Slepičí vejce s dírkou - proč?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.2.2022 13:39
N.M.

XXX.XXX.10.15

Zdravím všechny, tušíte někdo, proč má občas slepičí vajíčko v sobě dírku?
Foto přiloženo. Díky za odpověd´.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2022 15:02

Protože za:
A/ vejce ma slabou skořábku a v hnízdě o něco ťuklo.
B/ klove do těch vajec některá slepice.

Varianta B je horší. Protože až se to slepici povede rozbít úplně tak se naučí žrát vejce. A to nejen ona.

26.2.2022 15:30
N.M.

XXX.XXX.10.15

Skořápka je dost silná. Že by slepice klovla vždy do stejného místa se mi nezdá. Přesně doprostřed a z boku. Pak mám tmavá, bíla vejce, ale je to vždy tento odstín.

26.2.2022 15:35
ančovička1

XXX.XXX.220.111

N.M. napsal(a):
Skořápka je dost silná. Že by slepice klovla vždy do stejného místa se mi nezdá. Přesně doprostřed a z boku. Pak mám tmavá, bíla vejce, ale je to vždy tento odstín.

Ono do špičky vajíčka by se jí kolovalo dost těžko 😂..

26.2.2022 18:52

N.M. napsal(a):

Slepičí zobák je silnější.

26.2.2022 22:25
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Bílé a krémové skořápky jsou slabší oproti těm tmavým. Hnědé skořápky mají hodně pigmentu, proto jsou odolnější. Bude to pravděpodobně od starší slepice, která snáší tahle vajíčka a zkouší je ochutnat. Vyřadila bych takovou slepici z chovu.

27.2.2022 09:13
přezdívka

XXX.XXX.105.195

To ani nemusí být záměr to vejce rozbít. Slepice si pod sebou vejce rovná a jediný nástroj, který k tomu má je zobák, Skořápka vejce není všude stejně silná a tak v ní udělá dírku,

27.2.2022 10:40
N.M.

XXX.XXX.10.15

přezdívka napsal(a):
To ani nemusí být záměr to vejce rozbít. Slepice si pod sebou vejce rovná a jediný nástroj, který k tomu má je zobák, Skořápka vejce není všude stejně silná a tak v ní udělá dírku,

Díky, tohle se mi zdá nejvíc pravděpodobné.
Jednoduché a většinou to nejlepší mne nikdy nenapadne.

26.11.2022 09:57
bb-k

XXX.XXX.13.154

Taky se nám to objevilo od jedné nové mladé slepice. Dost mě to znepokojuje a zajímal by mě opravdový důvod 🤔

26.11.2022 11:08
ančovička1

XXX.XXX.243.240

bb-k napsal(a):
Taky se nám to objevilo od jedné nové mladé slepice. Dost mě to znepokojuje a zajímal by mě opravdový důvod 🤔

Málo vápníku?..🤔

26.11.2022 11:21
bb-k

XXX.XXX.13.154

No,ono má celkově jinou konzistenci, pevná skořápka s dírkou na konci, strašně pevná blanka a podstatě hustější bílek

26.11.2022 11:47
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Tak s tím asi moc nenadeláte,nejspíš bude problém ve vaječníku.. když je mladá, možná se to časem srovná..🙂..

26.11.2022 13:22

ančovička1 napsal(a):
Tak s tím asi moc nenadeláte,nejspíš bude problém ve vaječníku.. když je mladá, možná se to časem srovná..🙂..

A možno aj vo vajcovode

(keď už ste ma tak dôkladne vyškolili ohľadne škrupiny)

26.11.2022 13:39

Příčinu díry ve skořápce na které je patrné že byla způsobena z venku, je nutné hledat na zobáku nebo drápu některé ze slepic které navštěvují hnízdo.

26.11.2022 15:17
bb-k

XXX.XXX.13.154

Děkuji za odpověďi, nevypadá to na mechanické poškození, ale spíše jak by byl kousek nedodělaný

26.11.2022 17:49

Možná vidím blbě, ale skořápka se mi nijak tenčí kolem díry nezdá a navíc má spíš tvar čtverce. No a protože vejce při postupu ven ve vejcovodu rotuje, je jiný tvar než kulatý ci oválný , nepravděpodobný. Vlastně vzhledem k tomu, že vejce vychází vždy tupým koncem napřed (pokud je vše jej má být), je tato čast obalovana skořápkou nejdříve, tedy nedodělaná by byla spíš na druhé straně vejce.

27.11.2022 05:16
Pepa_FM

XXX.XXX.45.80

Dejte více podestýlky, ať při kladení dopadne vejce vždy do měkkého.

27.11.2022 08:57
laik

XXX.XXX.174.51

To vejce je evidentně proklovnuté od slepice. Horší bude zjistit která to dělá. Řešení je pak jen jedno...

27.11.2022 09:02
paskov244

XXX.XXX.39.75

Nevím proč vás trápí jedno vajíčko z dírkou ze sta nebo i víc dobrých . S tímto se setkal asi už každý chovatel slepic . To je jedna z věcí ( pro mne ) které se občas stávají mezi nebem a zemí a proto je nejde vysvětlit , tak jako různě deformované vajíčka ,

27.11.2022 09:08

laik napsal(a):
To vejce je evidentně proklovnuté od slepice. Horší bude zjistit která to dělá. Řešení je pak jen jedno...

aj v takom prípade poznám viac uspokojivých riešení

upraviť hniezdo, zobák, okuliare, vložiť do znášacích hniezd sádrové či gumové vajíčka

a navyše, načo by sliepka úmyselne urobila jedinú dierku a nesnažila by sa dostať k obsahu

27.11.2022 09:16

Znám takové slepice. Snese, naklovne a jde pryč...měl jsem jednu která to dělala u každýho vejce a několik let. Nebylo po ní kvůli tomu žádný kuře. Asi jistý druh antikoncepce...

27.11.2022 09:18
laik

XXX.XXX.174.51

Vezměte si pár vajec a zkuste si nějakým poklepáním o podložku nebo upuštěním z výšky vytvořit v nich takovou dírku.
Pro Zvedavec

27.11.2022 09:21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Znám takové slepice. Snese, naklovne a jde pryč...měl jsem jednu která to dělala u každýho vejce a několik let. Nebylo po ní kvůli tomu žádný kuře. Asi jistý druh antikoncepce...

27.11.2022 10:30
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Slepice si pod sebou vejce rovná, aby se jí dobře sedělo. Protože nemá ruce používá k tomu zobák. To nutně nemusí být vejce od té slepice, která ho snesla, ale od některé jiné, která snáší do stejného hnízda. Abyste měl jistotu, která slepice to dělá, musel byste mít hnízda, která se používají při rodokmenovém líhnutí.

27.11.2022 13:54

laik napsal(a):
Vezměte si pár vajec a zkuste si nějakým poklepáním o podložku nebo upuštěním z výšky vytvořit v nich takovou dírku.
Pro Zvedavec

OK

27.11.2022 17:18
honzapm

XXX.XXX.134.34

Vejce na fotce v úvodním příspěvku není proděravěné zobákem,
ale drápem, kdy více slepic chodí do jednoho hnízda.
Detail - foto ze zakládajícího, 9 měsíců starého,
příspěvku nesouvisí s novým dotazem od bb-k.

Ano, slepice někdy (začátek či konec snášky) snese vejce,
které má na konci slabší skořápku nebo na malém místě chybí.
Mám velmi mladé slepičky, snáší řekněme 3-4 týdny
a už nesou i 62g vejce, to je na čistokrevné hodně. Teď se mi stalo,
že velké vejce na tak mladou údernici má na konci malou prohlubeň,
"Organismus nestihl celé vejce rovnoměrně dopokrýt skořápkou".

27.11.2022 18:01

Tiež som si nevšimla, že úvodný obrázok nesúvisí s aktuálnou otázkou, máte dobrý postreh.

27.11.2022 18:22
laik

XXX.XXX.174.51

Já jsem to pochopil tak, že aktuální tj. včerejší dotaz navazuje na obrázek na začátku vlákna

Přidejte reakci

Přidat smajlík