Markova.

XXX.XXX.39.142
Teď jsem narazil na vlákno o markově nemoci a všechno mi docvaklo, když jsem četl příznaky nemoci, jako by to byl popis mé situace..
Chovám vlašky stříbrokrké a zakrslé rousné tříbarevné. V blízkosti mám i voliéry s okrasným ptactvem. Před rokem mi oslepla slepice rousné zakrslé. Pak mi se záškuby pošel kohoutek nechtěného křížence s vlaškou. Některé dospělé kusy rousných zakrslých sípavě dýchají, myslím že i některé vlašky.
Chtěl bych si pořídit další i některá vzácná plemena, mám zlikvidovat celý chov, i kačeny, holuby, bažanty, křepelky atd? Neobjeví se nemoc znovu od divokého ptactva? Nebo to mám nechat přírodě, výběru silnějšího a nemoc je tak moc běžná, že nemá smysl se tomu bránit? Vlašky jsou úplně v pohodě, i kuřata jsou bez problémů, možná bych zrušil jen zakrslé rousné. Opravdu nevím co mám dělat, co když to přetáhnu k jiným chovatelům s kuřaty?
Uživatel s deaktivovaným účtem

v první chvíli se zastavte, vydýchejte a zamyslete se nad tím, že existuje celá řada nemocí drůbeže, nejen markova nemoc. diagnóza se stanovuje pouze pitvou a ani to není vždy jednoznačné, zrovna v případě marka je k potvrzení třeba minimálně histola, lépe i pcr.
a pokud vám něco sípavě dýchá, to bude jiný moribundus na 100%.

Markova.
napsal(a):
Teď jsem narazil na vlákno o markově nemoci a všechno mi docvaklo, když jsem četl příznaky nemoci, jako by to byl popis mé situace..
Chovám vlašky stříbrokrké a zakrslé rousné tříbarevné. V blízkosti mám i voliéry s okrasným ptactvem. Před rokem mi oslepla slepice rousné zakrslé. Pak mi se záškuby pošel kohoutek nechtěného křížence s vlaškou. Některé dospělé kusy rousných zakrslých sípavě dýchají, myslím že i některé vlašky.
Chtěl bych si pořídit další i některá vzácná plemena, mám zlikvidovat celý chov, i kačeny, holuby, bažanty, křepelky atd? Neobjeví se nemoc znovu od divokého ptactva? Nebo to mám nechat přírodě, výběru silnějšího a nemoc je tak moc běžná, že nemá smysl se tomu bránit? Vlašky jsou úplně v pohodě, i kuřata jsou bez problémů, možná bych zrušil jen zakrslé rousné. Opravdu nevím co mám dělat, co když to přetáhnu k jiným chovatelům s kuřaty?
Viz bodlinka. Jerome Klapka Jerome - přečtete si příznaky a máte hned i horečku omladnic.
Markova.

XXX.XXX.39.142
napsal(a):
Viz bodlinka. Jerome Klapka Jerome - přečtete si příznaky a máte hned i horečku omladnic.
Dobře, ale nevím jak bych pitvu zrealizoval, tedy aspoň v nejbližší době... kdyby to ale teda náhodou byla zrovna ta markova nemoc, co bych měl dělat?
(Četl jsem názor že není dobré očkovat, protože populace se postupně stane choulostivou a tím pádem na očkování závislou, že se budou množit i geneticky slabí jedinci a přes potomky tak tou choulostivostí "promoří" celou populaci, tak teď vážně nevím jak se má člověk pak chovat? A geneticky odolné chovy snad v ČR ani nejsou, o těch jsem slyšel jen někde z oblastí kde je ta nemoc běžnější...)

Markova.
napsal(a):
Dobře, ale nevím jak bych pitvu zrealizoval, tedy aspoň v nejbližší době... kdyby to ale teda náhodou byla zrovna ta markova nemoc, co bych měl dělat?
(Četl jsem názor že není dobré očkovat, protože populace se postupně stane choulostivou a tím pádem na očkování závislou, že se budou množit i geneticky slabí jedinci a přes potomky tak tou choulostivostí "promoří" celou populaci, tak teď vážně nevím jak se má člověk pak chovat? A geneticky odolné chovy snad v ČR ani nejsou, o těch jsem slyšel jen někde z oblastí kde je ta nemoc běžnější...)
ono to zrovna náhodou markova nemoc s největší pravděpodobností není, takže neteoretizujme.
jinak na vaše ostatní otázky co se přenosu týče viz strýček google.
Markova.

XXX.XXX.39.142
Tak strejda říká:
Markova choroba je široce rozšířená nakažlivá nemoc hrabavých ptáků.
Zjevné příznaky jsou velice rozmanité: Zvýšené úhyny, chřadnutí, postižení očí nebo kůže a přechodné nebo trvalé obrny.
Přenos
přímým kontaktem, tak nepřímo pobytem v zamořeném prostředí, větrem, mechanicky divoce žijícími ptáky či přes chovatelské pomůcky a vůbec samotným chovatelem, přes boty a oděv.
Vysoká nakažlivost viru a fakt, že jednou nakažená zvířata vylučují virus trvale do prostředí, aniž musí vykazovat příznaky nemoci znamená, že prakticky každý chov hrabavé drůbeže je nemocí promořený. ??
nejčastější příznaky:
Částečná paralýza (nohou nebo křídel).
Nepřirozené otáčení hlavou ze strany na stranu, případně dozadu.
Problémy s dýcháním.
Ztmavnutí hřebene vlivem nedostatku přísunu kyslíku.
Průjem.
Vytvoření očního zákalu.
Znetvoření duhovky.
Slepota.
Nehybné zornice oka.
Problémy s dýcháním, slepota i ta paralýza a nekoordinované pohyby poslední dobou v chovu zaznamenávám. Nevím proč by to nemohla být právě Markova choroba. Ale vzhledem k tomu že se píše, že se nachází "prakticky v každém chovu" to tedy nebudu řešit pokud nebudou úhyny nějak výraznější.

Markova.
napsal(a):
Transportovat co nejčerstvější mrtvolku na nejbližší SVÚ. Ještě lepší je zvíře nemocné. (očkování v malochovu je zbytečné).

Markova.
napsal(a):
Tak strejda říká:
Markova choroba je široce rozšířená nakažlivá nemoc hrabavých ptáků.
Zjevné příznaky jsou velice rozmanité: Zvýšené úhyny, chřadnutí, postižení očí nebo kůže a přechodné nebo trvalé obrny.
Přenos
přímým kontaktem, tak nepřímo pobytem v zamořeném prostředí, větrem, mechanicky divoce žijícími ptáky či přes chovatelské pomůcky a vůbec samotným chovatelem, přes boty a oděv.
Vysoká nakažlivost viru a fakt, že jednou nakažená zvířata vylučují virus trvale do prostředí, aniž musí vykazovat příznaky nemoci znamená, že prakticky každý chov hrabavé drůbeže je nemocí promořený. ??
nejčastější příznaky:
Částečná paralýza (nohou nebo křídel).
Nepřirozené otáčení hlavou ze strany na stranu, případně dozadu.
Problémy s dýcháním.
Ztmavnutí hřebene vlivem nedostatku přísunu kyslíku.
Průjem.
Vytvoření očního zákalu.
Znetvoření duhovky.
Slepota.
Nehybné zornice oka.
Problémy s dýcháním, slepota i ta paralýza a nekoordinované pohyby poslední dobou v chovu zaznamenávám. Nevím proč by to nemohla být právě Markova choroba. Ale vzhledem k tomu že se píše, že se nachází "prakticky v každém chovu" to tedy nebudu řešit pokud nebudou úhyny nějak výraznější.
to je prostě nevýhoda internetu, no.
prostě takhle medicína nefunguje, že si vezmete nějaké příznaky a jen tak si to odškrkáváte. touhle logikou vám fakt vypadne při příští chřipce, že máte tu horečku omladnic.
problémy s dýcháním u marka vznikají tak, že to zvíře má břicho plné nádorů a ty tlačí na vzdušné vaky. neudělá vám to nějaké prskání. ale záněty dýchacích cest dělá hromada dalších nemocí, které z hlediska případného lepšího chovu vadí mnohem víc než marek.
nekoordinované pohyby u marka vznikají tak, že postiženému jedinci ochrnuje noha, typicky aspoň v počátku jedna. nejdřív neví, kde jí má, pak s ní nemůže hýbat. ale stav, který taky písmenka popíšou jako nekoordinované pohyby, může způsobit prakticky jakékoliv vnitřní onemocnění. prakticky jakékoliv.
slepota má taky hromadu příčin a oční forma marka je zrovna velká vzácnost.
prostě asi tak, no. buď to musíte řešit s veterinářem a zdiagnostikovat, co teda v chovu máte, nebo to neřešte vůbec. třetí možnost není.