Dobrý den,mám otázku včera nám něco zabilo 6kohoutu a jednoho to odnesli našla jsem jen peří. Všichni měli malou dírku na krku a byli na tahání u plotu. Dnes ráno jsem našla ve snaskovem hnízdě dvě slepice a taky mikro dírky na krku. Jaké zvíře to dělá? Co jsem četla tak kuna ukusuje hlavu.dekuji
Lasička se opravdu dokáže protáhnout hoooodně malou skulinou, ale rovnou říkám, že nejsem žádný zkušený chovatel, prostě jenom jsem vyrostla (a zůstala) na vesnici a tak nějak přirozeně jsme vždycky měli slepice Taky jsme měli zakousnuté slepice a pár dnů na to jsem našla zakousnutou lasičku (tehdy jí s největší pravděpodobností ulovila naše kočka). Jako rychlé řešení bych zkusila alespoň od někoho sehnat chlupy od psa (zrovna začíná línání, tak to nebude problém).
TynaČ
napsal(a):
Děkuji,lidské vlasy by taky mohli zabrat?Obě psí slečny mám krátkosrsté a sousedí mají také feny.problem je že jsme u lesa
Proč to nezkusit, u nás lidské vlasy nefungovaly, byť se kadeřnice opravdu snažila (a to ani proti divočákům) ale zkusila bych všechno ... Nejvíc ale pomůže, jestli jste zadělala tu díru. Jinak mrkněte na
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/67421/jak-na-lasicku
Lasice hranostaj váží v dospělosti 250 gramů.
Čtvrt kila. Jako balení cherry rajčat.
Lasice hranostaj loví převážně potkany,
a i s nimi musí dost zápasit, než ho zdolá.
Lasice hranostaj rozhodně nezabije 6 kohoutů
standardní velikosti (cca 3 kg) a neodtáhne je pryč.
Ledaže máte Bantamky.
Kuna/tchoř je váš predátor, možná ve skupince.
Jednotlivec je méně pravděpodobný.
Kuně stačí otvor 4x5 cm.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Však tazatelka psala, že tu díru zadělali.
Kuna potřebuje slušnou díru.
Hledala bych pilně, kudy se tam mohla dostat.
napsal(a):
Však tazatelka psala, že tu díru zadělali.
Kuna potřebuje slušnou díru.
Hledala bych pilně, kudy se tam mohla dostat.
Jj, už jsem to našla..👍..tak tam nejspíš byla díra ještě někde jinde nebo si ji kuna vyrobila.. škoda slepic..
Doporučila bych kompletně a pořádně spravit kurník..
TynaČ
napsal(a):
Vše jsme zadělali nevím kudy se dostala🤷 dnes jsme to procházeli znovu a nikde nic😐🤨 už jsme tam dali i rádio
To je dobrý nápad, rádio 😂..to možná kunu zaplaší..👍
Kolik slepiček vám zbylo?..
Já mám dva dřevěné kurníky v zastřešené voliéře, slepičky před den vypouštim do zahrady,na noc kurník i voliéry zamykáme..

Pokud máte podezření, že to byla fakt kuna, tak bych celý kurník omotala pár vrstvami králičího pletiva (cha, můžete do pletiva ještě pustit pulzy z ohradníkového zdroje). Pokud se tam kuna opět dostane, alespoň budete vědět, kudy (pozor na přístupové cesty z podlahy).
Jinak lasička se protáhne dírou, kterou se protáhne myš. Lasičku bych osobně nezatracovala, ona si taky troufne na leccos. https://www.youtube.com/watch?v=HNbqvqf3-14 A myši mají pochopitelně kurník poddolovaný svými chodbičkami.

napsal(a):
Pokud máte podezření, že to byla fakt kuna, tak bych celý kurník omotala pár vrstvami králičího pletiva (cha, můžete do pletiva ještě pustit pulzy z ohradníkového zdroje). Pokud se tam kuna opět dostane, alespoň budete vědět, kudy (pozor na přístupové cesty z podlahy).
Jinak lasička se protáhne dírou, kterou se protáhne myš. Lasičku bych osobně nezatracovala, ona si taky troufne na leccos. https://www.youtube.com/watch?v=HNbqvqf3-14 A myši mají pochopitelně kurník poddolovaný svými chodbičkami.
Neuvěřitelné! Příroda mě nepřestává překvapovat. A zajímavé - jak ti ostatní králíci byli v klidu. Prostě věděli, že jich se to netýká.

Jiří5
napsal(a):
Říkal jsem si, jestli on ten Darwin neudělal někde chybu.
Darwin ne, příroda. Myslím, že Homo sapiens se jí moc nepovedl.
napsal(a):
jj, a pak pustíte video s hranostajem (který to i klidně mohl být), ale myší dírou fakt ne
ten pokrok...kde se to jen zastaví...

Lasička se myší dírou protáhne, je tak vyrobená :-)
Ale pardon, pokud video je s hranostajem, který je s lasičkou (kolčavou) skoro stejně velký (asi je, má černý ocásek, že), tak to se omlouvám za mystifikaci, oni tomu v angličtině všemu nadávají stejně. Nicméně tenhle hranostaj se stopro protáhne menší dírou, než kuna. Takže určo bacha na minimalistické otvory.
napsal(a):
Darwin ne, příroda. Myslím, že Homo sapiens se jí moc nepovedl.
Pro upřesnění, poukazoval jsem na vývojovou řadu Homo. Králík by mě do ní svým chováním celkem zapadal, proto jsem zmínil Darwina.
Navíc mám dojem že se Homo sapiens přírodě povedl, vzhledem k počtu žijících jedinců, přímo excelentně. Na to že nijak významně nevybočujeme a to ani svým chováním, což je v základu pouze snaha o přežití, je to úspěch.
napsal(a):
Lasička se myší dírou protáhne, je tak vyrobená :-)
Ale pardon, pokud video je s hranostajem, který je s lasičkou (kolčavou) skoro stejně velký (asi je, má černý ocásek, že), tak to se omlouvám za mystifikaci, oni tomu v angličtině všemu nadávají stejně. Nicméně tenhle hranostaj se stopro protáhne menší dírou, než kuna. Takže určo bacha na minimalistické otvory.
lasička dá myší díru...
lasice (hranostaj) dá 4 x 4 cm (vyzkoušeno v holubárně )
kuna 6 x 6
atd...

Jiří5
napsal(a):
Pro upřesnění, poukazoval jsem na vývojovou řadu Homo. Králík by mě do ní svým chováním celkem zapadal, proto jsem zmínil Darwina.
Navíc mám dojem že se Homo sapiens přírodě povedl, vzhledem k počtu žijících jedinců, přímo excelentně. Na to že nijak významně nevybočujeme a to ani svým chováním, což je v základu pouze snaha o přežití, je to úspěch.
Já to myslela tak, že docela úspěšně pracujeme na svém sebezničení. A na zpustošení planety taky. To asi příroda nezamýšlela.
TynaČ
napsal(a):
Měli jsme jich 60. A 16 je mrtvých😐 dneska naštěstí nepřišla,dnes má přijít sklopec,tak zatím pojede rádio🙂
Do klepca dáťe vajce surové alebo varené dása pripihnuť drátem a uvjazať,dáťe ku diere do rána máťe chiťenu.ja mám aj 4-klepce non-stop a doroka vela prekvapené.od kun až líšok.