Plemena slepic co snáší nejdéle roků?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.1.2022 21:52
Jindrasehnal

XXX.XXX.94.127

Dobrý den,
rád bych se zeptal chovatele s osobní zkušeností.
Chtěl bych začít s chovem nějakého čistokrevného plemene slepic. Jde mi oto, jakmile unás nějaká slepička dostane domov zústane tu na dožití a stane se členem rodiny. Proto bych chtěl poradit jaké plemeno je dobré v rámci dlouholeté snášky. Někde jsem četl že Rýnská černá snáší až 7let a přitom do 4-5roku je snáška velmi dobrá.
Babička měla kdysi Rodajlendky, pokud jsem je dobře určil, ale jistý jsi nejsem byl jsem malí kluk když běhaly po dvorku. Ty byly taky velmi dobré nosnice i okolo 4roku.
Pokud má někdo osobní zkušenosti která slepička dlouho vydrží snášet?
Budu rád když někdo poradí. Samo že čekám že bude snúžka postupně klesat,ale když dá slepička občas vajíčko i v pokročilém věku budu rád.

27.1.2022 07:16
paskov244

XXX.XXX.39.75

Nedoporučuji chovat slepice déle než dvě nosné období , Má to hodně důvodů . Starší slepice se déle přepeřují a tak můžete být bez vajíček i 5 -6 měsíců , to nastane jak se začnou přepeřovat později na podzim ,pak musíte počkat na jaro až se den prodlouží a nepomůže ani prodlužování dne svícením nehledě na to že starším slepicím klesne snáška i o polovinu i víc . Pak jsou vajíčka moc drahá a neoplatí se chovat slepice jen z nějaké nostalgie . Každý rok by se měla polovina chovného hejna vyměnit . Jednou jsem nechal dobrou slepici která snesla v prvém snáškovém období187 vajíček , čtvrtý rok a snáška klesla na 63.
Babička měla asi veliký výběh pro slepice a chovala poměrně velké hejno 20 -30 kusů a každý rok je doplňovala o mladé proto měla relativně dost vajíček po celý rok . Vám podle dotazu nejde jen o vajíčka ale i proto že se Vám slepice líbí tak si vyberte plemeno podle sebe . Nikdy bych si nekoupil plemeno které se mi nelíbí. to je první bod neúspěchu v chovu .
To jsou mé zkušenosti jestli má někdo jiné taky si je rád přečtu .
Chovu zdar

27.1.2022 07:22
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Nám přes čtyři roky nesly velmi dobře hybridky Dekalb White.
Plemeno přesně nevím, ale sáhla bych po lehkém nosném plemeni typu vlaška, leghorn. Méně sežerou a netuční tolik, což je u starých slepic častý problém.

27.1.2022 14:07
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Já mám nejlepší zkušenost s vlaškami..poslední vlašky koroptví jsme zabíjeli asi v 10 ti letech, ale ty už snášely jen od března do podzimu..teď mám asi 4-5ti leté, z 10ti slepiček už polovina snáší 😀..
Ale plně souhlasím se zkušenostmi "paskov244"...
Chovám ještě další plemena,která se musí měnit, nejlépe po 2 letech..

27.1.2022 18:54
Štefan1

XXX.XXX.208.238

2 sedmileté araukany v lońském roce držely krok ve snášce s ročníma maranskama. Ale jejich stejně stará sestra nedala v tom 7. roce už ani vajíčko. Jinak běžně chovám 3-4 roky.

Mít slepice "na dožití" je úmysl bohulibý, ale nutně to nakonec skončí tak, že budete vejce kupovat, protože hejno donekonečna rozšiřovat nejde a slepice se klidně můžou dožít i ...náct let.

27.1.2022 18:55
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Já mám nejlepší zkušenost s vlaškami..poslední vlašky koroptví jsme zabíjeli asi v 10 ti letech, ale ty už snášely jen od března do podzimu..teď mám asi 4-5ti leté, z 10ti slepiček už polovina snáší 😀..
Ale plně souhlasím se zkušenostmi "paskov244"...
Chovám ještě další plemena,která se musí měnit, nejlépe po 2 letech..

A která plemena musíte měnit hned po těch 2 letech?

27.1.2022 19:33
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Štefan1 napsal(a):
2 sedmileté araukany v lońském roce držely krok ve snášce s ročníma maranskama. Ale jejich stejně stará sestra nedala v tom 7. roce už ani vajíčko. Jinak běžně chovám 3-4 roky.

Mít slepice "na dožití" je úmysl bohulibý, ale nutně to nakonec skončí tak, že budete vejce kupovat, protože hejno donekonečna rozšiřovat nejde a slepice se klidně můžou dožít i ...náct let.

A taky ty staré zasloužilé veteránky jsou přenašečky spousty nemocí, kterým mladé kuřice nemusejí odolat. Tudíž ta obnova hejna (nebo spíš udržování alespoň nějaké nosnosti) je sama o sobě problematická.

27.1.2022 19:36
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Měním maransky, ve třetím roce už to snášení je mizerné..dlouho přepeřují, tloustnou, stále kvokají 😀
Ale mladé, od května lihnuté, už snáší, zatím ne všechny, ale jedna z nich má krásná vajíčka..😊

27.1.2022 19:44
1978milan

XXX.XXX.231.235

Já hybridky měním taky po dvou letech, jednak k vůli snášce a druhak k vůli těm chorobám, nehledě na to, že jsou po dvou letech opravdu dost zhuntované.
Letos jsem nechal jenom greenshelly do třetího roku, ale jenom díky tomu, že té snášce oproti ostatním hybridům moc nedaly a na tříleté slepice vypadají velice zachovale.

27.1.2022 20:02
ančovička1

XXX.XXX.220.111

😀pane Milane, ty vaše hybridky si ale svoje stovky vajec odsnášely a tudíž byly zhuntované..ale ty naše maransky se šetří 😂, pořád se cpou,jsou tlusté a moc toho nesnesou.. jediné plus jsou ta hnědá vejce.. nedávno jsem z jedné 3 leté maransky vyškvařila 0,8 l sádla..😂

27.1.2022 20:05
reznade

XXX.XXX.216.38

1978milan napsal(a):
Já hybridky měním taky po dvou letech, jednak k vůli snášce a druhak k vůli těm chorobám, nehledě na to, že jsou po dvou letech opravdu dost zhuntované.
Letos jsem nechal jenom greenshelly do třetího roku, ale jenom díky tomu, že té snášce oproti ostatním hybridům moc nedaly a na tříleté slepice vypadají velice zachovale.

To u mě Greenshall je nejlepší nosnice ze všech hybridů.
Leghorny, kropenaté a modrá daly necelých 200 vajec za rok, ve stejných podmínkách Greenshall 264 vajec za rok. Jen mě mrzí že si Greenshall nechala přepeřování až na teď, kdy mám vyčištěné kmeny od druhého kohouta a několik objednávek na NV od ní.

27.1.2022 20:51
1978milan

XXX.XXX.231.235

ančovička1 napsal(a):
😀pane Milane, ty vaše hybridky si ale svoje stovky vajec odsnášely a tudíž byly zhuntované..ale ty naše maransky se šetří 😂, pořád se cpou,jsou tlusté a moc toho nesnesou.. jediné plus jsou ta hnědá vejce.. nedávno jsem z jedné 3 leté maransky vyškvařila 0,8 l sádla..😂

Týjo, sádla jak z prasete, co?
Jestli vy těm pipkám náhodou moc nedopřáváte a nepřilepšujete

27.1.2022 20:58
1978milan

XXX.XXX.231.235

reznade napsal(a):
To u mě Greenshall je nejlepší nosnice ze všech hybridů.
Leghorny, kropenaté a modrá daly necelých 200 vajec za rok, ve stejných podmínkách Greenshall 264 vajec za rok. Jen mě mrzí že si Greenshall nechala přepeřování až na teď, kdy mám vyčištěné kmeny od druhého kohouta a několik objednávek na NV od ní.

No vidíte, u nás leghorny nejlepší, potom hnědé a černé. Kropenaté a modré nebrat, mám špatnou zkušenost. Hodně tloustnou, snáška nižší a časté poruchy na vaječníkách. Ještě jsem byl spokojený se sasexama, letos mám na ně zase zálusk. A dokonce jsem v nabídce dominant.cz objevil letos nové holokrčky.
Byla tam teda jen fotka a nic k nim napsáno, tak až tam budu volat, tak se musím poptat.

27.1.2022 21:01
ančovička1

XXX.XXX.220.111

1978milan napsal(a):
Týjo, sádla jak z prasete, co?
Jestli vy těm pipkám náhodou moc nedopřáváte a nepřilepšujete

🤣🤣no, občas jo..když ony jsou stále při chuti, tak aby neměly hlad 😂..ale to jsou jen ty maransky, vlašky tohle nedokážou, pořád běhají, něco shání a dobře nesou👍😀
A z takovéhle tlusté slepice stáhnu i kůži, všechno nakrájím na kostičky a vyškvařím..jsou i dobré škvarky.. taková mini zabijačka 🤣🤣🤣

27.1.2022 21:08
reznade

XXX.XXX.216.38

1978milan napsal(a):
No vidíte, u nás leghorny nejlepší, potom hnědé a černé. Kropenaté a modré nebrat, mám špatnou zkušenost. Hodně tloustnou, snáška nižší a časté poruchy na vaječníkách. Ještě jsem byl spokojený se sasexama, letos mám na ně zase zálusk. A dokonce jsem v nabídce dominant.cz objevil letos nové holokrčky.
Byla tam teda jen fotka a nic k nim napsáno, tak až tam budu volat, tak se musím poptat.

Já už hybridky brat nabudu a stejně celé černé slepice se mi melíbí a hnědé jsou jak vynesenky po obrostení. Sasexky mám čisté a jsem z nich nadšená, hybridy strčí do kapsy a ještě jsou výborné kvočny, přepeří při kuřatech a celou zimu mi skvěle nesou, když svítím. Už jen čisté slepice mimo kříženek na olivová vajíčka. Případně kdybych chtěla zkusit křížence 2 plemen.

27.1.2022 21:27
1978milan

XXX.XXX.231.235

ančovička1 napsal(a):
🤣🤣no, občas jo..když ony jsou stále při chuti, tak aby neměly hlad 😂..ale to jsou jen ty maransky, vlašky tohle nedokážou, pořád běhají, něco shání a dobře nesou👍😀
A z takovéhle tlusté slepice stáhnu i kůži, všechno nakrájím na kostičky a vyškvařím..jsou i dobré škvarky.. taková mini zabijačka 🤣🤣🤣

To máte pravdu s tou minizabijačkou .
A slepičí sádlo je nejlepší do kynutyho těsta a ze slepice je nejlepší polívka.

28.1.2022 12:00
Jindrasehnal

XXX.XXX.94.127

Děkuji všem za reakce, jak čtu tak nikdo moc nedoporučuje chovat slepice dýl než 2max3roky. A já doufal že se najde plemeno co třeba 4rokem zvládá ještě ty 2-3vajíčka týdně snést. Teď mám dominanty 5hnědych a 5susex a jsem spokojen teď mají rok. V prosinci se snáška zastavila ale teď mají zase 6-9 vajíček deně. A už teď jsem smutný že bych je měl za rok poslat na onen svět. Proto jsem chtěl poradit s plemenem co vydrží snášet déle. Pokud má někdo zkušenosti s chovem rýnský h černých rád bych věděl jestli jsou opravdu tak dobré nosnice i v pozdějších letech. Děkuji

28.1.2022 12:10
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Jindrasehnal napsal(a):
Děkuji všem za reakce, jak čtu tak nikdo moc nedoporučuje chovat slepice dýl než 2max3roky. A já doufal že se najde plemeno co třeba 4rokem zvládá ještě ty 2-3vajíčka týdně snést. Teď mám dominanty 5hnědych a 5susex a jsem spokojen teď mají rok. V prosinci se snáška zastavila ale teď mají zase 6-9 vajíček deně. A už teď jsem smutný že bych je měl za rok poslat na onen svět. Proto jsem chtěl poradit s plemenem co vydrží snášet déle. Pokud má někdo zkušenosti s chovem rýnský h černých rád bych věděl jestli jsou opravdu tak dobré nosnice i v pozdějších letech. Děkuji

Uvidíte, třeba slepičky překvapí. Starejte se o ně hezky a hlídejte, aby byly zdravé a ne příliš tučné, a třeba Vám ještě pár let vydrží. :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.1.2022 12:41

Mám Dominant Sussex D104, ve třetím roce snáška stejná jako v druhém. Ale čtvrtý už šla hodně dolu, kdysi jsem zkusil. Tři roky když jsou každý den na louce zvládají dobře.

28.1.2022 12:51
Jindrasehnal

XXX.XXX.94.127

Díky moc, mají asi 800metrů travnatého výběhu, spíš taková louka 3x ročně sekaná. Spousta stromů broučku a červíku. Kolikrát jim ráno dám jídlo do koryta oni 2x zobnou a hned běží rači na zelený a do koryta se vrací v prúběhu dne. Tak zkusím nechat 3 roky a uvidíme.

29.1.2022 00:08
reznade

XXX.XXX.216.38

Jindrasehnal napsal(a):

Já teprve s čistými začínám, ale dvouletá sasexka mi strčila hravě do kapsy všechny roční hybridy (kromě Greenshall) na první snášce. Jsem zvědavá, jak dlouho vydrží bílé Sasexky být tak skvělé nosnice. Někde jsem slyšela, že ty by mohly i do 5 let snášet obstojně. Teď snáší krásně kromě podzimního přepeřování (3 týdny) celou zimu, 5 vajíček za týden od skoro tříleté nosnice nyní, když přisvěcuji. Druhá si ani přes zimu pauzu nedala, protože měla v srpnu kuřata a přepeřila ještě při vodění.

29.1.2022 08:44
paskov244

XXX.XXX.39.75

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám Dominant Sussex D104, ve třetím roce snáška stejná jako v druhém. Ale čtvrtý už šla hodně dolu, kdysi jsem zkusil. Tři roky když jsou každý den na louce zvládají dobře.

Nějak tomu nerozumím . Slepice se musí taky přepeřit a to trvá minimálně 2 měsíce za velmi dobrých podmínek takže nenese . Jestli že se začne přepeřovat později na podzim tak ponese snad už březnu .takže minimálně 4 měsíce , po celou tu dobu mladé ponesou . Jak tu snášku dokáži dohnat ty staré slepice , když snáškový rok mají o 2-4 měsíce kratší . Ano když se roznesou tak může být snášková intenzita stejná ale ne na počet snesených vajíček za jeden rok .
Líhnu si kuřátka sám jen od dvouletých slepic .Odchovávám kolem 40 kuřat asi půlka je kohoutů . Prvý snáškový rok si je přeberu a nevyhovující zpracuji v kuchyni . Každý rok obnovím polovinu hejna , takže mám vajíčka po celý rok .

29.1.2022 09:35
molousek

XXX.XXX.152.230

Slepice snáší zobákem.
Krmení je prvořadé.
Chovu zdar.

29.1.2022 13:24

Souhlasím s paskov44 jeho způsob chovu je ekonomicky efektivní. A rozhodně smysluplný. Měl jsem na mysli, že třetím rokem ještě snáška probíhá.

29.1.2022 17:46
paskov244

XXX.XXX.39.75

molousek napsal(a):
Slepice snáší zobákem.
Krmení je prvořadé.
Chovu zdar.

Ano plně s Vama souhlasím kvalitní krmivo je základ .
Každá slepice má zakodováno v genech kolik snese vajíček proto nenesou všechny slepice stejný počet vajec a nedostanete s ní ani o jeden kus navíc . Proto se slepice mezplemeně kříží aby se narušil genový kod , Někdy to je pro rychlejší růst jindy pro více vajíček . Když si budete lihnout kuřatka sám a nebudete vybírat nosnice s výbornou snáškou za několik let se dočkáte toho že u daného plemene značně poklesne snáška . Je to případ zdrobnělé Velsumky . Těch faktorů co ovlivňuji snášku je ovšem mnohém víc , ustájení , zdraví ,rozložení krmných dávek a to i časově . U těch velsumek je taky faktor špatného meziplemeneho křížení .
Covu zdar

5.2.2022 23:58
honzapm

XXX.XXX.134.34

Vlaška stříbrně zbarvená - 4 roky - 4-5 vajec týdně, váha 71 gramů.
Vlaška stříbrně zbarvená - 6 letá - 3-4 vejce týdně, váha nad 75 gramů

Vlaška zlatě zbarvená - 4 roky - dtto.

8.2.2022 21:42
tilia

XXX.XXX.243.79

Mě se moc líbí sussexky, letos se chci do nich pustit, prý ale rádi kvokaj, máte s tím zkušenost?

8.2.2022 22:02
reznade

XXX.XXX.216.38

tilia napsal(a):
Mě se moc líbí sussexky, letos se chci do nich pustit, prý ale rádi kvokaj, máte s tím zkušenost?

Určitě myslíte plemeno Sasexka a ne hybrida. Podle mě jsou skvělé kvočny a mimo to skvělé nosnice. Mě ale kvokají, protože jsem úmyslně koupila kvočny a jejich dcery ještě nevím. Jestli kvočny nechcete, myslím že postačí koupit od chovatele který kvočny vyřazuje.

Neregistrovaný uživatel

11.2.2022 12:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.41

Nam davaly rekordni snasku na svy plemeno i 3 a 4lety mrnavy paduanky. 🤣
Ale ty byly kupovaný puvodne na okrasu. To ze frkali hafo vajicek a jeste vsecky cuzy pak zacli kvokat a vodit kurata byl bonus.

Přidejte reakci

Přidat smajlík