Únor bílý, pole sílí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2022 11:18

A jsme zase o kus dál k jaru.

1.2.2022 12:38
jo012810

XXX.XXX.101.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Jo, jo, je to tak. A proto směle vykročme společně, ale opatrně...

1.2.2022 13:21
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Únor bílý, davy šílí...se říkalo za komančů u nás doma..."vítězný Únor"🙈 už je jen pro pamětníky, doufejme 🙏

Ale naše husa pořád nemá "velké břicho", pantáta se snaží a ona odpočívá...

1.2.2022 15:53

petraodlesa napsal(a):
Únor bílý, davy šílí...se říkalo za komančů u nás doma..."vítězný Únor"🙈 už je jen pro pamětníky, doufejme 🙏

Ale naše husa pořád nemá "velké břicho", pantáta se snaží a ona odpočívá...

U nás ZASE přesně naopak. Husa si už občas před houserem dřepne. A ten pitomec jen ječí nebo se snaží přes plot shodit či odehnat pižmáka při pojímání z kachny. Kdyby místo toho si ráčil radši všímat svojí husy a dělal to co má! Obávám se , že letos budeme zase bez housat. A už mě to dost s*ere! K čemu mě jsou jeho údajně úžasné geny když je nehodlá předat ?! No uvidíme. Pokud na jaře nebude nic jde na pekáč, geny ne geny. Loni jsem se nechal uchlácholit , že je mladý a že se to prvním rokem stává. Jelikož češek není zase tolik říkal jsem si budu trpělivý. Ale nevím nevím zda jsem udělal dobře.

2.2.2022 08:50

držím houserovi palce

2.2.2022 09:16

držím houserovi palce

Diky bude to potřebovat

2.2.2022 10:29
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Já už se těším na jaro, na líhnutí je ještě brzo, tak začínám výsevem paprik..😊🌶️🌶️🌶️.. první výsev velkých masitých paprik, původ Mexiko, taky trochu pálí 😀, další odrůdy, tři vaničky sladkých kapií začínají klíčit 😊

2.2.2022 10:39
jo012810

XXX.XXX.101.35

ančovička1 napsal(a):
Já už se těším na jaro, na líhnutí je ještě brzo, tak začínám výsevem paprik..😊🌶️🌶️🌶️.. první výsev velkých masitých paprik, původ Mexiko, taky trochu pálí 😀, další odrůdy, tři vaničky sladkých kapií začínají klíčit 😊

Taky jsem vysel feferonky a zeleninovou papriku. Feferonky vzešly a jsou již v kelímcích. Horší je to se zeleninovou paprikou Mercedes. Tam zatím na mne ze dvou sáčků "kouká" cca 10 rostlinek. Již po několik let se mi nedaří vypěstovat zeleninovou papriku (různé odrůdy) z prodávaných semínek. Ve stejných podmínkách vyseji semena z nakoupené papriky a tam to vždy výjde. I letos to asi budou tyto pariky. A podotýkám, že hledím na vytištěnou dobu. Letos je tam 10/24. Tak nevím, kde dělám chybu.

2.2.2022 10:40
Varaxi

XXX.XXX.150.244

ančovička1 napsal(a):

Teda, Vy budete papriková královna. Kam já se hrabu se svými pár papričkami. To fakt pěstujete všechno sama, nebo sazeničky roz/prodáváte?
Protože to chce kurňa skleník na tolik papriček.

2.2.2022 11:04

jo012810 napsal(a):
Taky jsem vysel feferonky a zeleninovou papriku. Feferonky vzešly a jsou již v kelímcích. Horší je to se zeleninovou paprikou Mercedes. Tam zatím na mne ze dvou sáčků "kouká" cca 10 rostlinek. Již po několik let se mi nedaří vypěstovat zeleninovou papriku (různé odrůdy) z prodávaných semínek. Ve stejných podmínkách vyseji semena z nakoupené papriky a tam to vždy výjde. I letos to asi budou tyto pariky. A podotýkám, že hledím na vytištěnou dobu. Letos je tam 10/24. Tak nevím, kde dělám chybu.

Zkuste před výsevem ostrýma nůžkama např. na nehty odstřihnout ten "ocásek" ze semínka papriky.

2.2.2022 11:06
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Zkuste před výsevem ostrýma nůžkama např. na nehty odstřihnout ten "ocásek" ze semínka papriky.

Mně se osvědčilo semínka namočit přes noc do vody.

2.2.2022 11:08
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Pane Josefe, to, že zakoupené papriky špatně klíči,není vaše chyba..to se mi také stává, určitě bude příčina v seminkách, buď stará nebo špatně sušená, popř.sušená před úplným dozráním..tuto odrůdu,viz.foto, jsem koupila loni, výsev byl úspěšný a velká úroda, jen ne pro děti 😂..jednu jsem nechala pořádně dozrát a toto je výsledek 😀..ostatní odrůdy,rajčinová, kapie velká i špičatá, také dobře klíči.. ještě výdeji kozí rohy a nějakou ostřejší..a připomněl jste mi tu zeleninovou,musím vyset😀, dárek od Zahrádkáře,pořád mi něco posílají 👍😊🌶️🥕🍆🍅..atd.😊

2.2.2022 11:15
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Varaxi napsal(a):
Teda, Vy budete papriková královna. Kam já se hrabu se svými pár papričkami. To fakt pěstujete všechno sama, nebo sazeničky roz/prodáváte?
Protože to chce kurňa skleník na tolik papriček.

Varaxi, to pěstuji každý rok,stovky sazenic,ale zásobuji dceru, která se "pomamila"😂je nadšená pěstitelka zeleniny a květin 😊🌹,co zbyde, rozdávám známým..skleník mám malý 🤣🤣 6 x 3m☹️..ale stačí..sázím i ven, na Čáslavsku je teplo..

2.2.2022 11:18
Varaxi

XXX.XXX.150.244

ančovička1 napsal(a):
Varaxi, to pěstuji každý rok,stovky sazenic,ale zásobuji dceru, která se "pomamila"😂je nadšená pěstitelka zeleniny a květin 😊🌹,co zbyde, rozdávám známým..skleník mám malý 🤣🤣 6 x 3m☹️..ale stačí..sázím i ven, na Čáslavsku je teplo..

Můžu mít papričky venku, ale jen v květináči na jižní straně domu.
Co lilky nebo mochyně, taky pěstujete?

2.2.2022 11:18
jo012810

XXX.XXX.101.35

Varaxi napsal(a):

Jak jsem psal. Stejné podmínky, nejdříve také namáčím a jak píše Ančovička 1, jde asi o nekvalitu semínek. No nic, vždyť i před rokem jsem sklízel pariky z těch semez z marketu....

2.2.2022 11:20
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Varaxi napsal(a):

Jj, starší semínka také máčím do vody, na noc nebo celý den..ale tato semínka byla čerstvá,z loňských paprik,tak jsem vysela rovnou do substrátu a nějak to vyrostlo úplně všechno 😂😂

2.2.2022 11:24
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Varaxi napsal(a):
Můžu mít papričky venku, ale jen v květináči na jižní straně domu.
Co lilky nebo mochyně, taky pěstujete?

Lilky také,ale ty musí být ve skleníku,venku se jim moc nedařilo, hlavně teď,co jsou ta léta víc studená, než horká...🤔

2.2.2022 11:26
Varaxi

XXX.XXX.150.244

ančovička1 napsal(a):
Lilky také,ale ty musí být ve skleníku,venku se jim moc nedařilo, hlavně teď,co jsou ta léta víc studená, než horká...🤔

Já mívám jen dvě rostlinky, taky v květináči na schodech před domem, a jde to. Ale chce to opravdu chráněné stanoviště, jižní stěnu a netkanou fólii, kdyby náhodou šly mrazíky.

2.2.2022 11:44

Letos se chci taky pokusit o papriky, ale počítám předem s neúspěchem. Za prvé nemám jižní stranu čehokoli, za druhé nemám skleník, za třetí hodlám vysévat z nakoupených paprik.
Substrátem budiž krtinec. Po zmrzlých (plus 14 dní pro jistotu tady na horách) to hodlám píchnout do loňského a předloňského hnoje, možná zkusím i před jižní stěnu buňky něco hodit v igelitovém pytli (ale je tam minimum místa) obházeném hnojem a senem.
Moc se s tím patlat nebudu, čiže úspěch nečekám, tak aby v tom nebylo moc úsilí.

Ožírají slepice papriky - rostliny?
Rajčat a brambor si nevšímají, kupodivu ani okurek, budou mít trávy dost, tak by nemusely řešit papriky. Nic jiného se k těm paprikám nedostane...

Leda snad - věděl byste někdo o odrůdě, která snese i chladnější prostředí, jakože typicky české, řekněme?

Jinak já jsem mizerná pěstitelka, loni mi udělaly radost brambory, ale zase to nikdo nejí.

2.2.2022 12:47
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Ožírají slepice papriky - rostliny?
Pokud mají maličký výběh, budou klovat do všeho. Ale pokud mají výběh velký, což vzhledem k Vašim příspěvkům předpokládám , neměly by si jich všímat. Možná se pod nimi budou popelit, ale oklovávat je nebudou.

Malé papričky dozrají snáze než velké. Do ne úplně ideálních podmínek se tedy hodí spíše odrůdy s malými plody.
Pokud sladké, tak můžu doporučit koupit v Albertu takovou vaničku s malými sladkými tlustostěnnými papričkami. Jmenuje se to Svačinka nebo tak nějak. Z červených a oranžových papriček můžete vysít semínka (zelené jsou nezralé a rostlinky nevzejdou).
Co se týče oficiálních odrůd, tak dobrý je sladký kozí roh Grilánek. Jmenuje se to strašně, ale rostlina je velmi plodná a dá Vám spoustu dobrých paprik; nejsou ale barevné, což někomu vadí. Fajn jsou papriky Amy a odvozeniny (Superamy, Amyka, Amykus). Paprika Hamík je drobná paprička, která by také měla bez problémů plodit.
Jako specialitu na gril doporučuji Shishito; na grilu nebo pánvičce naprosto válcuje všechny ostatní papriky, co jsem kdy měla.
Z pálivých doporučuju klasické pálivé rohy jako Damián, Kilián, Kristián. Jsou to plodné odolné papriky. Samozřejmě gurmána až tak neuspokojí, ale pokud jste gurmán, tak nejlépe Vám poradí na specializovaném fóru https://www.chilli-forum.cz/. Někteří uživatelé se rádi podělí o semínka, která byste jinak nesehnala nebo třeba musela objednat ze zahraničí.
Pokud se u Vás daří rajčatům, doporučuju mrknout na rocota (tj. odrůdy papriky druhu Pubescens = paprika chlupatá, rostlinky jsou opravdu trochu chlupaté ); jsou většinou pálivé, ale dají se najít i odrůdy velmi málo pálivé i sladké. Nicméně pokud jste odkázána na nabídku supermarketů, bude problém sehnat osivo. Nároky mají obdobné jako rajčata, leda snad jsou trochu citlivější na přelití.
Co se týče odrůd, které nedoporučuji, tak to jsou veškeré kvadratické papriky a dále papriky druhu chinense.

2.2.2022 15:40

Pardon, jedině nepálivé, jsem zapomněla Děkuji za elaborát.
Slípky jsou na neomezeném, to jen kdyby je to nějak extra vábilo.
Myslím, že "Amy" jsem zahlédla i tady u nás ve smíšence coby semínka k výsevu.

Zkusím sehnat někoho, kdo mi koupí ty Alberťácké, to zní dobře :-)

2.2.2022 16:11
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Pardon, jedině nepálivé, jsem zapomněla Děkuji za elaborát.
Slípky jsou na neomezeném, to jen kdyby je to nějak extra vábilo.
Myslím, že "Amy" jsem zahlédla i tady u nás ve smíšence coby semínka k výsevu.

Zkusím sehnat někoho, kdo mi koupí ty Alberťácké, to zní dobře :-)

https://www.google.com/search?q=albert+paprika+sva%C4%8Dinka&tbm=isch&ved=2ahUKEwj43YvCpeH1AhUTiv0HHdJnAvEQ2-cCegQIABAA&oq=albert+paprika+sva%C4%8Dinka&gs_lcp=CgNpbWcQAzoGCAAQCBAeULALWLkcYOodaABwAHgAgAGkAYgB1AeSAQM3LjOYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=qZ36YbjlO5OU9u8P0s-JiA8&bih=937&biw=1920#imgrc=lNCnI6CKqnw4BM
Je to tohleto. Kolik to stojí aktuálně, nevím, ale takhle to vypadá i dnes. Mám s tím dobré zkušenosti, dobře klíčí, dobře rostou, jsou sladké, mají silnější stěnu a dobře plodí.
A kdybyste narazila na velké červené kapie Ramiro, tak je zkuste taky, Nevím, jestli Vám stihnou ve větším množství dozrát dočervena, ale jsou dobré i v technické zralosti (= ne úplně zralé, zelené papriky). Mívají je v Lidlu, ale ne pokaždé, musí se na ně narazit. Myslím, že bývají i v Kauflandu.
Tak zkuste a pak poreferujte. :)

3.2.2022 07:37

Díky Varaxi!

3.2.2022 09:25
začátek

XXX.XXX.4.22

Pranostiky předpovídají, jaké bude počasí
Asi nejznámější pranostikou, která se k Hromnicím pojí, je na Hromnice o hodinu více. Naznačuje, že se dny prodlužují, ale není tak úplně přesná. Od zimního slunovratu je totiž 2. února den delší ještě o něco více, téměř o hodinu a dvacet minut. Hromnice doprovází i spousta dalších pranostik, celkem je jich kolem čtyřiceti! Většinou se vztahují k přibývajícímu světlu, blížícímu se jaru a hlavně počasí.

Na Hromnice zpravidla přichází obleva, která může vyvolávat dojem, že jaro opravdu přichází. Jenže ji většinou záhy vystřídá tuhá únorová zima. Jak dlouho potrvá, lze odhadnout právě podle počasí, které je na Hromnice. Když bylo na Hromnice hezky a slunečno, naši předkové odhadovali, že bude zima trvat ještě minimálně šest týdnů. Když bylo naopak pošmourno, nebo dokonce pršelo či sněžilo, byla naděje, že zima brzy skončí. Pranostik, které se týkají právě počasí, je celá řada:

Když na Hromnice ze střech teče, zima dlouho se povleče.
Na Hromnice jasná noc – bude mrazů ještě moc.
Svítí-li slunce na Hromnice, bude zimy o šest neděl více.
Hromnice-li jasné, čisté, potrvá déle zima jistě; pakli sněží nebo hřmívá, jaro jistě v blízku dlívá.
Jest-li o Hromnicích teplo, staví medvěd boudu; pakli o Hromnicích zima, bourá medvěd boudu.
Je-li o Hromnicích studeno, přijde brzy jaro.
Zelené Hromnice – bílé Velikonoce.
O Hromnicích je hospodáři milejší vlk na dvorku nežli slunce na obloze.
Na Hromnice chumelice, netrvá pak zima více.
O Hromnicích jasný den, připrav kožich ještě ven.
Jak dlouho skřivan před Hromnicemi vrzá, tak dlouho po nich zmrzá.
Leze-li jezevec o Hromnicích z díry, za čtyři neděle zpátky zas pílí.
Dalšími pranostikami jsou například: na Hromnice zimy polovice nebo na Hromnice – půl krajíce, půl píce, což značilo, že hospodářství muselo být na zimu dobře zásobeno, a pokud zůstala v tuto dobu ještě polovina zásob, měli lidé i zvířata vystaráno. Známá je také pranostika na Hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout. Ta ale podle ornitologů pochází už z poloviny 15. století, kdy se používal tzv. juliánský kalendář. Tehdejší 2. únor tak odpovídal dnešnímu 11. únoru, kdy už skřivani vracející se z teplých krajů měli větší šanci na přežití.

ZDROJ: Alena Vondrušková: Český lidový a církevní rok; Martina Boledovičová, Monika Kindlová: Tradinář; wikipedia.org, druidova.mysteria.cz

3.2.2022 11:28
javorka

XXX.XXX.98.207

Včera jsem si v reálu užila tuhle říkánku:

"Nesu, nesu koledu, upad jsem s ní na ledu.
Psi se na mě zběhli, koledu mi snědli."

Jen místo koledy, jsem nesla krmení pro slepice, v druhé ruce kbelík s vodou. Uklouzla mi noha a já sjela z malého kopečku dolů. Jak se v tom rozčvachtaném sněhu válím, koukám, jak se ty mrchy rychle seběhly a vrhly se na misku s krmením.
Naštěstí noha, co jsem na ní spadla, zlomená není, ale chodit moc nemůžu.

Já se na jaro chystám po svém. Pořídila jsem několik úžasných čemeřic, asi 7.
To vám je taková nádhera!

Papriková královna ze mě letos asi nebude, letos to chci omezit, jen na pár rajčat. Vloni jsem toho pěstovala hodně a paprik nakonec bylo jen pár.

Hvězdník Marilyn mě dělá radost. Na vánoce to nestihl, ale to nevadí.

4.2.2022 17:16
OlafV

XXX.XXX.0.146

Z důvodu racionálně nevysvětlitelného jsem se rozhodl potěšit manželku zrýtim záhonů.Snad jen lapením pátého dechu.V hlavě jsem měl upozornění z minula, že rakytnik,zl.déšť,kanadská borůvka není nežádoucí křoví.Celou dobu rytí jsem hledal odpověď na pozitiva a negativa ranné únorové orby marně,

4.2.2022 18:31

K nám se tento týden naučila chodit srnka na husí krmení. Je tu už 3 dny v řadě každý den odpoledne. Husám je to jedno, ty se radši čvachtají v potůčku a vytahujou z něj kořínky či co...

4.2.2022 19:42
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Krásná srnečka 😇..🌲🌲

5.2.2022 04:43
jo012810

XXX.XXX.101.35

K nám se tento týden naučila chodit srnka na husí krmení. Je tu už 3 dny v řadě každý den odpoledne. Husám je to jedno, ty se radši čvachtají v potůčku a vytahujou z něj kořínky či co...

Možná je to další přírustek (srna) do vašho hospodářství...První únorový víkend nemůže být bez nějakých postřehů...

5.2.2022 07:20

Na té druhé fotce jdou vrabci? Připadají mi nějak dožluta.

5.2.2022 08:53

Na té druhé fotce jdou vrabci? Připadají mi nějak dožluta.

Strnadi. Těch tu je spousta.

„V Brehmově životě zvířat se dočteme, že lid jeho jednotvárnou píseň vyjádřil slovy. Strnad v létě, když jest na polích dosti potravy, volá na sedláka uštěpačně: nepotřebujeme strýcův! Ale v zimě přilétaje ke stodolám ozobává snopy a chválí rolníka: dobrý strýc! Dobrý strýc! Z jara zpívá: Vezu, vezu, vezu kvítí, nebo: Sedláče, sedláče, kdybysi chcíp!"

5.2.2022 09:00
1978milan

XXX.XXX.231.235

„V Brehmově životě zvířat se dočteme, že lid jeho jednotvárnou píseň vyjádřil slovy. Strnad v létě, když jest na polích dosti potravy, volá na sedláka uštěpačně: nepotřebujeme strýcův! Ale v zimě přilétaje ke stodolám ozobává snopy a chválí rolníka: dobrý strýc! Dobrý strýc! Z jara zpívá: Vezu, vezu, vezu kvítí, nebo: Sedláče, sedláče, kdybysi chcíp!"

Taky tu máme spoustu strnadů, pár vrabců a sem tam nějakou sykorku.
Ostatní ptáčci jakoby úplně zmizeli. Kosa jsem tu neviděl ani nepamatuju. Občas přeletí strakapoud, nebo žluna.
Dokud nepřiletí z jara tažní ptáci, tak nebýt strnadů, je tady docela mrtvo.

5.2.2022 09:23

1978milan napsal(a):
Ostatní ptáčci jakoby úplně zmizeli. Kosa jsem tu neviděl ani nepamatuju. Občas přeletí strakapoud, nebo žluna.

Vrabců mám mraky, sýkorek je tu také dost, i kosák sem tam ozobává jablíčka na okrasné jabloni. Miliony hrdliček (z těch nadšen nejsem), občas sojka, nedávno asi žluna. a dneska ráno tu pokřikoval nějaký dravec, přišlo mi to jako poštolka (?, já ji jen slyšel, neviděl), občas sloví nějakou hrdličku, nacházím kruhy peří. Sýkorky vydatně krmím slunečnicí, vrabci se obsluhují u slepic sami a vybírají slupky od slunečnice pod keřem, kam si je sýkorky odnášejí.

5.2.2022 11:43

Mě ti strnadi napadli, ale pak jsem to zavrhla jako blbost. Takže jsou i v zimě. Já je znám jenom z léta.

5.2.2022 11:50

1978milan napsal(a):

Tak já vídám vrabce polní, sýkory (koňadry, modřinky), strakapouda - před barákem. Ve škole jsem na parapet dala taky krmení - sýkory jsou i tam, vrabci žádní, ale zato stehlíci, čížkové, občas brhlík. Zajímavé. Máme tam i kavky, hřivňáče, žluvy a žluny (a další) - ty vyďobaly zateplení

5.2.2022 12:31
lupus4

XXX.XXX.205.61

žluvy

jestli myslíte žluvu hajní , tak to opravdu těžko, ta přilítá až koncem dubna

5.2.2022 12:56
OlafV

XXX.XXX.0.146

Co ornitologové nikdy nepřiznají kočky.

5.2.2022 16:56
1978milan

XXX.XXX.231.235

Hřivnáč taky přilétá až na jaře.
Jinak dravců tu máme taky dost, káňata, krahujce, samozřejmě jestřáby a protože je kousek od nás taková menší přehrada, tak nám tu krouží i orli mořští. Je nádhera je pozorovat. Je to impozantní pták.
Teď asi začíná tok nějaké sovy, řekl bych, že asi puštíka. Od setmění se z lesa ozývá takové docela strašidelné houkání.
Jinak v bývalém lomu v lese prý hnízdí výr velký, ale toho jsem osobně ještě neviděl.

5.2.2022 17:30

lupus4 napsal(a):
žluvy

jestli myslíte žluvu hajní , tak to opravdu těžko, ta přilítá až koncem dubna

To vím, psala jsem obecně a očividně zmateně. Snad ji letos neodradí (ne naše) stavební práce

5.2.2022 17:36

1978milan napsal(a):
Hřivnáč taky přilétá až na jaře.
Jinak dravců tu máme taky dost, káňata, krahujce, samozřejmě jestřáby a protože je kousek od nás taková menší přehrada, tak nám tu krouží i orli mořští. Je nádhera je pozorovat. Je to impozantní pták.
Teď asi začíná tok nějaké sovy, řekl bych, že asi puštíka. Od setmění se z lesa ozývá takové docela strašidelné houkání.
Jinak v bývalém lomu v lese prý hnízdí výr velký, ale toho jsem osobně ještě neviděl.

To taky vím. Já se chtěla jenom pochlubit naší ekologickou oázou kousek od městského centra. V areálu máme i vydru.

5.2.2022 19:12
1978milan

XXX.XXX.231.235

Kometo tu žluvu vám závidím, nikdy jsem ji neviděl na vlastní oči. Jenom jsem párkrát viděl dudka, ten je taky překrásný.
Na fotkách jsou poštolky, které hnízdí na domě mojí sestry a oknem nakukují do kuchyně. Asi je zajímá, co zrovna vaří. 😁
Jsou moc roztomilé, ale ta nadílka od nich přesně před vchodovými dveřmi už tak roztomilá není. 😂

5.2.2022 19:17

1978milan napsal(a):
Kometo tu žluvu vám závidím, nikdy jsem ji neviděl na vlastní oči. Jenom jsem párkrát viděl dudka, ten je taky překrásný.
Na fotkách jsou poštolky, které hnízdí na domě mojí sestry a oknem nakukují do kuchyně. Asi je zajímá, co zrovna vaří. 😁
Jsou moc roztomilé, ale ta nadílka od nich přesně před vchodovými dveřmi už tak roztomilá není. 😂

Ta první fotka je úžasná! Takové báby Kelišky. Já zase nikdy neviděla dudka. Žluvu teda spíš slyším než vidím, ale loni se zadařilo. Na slunci se sameček zablýsknul jak ryzí zlato. Nádhera!

5.2.2022 19:26
lupus4

XXX.XXX.205.61

1978milan napsal(a):

Kladno - sídliště

5.2.2022 19:45
1978milan

XXX.XXX.231.235

Tak v květináči se dá pěstovat ledacos, že? .
Přesně jak píše Kometa - Keliška hadr 😂

5.2.2022 23:51
honzapm

XXX.XXX.134.34

Sílí pole, sílím já,
když si vývar na nedělu udělám,
celého vlašáka tam dám.
Sám.
A sním to taky sám.
Se mám, nikemu nedám.
Na gauču setrvám.
Už mi štval, tak doskákal.

Hop hop.

6.2.2022 08:28

honzapm napsal(a):
Sílí pole, sílím já,
když si vývar na nedělu udělám,
celého vlašáka tam dám.
Sám.
A sním to taky sám.
Se mám, nikemu nedám.
Na gauču setrvám.
Už mi štval, tak doskákal.

Hop hop.

A není ten hrnec malý, Antone Pavloviči….?😜

6.2.2022 12:37
honzapm

XXX.XXX.134.34

Malý? Jak to myslíte, malý...
Od profesora Vlaškovského přeci nemůže býti malý!
Uí.

6.2.2022 23:09
reznade

XXX.XXX.216.38

To manžela rozčiluje chovný kohout Maransky. Kohout by totiž celý den jen kokrhal a manžel je na to alergický, tak furt říká, že mi ho brzo zlikviduje. Teď vymýšlí zda nejsou třeba nějaké pásky na krk či něco jiného proti kokrhání, aby se kohout v tom tak nevyžíval.

7.2.2022 07:36

reznade napsal(a):
To manžela rozčiluje chovný kohout Maransky. Kohout by totiž celý den jen kokrhal a manžel je na to alergický, tak furt říká, že mi ho brzo zlikviduje. Teď vymýšlí zda nejsou třeba nějaké pásky na krk či něco jiného proti kokrhání, aby se kohout v tom tak nevyžíval.

nejsou

7.2.2022 13:35
OlafV

XXX.XXX.43.88

Úsloví škoda rány, která padne vedle, platí hlavně pro biatlon.

7.2.2022 14:17
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tak já zvládla včera terminovat tři kohouty maransáky. Tolik sádla nemají snad ani staré slepice. Nějak jsem to nedietně krmila
A jinak jsem to nevydržela, a včera jsem dala do líhně první násadovky. A pro po.. Livacox Q už je aspoň u našeho veterináře o dvě stovky dražší takže cca 1500 Kč. Mazec. Zajímalo by mě, co nezdražuje..

Honzíku, zdravíme vítáme

7.2.2022 19:35
reznade

XXX.XXX.216.38

veraboskova napsal(a):
Tak já zvládla včera terminovat tři kohouty maransáky. Tolik sádla nemají snad ani staré slepice. Nějak jsem to nedietně krmila
A jinak jsem to nevydržela, a včera jsem dala do líhně první násadovky. A pro po.. Livacox Q už je aspoň u našeho veterináře o dvě stovky dražší takže cca 1500 Kč. Mazec. Zajímalo by mě, co nezdražuje..

Honzíku, zdravíme vítáme

A já jsem včera nasadila vejce pod první kvočnu, ikdyž vím, že je brzo...

7.2.2022 22:01
honzapm

XXX.XXX.134.34

Já jdu kastrovat kocoury Ňufíka a Míšu a jeden už stojí 500,-.
Předloni za 300,-.
Jó, kde jsou ty časy, kdy byl Livacox Q za 890,-.
A přitom to není tak dávno
a my jsme stále krásní, mladí, svěží, hebcí, veselí a žádoucí.

Doktor říkal - ten malej musí mít na kastraci minimálně 2,5 kg.
Tak jsem Míšu vážil. No to byla komédie. Nakonec se mi to povedlo.
A správnou váhu Míši nikdo neuhodl.
Tipy byly od 0,9 kg po 1,8 kg.
A malej srpnovej chlupáč Míša?
Ten klusťoch váží 3,6 kg.
Takže už to půjde.

Fik fik.

7.2.2022 23:22
reznade

XXX.XXX.216.38

honzapm napsal(a):
Předloni za 300,-.

Takže už to půjde.

Fik fik.

Teda to je krasavec...

8.2.2022 06:59
bery25

XXX.XXX.33.81

honzapm napsal(a):
Předloni za 300,-.

Takže už to půjde.

Fik fik.

to mu nemožte urobit,nieee

8.2.2022 09:40

bery25 napsal(a):
to mu nemožte urobit,nieee

Naopak, je to zodpovědné rozhodnutí. Takových majiteů víc.

8.2.2022 10:08
přezdívka

XXX.XXX.105.195

reznade napsal(a):
A já jsem včera nasadila vejce pod první kvočnu, ikdyž vím, že je brzo...

Chystám se na to samé dnes. Sedí dvě loňské slepice. Tak je nasadím obě a potom dám kuřata dohromady jen jedné. Později by třeba žádná nekvokala.

8.2.2022 13:15
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Naopak, je to zodpovědné rozhodnutí. Takových majiteů víc.

Také schvalují..já mám vykastrovaných 5 koček a klídek 😀.. žádná koťata, žádné problémy 🥳😂

8.2.2022 13:17

Známá má u domu vykastrovaných 15 koček a kocourů. Bohužel vždycky se najde nějaká nová, která čuje dobré bydlo, a přitáhne i s koťaty, a přinese ty problémy

A tak má místní veterina vyděláno.

8.2.2022 13:23
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Známá má u domu vykastrovaných 15 koček a kocourů. Bohužel vždycky se najde nějaká nová, která čuje dobré bydlo, a přitáhne i s koťaty, a přinese ty problémy

A tak má místní veterina vyděláno.

To znám..polovina koček, jako malinká koťátka, se k nám záhadně zatoulala na zahradu 🤔..tak přece je nevyhodim a nebudu stejná jako jejich majitelé..

8.2.2022 14:11
bery25

XXX.XXX.33.81

ančovička1 napsal(a):
Také schvalují..já mám vykastrovaných 5 koček a klídek 😀.. žádná koťata, žádné problémy 🥳😂

mačky si kastrujte,ale takeho krasneho kocura to ja by som mu nikdy neurobil nie je problem s domacimi mačkami a kocurmi,ale s tymi čo nikto nevlastni,ty sa množia jedna radost,na chatu nam vždy pribehne s mladimi,no a nedajte tomu najest

8.2.2022 15:25

bery25 napsal(a):
mačky si kastrujte,ale takeho krasneho kocura to ja by som mu nikdy neurobil nie je problem s domacimi mačkami a kocurmi,ale s tymi čo nikto nevlastni,ty sa množia jedna radost,na chatu nam vždy pribehne s mladimi,no a nedajte tomu najest

No právě, ti mladí pak mají další mladé a ti další. A hlavně vidím, jak ty kočky, předčasně zabřezlé, vypadají - placaté, podražené v růstu, velká hlava a vytahané bradavky. A kastrace kocoura sníží riziko, že se bude toulat a a rvát s ostatními. Což jsou činnosti, při kterých mu hrozí různá nebezpečí. A krásu po kastraci přece neztratí.

8.2.2022 16:02
OlafV

XXX.XXX.43.88

No právě, ti mladí pak mají další mladé a ti další. A hlavně vidím, jak ty kočky, předčasně zabřezlé, vypadají - placaté, podražené v růstu, velká hlava a vytahané bradavky. A kastrace kocoura sníží riziko, že se bude toulat a a rvát s ostatními. Což jsou činnosti, při kterých mu hrozí různá nebezpečí. A krásu po kastraci přece neztratí.

A pokud jsou spermie v genetické bance,nic se neděje.

8.2.2022 16:26
bery25

XXX.XXX.33.81

OlafV napsal(a):
A pokud jsou spermie v genetické bance,nic se neděje.

musim si svoje tiež odložit,bolo by ich škoda

8.2.2022 17:38
honzapm

XXX.XXX.134.34

No, nevim. Slováků nikdy není škoda.

Stejně - předloni ceny - kočka 700,-, kocour 300,-.
Letos - kočka 1.000,-, kocour 500,-.

Jak to, že kočka se zvedla o 300 a kocour jenom o 200?
Není to náhodou diskriminace?

8.2.2022 17:49
jo012810

XXX.XXX.101.35

honzapm napsal(a):

To je prostě neviditelná ruka trhu...Třeba za rok se sníží u kočky o 500,- a kocour jen o 100,- Kč. Kdysi se cena kalkulovala a zisk nesměl (pro vnitřní trh) přesáhnout 10%. Dnes cenu určuje především nabídka a poptávka...

8.2.2022 17:53
bery25

XXX.XXX.33.81

honzapm napsal(a):

tak možno,ale som si celkom isty že mna by bolo taky genotyp sa len tak niekde nenajde žena mi stale hovori,no ale si mudry,no mpžem ja zato

8.2.2022 22:12
reznade

XXX.XXX.216.38

přezdívka napsal(a):
Chystám se na to samé dnes. Sedí dvě loňské slepice. Tak je nasadím obě a potom dám kuřata dohromady jen jedné. Později by třeba žádná nekvokala.

Toho, že by pozděj nekvokaly se letos nebojím, spíš se bojím, aby nebyl moc velký nápor v květnu. Mám totiž jen 3 odchovny s výběhem pro kvočnu s kuřatama a jen jednu pro starší kuřata. Předpokládaný počet kvočen je 6 a manželovy se nechce dělat další odchovny s výběhy.

8.2.2022 23:47
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tak jsem právě umístila do lednice dvě kachničky a dva kačery. A prsty mě docela bolí od škubání. A na zimu už kachňata ne. Jsou fakt drobnější, vnitřní sádlo žádné. Jak říká děda: krmím zimu.
Ještě tam pobíhají dvě kachničky, tak ty příště..
Zítra ráno pěkně nasolit a v pátek se půjdou vyhřát do udírny.

9.2.2022 07:19
ančovička1

XXX.XXX.220.111

veraboskova napsal(a):
Tak jsem právě umístila do lednice dvě kachničky a dva kačery. A prsty mě docela bolí od škubání. A na zimu už kachňata ne. Jsou fakt drobnější, vnitřní sádlo žádné. Jak říká děda: krmím zimu.
Ještě tam pobíhají dvě kachničky, tak ty příště..
Zítra ráno pěkně nasolit a v pátek se půjdou vyhřát do udírny.

Věrko,tak aspoň trochu kachničky vyrostly..pizmovky jsou hodně závislé na teple a děda měl pravdu..😊..tak příště už budete vědět, že to fakt nejde..
Já jsem měla poslední kačenky 8.srpna, už mimo plán, nechtěné,ale už jsem je nechala a dorostly celkem dobře..zabité v lednu,5 měsíců, díky teplému podzimu a vlastně i zimě.. kačeři...
Svoje dělá i genetika..

9.2.2022 09:01

honzapm napsal(a):

Bo kočka je složitější. Ale to určitě víte.

9.2.2022 09:54
Olánek

XXX.XXX.207.187

Bo kočka je složitější. Ale to určitě víte.

Mají veterináři cenik,nebo jsou ceny smluvní?

9.2.2022 11:42

Olánek napsal(a):
Mají veterináři cenik,nebo jsou ceny smluvní?

Smluvní. Příklad - kolegyně odoperovala nádor na hlavě za 2 000 Kč. Paní přišla po návštěvě ordinace, kde by ji to stálo 20 000 Kč.

9.2.2022 12:18
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Moje první husí radost 🥰 česká snesla první vejce...

9.2.2022 13:02
Olánek

XXX.XXX.207.187

Bery s tou Vlhovou bych si i rád zalyžoval.

9.2.2022 14:55
Olánek

XXX.XXX.207.187

Smluvní. Příklad - kolegyně odoperovala nádor na hlavě za 2 000 Kč. Paní přišla po návštěvě ordinace, kde by ji to stálo 20 000 Kč.

Ze dvou tisíc je menší daň než z dvaceti, co tomu řekne Staňura.

9.2.2022 17:53
bery25

XXX.XXX.33.81

Olánek napsal(a):
Bery s tou Vlhovou bych si i rád zalyžoval.

a honzapm že nas nie je škoda no tej by bola a jaka velka,to sa už nebude opakovat,jedine že si to sama zopakuje o tretej rano..načo si si somar nastavil budik..o cca 7.30,dobry somarik boli to nervy a aj trocha štastia

9.2.2022 19:43

petraodlesa napsal(a):

U nás zatím nic 😔

9.2.2022 20:07
honzapm

XXX.XXX.134.34

Věrko, pižmovky nikdy nemají moc "podkožního tuku"
nebo jak jste to myslela.

Javorko, raději nám sem ani nepište,
kde jste ty úžasné čemeřice sehnala.
Uí.

Abych se nááhodou přes zimu nenudil, tak jsem si pořídil taky pižmovky,
jen 6 na výkrm. Už to také mají za pár.
Takhle dopadl chudáček ledový salát, který se s nimi utkal velmi zblízka.

9.2.2022 21:24
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):

Gratuluji 👍😀..tak ta vaše husa je první, ze všech hus, tady, mezi chovateli,komu začala snášet..🥳🍾

10.2.2022 08:56
1978milan

XXX.XXX.121.11

Náš houser se zatím snaží pojímt jen nejstarší husu, ale nějak mu to nejde.
Pojímá ji na suchu (nevím proč) a jenom po ní šlape a k ničemu nedojde. Nevím, jestli pojímá i ostatní. Viděl jsem ho zatím jenom 3x a vždycky se starou husou a neúspěšně.
Jestli jsou to jenom nějaké přípravy, nebo na to letos kašle, to nevím.
Jinak husy do hnízd lezou, ve dvou už je vytvořena hnízdní jamka.
Ale říkám si, pořád je dost času.

10.2.2022 09:21
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

ančovička1 napsal(a):
Gratuluji 👍😀..tak ta vaše husa je první, ze všech hus, tady, mezi chovateli,komu začala snášet..🥳🍾

Žeby?

A dnes druhé...po 24 hodinách!
Můj tvrdí, že ho snesla včera v pět, byl venku...houser běhal po louce a hledal ji, s křikem, ona uvnitř snášela.
Stejně je to úžasné. Viděla jsem animaci vzniku vejce v těle slepice, takových filmů je dost...ale pro mně zázrak. Jako všechno 😌

10.2.2022 11:20
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Tak to jsem za x let chovu nezažila,aby husa snědla za 24 hodin 2 vejce..nebylo to první náhodou schované ve slámě?..ony si husy i kačeny vejce zakrývají před predátory 😀

10.2.2022 11:24
ančovička1

XXX.XXX.220.111

1978milan napsal(a):
Náš houser se zatím snaží pojímt jen nejstarší husu, ale nějak mu to nejde.
Pojímá ji na suchu (nevím proč) a jenom po ní šlape a k ničemu nedojde. Nevím, jestli pojímá i ostatní. Viděl jsem ho zatím jenom 3x a vždycky se starou husou a neúspěšně.
Jestli jsou to jenom nějaké přípravy, nebo na to letos kašle, to nevím.
Jinak husy do hnízd lezou, ve dvou už je vytvořena hnízdní jamka.
Ale říkám si, pořád je dost času.

Milane, můj houser Edy, pojímá husičky,jak z jara 🤣🤣🤣
..a já pořád,co je to za hrozný řev za stodolou🤣...tak dnes po ránu, na vlastní oči a velice úspěšně 👍👍😀..hned jsem napustila do bazénku novou vodu, což husičky okamžitě ocenily 😀

10.2.2022 12:26
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

ančovička1 napsal(a):
Tak to jsem za x let chovu nezažila,aby husa snědla za 24 hodin 2 vejce..nebylo to první náhodou schované ve slámě?..ony si husy i kačeny vejce zakrývají před predátory 😀

Nevím, je to možné, že jsem ho přehlédla...i když, bylo vidět dobře. Prý ho husa před odchodem na pastvu přikrývá, no ... nezdálo se mi přikryté. Spíše jsem přemýšlela, jestli na ně nemám navršit trochu peří, co utrousila na podzim 😌aby bylo v teple 😉Uvidíme, co bude dál.

10.2.2022 14:58
bery25

XXX.XXX.33.81

a Finov už nemam rad

10.2.2022 15:08

petraodlesa napsal(a):
Nevím, je to možné, že jsem ho přehlédla...i když, bylo vidět dobře. Prý ho husa před odchodem na pastvu přikrývá, no ... nezdálo se mi přikryté. Spíše jsem přemýšlela, jestli na ně nemám navršit trochu peří, co utrousila na podzim 😌aby bylo v teple 😉Uvidíme, co bude dál.

Petro, ty vejce jim radši sbírejte (nahrazuje podkladem) a schovavejte je někde třeba ve sklepě. Teď je sice pěkně, ale aby jim ještě nějak nezmrzly. Pak jim je vrátíte do hnízda až bude hnizdo vystlane peřím (to si udělají) a až se rozhodnou začít sedět.

Jinak I u nás v horách je dneska sluníčko 🌞 a vedro, že se včelky 🐝 konečně letěly proletět. I když všude kolem ještě leží sníh

10.2.2022 15:30
veraboskova

XXX.XXX.0.235

honzapm napsal(a):
Věrko, pižmovky nikdy nemají moc "podkožního tuku"
nebo jak jste to myslela.

Javorko, raději nám sem ani nepište,
kde jste ty úžasné čemeřice sehnala.
Uí.

Abych se nááhodou přes zimu nenudil, tak jsem si pořídil taky pižmovky,
jen 6 na výkrm. Už to také mají za pár.
Takhle dopadl chudáček ledový salát, který se s nimi utkal velmi zblízka.

Sádlo když člověk kuchá, tak uvnitř v dutině břišní.

10.2.2022 16:09
jo012810

XXX.XXX.101.35

bery25 napsal(a):
a Finov už nemam rad

Myslím si, že s vrcholovým hokejem je jak u nás, tak na Slovensku vlastně konec. Od roku 1990 se plíživě rozložil velmi úspěšný systém výchovy, soutěží a vše bylo nahrazeno silným individualizmem v podání některých "odborníků". A navíc odchody nadějí (v mladém věku) za penězi. To je dnešní obrázek většiny dříve úspěšných sportovních odvětvích na mezinárodních kolbištích....

10.2.2022 16:22
1978milan

XXX.XXX.121.11

ančovička1 napsal(a):
Milane, můj houser Edy, pojímá husičky,jak z jara 🤣🤣🤣
..a já pořád,co je to za hrozný řev za stodolou🤣...tak dnes po ránu, na vlastní oči a velice úspěšně 👍👍😀..hned jsem napustila do bazénku novou vodu, což husičky okamžitě ocenily 😀

Já viděl teď odpoledne housera, jak pojímá další husu, ale byl jsem daleko, tak nevím, jestli se povedlo .
Ale zase na louce. Proč nejdou do vody?
Loni se pojímali hlavně na vodě.

10.2.2022 17:30
Štefan1

XXX.XXX.208.238

1978milan napsal(a):
Já viděl teď odpoledne housera, jak pojímá další husu, ale byl jsem daleko, tak nevím, jestli se povedlo .
Ale zase na louce. Proč nejdou do vody?
Loni se pojímali hlavně na vodě.

Husy jsou prý velmi inteligentní. Možná, když se koukaly na televizi, viděly osud kolegyň, které se nakazily ptačí chřipkou, tak se raději vyhýbají vodě ... protože tam je největší šance to chytit.

10.2.2022 18:11
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Petro, ty vejce jim radši sbírejte (nahrazuje podkladem) a schovavejte je někde třeba ve sklepě. Teď je sice pěkně, ale aby jim ještě nějak nezmrzly. Pak jim je vrátíte do hnízda až bude hnizdo vystlane peřím (to si udělají) a až se rozhodnou začít sedět.

Jinak I u nás v horách je dneska sluníčko 🌞 a vedro, že se včelky 🐝 konečně letěly proletět. I když všude kolem ještě leží sníh

Podklady, hm... slepičí asi stačit nebudou??? Husí nemám. Ivus, dík za radu. Také se bojím mrazů.

10.2.2022 19:56

petraodlesa napsal(a):
Podklady, hm... slepičí asi stačit nebudou??? Husí nemám. Ivus, dík za radu. Také se bojím mrazů.

Možná by slepičí stačit mohly. U nás se husy snažily sedět na kropítku z konve na zalévání 😄 někde ho na zahradě našly a způsobilo to u nich velký rozruch...

Někdo říkal, že husa umí počítat do 5. Takže když se jí vejce vezme, mělo by se nahradit podkladkem až do 5 kusů, pak už je to prý jedno.

Jó a ty sebrany vejce mám normálně položený v bedýnce (na boku) a jednou denně otáčím. Oni mají velikansky žloutek, tak aby nějak neprischnul k jedné straně nebo co.

10.2.2022 20:13
ruzicka

XXX.XXX.174.61

Vaše husa snědla 2vejce za den?

10.2.2022 20:31
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

ruzicka napsal(a):
Vaše husa snědla 2vejce za den?

Ančovička má veselý mobil, beztak psala "snesla" a on ji opravil 😌😂

10.2.2022 20:44
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
Ančovička má veselý mobil, beztak psala "snesla" a on ji opravil 😌😂

😲🤣🤣.. teď jsem si to přečetla a koukám, že mystifikuji chovatele 😀😀..Petro, děkuji za opravu..opravdu mám veselý mobil...to bylo vtipné 🤣🤣🤣

11.2.2022 08:42

Tak dneska už i u nás. První husí vejce 🥚

11.2.2022 09:37

Tak dneska už i u nás. První husí vejce 🥚

Se na to už taky můžu......
U nás ještě nic. Vůbec nic. Jen ten blbec houser řve víc než jindy. To pižmovky už se páří víc jak měsíc...
Každopádně blahopřeju

11.2.2022 09:37
honzapm

XXX.XXX.134.34

Tak jsem dnes ráno po dlouhé době potkal u naší lesní cesty stopařku.
Slečna byla teda hodně navoněná a jmenovala se Kleopatra Tina.
Cestovala nějak nalehko - ani zavazadla s sebou neměla.
Ptal jsem se jí, kam jede - řekla - Kam jen budeš chtít, kocoure.
Hmm.
A že prý udělá všechno, co si budu přát.
Paráda. To se mi hodí.

No tak jsem ji naložil.
Zajel k nám a vysadil ji u kurníku a dal jí do ruky vidle.
A ona prej, že na seně ještě nikdy sádlo-maso nedělala.
Jo, jo, všechno je jednou poprvé, holčičko, pomyslel jsem si.
Docela jí to šlo. Pižmovky mají zas na týden vystaráno.
Ale slečna byla tak hrr, že mi píchla gumu. U kolečka.
Budu to muset nafoukat. A dokonce chtěla zaplatit.
Prej aby si mohla zajet vycachtat frn.du v Cáchách.
Tak jsem jí dal vejce. Ty maj přece cenu zlata.
Potvora.

Příště zas někoho vezmu. Bez zavazadel.

11.2.2022 10:59
Varaxi

XXX.XXX.150.244

V dobré víře ženě pomůžete - a ona chce ještě zaplatit. A to je, přátelé, definice spojení za dobrotu na žebrotu.
Přítel byl darovat krev a trošku to s ním seklo. Dostal kapačky a odvezla jsem si ho domů.
To jen, Honzíku, abyste věděl, že v tom nejste sám.

11.2.2022 15:54
1978milan

XXX.XXX.231.235

honzapm napsal(a):
Tak jsem dnes ráno po dlouhé době potkal u naší lesní cesty stopařku.
Slečna byla teda hodně navoněná a jmenovala se Kleopatra Tina.
Cestovala nějak nalehko - ani zavazadla s sebou neměla.
Ptal jsem se jí, kam jede - řekla - Kam jen budeš chtít, kocoure.
Hmm.
A že prý udělá všechno, co si budu přát.
Paráda. To se mi hodí.

No tak jsem ji naložil.
Zajel k nám a vysadil ji u kurníku a dal jí do ruky vidle.
A ona prej, že na seně ještě nikdy sádlo-maso nedělala.
Jo, jo, všechno je jednou poprvé, holčičko, pomyslel jsem si.
Docela jí to šlo. Pižmovky mají zas na týden vystaráno.
Ale slečna byla tak hrr, že mi píchla gumu. U kolečka.
Budu to muset nafoukat. A dokonce chtěla zaplatit.
Prej aby si mohla zajet vycachtat frn.du v Cáchách.
Tak jsem jí dal vejce. Ty maj přece cenu zlata.
Potvora.

Příště zas někoho vezmu. Bez zavazadel.

Jestli měla na cedulce napsáno Kouřim, tak ji znám. Nedávno jsem jí taky zastavil. Pak došlo k nedorozumění, tak jsem ji doporučil, ať si tam příště raději napíše Kolín.

11.2.2022 16:08
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Pár pranostik 😉

13.2. o svatém Řehoři mrazy přituhnou a vše moří

14.2. svatý Valentínek - jara tatínek

16.2. o svaté Julianě příprav vůz a schovej sáně

V únoru sbíhá led - v létě nanesou včely med.

Jestli únor honí mraky, staví březen sněhuláky.

11.2.2022 18:43
honzapm

XXX.XXX.134.34

Varaxi napsal(a):
V dobré víře ženě pomůžete - a ona chce ještě zaplatit. A to je, přátelé, definice spojení za dobrotu na žebrotu.
Přítel byl darovat krev a trošku to s ním seklo. Dostal kapačky a odvezla jsem si ho domů.
To jen, Honzíku, abyste věděl, že v tom nejste sám.

Ještěže vás má.
Nascípaný chlop je enem na zlobéní.

Zase to má výhodu - nebude muset za pár dnů rukovat do třetí světové.

11.2.2022 23:30
petr008

XXX.XXX.139.160

Pochopil jsem to správně tak, že jste za ten špás zaplatil vejci???
Takže jste teď ten, tento... bez vajec .

https://www.youtube.com/watch?v=xUsvcCFe710

13.2.2022 10:05
honzapm

XXX.XXX.134.34

Včera jsem majzl čtyři pižmovky líhnuté 27.11.
Moc pěkné, hotové.
Ukázalo se také, že přidáme-li k pečící se pižmofce naporcovanou perličku,
výsledek bude velice nóbl.

Každému, jak si zaslouží.
Sílíme. Bon Apetit.

13.2.2022 17:39
honzapm

XXX.XXX.134.34

Tedy, to byl dnes krásný den.
Plánoval jsem si, jak budu kydat maštal a všeobecně pracovat a uklízet,
a nakonec jsem se na tom hřejivém sluníčku tak krásně rozseděl,
že není vyloučeno, že tam sedím až dodnes.
Chytání Vitaminu D je ovšem také práce, velice potřebná a zdravá.

Chudák gaučík, opuštěný, prázdný, copa asi beze mě dělá...

13.2.2022 18:00

Už nás už snáší dvě husy.

Navíc jsme si včera přivezli našeho loňského (původně prodaného) housera a dvě darované husy (jeho partnerku a tchýni, které housera zajelo auto a která byla u svých majitelů tudíž osamělá). Měli to chudáci těžké, protože museli půl kilometru od silnice k nám na kopec pěšky, ale za vydatného poponášení to zvládli.
Takže jsm zjistili, že si nás houser po roce pamatuje, jak nás, tak zbytek našich hus i dům a louku a tak. Hned to tady poznal a okamžitě opustil svou (do té doby nerozlučnou) manželku přidal se k bráchovi a k našemu hejnu. Chudák jeho žena a tchyně se u nás teprve rozkoukávají a on jim v tom teda zatím moc nepomáhá. Vždycky je někam odvedou a pak je tam nechají 😬 a odejdou bez nich. Ale myslím, že to nakonec dopadne dobře. Dneska už se dokázaly vrátit na noc do stodoly.

13.2.2022 18:23
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Ivus, to je krásné povídání 🌸😉
To by člověk neřekl, jak jsou husy chytré.

13.2.2022 18:48

Tak u mě stále vejce nejsou, husy se týden páří. Husa přerovnává, upravuje hnizdo a nic ... A to celé odpoledne létaly včely, u souseda kvetou první kvítka... úplně jiný svět proti Ivus.

13.2.2022 19:23

petraodlesa napsal(a):

Nejenom chytré, ale pamatujou si.

14.2.2022 18:55
jo012810

XXX.XXX.101.35

Jak se říká. Krásně je dnes na horách a mnozí dodávají, líp je doba v bačkorách. Tak si vyberte. Dnešní den před rozhlednou na Velké Deštné prorzářený sluníčkem...

14.2.2022 19:13
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

U nás dneska jarní počasí, sluníčko nám pohladilo tváře, užívali jsme si to my i naše drůbež 😉 kéž by to tak už zůstalo 🌸

15.2.2022 09:38
Olánek

XXX.XXX.207.187

petraodlesa napsal(a):

Proč se manželka čertí,když ji nazvu husou?

15.2.2022 09:57
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Olánek napsal(a):

Žeby čert?

15.2.2022 10:13
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Olánek napsal(a):

Tak v kontextu toho, na co reagujete, je to nejspíš proto, že jí tím říkáte, že sice chytrá je, ale vůbec na to nevypadá.

15.2.2022 11:31
sharingan

XXX.XXX.186.2

Olánek napsal(a):

Nevím, ta moje už dávno ví, že je to z mé stany kompliment. Když mi minule zkoušela večer pomoct se zaháněním hejna do husníku, odnesla si slušné modřiny v podkolení od housera. Ví, že minimálně po fyzické stránce jsou na tom výrazně lépe než ona.

15.2.2022 11:34
Varaxi

XXX.XXX.150.244

sharingan napsal(a):
Nevím, ta moje už dávno ví, že je to z mé stany kompliment. Když mi minule zkoušela večer pomoct se zaháněním hejna do husníku, odnesla si slušné modřiny v podkolení od housera. Ví, že minimálně po fyzické stránce jsou na tom výrazně lépe než ona.

Že jo, husy jsou krásné. Mají štíhlé dlouhé krky a majestátní postoj. Taky je mám ráda. :)

15.2.2022 17:30
honzapm

XXX.XXX.134.34

Já mám taky štíhlé dlouhé, ale všichni říkají, že záleží spíš na šířce.

Když už se člověk nemusí prokazovat, tak jsem se byl podívat,
jak předělali bazén v Plzni.
No, mají to tam hezké - nahlédl jsem i do dámských šaten,
to by Začátek koukal, co tam se dělo za věci.

16.2.2022 08:05
honzapm

XXX.XXX.134.34

Tak co, Bery26, spokojenost?

16.2.2022 08:29
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Začátkem února jsem zasela zelí, celer, jahody, mochyně, lilky, rajčata a papriky. A zatím teda klíčí jen to zelí.
Asi vyseju dalších pár semínek; nějaké papriky mám z prvního lednového výsevu, ale nutně potřebuju lilky, rajčata a papriky. Ostatní oželím, ale toto nee.

16.2.2022 09:59
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Varaxi napsal(a):
Začátkem února jsem zasela zelí, celer, jahody, mochyně, lilky, rajčata a papriky. A zatím teda klíčí jen to zelí.
Asi vyseju dalších pár semínek; nějaké papriky mám z prvního lednového výsevu, ale nutně potřebuju lilky, rajčata a papriky. Ostatní oželím, ale toto nee.

Varaxi, na rajčata je ještě brzo,ne? Já vysévám "na Josefa".

16.2.2022 10:12
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Jo, je brzo. Ale já mám posledních pár semínek „trpaslíka“, u kterých moc moc chci, aby vzešla. Někdy se mi stane, že naráz vysetá semínka prostě nevzejdou. První výsev nic, druhý výsev třeba sto procent. Tak je seju na etapy pro zvýšení pravděpodobnosti, že z toho něco bude.
Nevím, jestli znáte trpaslíky (dwarfy). Jsou to tyčková rajčata, která ale mají výrazně zkrácený stonek mezi jednotlivými listy a tím pádem i vijany s plody a případně zálistky. Je to tedy rajče nízké, které od vijanu k vijanu má třeba jen pět cm místo obvyklých patnácti či dvaceti.
Před dvěma lety se daly koupit u neoseeds, teď v ČR prakticky žádní trpaslíci nejsou k dostání. Takže pro mě ta semínka jsou velmi cenná, i když teda nejsou dobré klíčivosti (neoseeds je opravdu spíš sázka než jistota kvalitních semínek).
Dají se koupit celkem běžně v zahraničí, zejména v USA (třeba tady https://www.victoryseeds.com/dwarf-tomato-project.html), ale zas... Nemyslím si, že jsem ochotná za jeden balíček semínek obětovat stokoruny za dopravu.

16.2.2022 10:28
honzapm

XXX.XXX.134.34

Vy se v těch centimetrech nějak vyznáte, Varaksi. :)

A není to nezdravé a těžké na žaludek?
Myslím ta konzumace paprik.
U nás doma papriky vůbec nejíme - fujky jako.
Nedávno se mě jedna dáma od nás ze vsi zeptala:
"Tak co, Honzíku, ty jsi takovej čipera zahradník,
už máš jistě vyseté papriky."
Tak jsem se jen oklepal s husí kůži na zádech
a stručně odvětil: "Bohužel ne, na gauči na to nemám čas."
Ostatně na spoustu věcí ten správný čas teprve přijde, že...

16.2.2022 10:41
Varaxi

XXX.XXX.150.244

honzapm napsal(a):
Vy se v těch centimetrech nějak vyznáte, Varaksi. :)

A není to nezdravé a těžké na žaludek?
Myslím ta konzumace paprik.
U nás doma papriky vůbec nejíme - fujky jako.
Nedávno se mě jedna dáma od nás ze vsi zeptala:
"Tak co, Honzíku, ty jsi takovej čipera zahradník,
už máš jistě vyseté papriky."
Tak jsem se jen oklepal s husí kůži na zádech
a stručně odvětil: "Bohužel ne, na gauči na to nemám čas."
Ostatně na spoustu věcí ten správný čas teprve přijde, že...

V centimetrech se každá žena vyzná lépe než muž. Muž zná jen své centimetry (a ty jsou ještě závislé na dalších podmínkách, teplotě, zdravotním stavu, počtu minisukní v okolí a tak), kdežto žena obvykle zná velmi zblízka centimetry mnohých lidí, někdy i v širokém okolí.
A pozitivum je, že centimetry lze studovat i na gauči, takže případná obliba gaučíků není vůbec na závadu.

Paprika má spoustu vitamínu C a je všeobecně zdravou zeleninou. Na to trávení taky existuje fígl, a to tepelné zpracování. Spolu s cuketou a případně fazolovými lusky nebo rajčaty to je nejlepší zelenina na lečosalát (tj. zavařený prefabrikát na lečo). Stačí přidat vajíčko a mám oběd nebo večeři do pěti minut, kdykoli si vzpomenu. Dá se s tím docela pěkně čarovat, nacpat to pod dušené maso, doplnit česnekem a sýrem (nebo tofu, přítel nemůže laktózu) na salát, s grilovaným lilkem to je směs k rybám, rozmixovat na dochucovací směs do téměř čehokoli od bramborové kaše po stejkovou omáčku apod.
A miluju paprikové lodičky plněné lučinou.
Takže jo, kdo může, doporučuji papriky pěstovat.

16.2.2022 10:45

petraodlesa napsal(a):
Varaxi, na rajčata je ještě brzo,ne? Já vysévám "na Josefa".

Já taky

16.2.2022 11:03
honzapm

XXX.XXX.134.34

Některé centimetry nejsou přes břicho vidět.
Tak nezbývá, než namísto fuj paprik pěstovati ten gaučink,
což ostatně všem vřele doporučuji.

16.2.2022 12:28
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Trpaslíky, čili tyčková rajčata s kratšími tentononc, neznám...a k čemu je to dobré? Tyčkové je tyčkové, leda tak pro toho,kdo má krátké tyče?

16.2.2022 12:32
bery25

XXX.XXX.33.81

honzapm napsal(a):
Tak co, Bery26, spokojenost?

asi ste myslel mna ano ,oplatilo sa vstavat,ale zase mame tych finov,nemohli si ich nechat rusi tak snad ich potrapime viac ako prvy zapas,ale jedno je iste,opijeme sa či vyhrame,alebo prehrame a potom meriame centimetre

16.2.2022 12:34
bery25

XXX.XXX.33.81

Varaxi napsal(a):
V centimetrech se každá žena vyzná lépe než muž. Muž zná jen své centimetry (a ty jsou ještě závislé na dalších podmínkách, teplotě, zdravotním stavu, počtu minisukní v okolí a tak), kdežto žena obvykle zná velmi zblízka centimetry mnohých lidí, někdy i v širokém okolí.
A pozitivum je, že centimetry lze studovat i na gauči, takže případná obliba gaučíků není vůbec na závadu.

Paprika má spoustu vitamínu C a je všeobecně zdravou zeleninou. Na to trávení taky existuje fígl, a to tepelné zpracování. Spolu s cuketou a případně fazolovými lusky nebo rajčaty to je nejlepší zelenina na lečosalát (tj. zavařený prefabrikát na lečo). Stačí přidat vajíčko a mám oběd nebo večeři do pěti minut, kdykoli si vzpomenu. Dá se s tím docela pěkně čarovat, nacpat to pod dušené maso, doplnit česnekem a sýrem (nebo tofu, přítel nemůže laktózu) na salát, s grilovaným lilkem to je směs k rybám, rozmixovat na dochucovací směs do téměř čehokoli od bramborové kaše po stejkovou omáčku apod.
A miluju paprikové lodičky plněné lučinou.
Takže jo, kdo může, doporučuji papriky pěstovat.

ale zase chlap dokaže ženu presvedčit,že desat je dvadsat centimetrov

16.2.2022 12:45
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Obecně se jedná o raná rajčata. Plodí přibližně stejné množství plodů jako jiná rajčata, ale zaberou menší prostor. Obvykle nepotřebují oporu, mohou spokojeně růst a plodit v květináčích i na zahradě, jsou méně náročná na tvarování (= není nutné vyštipovat zálistky). Oproti minirajčatům do truhlíků mají tu výhodu, že plodí rovnoměrně celou sezonu a hlavně plodí rajčata standardní velikosti. Díky tomu, že při přibližně stejné plodnosti jsou poloviční výšky, se lépe hodí do skleníků nebo pod stříšku. Silný stonek a kořenový systém zvyšují odolnost proti vyvrácení, zlomení a vysychání.
Měla jsem rostlinku v květináči na okně v práci a opravdu trvalo celý rok (to jako od jara do jara, ne jen přes sezónu - keříčková rajčata mi doma přes zimu uhynula), než dorostla k hornímu okraji okna.
Jako neříkám, že jsou lepší; ale jsou jiné, a já mám ráda pestrost. :)

16.2.2022 13:23
bery25

XXX.XXX.33.81

Varaxi napsal(a):
Obecně se jedná o raná rajčata. Plodí přibližně stejné množství plodů jako jiná rajčata, ale zaberou menší prostor. Obvykle nepotřebují oporu, mohou spokojeně růst a plodit v květináčích i na zahradě, jsou méně náročná na tvarování (= není nutné vyštipovat zálistky). Oproti minirajčatům do truhlíků mají tu výhodu, že plodí rovnoměrně celou sezonu a hlavně plodí rajčata standardní velikosti. Díky tomu, že při přibližně stejné plodnosti jsou poloviční výšky, se lépe hodí do skleníků nebo pod stříšku. Silný stonek a kořenový systém zvyšují odolnost proti vyvrácení, zlomení a vysychání.
Měla jsem rostlinku v květináči na okně v práci a opravdu trvalo celý rok (to jako od jara do jara, ne jen přes sezónu - keříčková rajčata mi doma přes zimu uhynula), než dorostla k hornímu okraji okna.
Jako neříkám, že jsou lepší; ale jsou jiné, a já mám ráda pestrost. :)

bol som trochu zaneprazdneni centimetrami tak sa ospravedlnujem ked som to prehliadol,o aku odrodu pradajok sa jedna,dakujem

16.2.2022 14:11
Varaxi

XXX.XXX.150.244

bery25 napsal(a):
bol som trochu zaneprazdneni centimetrami tak sa ospravedlnujem ked som to prehliadol,o aku odrodu pradajok sa jedna,dakujem

Je to skupina rajčat zvaná poanglicku dwarf = trpaslík. Jak máte keříčková, tyčková, zakrslá, tak jsou dwarf. Problém je, jak jsem již psala, se sehnáním osiva.
Pro bližší info a více zkušeností zkuste mrknout na:
https://zahrada.online/viewtopic.php?t=812
https://zahrada.forumczech.com/t65-rajcata-trpaslici-dwarves
https://vsaduidoma.com/cs/2019/01/05/pomidory-gnomy-dwarf-posadka-i-uhod-voprosy-i-otvety/
Na webu zahrada.cz se jim věnují taky, ale je to strašné fórum z hlediska vyhledávání a řazení příspěvků. Tam doporučím příspěvky podepsané jmény Eva a Vladimír.
Edit: Konkrétně já mám semínka Dwarf Shadow Boxing, tak snad bude aspoň pár rostlinek. Příští rok do toho praštím a semínka objednám ze zahraničí, ale letos chci dosít, co mám z dob minulých.

16.2.2022 14:20

Varaxi napsal(a):
Je to skupina rajčat zvaná poanglicku dwarf = trpaslík. Jak máte keříčková, tyčková, zakrslá, tak jsou dwarf. Problém je, jak jsem již psala, se sehnáním osiva.
Pro bližší info a více zkušeností zkuste mrknout na:
https://zahrada.online/viewtopic.php?t=812
https://zahrada.forumczech.com/t65-rajcata-trpaslici-dwarves
https://vsaduidoma.com/cs/2019/01/05/pomidory-gnomy-dwarf-posadka-i-uhod-voprosy-i-otvety/
Na webu zahrada.cz se jim věnují taky, ale je to strašné fórum z hlediska vyhledávání a řazení příspěvků. Tam doporučím příspěvky podepsané jmény Eva a Vladimír.
Edit: Konkrétně já mám semínka Dwarf Shadow Boxing, tak snad bude aspoň pár rostlinek. Příští rok do toho praštím a semínka objednám ze zahraničí, ale letos chci dosít, co mám z dob minulých.

A co si nechat vlastní semínka z rajčat co Vám vyrostou ? Nebo to je F1?

16.2.2022 16:05
1978milan

XXX.XXX.231.235

Ančovičko, hlásím s radostí, že Jiřinka dostala dnes 2 skoky. Tak nám držte palce .

16.2.2022 16:09
ančovička1

XXX.XXX.220.111

1978milan napsal(a):
Ančovičko, hlásím s radostí, že Jiřinka dostala dnes 2 skoky. Tak nám držte palce .

🤣🤣 paráda 👍👍🍾😀!!..tak držím všechny palce✊✊🍀🍀🍀

16.2.2022 17:45
honzapm

XXX.XXX.134.34

No jo, ale když chcete být nejlepší,
musíte porazit i ty Finy, moji milí opilí.

Konec básně.

16.2.2022 17:47
honzapm

XXX.XXX.134.34

Nemá tam náhodou být o kus blíž?

Ale možná to je plzeňská právničina, a té já nerozumím.
Hop hop.

16.2.2022 17:59
bery25

XXX.XXX.33.81

honzapm napsal(a):
No jo, ale když chcete být nejlepší,
musíte porazit i ty Finy, moji milí opilí.

Konec básně.

tak to ano,zase ste ma prekvapil,kto by to u vas čakal ale snad budete mat pravdu

16.2.2022 18:06
honzapm

XXX.XXX.134.34

Sbíhaj se mu sliny,
až budou hrát s Finy,
daj si do nosu,
vodku, hodně.

Konec mé čtvrté únorové básně.

16.2.2022 18:56
bery25

XXX.XXX.33.81

Bryndzové halušky porazia finsku vodku,ked nie halušky,tak mi určite

17.2.2022 06:51
Varaxi

XXX.XXX.150.244

A co si nechat vlastní semínka z rajčat co Vám vyrostou ? Nebo to je F1?

Vyrostou, ale má to pár ale:
Za prvé, semenaření rajčat se mi nedaří. Jednou, dvakrát to jde, pak to přestává klíčit, špatně to roste a rostlinky jsou celkově takové neduživé.
Za druhé, všechny dwarfy jsou poměrně nové odrůdy, tudíž jsou neustálené. Stalo se mi, že některá z rostlinek byla jinačí než zbytek. Nepovažuju to za vhodný rozmnožovací materiál.
Za třetí, blbě se mi osivo skladuje.
Za čtvrté, i ustálená odrůda se může sprášit, nakřížit s rajčetem, které třeba pěstuje soused.
A hlavně, včera jsem měla vysetých pět semínek, a nic nevyklíčilo; dnes už tam vidím jednu rostlinku, tak dobré, aspoň něco. Ale ještě včera jsem si myslela, že nic nebude, tím pádem nebude z čeho přesévat.

Lepší zkušenosti mám s vegetativním množením; vyseju jedno dvě semínka opravdu brzo, klidně už na podzim. Rostlinka roste, vytváří zálistky. Ty postupně vyštipuji, dávám zakořenit do vody a pak je zasadím do turhlíku jako trhanou sadbu. Díky tomu prakticky neexistuje problém s cenou semínek, protože z jednoho semínka mám třeba osm rostlin. Naopak by mi stačily pytlíky po pár semínkách, třeba šesti, protože ročně vyseju tak dvě a věkem se jim snižuje klíčivost.
No, ale na to jsem loni na podzim zapomněla. :)

17.2.2022 07:47

Varaxi napsal(a):
Vyrostou, ale má to pár ale:
Za prvé, semenaření rajčat se mi nedaří. Jednou, dvakrát to jde, pak to přestává klíčit, špatně to roste a rostlinky jsou celkově takové neduživé.
Za druhé, všechny dwarfy jsou poměrně nové odrůdy, tudíž jsou neustálené. Stalo se mi, že některá z rostlinek byla jinačí než zbytek. Nepovažuju to za vhodný rozmnožovací materiál.
Za třetí, blbě se mi osivo skladuje.
Za čtvrté, i ustálená odrůda se může sprášit, nakřížit s rajčetem, které třeba pěstuje soused.
A hlavně, včera jsem měla vysetých pět semínek, a nic nevyklíčilo; dnes už tam vidím jednu rostlinku, tak dobré, aspoň něco. Ale ještě včera jsem si myslela, že nic nebude, tím pádem nebude z čeho přesévat.

Lepší zkušenosti mám s vegetativním množením; vyseju jedno dvě semínka opravdu brzo, klidně už na podzim. Rostlinka roste, vytváří zálistky. Ty postupně vyštipuji, dávám zakořenit do vody a pak je zasadím do turhlíku jako trhanou sadbu. Díky tomu prakticky neexistuje problém s cenou semínek, protože z jednoho semínka mám třeba osm rostlin. Naopak by mi stačily pytlíky po pár semínkách, třeba šesti, protože ročně vyseju tak dvě a věkem se jim snižuje klíčivost.
No, ale na to jsem loni na podzim zapomněla. :)

Tak to mám zatím více štěstí než rozumu . Protože co se rajčat týká tam mi ten odběr semínek zatím funguje. Ale to vegetativní množení je taky dobrý nápad. Děkuji.

17.2.2022 11:51
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tak tři líhně v provozu a od rána 4x výpadek elektřiny.

17.2.2022 12:00
ančovička1

XXX.XXX.220.111

veraboskova napsal(a):

Tak to je smůla máte jiný zdroj energie?..my jsme se pro tyto případy uz dávno zabezpečili generátorem..sice mi to řve pod oknem,ale všechno běží.. hlavně líheň, mrazáky..

17.2.2022 12:16
honzapm

XXX.XXX.134.34

veraboskova napsal(a):

No, myslím na vás a zrovna si říkám - ještěže ještě nelíhnu.
Hasiči od rána 300 událostí a strom spadl i přímo na hasičský vůz
jedoucí k události v Mar. Lázních. Tady na Západě je hodně stromů.

17.2.2022 13:56
Olánek

XXX.XXX.146.16

Soused volal,že mně vítr zboural pořádný kus plotu,dobrá zpráva je ,že po třech hodinách na svobodě se ohař unavil a soused ho dokázal lapit a přivázat.Život a vítr tropí hlouposti.

17.2.2022 20:13
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Jiný zdroj energie nemám, ale výpadky nebyly dlouhé.

17.2.2022 20:17
ančovička1

XXX.XXX.220.111

veraboskova napsal(a):
Jiný zdroj energie nemám, ale výpadky nebyly dlouhé.

Tak to je fajn, to se nemohlo nic stát..u nás elektrika nevypadla,ale dceři vedle ve vesnici, několikrát,ale také na chvíli.. zděšená jsem byla, když jsem viděla zprávy..chudáci lidi😥...

Věrko, a copak lihnete?😀

17.2.2022 21:37
honzapm

XXX.XXX.134.34

Slovenští hokejisté jako samostatný tým ještě olympijskou medaili nemají.
V roce 2010 ve Vancouveru ji měli na dosah, v boji o bronz ještě čtvrthodinu
před koncem vedli nad Finskem 3:1, ale pak inkasovali čtyři góly.
Teď mohou Finům v semifinále porážku oplatit.
V úvodu turnaje však s nimi prohráli 2:6 především zásluhou hattricku
Sakariho Manninena. Oba slovenské góly vstřelil sedmnáctiletý talent
Juraj Slafkovský. Zápas začne zítra v 5:10.

OMG, čtyři góly za 15 minut. No, to bude zase v álejích nabito.
Slafkofský... to skoro vypadá, jako bych to psal já.

17.2.2022 22:09
bery25

XXX.XXX.33.81

honzapm napsal(a):
Slovenští hokejisté jako samostatný tým ještě olympijskou medaili nemají.
V roce 2010 ve Vancouveru ji měli na dosah, v boji o bronz ještě čtvrthodinu
před koncem vedli nad Finskem 3:1, ale pak inkasovali čtyři góly.
Teď mohou Finům v semifinále porážku oplatit.
V úvodu turnaje však s nimi prohráli 2:6 především zásluhou hattricku
Sakariho Manninena. Oba slovenské góly vstřelil sedmnáctiletý talent
Juraj Slafkovský. Zápas začne zítra v 5:10.

OMG, čtyři góly za 15 minut. No, to bude zase v álejích nabito.
Slafkofský... to skoro vypadá, jako bych to psal já.

ten štvrty bol už do prazdnej,ale aj tak sme to mali udržat,snad im to zajtra oplatime,ked nie,tak ich nebudem mat rad ešte viac

17.2.2022 22:12
bery25

XXX.XXX.33.81

Slafkovsky,novy Jagr

18.2.2022 06:21
honzapm

XXX.XXX.134.34

Spíš Manninen.

18.2.2022 06:43
bery25

XXX.XXX.33.81

ani nemeriam tlak,o manninena z ufy ani pes nestekne zachvilu nemozme prehrat s takym vykonom,neveriiiiim

18.2.2022 06:45
bery25

XXX.XXX.33.81

štyri goli a vsetky slovensku,je nejaky vyberavy

18.2.2022 06:54
honzapm

XXX.XXX.134.34

Snad už máte zamraženo, kdyby náhodou.

18.2.2022 07:13
honzapm

XXX.XXX.134.34

To by bylo blbý, prohrát 0:1, že ano.

18.2.2022 07:22
honzapm

XXX.XXX.134.34

Tak 0:1 to nebude.

18.2.2022 10:32
bery25

XXX.XXX.33.81

navrhujem europskej komisii uvalit finsku tažke sankcie,naši osmy europoslanci budu hlasovat za,a dnes ma finska vodka po chlebe

18.2.2022 17:36
honzapm

XXX.XXX.134.34

Když jsem býval mladší a ještě ne tak dokonalý,
nemíval jsem rád vítr. Vůbec.
Ale na pláž kousek na Barcelonou chodila jedna taková postižená paní,
která si v něm libovala, hrála si ve větru se šaty a pořád opakovala
"Que aire, Que aire fresco!"
Říkala to třeba celý den, pořád dokola.
Tak se to do mě vrylo, že dnes, když fouká ten hnusný, pardon, čerstvý, vítr,
tak si říkám, jaká je to vlastně paráda, že se krásně pročistí vzduch.
Vždycky, když fouká, tak si na ni vzpomenu,
jak stojí na skále a šaty jí vlají po směru.
Není nad krásný čistý čerstvý vzduch!

Que aire. Que aire.

19.2.2022 07:16
honzapm

XXX.XXX.134.34

Ooh, naštěstí vaše Vlašky vypadají v pořádku.

Tady teď 12 hodin nešel proud. Děkujeme, Eunice.
Tudíž nešel ani plynový kotel. No co tomu soudruzi řeknou?
Taková teplá zima, nízké odběry, a teď ještě 12 hodin úplně bez proudu,
to se jim líbit nebude. Snad to Jenda dojedná.

19.2.2022 20:29
honzapm

XXX.XXX.134.34

Včera přišel balík od Basíka. Dřív to nedělal, posílat ve čtvrtek.
Hrozí, že kytky zůstanou na poště přes víkend.
Teď to dělá docela pravidelně, bohužel.
No ale nelenil jsem, vyzvedl a dneska fšecko nasázel.
Byl krásný den, plný čerstvého vzduchu.
Navíc jsem měl báječné pomocníky.
Kastrát Míša pomáhal hlavně číhat nenápadně na mě a skákat ze zálohy
a komtesa Angelína zase pomáhala s konzumací žížal,
kterých jsem vyhrabal na únor neobvykle mnoho.
Tak mám nasázeny všechny denivky a trvalky i hortenzie a keře.
Zbývá jen pár růží a drobného ovoce a magnolie, a budu mít,
neuvěřitelné na líného gaučáka, nasázeno všechno. Uí.

Devítí měsíční slepice teď nesou jako o život, jako celou zimu,
tak vážím a zapisuji a jsem rád.

19.2.2022 21:53
javorka

XXX.XXX.98.207

Honzíku, to bude vaše zahrada ještě o kousek krásnější a nádhernější. Hned bych se do nějakého sázení pustila, ale zatím to nejde, všechen čas trávím vařením a pečením. Jak je chvilka, tak se aspoň běžím podívat ke slepicím, jak jim jde plachtění ve větru.
Dnes mi neteř přivezla pořádnou nálož čerstvých červů, tak se holky budou mít dobře.

Mám tu děti, ten nejmenší měl narozeniny, tak jsme trochu slavili.
Dort se povedl, tak se musím pochválit. Zdobení mi moc nejde, tak jsem to vyřešila po svém a měl úspěch. Je takový jarní a veselý.

Budou ještě mrazy? co myslíte?

19.2.2022 22:38
honzapm

XXX.XXX.134.34

Javorko, krása střídá lahodu i jahodu, ten vypadá yummy.
A kdo ví, jak vypadá na řezu.
A jak by se mu asi líbilo v bříšku.

U nás zítra bude štrůdl, jelikož bylo opravdu hoodně jablek.
Báječné je, že jablka chutnají i pižmovkám, tak snad je brzy sní-me.

Záhony určitě budou báječné, nyní mi v nimi pomáhá Erik s družinou,
později to bude hlavně hryzec.
Taky jsem měl krásné drahé čemeřice, a pak jsem jen sledoval,
jak hup, hup, mizí v díře.

A když jsme u toho konzumního způsobu života,
takový místní vyhlášený jogurt na talíř bez lžičky, to je delikatesse.

20.2.2022 18:45
honzapm

XXX.XXX.134.34

Květáková neděle.
Obalovaný květák, mozeček, možná i ta polévka šla kolem něj.
Kdyby to viděl děda, ten by řádil.
Jak v neděli nebylo maso, tak měla babička tichou domácnost.

Jenže to už děda neví, že dnes je květák za vyhlášenou delikatesu
s odpovídající cenou. Dnes už si květák můžeme dovolit právě jen v neděli.
A jestli to tak půjde dál, tak brzy jen každou sudou neděli.

To víte, neděle je neděle.
Tak to alespoň zachránil ten štrůdl, který na pekáči i v bříšku
působí hodně slavnostně. M.ú.

22.2.2022 11:51
honzapm

XXX.XXX.134.34

Sprostonárodní umělkyně, zpěvačka s ojedinělým rozsahem (nohou, ne oktáv),
paní Dolly Buster zpívá mj. i hezkou písničku, kterou si dost často notuji.
Make Love, not War.
Dělejte Lásku, ne Válku.
No, Vlašky k tomu ale vůbec nemusím pobízet.
Dobře vědí, že Láska prochází kloakou.
Dělají Lásku všude, kde se dá.
Před keřem, za keřem, na keři, v maštali, ve svahu, v korytě, na slámě i na seně,
a možná, ale opravdu jenom možná, i na mojí noze.

https://www.youtube.com/watch?v=8FVEQ8AG2o0

Má úcta.

23.2.2022 08:26
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Už se mi zdálo o mluvícím radiátoru, že kradu tyčky od plotu, že obživla kostra mamuta v muzeu, že jím kaši, která neubývá... Ale že jdu na houby s Halinou Pawlowskou, to se mi zdálo poprvé.

23.2.2022 19:33
Olánek

XXX.XXX.146.16

Varaxi napsal(a):
Už se mi zdálo o mluvícím radiátoru, že kradu tyčky od plotu, že obživla kostra mamuta v muzeu, že jím kaši, která neubývá... Ale že jdu na houby s Halinou Pawlowskou, to se mi zdálo poprvé.

A já mám obavu až přestane foukat čerstvý vítr a bude foukat NEčerstvý.

23.2.2022 20:06
honzapm

XXX.XXX.134.34

A Halina fakt šla? Jakože pěšky?
A co měla na sobě? Kamaše a krepovou sukni na gumu?

Mně se zdálo, že jsem v únoru na sluníčku sušil skořápky,
a že se v únoru v naklíčené pšenici topila moucha.
Ale nakonec se neutopila.
Vyndal jsem ji a na chodníku ji snědl Míša.
To jsou sny, co? Sílíme.

24.2.2022 06:40
Varaxi

XXX.XXX.150.244

honzapm napsal(a):
A Halina fakt šla? Jakože pěšky?
A co měla na sobě? Kamaše a krepovou sukni na gumu?

Mně se zdálo, že jsem v únoru na sluníčku sušil skořápky,
a že se v únoru v naklíčené pšenici topila moucha.
Ale nakonec se neutopila.
Vyndal jsem ji a na chodníku ji snědl Míša.
To jsou sny, co? Sílíme.

Halina šla. Co měla na sobě, nevím, ale obula skutečně gumáky. A měla zavírací nožík a proutěný košík.
Byli jsme v tom lese a byly tam nádherné houby: Krásné bedle, kozáky a křemenáče. Jenže rostly ve velmi příkré stráni a nikomu se nechtělo tam vylézt. Tak řekla Halina, že když nikdo nechce, ona tam půjde.
Vydrápala se tak do půlky cesty, pak to bylo tak příkré, že musela lézt po čtyřech. A když se užuž natahovala po té bedle, podklouzlo jí to a ona pomalu sjela po břichu ze stráně dolů.
A to bylo celé. :)
Sny jsou bezva. Já si je často nepamatuju, ale když jo, obvykle to stojí za to.

24.2.2022 07:47
Olánek

XXX.XXX.146.16

Koukejte z Karlovarska vykopat ruské Asiaty dokud je čas Pavlovská.

24.2.2022 08:47
honzapm

XXX.XXX.134.34

Chudák Halina, ona má celoživotně blbou karmu.
Takže je bez bedly.
Myslím, že na to určitě vytvořila i nějakou radu.

Na příkrém svahu
ošoupeš bradu.

Snad jste ji dole našli.
Má úcta.

24.2.2022 09:01

Olánek napsal(a):
Koukejte z Karlovarska vykopat ruské Asiaty dokud je čas Pavlovská.

To mělo být spíše na Hanse von Gautsch, ne?

24.2.2022 19:03
honzapm

XXX.XXX.134.34

To bych si nikdy nefsadil, že ta naše nafrněná Veverka porazí Djokoviče,
a ten i kvůli tomu od pondělka nebude světovou jedničkou.
Chudáček Novaček,

Kdyby někoho zajímalo, za jak dlouho kastrát přepne mozek,
tak je to přesně 11 dnů. Ňufík už není vůbec žádnej toulající se vobšourník,
ale nově je to Pasáček stříbrně zbarvených Vlašek, kouká jak svatej vobrázek.
Až je mi ho líto.
Budu asi držet vteřinu hladovku za každou jeho kulku.

24.2.2022 22:10
bery25

XXX.XXX.33.81

honzapm napsal(a):
To bych si nikdy nefsadil, že ta naše nafrněná Veverka porazí Djokoviče,
a ten i kvůli tomu od pondělka nebude světovou jedničkou.
Chudáček Novaček,

Kdyby někoho zajímalo, za jak dlouho kastrát přepne mozek,
tak je to přesně 11 dnů. Ňufík už není vůbec žádnej toulající se vobšourník,
ale nově je to Pasáček stříbrně zbarvených Vlašek, kouká jak svatej vobrázek.
Až je mi ho líto.
Budu asi držet vteřinu hladovku za každou jeho kulku.

to očkovanie predsa len pomaha pozeral som zapas,uplne zaslužena vyhra Veseleho

25.2.2022 21:53
bery25

XXX.XXX.33.81

no Vesely sa nejak utrhol z retaze,pekne

26.2.2022 11:42
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Pěknou sobotu všem. Právě jsem naložila do čtvrté líhně vejce hempšírek a orlovek.
A v první líhni už se to ozývá

26.2.2022 18:42
honzapm

XXX.XXX.134.34

Masopust, koblížky, maškarády, bubnování, sprostonárodní zpěvy, opít se, gauč.
Takový krásný den to byl, ale nikdo nešel za kohouta. Asi budu muset za rok já.
Masopust - to je asi složenina z více slov.
Myslím dokonce, že je to od slov maso a pustit (pižmovku rovnou do mrazáku).
Tak jsem vykonal, tak se stalo.

A teď si taky pustím. Ale né maso do bříška ani do mrazáku,
ale kočičí kultůru a úroveň.
Má úcta.

https://www.youtube.com/watch?v=kEPfM3jSoBw

26.2.2022 22:28
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Pozor, reklama!

Vážení Moraváci či případné návštěvy,
kdybyste se někdo ochomýtal okolo Rájce nad Svitavou, skočte si tam do zámeckých skleníků. Vstupné 60 Kč a velmi příjemně strávená půlhodina ve společnosti mnoha a mnoha kamélií. Kdyby někoho zlákala návštěva zámku, má vstup do skleníku v rámci vstupenky.
A kdyby někdo bloumal po Brně a chtěl zabít hodinu, než pojede vlak, tak doporučuju skočit si do Pasáže Rozkvět do motýlárny. Vstupné si nepamatuji, byla jsem zvaná, rozhodně to ale nebylo tak lidové; nicméně kdo máte děti, stojí to za to. Můžete se mezi motýly procházet, jsou tam strašně roztomilé čínské křepelky a nějací létající švitořící ptáčci (zebřičky?), zlaté rybičky a želvy. Uvidíte líheň motýlů a jejich krmítka. Moc krásné. Taková maličká zoo uprostřed Brna. V Pasáži mají i oddělení věnující se akvaristice, tam je vstup zdarma, asi že slouží jako reklama na zřizovatele/provozovatele. Takže i kdyby někdo šel vyloženě kolem a měl pár minut, může si tam skočit se na rybičky podívat. Je to maličké a opravdu to zabere chviličku.
Všechno jsem viděla tento týden a moc se mi to líbilo.
To jen tak, no. A taky že nevím, kdo je Veverka, Djokovič a Veselý.

27.2.2022 09:08
bery25

XXX.XXX.33.81

Vesely je momentalne vaš najuspešnejši športovec,samozrejme po Ledeckej

27.2.2022 12:31
jo012810

XXX.XXX.101.35

A někoik postřehů z dnešního života....

27.2.2022 13:39
Varaxi

XXX.XXX.129.250

bery25 napsal(a):
Vesely je momentalne vaš najuspešnejši športovec,samozrejme po Ledeckej

Tak já si ho vygooglím, no.
Ono těch Veselých bude více, tak se ptám, abych věděla, na kterého z nich mám kliknout. Co dělá za sport? Protože jistě vím, že to nejsou dostihy ani parkur, v tom se jakž takž vyznám, ale pak mi všechny sporty splývají.

27.2.2022 20:45
honzapm

XXX.XXX.134.34

Úkol zněl jasně - třešeň zarostlou v el. vedení dostat k zemi,
pokud možno beze ztrát na životech i vedení. Splněno.

28.2.2022 08:40
honzapm

XXX.XXX.134.34

Jako obvykle netuším, kdy jsou letos Velikonoce.
Pořád mi je někdo přešoupává, jsou pořád jindy.
Jediná jistota je, že to bude v pondělí.
Tak naštěstí ne v pátek třináctého.

Kateřina Skotnicová Diasová na svém FCB sdílela tuhle svou práci.
Krása zas jednou vystřídala nádheru.
Musím to tu uschovat, aby Seto neztratilo.

28.2.2022 09:04
Olánek

XXX.XXX.146.16

A je období nasazování,jak vajec,tak jaderných hlavic.Jak ochránit kuřátka před radiací není dosud dořešeno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík