Zdravím vás,
Dnes jsem si přivezl 6 perliček, mám je společně se slepicemi, mám rád, když se zvířata pohybují nezávisle a volně.
Taky slepice měly k dispozici vše kolem kurníku, zatravněný pozemek, sad i pole, kdyby chtěly mohly by utéct klidně do 1 km vzdálené vesnice, mají svoji voliéru, v níž se nachází kurník, kde snášejí a nocují, a taky v ní mají i žrádlo a vodu...
Plánuji, že je teď nechám nějakou dobu zavřené a pak je pustím, bohužel musí ve voliéře být zavřené i slepice, aby perličky neuletěly...
V týdnu si mám jet i pro pávy.
Proč zakládám nové těma?
Nikde se mi nepodařilo najít, jak dlouho nechat perličky a pávy zavřené, aby si udělali vazbu, kde jsou doma a kam patří. Nějak si myslím, že záleží i na stáří zvířete.
Perličky byly líhnuté v červnu 2021.
Pávi a pávice by měli mít 1, 2 a 3 roky.
Prosím, napsal byste mi někdo z vás zkušených, jak dlouho trvá u těchto dechberoucích ptáků adaptace?
A jestli perličky přesvědčím, že spaní venku není nic pro ně a že mají samy chodit do kurníku?
Řekl bych, že zkušenosti mám, ale tady v tomto, co se týče času na adaptací, aby se vraceli zpátky domů, mám velkou mezeru...
Děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
zatravněný pozemek je oplocený nebo ne?
Nejvíc záleží, jaký systém chovu měl váš zdroj - původní chovatel,
od kterého je máte.
Pokud perličky byly zvyklé chodit na noc pravidelně/spolehlivě domů,
tak je stačí mít na vhodně oploceném pozemku zavřené den-dva max.
Na neoploceném je nejspíš už nikdy neuvidíte po jakkoli dlouhé době zavření.
U nové drůbeže příště dbejte na oddělený karanténní režim před přidáním
k vašim stávajícím zvířatům.
napsal(a):
Dobrý den,
zatravněný pozemek je oplocený nebo ne?
Nejvíc záleží, jaký systém chovu měl váš zdroj - původní chovatel,
od kterého je máte.
Pokud perličky byly zvyklé chodit na noc pravidelně/spolehlivě domů,
tak je stačí mít na vhodně oploceném pozemku zavřené den-dva max.
Na neoploceném je nejspíš už nikdy neuvidíte po jakkoli dlouhé době zavření.
U nové drůbeže příště dbejte na oddělený karanténní režim před přidáním
k vašim stávajícím zvířatům.
Je i není. Plot je starý, určitě má i někde díry, ale ty by musely hledat...
Teď jste psal o perličkách, že?
Protože vím, že u pávů tomu tak není, známý v Podkrkonoší chová perličky i pávy volně, bez oplocení, mají tedy zázemí podobně jako já, ale branka je permanentně otevřená, dvířka kurníku se zavírají automaticky.
Myslím, že i kdyby plot nebyl děravý, perlička ho s elegancí přeletí, já jim tedy letky stříhat nebudu, líbí se mi, když jsou takové svobodné, tam odběhnou, tu něco najdou, sem vyletí, víte, jak to myslím...
Chovatel, který mi perličky prodával, tvrdil, že je taky chová volně a že jim křídla nezastřihává, že se sice rády toulají, ale k večeru se vrací...
Děkuji za reakci.

Nemáte zač.
Perličky jsou speciální. Plot směrem tam hravě přeletí, směrem zpět ne
a budou do vyčerpání chodit okolo, i kdyby tam měly vyšlapat autostrádu,
tak je nenapadne se vznést.
Nebo - většinu to napadne, jedna jediná zůstane za plotem a bude řvát.
A podobné příhody.
S pávy zkušenosti nemám, takže si nebudu nic vymýšlet.
napsal(a):
Nemáte zač.
Perličky jsou speciální. Plot směrem tam hravě přeletí, směrem zpět ne
a budou do vyčerpání chodit okolo, i kdyby tam měly vyšlapat autostrádu,
tak je nenapadne se vznést.
Nebo - většinu to napadne, jedna jediná zůstane za plotem a bude řvát.
A podobné příhody.
S pávy zkušenosti nemám, takže si nebudu nic vymýšlet.
Děkuji. Tak uvidím... Nechám je zavřené měsíc, večer je budu házet ke slepicím do kurníku, třeba se naučí.
Ale jsou krásné a mám z nich ohromnou radost, tak bych byl nerad, kdybych je po vypuštění už neviděl...

Většinou stačí v kurníku rozsvítit (i něco dočasného, přenosného, bez kabelu)
a zvířata tam ochotně sama nalezou.
vlasta1
napsal(a):
Perličky usadíte, až si je vylíhnete sám pod kvočnou. Budou hřadovat na stromech. A nebo jim budete často ukazovat, kde bydlí.
A pávi? Hřeben střechy a větve. Sousedi vás asi milují
Takže si myslíte, že dospělé perličky na nový domov nenaučím?
Mám jednu velkou výhodu - nemám sousedy.
naučí ale dýl to bude trvat. V kurníku dělají perláci trochu neklid. Takovou bojovou honící atmosféru. Asi hodně záleží v jakém prostředí byli.
A ti pávi?? Bych se domluvil a bral je až při snášení. Se slepicemi bych se bál je nechávat. Trochu se mi něco plete s černohlavostí. jako mají krůty. Ale dřív chodilo po dvorku všechno pohromadě a prosperovalo to.
vlasta1
napsal(a):
naučí ale dýl to bude trvat. V kurníku dělají perláci trochu neklid. Takovou bojovou honící atmosféru. Asi hodně záleží v jakém prostředí byli.
A ti pávi?? Bych se domluvil a bral je až při snášení. Se slepicemi bych se bál je nechávat. Trochu se mi něco plete s černohlavostí. jako mají krůty. Ale dřív chodilo po dvorku všechno pohromadě a prosperovalo to.
Děkuji za reakci. Co znamená „dýl trvat“? 14 dní, měsíc?
Promiňte, prosím, nepochopil jsem to o těch pávech... Co znamená vzít při snášení?
Jako až se na sebe drůbež adaptuje, nebo až začne pávice snášet vejce. Děkuji za odpovědi a omlouvám se, jestli to píšu moc primitivně.
Perličky jsem si vylihnul loni pod slepičí kvočnou. Mám je společně se slepicemi, pouštím na neomezený výběh (jsme na samotě v lese, bývalý mlýn). Vyletět na strom jsem je ještě neviděl. Občas se vznesou a kousek popoleti, ale víceméně se drží poblíž kurníku a v blízkosti krůt, které taky nemají potřebu se toulat.
To se ovšem nedá říct o slepicích. Ty se toulají jako blázen. Jsou to mrchy a zvláště vlašky, ale i nějaká dominantka.
Leghorny zase s oblibou páchají sebevraždy skokem do potoka. I ty husy a pižmovky se odváží dál, než ty perličky.
Chtěl jsem jenom říct, že pokud se vylíhnou perličky doma, budou více krotké, než dospělé prinesené do cizího prostředí.
S pávy zkušenosti nemám.
Co znamená vzít při snášení?
To znamená vzít si je v době, kdy pávice začne snášet vejce a bude se připravovat na sezeni.
To asi bude co nevidět.
Já znám pávy jako takový doplněk hospodářství, kdy už nevíte coby.
Potom jich bylo tolik, že je nikdo nechtěl ani zadara.
Tak šli do trouby.
1978milan
napsal(a):
Perličky jsem si vylihnul loni pod slepičí kvočnou. Mám je společně se slepicemi, pouštím na neomezený výběh (jsme na samotě v lese, bývalý mlýn). Vyletět na strom jsem je ještě neviděl. Občas se vznesou a kousek popoleti, ale víceméně se drží poblíž kurníku a v blízkosti krůt, které taky nemají potřebu se toulat.
To se ovšem nedá říct o slepicích. Ty se toulají jako blázen. Jsou to mrchy a zvláště vlašky, ale i nějaká dominantka.
Leghorny zase s oblibou páchají sebevraždy skokem do potoka. I ty husy a pižmovky se odváží dál, než ty perličky.
Chtěl jsem jenom říct, že pokud se vylíhnou perličky doma, budou více krotké, než dospělé prinesené do cizího prostředí.
S pávy zkušenosti nemám.
Aha, tak nevíte, jak to je s perličkami, které jsem koupil vylíhlé v líhni a odchované doma chovatelem se slepicemi společně, ten sice říkal, že je má volně. Ach jo, tak je nechám zavřené a pak je pustím a patnáct set korun možná uletí pryč do přírody.
Taky mám totiž slepice puštěné na neomezeném výběhu...
Děkuji.
Ale zvyknou si, nebojte. Jen je potřeba víc je sledovat. Určitě to poznáte, až se přestanou bát. Jak před váma přestanou zdrhat a budete vidět, že se otrkavaji a jsou klidnější, když k nim vejdete do kurníku, tak bych je vypustil. Choďte k nim, co nejčastěji, ať si zvykaji. Zkoušejte i nějaké dobroty a ono to půjde. Chce to trpělivost. Držím palce.
1978milan
napsal(a):
Ale zvyknou si, nebojte. Jen je potřeba víc je sledovat. Určitě to poznáte, až se přestanou bát. Jak před váma přestanou zdrhat a budete vidět, že se otrkavaji a jsou klidnější, když k nim vejdete do kurníku, tak bych je vypustil. Choďte k nim, co nejčastěji, ať si zvykaji. Zkoušejte i nějaké dobroty a ono to půjde. Chce to trpělivost. Držím palce.
Děkuji, pozoruji, že si perličky zvykají, myslím, že je brzy budu moci pustit, ale uklízel jsem výběh a třískl jsem pekáčem, tak moc se vyplašily, že létaly všude kolem, nevím, jestli jsem tu „důvěru“ mezi námi nezlomil. Uvidím.
Mám si dovézt pávy, ale chovatel, od nějž je kupuji, je nemůže chytit, podle toho, jak má chov zařízený se ani nedivím, zvířata se u něj mají dobře a mají naprostou volnost, u mě ji budou mít také, ale zrní a vodu budou mít výhradně ve voliéře. Děkuji za radu.