Doma si můžete křížit co s čím chcete, ale aby jste vyselektoval z kříženců (po několik generací) čistokrevné plemeno, na to asi nebudete mít dost prostoru, času a možná ani financí. Myslím si, že pokud vám nevyhovují vlašky koroptví a chtěl by jste si pořídit českou slepici zlatě kropenatou, je lepší si pořídit nasadová vejce, kuřata, či dospělce (pokud se budou někde nabízet). Ale třeba se mýlím.
Předseda ZO Podbořany si u mě před pár lety
bral 6 koroptvích slepic pro podobný projekt.
Tak se ho zkuste zeptat, jaké má výsledky.
https://zocschpodborany.estranky.cz/clanky/hlavni-vybor/
.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jako hřebík do rakve České slepice to není špatný
luxury

XXX.XXX.93.183
Pokud chcete opravdu chovat české slepice doporučuji zakoupit vejce od chovatelů slepic a vylíhnout si v líhni kuřata.
seznam chovatelů i s adresami je ke stažení dole. Jsou po celé CR
https://ceska-slepice.mozello.cz/clenove-klubu/

je to celkem blbost, ta plemena spolu mají společného jen málo, možná přibližně vzhled.
napsal(a):
Jako hřebík do rakve České slepice to není špatný
Myslím, že pan předseda je nakonec nepoužil.
Myslím, že pro potřeby zkoušky nového rázu ČS koroptví
pořídil Drentské slepice, které jsou vhodnější.
Ale možná nepoužil ani ty - ostatně to se dozví tazatel po té,
co zavolá na kontakt, který jsem přiložil.
Mohou probrat vše okolo.
Vy osobně o tom pokusu víte více?
Nebo z podstaty napadáte vše, co napíši?

Myslet znamená h.... vědět.
Vím o křížení Češek a koroptvích Vlašek v sedmdesátých letech minulého století, prosazované tehdy Ing Burešem a některými funkcionáři a posuzovateli svazu. Po r. 90 stejné zvěrstvo dělal za účelem zvýšení užitkovosti Kosik. Negativní důsledky v kresbě zlaté kropenaté, barvě skořápky, či probelenych usnic, si budou chovatele Češek "užívat"ještě dlouho.
Takže to mi stačí a nemám potřebu debatovat s každým nanukem o mrveni populaci našich národních plemen. Ostatně bylo by to zbytečné. Stejně tak zdaleka nereagují na fsechny vaše ptákoviny. Nestojíte mi za to.
Tada
napsal(a):
Máme doma vlašky koroptvi a rád bych choval české slepice. Dalo by se regeneračním křížením dostat z vlašek češky tak že bych vždy křížené slepice pustil češákem kohoutem. Nebo je to nesmysl ?
Děkuji
Kdybyste si koupila rovnou vejce češek, tak budete mít pěkné, vyrovnané slepice..ale pokud jste se rozhodla experimentovat,proč ne?..

napsal(a):
Myslet znamená h.... vědět.
Vím o křížení Češek a koroptvích Vlašek v sedmdesátých letech minulého století, prosazované tehdy Ing Burešem a některými funkcionáři a posuzovateli svazu. Po r. 90 stejné zvěrstvo dělal za účelem zvýšení užitkovosti Kosik. Negativní důsledky v kresbě zlaté kropenaté, barvě skořápky, či probelenych usnic, si budou chovatele Češek "užívat"ještě dlouho.
Takže to mi stačí a nemám potřebu debatovat s každým nanukem o mrveni populaci našich národních plemen. Ostatně bylo by to zbytečné. Stejně tak zdaleka nereagují na fsechny vaše ptákoviny. Nestojíte mi za to.
Podľa mňa priateľský dialóg je lepší pre nás všetkých, čo sme tu, a aj príjemnejší.
Inak tá stredná časť odpovede bola pre mňa naozaj zaujímavá.