se i trochu poveselit a dobře naladit...
To poslední mě spíš rozesmutnilo
Prase bylo kříženec bílých masných prasat. Jednou jsme měli křížence duroc a neviděla jsem rozdíl, tak jsme se vrátili ke klasice.
Prase bylo pohlaví mužského. To se pozná, že bez cavyků vleze na váhu a nechá se zvážit. Prasečí dámy na váhu nelezou. No a pak to taky říkal řezník.
Prase koupil strejda jako malé selátko a vykrmil nám je. Ještě před pár lety strejda choval. Ale pak mu během dvou let uhynul kanec, tak se na to vykašlal a začal si kupovat inseminační dávky. Ty dávky jsou prodávané v malých tubách a musejí se uchovávat v lednici; a strýc si jednou do kafe místo Jesenky vymačkal tu inseminační tubu. Od té doby selata kupuje a má vyřešeno.
Prase nemělo jméno, jen pracovní název Velké prase jako protiklad k Malému praseti. Po vzoru Velká a Malá medvědice. Zajímavé je, že Malé prase je stejně velké jako Velké prase, ale prý to byl v době koupě docela chcípáček. Další čtyři prasata, co má strejda, nemají jména.
Co se týče srdíčka, tak k transplantaci se zcela jistě nehodí. Už je totiž přetvořeno trávicími trakty druhu Homo Sapiens Sapiens na exkrement. A to by jistě nikdo transplantovat nechtěl.

Varaxi
napsal(a):
Prase bylo kříženec bílých masných prasat. Jednou jsme měli křížence duroc a neviděla jsem rozdíl, tak jsme se vrátili ke klasice.
Prase bylo pohlaví mužského. To se pozná, že bez cavyků vleze na váhu a nechá se zvážit. Prasečí dámy na váhu nelezou. No a pak to taky říkal řezník.
Prase koupil strejda jako malé selátko a vykrmil nám je. Ještě před pár lety strejda choval. Ale pak mu během dvou let uhynul kanec, tak se na to vykašlal a začal si kupovat inseminační dávky. Ty dávky jsou prodávané v malých tubách a musejí se uchovávat v lednici; a strýc si jednou do kafe místo Jesenky vymačkal tu inseminační tubu. Od té doby selata kupuje a má vyřešeno.
Prase nemělo jméno, jen pracovní název Velké prase jako protiklad k Malému praseti. Po vzoru Velká a Malá medvědice. Zajímavé je, že Malé prase je stejně velké jako Velké prase, ale prý to byl v době koupě docela chcípáček. Další čtyři prasata, co má strejda, nemají jména.
Co se týče srdíčka, tak k transplantaci se zcela jistě nehodí. Už je totiž přetvořeno trávicími trakty druhu Homo Sapiens Sapiens na exkrement. A to by jistě nikdo transplantovat nechtěl.
Už jsem slyšela o lidech, kteří místo kafe vypili popel z urny. Ale dát si do kafe inseminační dávku místo jesenky, to je jinačí level.i když na druhou stranu je to tekutina výživná - bílkoviny, cukry...
reznade
napsal(a):
Krmiva měli dost K1 stejně jako pro kuřata. Měli totiž se stejně starýma kuřatama společný výběh. Ty první mi začali růst, jak jsem je předělala na pastvinu ke koze a riskovala, že prolezou na cestu. Nasečenou trávu ani nařezané kopřivy mi totiž žrat nechtěli. A těm druhým chybělo na podzim teplo od kachny, od které jsem je oddělila stejně jako ty první automaticky, další moje chyba. Těch bylo okolo kachen nepočítaně.
Od mala dáváte sesypná krmítka jako na fotce? Já dávala žlabová u malých stejně jako u kuřat.
Reznade, posílám fotku jednoho z posledních srpnových kačerů, ještě jsme je všechny nestačili zabít..
reznade
napsal(a):
tak to já mám nastejno s Vašimi červencové, taky ještě není vše zabito...
Tak to není tak špatné 😀..tyto srpnové kachny už nebyly v plánu,ale vyrostly krásně.. nejhorší je, že se o to člověk musí starat, když už mohl být klid🤔..
Teď už začínám přemýšlet o líhnutí kuřat, loňských Pavlovek mám 8, už snáší a jsou moc krásné a milé 😊, pěkně mi nesou vlašky,ty nikdy nezklamou👍 a rodajlendky..začaly i maransky..🐓🐔
napsal(a):
Už jsem slyšela o lidech, kteří místo kafe vypili popel z urny. Ale dát si do kafe inseminační dávku místo jesenky, to je jinačí level.i když na druhou stranu je to tekutina výživná - bílkoviny, cukry...
Ne. Ne. Ne.
Fuj.
Ne.
S tou představou dnes půjdu spát. Už si nikdy nedám kávu. Ta představa, že vypiju babičku!
Ne. Ne. Prostě ne.
napsal(a):
niekto si dava inseminačnu dávku len tak, miesto ničoho
ančovička1
napsal(a):
Tak to není tak špatné 😀..tyto srpnové kachny už nebyly v plánu,ale vyrostly krásně.. nejhorší je, že se o to člověk musí starat, když už mohl být klid🤔..
Teď už začínám přemýšlet o líhnutí kuřat, loňských Pavlovek mám 8, už snáší a jsou moc krásné a milé 😊, pěkně mi nesou vlašky,ty nikdy nezklamou👍 a rodajlendky..začaly i maransky..🐓🐔
Kolik máte vlastně těch plemen slepic? Vypadá to na docela pěknou sbírku. Máte každý rok kohouta ke všem plemenům nebo to nějak střídáte?
😀 děkuji, ale moc toho nemám.. vlastně bych chtěla ještě i jiná plemena,ale kdo ne?..😇.. od těch nejmenších.. rousné zakrslé ,pavlovky , Forverky, vlašky koroptví , maransky , rodajlendky a kříženky maranska x vlaška..mívala jsem Brahmánky bílé kolumbie,wyandotky stříbrné č.lemované..😇
ančovička1
napsal(a):
😀 děkuji, ale moc toho nemám.. vlastně bych chtěla ještě i jiná plemena,ale kdo ne?..😇.. od těch nejmenších.. rousné zakrslé ,pavlovky , Forverky, vlašky koroptví , maransky , rodajlendky a kříženky maranska x vlaška..mívala jsem Brahmánky bílé kolumbie,wyandotky stříbrné č.lemované..😇
6 plemen mi nepřipadá zas tak málo, hlavně pokud ke každému máte kohouta...
ančovička1
napsal(a):
proč jste křížila Vlašku s Maranskou? slepičky z toho spojení musí nést obyčejné hnědé vejce ne?

reznade
napsal(a):
6 plemen mi nepřipadá zas tak málo, hlavně pokud ke každému máte kohouta...
Třeba naše Ančovička používá umělou inseminaci a tak tolika kohoutů ani mít nemusí
Jen bacha na jesenku do kávy

muž (já, ty, on) - žena (já, ty, ona) - množné
e - íc - íce
(on sedaje, ona sedajíc, oni sedajíce)
a - ouc - ouce
(on vida, ona vidouc, my vidouce)
https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=590
napsal(a):
muž (já, ty, on) - žena (já, ty, ona) - množné
e - íc - íce
(on sedaje, ona sedajíc, oni sedajíce)
a - ouc - ouce
(on vida, ona vidouc, my vidouce)
https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=590
Jo, díky za opravu. Já si to nepamatuju, neb přechodníky neužívám. Ale vím, že to tak nějak je a že sedaje je prostě mužské.
Ono je to fakt strašně staré.
Pamatuju, jak jsme se snažili použít slovo dojít jako přechodník, ale zapomněli jsme, že dokonavá slovesa mají jiný tvar než nedokonavá. Takže nám z toho vyšlo doje-dojíc-dojíce. :) A doteď nevím, jak to má vypadat správně - došev, dovši, dovše? Doše, došeši, došeše? Fakt nevím.
Do přechodníků se dá tak zamotat, že nikdo nebude vědět, jakým jazykem je to vlastně řečeno.

Varaxi, vždycky obdivuji odvahu někoho, kdo upozorní, že by se něco mělo psát správně. Děkuji za tu aktivitu :-) Můj příspěvek nebyl míněn jako oprava, zprvu jsem si ani nevšimla, že to není zcela správně, ale spíš jako přehled na budúce :-)
- myslím, že doševši, došivše koncovky si pamatuji každopádně jako básničku, takže -v, -vši, -vše :-) Jak je přesný tvar, to se vždy domýšlím. Ale jak říkáte, už pro to lidi nemají cit (pro co ale jo, když jsou schopní do oficiálních textů psát "by jste"), lepší ty exotické tvary raději nepoužívat...
Mně třeba vadí, když mi někdo předhazuje drobné překlepy. Já se snažím vždycky všechno po sobě přečíst, než tu zprávu odešlu do světa, ale někdy mi překlep unikne. Nemyslím si, že za to zasloužím ukřižovat.
Co se týče chyb a hrubek, jsem opravdu upřímně ráda, když mi někdo řekne, hele, máš to blbě.
Varaxi
napsal(a):
Mně třeba vadí, když mi někdo předhazuje drobné překlepy. Já se snažím vždycky všechno po sobě přečíst, než tu zprávu odešlu do světa, ale někdy mi překlep unikne. Nemyslím si, že za to zasloužím ukřižovat.
Co se týče chyb a hrubek, jsem opravdu upřímně ráda, když mi někdo řekne, hele, máš to blbě.
Co se týče chyb a hrubek-na to som važne expert ale zase mi ide jadrova fyzika
Varaxi
napsal(a):
A ano, čeština je složitý jazyk (pravopisně) a je dobré upozornit na nějaké "přešlapy". Ale zde jsme v diskuzním fóru, kde nějaký ten přešlap se dá celkem tolerovat. Lepší je, aby témata byla přínosná především z pohledu chovatelského a těm, co nejsou úpně pevní v kraflecích v češtině (i já sem patřím), nebránilo v diskuzi.
Rozhodně - každému jde něco jiného. A opravovat slovenštinu, to bych si nikdy netroufla, protože přece jen to je jiný jazyk.
A pokud je příspěvek srozumitelný, tak je vlastně všechno v pořádku, o to jde především.
Nicméně přece jen by člověk mohl mít jakousi úroveň a snažit se správně používat aspoň základní pravidla jazyka. Vyjmenovaná slova, shoda přísudku apod. Prostě ty základy by měl umět každý, kdo je schopen se je naučit. Na druhou stranu, pokud někdo ty základy neovládá, nemělo by to bránit tomu, aby mohl přispívat. A stejně tak existují jinak normální, nadaní a inteligentní lidé, kteří se prostě jazyk správně nenaučí nikdy, protože jim v tom brání zdravotní stav, přesto jsou jejich příspěvky vysoce přínosné.
Co se týče obsahu, kolikrát se tu řeší recepty, děti, rostliny, dovolené, různé zajímavosti... Tak mi nepřijde (v tomto konkrétním vlákně) tak strašně od věci diskutovat o jazyce, vždyť to je taky zajímavost. Ale jestli to někomu vadí, tak už ani neceknu. :)
Nevadí, chybička se vloudila...jojo, my "ostravaci mame kratke zobaky" a s češtinou je problém. I s tou současnou, nejen archaickou.
Vidím to i u vnuček 😂
Máme krásný jazyk. Bohatý, košatý 🌺 Byla jsem překvapená, v kurzu angličtiny, jak je tato oproti našemu jazyku chudá. A jak jsou nešťastní cizinci, kteří se učí česky.
petraodlesa
napsal(a):
To je výborná zkušenost. Díky 👍🌹
Posílám pár fotek těch mých kříženek vlaška x kohout marans..slepičky středně velké, shánčlivé a velmi dobré nosnice po vlašce..snášet začínají v 5 ti měsících, jako vlašky 😊

Krásné slepičky. A zase jsem se přiučil. Ja bych to křížil opačně. Vlašák na Maransku. Ale takhle to je asi lepší.
ančovička1
napsal(a):
Posílám pár fotek těch mých kříženek vlaška x kohout marans..slepičky středně velké, shánčlivé a velmi dobré nosnice po vlašce..snášet začínají v 5 ti měsících, jako vlašky 😊
Taky mě napadlo křížit lehké plemeno s těžším, které nese světle hnědá vajíčka, ale za ziskem nejlépe skoro bílých vajec a snížení létavosti lehké slepice a mohutnějších kohoutků. Jen nevím od kterého typu bych pak měla dát slepičku a od kterého typu kohouta. Co je lepší?
Jako lehké bych použila Brakelku a jako těžší jsem předpokládala Bielefeldku nebo Wyandotku, případně i Sasexku bych mohla.
Zcela určitě můžete křížit dle vlasní libosti, ale...Ančovičce se povedlo popsané křížení daných konkrétních jedinců různých plemen. Pokud nědko provede stejné křížení s jiným materiálem, nemusí docílit stejný efekt. T. j. slušnou snášku velkých vajec. Osobně se domnívám, že pokud někdo chce slepice "jen" na produkci vajec, pak je výhodné použít nabízené jedince z cílených hybridních programů. Většinou se jedná o 4 líniové křížence s maximálním heterózním efektem. Na druhé straně jsou chovatelé, kteří berou chov čistokrevné drůbeže, jako koníček a snaží se čistokrevnou selekcí docílit příslušný exteriér a uváděnou užitkovost. V tomto případě je užitkovot jakousi nadstavbou a třeba u vlašek, leghorn aj. i jedním znakem plemene. Každý má široké pole působnosti a může se vyžívat ve směru, který jej "pohltil". A všem drůbežářům přeji radost z líhnutí, odchovů a k tomu zdraví chovatele i drůbeže.
přezdívka
napsal(a):
Nohy mají po vlašce nebo obrostlé po maransce?
Jak která..některá nemá žádné rousy, jiná má pár pírek..na té jedné fotce je to vidět,má na nohou pár brček a každá je trochu jiná..hřebínky, tvar těla😂..no, kříženky, ale dobře snáší.. ještě lépe by asi nesly kříženky vlašský x rodajlendky-nosne plemeno, ale už nemám ani vlašáka, ani kohouta rodajlend..ale to jen tak pro zvědavost 😀🐓🐓
ančovička1
napsal(a):
velmi sa vlaškam nevyznam,tak sa hned ospravedlnujem ked hlupost,ale ake vlašky ste použila,od takych sliepok uz asi nasadovky dalej nebudete pouzivat,hoci vyzeraju velmi pekne
bery25
napsal(a):
velmi sa vlaškam nevyznam,tak sa hned ospravedlnujem ked hlupost,ale ake vlašky ste použila,od takych sliepok uz asi nasadovky dalej nebudete pouzivat,hoci vyzeraju velmi pekne
Děkuji 😊 je to vlaška koroptví 😀..a ano,zkusila jsem i od těchto slepiček líhnout,ale ty už tolik nenesly..tak asi je nejlepší první křížení..
napsal(a):
Krásné slepičky. A zase jsem se přiučil. Ja bych to křížil opačně. Vlašák na Maransku. Ale takhle to je asi lepší.
Díky😊,příště to zkusím..musím koupit vlašáka😀...ale asi ne.. spíš přemýšlím o kuřatech rodajlendky 🙂.. vlastně ne!.. vždyť NIC líhnout nebudu😂😂
jo012810
napsal(a):
Zcela určitě můžete křížit dle vlasní libosti, ale...Ančovičce se povedlo popsané křížení daných konkrétních jedinců různých plemen. Pokud nědko provede stejné křížení s jiným materiálem, nemusí docílit stejný efekt. T. j. slušnou snášku velkých vajec. Osobně se domnívám, že pokud někdo chce slepice "jen" na produkci vajec, pak je výhodné použít nabízené jedince z cílených hybridních programů. Většinou se jedná o 4 líniové křížence s maximálním heterózním efektem. Na druhé straně jsou chovatelé, kteří berou chov čistokrevné drůbeže, jako koníček a snaží se čistokrevnou selekcí docílit příslušný exteriér a uváděnou užitkovost. V tomto případě je užitkovot jakousi nadstavbou a třeba u vlašek, leghorn aj. i jedním znakem plemene. Každý má široké pole působnosti a může se vyžívat ve směru, který jej "pohltil". A všem drůbežářům přeji radost z líhnutí, odchovů a k tomu zdraví chovatele i drůbeže.
Taky jsem psala, čeho bych chtěla docílit a vysoká snáška velkých obyčejných hnědých vajec to není. Jde mi o slepici nesoucí nejlépe bílá vejce, ale trochu mohutnější, těžší slepici, která nebude tolik létat. Já právě křížit jinak nechci. Chci čistá plemena, jen chci i bílá vejce a v mých podmínkách není moc létavá slepice což lehká plemena jsou ideální. Tak to třeba zkusím. Jen mě zajímalo jestli má někdo zkušenost do které rodičovské pozice je co lepší?

reznade
napsal(a):
Taky jsem psala, čeho bych chtěla docílit a vysoká snáška velkých obyčejných hnědých vajec to není. Jde mi o slepici nesoucí nejlépe bílá vejce, ale trochu mohutnější, těžší slepici, která nebude tolik létat. Já právě křížit jinak nechci. Chci čistá plemena, jen chci i bílá vejce a v mých podmínkách není moc létavá slepice což lehká plemena jsou ideální. Tak to třeba zkusím. Jen mě zajímalo jestli má někdo zkušenost do které rodičovské pozice je co lepší?
Se přiznám, že nerozumím. Přeložte - v mých podmínkách není moc létavá slepice což lehká plemena jsou ideální. A předtím píšete, že chcete mohutnější, těžší slepici, která nebude tolik létat. A co myslíte tou rodičovskou pozicí?
napsal(a):
Se přiznám, že nerozumím. Přeložte - v mých podmínkách není moc létavá slepice což lehká plemena jsou ideální. A předtím píšete, že chcete mohutnější, těžší slepici, která nebude tolik létat. A co myslíte tou rodičovskou pozicí?
No zaměřuju se na kombinovaná plemena slepic, která jsou zároveň méně létavá. Ale zároveň chci bílá vejce, která nesou jen lehká plemena slepic. Zaujala mě brakelka, tak si budu brát na jaro násadová vejce, když je chová paní, od které si chci brat NV bielefeldek. Tak mě napadlo, jestli by nemohlo byt pro mě zajímaví křížení těchto dvou plemen, protože brakelka je hodně létavá a bielefeldka je jedna z nejmohutnějších slepic mezi kombinovanými středně těžkými plemeny, nelétá a nese světlunce hnědá vejce.
No a zajímalo by mě, zda má někdo zkušenosti zda je lepší dát kohouta lehkého plemene na slepici težšího nebo naopak.
reznade
napsal(a):
No zaměřuju se na kombinovaná plemena slepic, která jsou zároveň méně létavá. Ale zároveň chci bílá vejce, která nesou jen lehká plemena slepic. Zaujala mě brakelka, tak si budu brát na jaro násadová vejce, když je chová paní, od které si chci brat NV bielefeldek. Tak mě napadlo, jestli by nemohlo byt pro mě zajímaví křížení těchto dvou plemen, protože brakelka je hodně létavá a bielefeldka je jedna z nejmohutnějších slepic mezi kombinovanými středně těžkými plemeny, nelétá a nese světlunce hnědá vejce.
No a zajímalo by mě, zda má někdo zkušenosti zda je lepší dát kohouta lehkého plemene na slepici težšího nebo naopak.
Myslím že bílých vajec se z tohoto křížení nedočkáte. Hnědá skořápka je dominantní, to znamená, že slepičky vzniklé křížením plemen s bílou skořápkou a s hnědou skořápkou, ponesou hnědá vejce.
Jinak rozhodně dejte kohouta brakelky na slepičky bielefeldky.
Bielefeldky jsou hodně velké a těžké a kohout by mohl lehučké brakelky poranit.
Ale žádné zázraky od tohoto spojení nečekejte. Ani jedno plemeno nejsou zrovna top nosnice.

1978milan
napsal(a):
Myslím že bílých vajec se z tohoto křížení nedočkáte. Hnědá skořápka je dominantní, to znamená, že slepičky vzniklé křížením plemen s bílou skořápkou a s hnědou skořápkou, ponesou hnědá vejce.
Jinak rozhodně dejte kohouta brakelky na slepičky bielefeldky.
Bielefeldky jsou hodně velké a těžké a kohout by mohl lehučké brakelky poranit.
Ale žádné zázraky od tohoto spojení nečekejte. Ani jedno plemeno nejsou zrovna top nosnice.
A hlavně, proč kazit tak elegantní plemeno, jako je brakelka? Je to sice otázka vkusu, ale proti brakelce je bielefeldka obyčejná pipka. A pokud nutně potřebujete velká bílá vejce, tak už je lepší jít kvůli tomu do hybridů. Prostě nelze mít všechno. Buď čistokrevné bílovaječné plemeno s rizikem létání (ale jak se píše v literatuře, jakmile má slepice dost zábavy, potravy atd. ve výběhu, nemá potřebu létat) nebo něco jiného.

reznade
napsal(a):
Bílá vejce snášejí i nosní hybridi, nejen čistokrevná plemena. Vesměs se dá vycházet z barvy ušnic - bílé ušnice = bílá skořápka. A z logiky věci nebudu dávat těžkého kohouta na lehkou slepici.
napsal(a):
Bílá vejce snášejí i nosní hybridi, nejen čistokrevná plemena. Vesměs se dá vycházet z barvy ušnic - bílé ušnice = bílá skořápka. A z logiky věci nebudu dávat těžkého kohouta na lehkou slepici.
Ano,souhlasím, že já jsem si nalihla kuřata z tohoto spojení a slepičky se povedly, vypadají dobře a dobře také snáší, ale byl to jen takový pokus,který celkem vyšel..základ vlaška koroptví a kohout marans, který je na lehké plemeno těžký..nedávno jsme kohouta zabili, protože pod sebou slepičky vlašky mordoval...teď mám dva mladé kohoutky, ještě nejsou tak těžcí...a co si budeme povídat, maransky nejsou žádné přebornice ve snášce..mnohem lepší jsou rodajlendky, ale stále vedou vlašky 👍👍😀..maransky mám pro hezkou barvu vajec 😊..
A když velká vejce, tak ,jak píšete, existují nosní hybridi.. já bych také neničila krásné stříbrné (nebo zlaté 😇)brakelky křížením s těžkým plemenem
napsal(a):
A hlavně, proč kazit tak elegantní plemeno, jako je brakelka? Je to sice otázka vkusu, ale proti brakelce je bielefeldka obyčejná pipka. A pokud nutně potřebujete velká bílá vejce, tak už je lepší jít kvůli tomu do hybridů. Prostě nelze mít všechno. Buď čistokrevné bílovaječné plemeno s rizikem létání (ale jak se píše v literatuře, jakmile má slepice dost zábavy, potravy atd. ve výběhu, nemá potřebu létat) nebo něco jiného.
Tak vracet se k hybridům, kterých se snažím postupně zbavit určitě nebudu, měla jsem 2 slepičky dominant leghorn a snáška nestála za nic a ještě jsou hnusné. Sasexky je strčí do kapsy levou zadní. Z hybridů se mi osvědčila jen Greenshell. A to si myslíte, že kohout nebude pojímat lehké slepice když jsou v hejnu, když od nich nesbírám NV...Jak kdyby teď neměl mohutný Sasex drobnou slepičku dominant leghorn.
Jo a právě v barvě vajíček je dominantní barva zelená a bílá, proto mě to taky napadlo.
reznade
napsal(a):
Tak vracet se k hybridům, kterých se snažím postupně zbavit určitě nebudu, měla jsem 2 slepičky dominant leghorn a snáška nestála za nic a ještě jsou hnusné. Sasexky je strčí do kapsy levou zadní. Z hybridů se mi osvědčila jen Greenshell. A to si myslíte, že kohout nebude pojímat lehké slepice když jsou v hejnu, když od nich nesbírám NV...Jak kdyby teď neměl mohutný Sasex drobnou slepičku dominant leghorn.
Jo a právě v barvě vajíček je dominantní barva zelená a bílá, proto mě to taky napadlo.
To se pletete, dominantní je hnědá a zelená.
Bílou vždycky něčím překryjete.
Ančovička vám psala, že kříženky vlaška a narans nesou hnědá vejce.
1978milan
napsal(a):
To je jasné, protože Maransky mají tmavě hnědá vejce, takže výsledná barva je samozřejmě běžná hnědá. Ale bílá se světlunce hnědou může udělat smetanovou třeba nebo i bílou ne úplně zářivou samozřejmě.
Kdyby byla hnědá barva tak dominantní tak by barva vajec Maransek nebledla pří křížení s jakoukoli jinou barvou. Ještě jsem mi říkala jedna chovatelka, že barvu vajec tvrdí kohout. Mluvila sice o Maranskách, kvůli utvrzení pěkně tmavých vajec, ale třeba to bude platit obecně a to by mluvilo pro kohouta brakelky.
1978milan
napsal(a):
Ano, snáší vejce světle hnědé barvy,kdepak bílá..včera jsem koukala v Lidlu do krabičky na bílá bio vajíčka a překvapilo mě,jak byla pěkná velká..
Určitě se vyplatí koupit mladé kuřice hybridy s bílou skořápkou, než dělat pokusy s různými plemeny slepic..to už je vymyšlené a funguje to😊
Letošní,fungl nová vajíčka maransek, ale zatím nic moc🤔

reznade
napsal(a):
To je jasné, protože Maransky mají tmavě hnědá vejce, takže výsledná barva je samozřejmě běžná hnědá. Ale bílá se světlunce hnědou může udělat smetanovou třeba nebo i bílou ne úplně zářivou samozřejmě.
Kdyby byla hnědá barva tak dominantní tak by barva vajec Maransek nebledla pří křížení s jakoukoli jinou barvou. Ještě jsem mi říkala jedna chovatelka, že barvu vajec tvrdí kohout. Mluvila sice o Maranskách, kvůli utvrzení pěkně tmavých vajec, ale třeba to bude platit obecně a to by mluvilo pro kohouta brakelky.
Ono to není jako při kreslení, barva na barvu, chce to znát genetiku barev....
reznade
napsal(a):
I vybledla hnědá je pořád hnědá.
Mám tu jednu kříženku - matka Issa brovn, otec vlaška. Snáší úplně stejně hnědá vejce, jako její matka. Prostě hnědá.
Ale tak zkuste a uvidíte, třeba se to u vás podaří, i když tomu nevěřím.

reznade
napsal(a):
Ale ano, kohout bude pojímat jakoukoliv slepici. Ale vám nepřijde nevhodná, (nechci napsat blbá), kombinace lehká slepice a těžký kohout?
Měli jsme jít na návštěvu k těhotné švagrové, tak jsem v Kauflandu sháněla nealkoholické víno. Po dlouhém hledání jsem našla. A na pokladně po mně chtěli občanku. Když jsem upozornila, že je to víno dealkoholizované, pokladní mi řekla, že to nevadí, ať jí tu občanku ukážu i tak. :)
U švagrové bylo báječně, dostali jsme stejk z laně, dort a na svačinu suši. Cestou zpátky jsem vyhandlovala s paní pár žížal za domácí paštiku a marmeládu. Ještě jsme se stihli stavit ke strejdovi a vyfasovat zavařovačku s dršťkovou.
A teď jdu spát. Dobrou noc!
napsal(a):
Ale ano, kohout bude pojímat jakoukoliv slepici. Ale vám nepřijde nevhodná, (nechci napsat blbá), kombinace lehká slepice a těžký kohout?
Já takovou kombinaci nedělám, ale je pravda že tu mám pár hybridek a doplnují hejno Sasexáka, protože tu prostě ještě jsou.

reznade
napsal(a):
Já takovou kombinaci nedělám, ale je pravda že tu mám pár hybridek a doplnují hejno Sasexáka, protože tu prostě ještě jsou.
Tak znovu nerozumím vašemu příspěvku včera v 8 36 - a to si myslíte, že kohout nebude pojímat lehké slepice, když jsou s ním v hejnu? + jakoby teď neměl mohutný Sasex drobnou dominant leghorn. Takže takovou kombinaci děláte.
Mně začala jedná kačenka pískat(kvokat)..ale má smůlu,vajíčka jsem jí sbírala, ještě je moc brzy..🤔
1978milan
napsal(a):
Hezký den přeju,
Nám zase začala kvokat jedna mladá dominantka. Má taky smůlu, už je přiklopená bednou na betoně.
Co má co v lednu kvokat, potvora jedna .
To máte pravdu🤣🤣🤣..se zbláznily,ty holky😀..ale ono je letos pořád teplo,tak to mají nějaké propletené..🤔
Dneska tak hrozně fouká, že mám strach,aby to nepolámalo stromy..ale přesto jsem opět vytáhla bazének a husám napustila vodu na koupání..to bylo radosti😀
A jak se mají westíci?🐕🐕
ančovička1
napsal(a):
To máte pravdu🤣🤣🤣..se zbláznily,ty holky😀..ale ono je letos pořád teplo,tak to mají nějaké propletené..🤔
Dneska tak hrozně fouká, že mám strach,aby to nepolámalo stromy..ale přesto jsem opět vytáhla bazének a husám napustila vodu na koupání..to bylo radosti😀
A jak se mají westíci?🐕🐕
Westici už jsou u nových páníčků. Sestra si nechala tu poslední nejmenší fenku. Je to takový malinkatý třeštiprdlo. Uši má jako netopýr .
Ale je teď bez nich tak nějak smutno.
Jinak tady taky strašně fouká, stromy v lese kolem mlýna se lámou jako sirky..
To bude zase práce to všechno uklidit.
Husam se ani nechtělo na vycházku, seděly jen před husníkem jako pecky, tak jsem je zase zavřel.Zatím ani náznak, že by se pojímly, jenom začaly víc žrát skořápky. Ale není kam spěchat. Já mám nejraději, kdyz jsou housata,až tak na půlku května.
To máte pravdu, času dost.. můj houser se zatím také k ničemu nemá 😂😂..ale tyhle těžké husy nespěchají a ví proč..😀.bůhví, jaké bude jaro, nejlepší jsou housátka na trávě a na sluníčku 😊..
Tak westíci už mají nové rodiny... určitě si je vzali srdeční lidé a mají se dobře 😊❤️
Moc jim to přeju 😊..
1978milan
napsal(a):
Hezký den přeju,
Nám zase začala kvokat jedna mladá dominantka. Má taky smůlu, už je přiklopená bednou na betoně.
Co má co v lednu kvokat, potvora jedna .
To já bych byla ráda, kdyby začala znovu kvokat wyandotka co kvokala na mikuláša. Chvilku bych ji pozdržela kdyby to bylo hned a nasadila. Odchovnu pro 1 kvočnu s kuřatama v místnosti s běžným topením mám. A s odrostlejšíma už by šla do venkovní odchovny. Aspoň bych měla nějaké dřívější kuřátka.
1978milan
napsal(a):
Jen nikam nespechejte, času dost a do jara ještě daleko.
Vy pokud vím nevystavujete, tak dřívější kuřata nepotřebujete. V dubnu to bude úplně o něčem jiném 😉
Když bude kvokat tak ji nasadím. Bojím se, že mi pak budou kvokat všechny zároveň v květnu, to bych radši nějakou dřív. Podmínky jim dokážu udělat, ale moc kvočen zaráz, z toho by byl manžel nervózní a ještě by mi chtěl líhnutí zatrhnout. Kéž by kvokala nějaká aspoń v dubnu. Minule jsem netrpělivě čekala až do května.
Milane, teda to je krása.
Hned jsem začala vzpomínat na naši Kačenku, když byla maličká.
javorka
napsal(a):
Milane, teda to je krása.
Hned jsem začala vzpomínat na naši Kačenku, když byla maličká.
Javorko, jsou to riztomilí pejsci, to máte pravdu, ale naprosto nepraktičtí, co se týče barvy. Oni totiž nesnáší být bílí a musí se hned něčím vylepšit a ozdobit a navonět. A že toho voňavého na dvoře najdou.
A úplně nejlepší je bahenní přeliv. 😁
ančovička1
napsal(a):
To máte pravdu, času dost.. můj houser se zatím také k ničemu nemá 😂😂..ale tyhle těžké husy nespěchají a ví proč..😀.bůhví, jaké bude jaro, nejlepší jsou housátka na trávě a na sluníčku 😊..
Tak westíci už mají nové rodiny... určitě si je vzali srdeční lidé a mají se dobře 😊❤️
Moc jim to přeju 😊..
Tak jsem to zakřiknul paní Aničko, dneska ráno se houser pokoušel neúspěšně o páření se starou husou.
Ach jo, snad je to ještě přejde. Ale v toku ještě není,protože to vždycky řve a prohání všechno, co se přiblíží na nevhodnou vzdálenost.
1978milan
napsal(a):
Javorko, jsou to riztomilí pejsci, to máte pravdu, ale naprosto nepraktičtí, co se týče barvy. Oni totiž nesnáší být bílí a musí se hned něčím vylepšit a ozdobit a navonět. A že toho voňavého na dvoře najdou.
A úplně nejlepší je bahenní přeliv. 😁
Přesně.
Ta naše se nejraději koupe s kachnama. Jak může tak je hned v jejich špinavém rybníčku.
Taky se jmenuje Kačenka....
1978milan
napsal(a):
Tak jsem to zakřiknul paní Aničko, dneska ráno se houser pokoušel neúspěšně o páření se starou husou.
Ach jo, snad je to ještě přejde. Ale v toku ještě není,protože to vždycky řve a prohání všechno, co se přiblíží na nevhodnou vzdálenost.
A houser pojímá husu jen v době snášky vajec? Vím, že pižmovky jsou úplně jiné, ale náš pižmák na podzim taky nepojímal a začal začátkem ledna, na snášku pižmovek to ale ještě nevypadá.
1978milan
napsal(a):
Jeje,tak už to u vás začíná 😀..jak mu husička sedne,tak už se bude chystat snášet, ale snad si to ještě rozmyslí😂..i když je pořád teplo , i ty moje Pižmovky blbnout čím dál víc.. nejhorší ale bude,pokud se vynesou, budou zase na čas odpočívat a ponesou bůhví,kdy znovu...
to musí být pěkná podívaná na řvoucího housera, který prohání všechno,co se hýbe 🤣🤣🤣 úplně si to představuji 😂
ančovička1
napsal(a):
Jeje,tak už to u vás začíná 😀..jak mu husička sedne,tak už se bude chystat snášet, ale snad si to ještě rozmyslí😂..i když je pořád teplo , i ty moje Pižmovky blbnout čím dál víc.. nejhorší ale bude,pokud se vynesou, budou zase na čas odpočívat a ponesou bůhví,kdy znovu...
to musí být pěkná podívaná na řvoucího housera, který prohání všechno,co se hýbe 🤣🤣🤣 úplně si to představuji 😂
No doufám, že si to ještě rozmyslí a ještě počkají. Snad to bylo jen takové laškování. Protože si myslím, že jaro ještě nebude.
Pižmovky zatím nic a jsem rád, protože jak říkáte - vynesou se a pak se dlouho čeká, na další hnízdo.
reznade
napsal(a):
A houser pojímá husu jen v době snášky vajec? Vím, že pižmovky jsou úplně jiné, ale náš pižmák na podzim taky nepojímal a začal začátkem ledna, na snášku pižmovek to ale ještě nevypadá.
Ano, houser pojímá jenom před snášku, zpravidla hodně brzy, ale letos začal cca o měsíc dřív, než loni.
1978milan
napsal(a):
No doufám, že si to ještě rozmyslí a ještě počkají. Snad to bylo jen takové laškování. Protože si myslím, že jaro ještě nebude.
Pižmovky zatím nic a jsem rád, protože jak říkáte - vynesou se a pak se dlouho čeká, na další hnízdo.
Když jsem míval pižmovky, tak asi v tomto čase začínaly snášet, byť bylo venku třeba 0,5m sněhu. Vejce jsem odebíral a žena zužitkovala v domácnosti, po 3 týdnech - měsíci si kachna si udělala pauzičku 1-2 týdny a pak začla znovu Pokud byly teploty příznivé - v mém případě, když nezmrzala voda v kachníku, tak jsem jí vejce nechal. Pokud voda zmrzala, odebíral jsem dál. Možná jsem měl štěstí, ale nikdy jsem neměl problém s nějakou delší pauzou ve snášení. první kachňata se mi líhly ve druhé polovině dubna.
Štefan1
napsal(a):
Když jsem míval pižmovky, tak asi v tomto čase začínaly snášet, byť bylo venku třeba 0,5m sněhu. Vejce jsem odebíral a žena zužitkovala v domácnosti, po 3 týdnech - měsíci si kachna si udělala pauzičku 1-2 týdny a pak začla znovu Pokud byly teploty příznivé - v mém případě, když nezmrzala voda v kachníku, tak jsem jí vejce nechal. Pokud voda zmrzala, odebíral jsem dál. Možná jsem měl štěstí, ale nikdy jsem neměl problém s nějakou delší pauzou ve snášení. první kachňata se mi líhly ve druhé polovině dubna.
Já mám 3 kachny a kačera. Mám nejraději, když se kachňata vylíhnout pokud možno všechna stejně v rozmezí třeba 14 dnů a pokud možno co nejvíc.
Zastávám názor, že dobrá pižmovka musí obsednout aspoň 18-20 vajec.
Nechávám totiž sedět kachny jenom jednou na jarní snášce, takže pro mě je ideál těch cca 50 kachňat v tom dubnu - květnu a další snášky už nenasazuju.
A když kachna začne snášet v lednu, tak se vynese a další hnízdo už není tak početné.
Taky nám začaly kachny snášet po novém roce, jenže tím odebíráním vajec se kachna stimuluje a snese jich hodně.
Další hnízdo jsem už neodebiral a snesla jich jen třeba 12,coz je pro mě málo.
Mám to hezky naplánované, že?
1978milan
napsal(a):
Já mám 3 kachny a kačera. Mám nejraději, když se kachňata vylíhnout pokud možno všechna stejně v rozmezí třeba 14 dnů a pokud možno co nejvíc.
Zastávám názor, že dobrá pižmovka musí obsednout aspoň 18-20 vajec.
Nechávám totiž sedět kachny jenom jednou na jarní snášce, takže pro mě je ideál těch cca 50 kachňat v tom dubnu - květnu a další snášky už nenasazuju.
A když kachna začne snášet v lednu, tak se vynese a další hnízdo už není tak početné.
Taky nám začaly kachny snášet po novém roce, jenže tím odebíráním vajec se kachna stimuluje a snese jich hodně.
Další hnízdo jsem už neodebiral a snesla jich jen třeba 12,coz je pro mě málo.
Mám to hezky naplánované, že?
Super👍😀..tak ať to vyjde podle plánu 😇😂
Mně letos (loni) kachny vyseděly přes 60 káčat, polovina,30, zůstala doma na vykrmení do mrazáku, dalších nejmíň 30 jsem prodala buď s kachnou nebo bez..
Je mi líto těch krásných vajec, určitě dobře oplozených 😂😂, ale co teď, v zimě, s nimi..včera jsem jich 5 použila na obalení řízků 😀.. normálně z nich vařím...slepičí, už asi 10 denně, děti dostávají pro vnoučata..😊
ančovička1
napsal(a):
Super👍😀..tak ať to vyjde podle plánu 😇😂
Mně letos (loni) kachny vyseděly přes 60 káčat, polovina,30, zůstala doma na vykrmení do mrazáku, dalších nejmíň 30 jsem prodala buď s kachnou nebo bez..
Je mi líto těch krásných vajec, určitě dobře oplozených 😂😂, ale co teď, v zimě, s nimi..včera jsem jich 5 použila na obalení řízků 😀.. normálně z nich vařím...slepičí, už asi 10 denně, děti dostávají pro vnoučata..😊
Taky ty kachní vejce normálně používáme v kuchyni, ale vyfukujeme je na kraslice.
Jinak slepice už trošku přidaly. Dnes bylo rovných 30 vajec od 64 slepic a z toho jedna kvoka a ještě asi 8 pořád přepeřuje.
Po té vánici, krásně jasno-alespoň u nás v Pokrkonoší. Takže trochu nadhledu neuškodí...

jo012810
napsal(a):
Po té vánici, krásně jasno-alespoň u nás v Pokrkonoší. Takže trochu nadhledu neuškodí...
Něco s patama - dobrý
reznade
napsal(a):
Budete je zatím odebírat nebo už necháte?
Rozhodně odebírat. Nejdřív nechám sedět v březnu. Já chci teď v zimě mít klid, protože pak od jara nevím, kam dřív skočit. Takže pro mě je priorita mít přes zimu co nejmíň dobytka a taky jsem proti těmto brzkým líhnutím. Lihnout se má na jaře.
1978milan
napsal(a):
Rozhodně odebírat. Nejdřív nechám sedět v březnu. Já chci teď v zimě mít klid, protože pak od jara nevím, kam dřív skočit. Takže pro mě je priorita mít přes zimu co nejmíň dobytka a taky jsem proti těmto brzkým líhnutím. Lihnout se má na jaře.
No ono některá kachna snáší hnízdo i měsíc, tak kdybyste třeba týden odebíral už by se pak líhli na začátku dubna. To by mě osobně přišlo už dobré. Ale asi máte dobré kachny, které nesou fakt denně.
Máte zkušenosti kolik vajíček se dá odebrat, aby kachna snášela dýl, ale nepřestala a nanesla na sedění pak těch 18 vajec, když přestanete odebírat?
Když odebíráte vejce, tak většinou snese víc těch 25 klidně plus mínus samozřejmě. Je to první hnízdo a to bývá zpravidla největší. Nese prostě dokud se nevynese. Když je dobrá kachna, začne kvokat a sedne i na prázdné hnízdo. Když máte v plánu vejce podsadit, je dobré pro jistotu po snesení těch 10 kousků začít dávat podkladky.
Já mám raději, když vejce odebírat nemusím a můžu je nechat kachně v hnízdě, což teď není možné, protože mrzne.
Doufam že snášet brzy přestane, dá si pauzičku a v tom březnu začne znovu. To už bych ji nechal vejce v hnízdě.
Jinak mám jednu starou super kachnu asi 4roky (ta teď snáší) a pak mám dvě mladé, jednu její dceru a jednu její vnučku. Ty ještě nenesly. Budou mít premiéru.
reznade
napsal(a):
No ono některá kachna snáší hnízdo i měsíc, tak kdybyste třeba týden odebíral už by se pak líhli na začátku dubna. To by mě osobně přišlo už dobré. Ale asi máte dobré kachny, které nesou fakt denně.
Máte zkušenosti kolik vajíček se dá odebrat, aby kachna snášela dýl, ale nepřestala a nanesla na sedění pak těch 18 vajec, když přestanete odebírat?
Pořád je to brzy..já nechávám kačenky zasednout v půli března,aby byla káčata v půli dubna..zatím mi to vždy + - vychází😊.. vždycky mám tak pět , šest, chovných kačen, loňské dubnové se obvzlášť povedly😇,až to začne všechno snášet,to bude cvrkot 🤣🤣🤣
Já loni vyměnil kačera. Měl 8 roků a už střílel slepejma. Oplozenost byla max 50%.
Kachny měním tak nějak dle potřeby.
Když vidím, že má v hnízdě málo vajec a má málo i v dalším hnízdě, tak ji vyřadím.
Nejdyl tak 5 let. Myslím že starší kachnu jsem nikdy neměl. Vyřazuju i kachny, které mi nevyhovují povahou. Jsou třeba hodně divoké, rozšlapou vejce v hnízdě, při sezení na hnízdě jsou agresivní a nepustí mě podívat se do hnízda a nebo štípou kachňata ostatních kachen. Vždycky dám dva pokusy a když ani pri druhém hnízdě není všechno,jak by mělo být, tak kachnu vyřadím.
Naopak nechávám kačenky od dobrých matek.
Kačenky klidně do pěti let ..teď právě takovou jednu mám, zatím ještě nesnáší,ale určitě bude,jen už není tak vitální, jako ty mladé..ale je hodná a vzorná máma,tak ji ještě nechám..
Kačeři se mají měnit také tak, kolem toho 5.roku, potom začíná klesat oplozenost vajec...já mám hodně velkého,těžkého kačera, letos 3.rok v chovu, činí se velice😀,ale zatím k ničemu,vejce sbírám a vařím..
1978milan
napsal(a):
Já loni vyměnil kačera. Měl 8 roků a už střílel slepejma. Oplozenost byla max 50%.
Kachny měním tak nějak dle potřeby.
Když vidím, že má v hnízdě málo vajec a má málo i v dalším hnízdě, tak ji vyřadím.
Nejdyl tak 5 let. Myslím že starší kachnu jsem nikdy neměl. Vyřazuju i kachny, které mi nevyhovují povahou. Jsou třeba hodně divoké, rozšlapou vejce v hnízdě, při sezení na hnízdě jsou agresivní a nepustí mě podívat se do hnízda a nebo štípou kachňata ostatních kachen. Vždycky dám dva pokusy a když ani pri druhém hnízdě není všechno,jak by mělo být, tak kachnu vyřadím.
Naopak nechávám kačenky od dobrých matek.
😀pane Milane, koukám,že zase ,už podruhé, máme ve stejný čas mobil v ruce😂😂..a píšeme úplně to samé 🤣🤣..asi nějaká telepatie 🤔😀
Krásný den
ančovička1
napsal(a):
😀pane Milane, koukám,že zase ,už podruhé, máme ve stejný čas mobil v ruce😂😂..a píšeme úplně to samé 🤣🤣..asi nějaká telepatie 🤔😀
Krásný den
Máte pravdu, asi telepatie .
Jinak dnes jsem zjistil, že snáší mladá kačenka a ne ta stará, co jsem si myslel.
Překvapilo mě, jak má velká vejce, proto jsem si myslel, že je to od staré kachny.
Líhnutá je loni v dubnu. Tak doufám, že se pomamí a bude šikovná. Ale zatím má smůlu.
1978milan
napsal(a):
Tak holky to mají nachystaný, ale doufám, že ještě počkají.
To máte pro husy nebo pro pižmovky? Nedáváte podkládky, aby je to lákalo snášet do hnízd? Mě už teď jedna pižmovka začala snášet a vajíčka už jí budu normálně nechávat, tato je právě schopná nést i dýl jak měsíc a pak už bude líhnutí na začátku dubna.

Tak včera bohužel opět ztráta, hlava pryč. Vypadá to, že to byla ta největší údernice - opět...
Zbývají tři. Třeba se dožijí...
Na druhou stranu, povážlivě pomizely myšice. Snad je tedy přítomnost toho dravce i ku prospěchu. Na podzim mi myši skákaly rovnou do dlaně, teď venku nevidno a v buňce jen občas něco zašustí. Ani zrní není sesbírané u krmítka.
Plán jarní obnovy hejna se tedy rozkošaťuje. Možná zvážím přípravu na příští loveckou sezonu a pořídím kurů více, ať mi příští rok na jar něco zbude...
napsal(a):
Tak včera bohužel opět ztráta, hlava pryč. Vypadá to, že to byla ta největší údernice - opět...
Zbývají tři. Třeba se dožijí...
Na druhou stranu, povážlivě pomizely myšice. Snad je tedy přítomnost toho dravce i ku prospěchu. Na podzim mi myši skákaly rovnou do dlaně, teď venku nevidno a v buňce jen občas něco zašustí. Ani zrní není sesbírané u krmítka.
Plán jarní obnovy hejna se tedy rozkošaťuje. Možná zvážím přípravu na příští loveckou sezonu a pořídím kurů více, ať mi příští rok na jar něco zbude...
A to přes den nebo přes noc?

1978milan
napsal(a):
A to přes den nebo přes noc?
Přes noc nemá šanci, slépky jsou zabezpečené. Bylo to přes den.

no ba že
Olánek
napsal(a):
Průměrný člověk v produktivním věku zkonzumuje u nás za rok 120kg.masa.Tak to se budou moje králice muset hodně činit.
Dny se vaše klouby nebojí, Olánku? Králičí prej extra dobré na dnu, akutní zánět palce u nohy je prý brutální bolest. Dokonce si na ni v noci můžete zavolat pohotovost 🤔 Zdravím králíčky😊 Mrkvi zdar!

Olánek
napsal(a):
Právě řeším,co je lepší dna nebo anémie.
Anémie nebolí.
Nó, ono se od výživových specialistů rady různí. Snad i trochu podléhají módě. Po roce 90, se např. doporučovaly místo másla rostlinné tuky...S králičím masem a dnou je to tak, že bílé maso obecně má méně purinu. Proto králičí maso se může s mírou. Nejlépe vařené, nebo dušené. Dna je nemocí králů, kteří holdovali zvěřině, pili alkohol-víno a to se potom palečkům na nohou, ale i jiným kloubům natolik líbilo, že dávaly o sobě vědět...Takže klidně konzumovat vše, ale s mírou. Ne s Mírou. A nebo snad ano?
petraodlesa
napsal(a):
To o králičím mase jsem slyšela přímo od chovatele, který ho měl na talíři hodně často. Dna opravdu jako Brno ( Brňàci prominou)
Bohužel, je trochu jinak. Dle doporučení použití masa při dně je to takto. A jak vidíte, králík vařený, či dušený střdmě lze. Nejhorší z masa je zvěřina, červená masa a úprava smažením. Uzeniny jsou přímo "jed". Z nich lze střídmě dušené šunky. To uvádí doporučení a ověřeno v rodině....Takže králičí maso vařené, či dušené, ale střídmě.

Já teda s Mírou, když dovolíte.
Jo a hezký víkend všem!
Já se tu pflákám pouze v pfracovním týdnu
A je tu poslední lednový víkend. Pomalu mnozí a já patřím mezi ně, pošilhávají po líhních a novém potomstvu. Prostě dobu ani pokrok nezastavíš....
Citát filosofa a spisovatele Dostojevského: Jednou dosáhne tolerance takové úrovně, že bude inteligentním lidem zakázáno přemýšlet, aby se hlupáci neurazili.