Dave12

XXX.XXX.89.34
Zdravím všechny,
informací hodně, ale celkem rozdíly, tak jestli může prosím poradit někdo, kdo už s tím má zkušenosti. Chtěl bych pořídit italského giganta do klecového chovu. Křepelka nemá život dlouhý, tak jim ho alespoň zpříjemnit, co to jen jde :)
Chtěl bych nechat udělat 3-patrovou klec dřevěné konstrukce s popelištěm. Každé patro 10 křepelek. Rozměr oka svařovsaného pletiva bočnic 16 mm nebo 19 mm, podlaha z poplastovaného pletiva s rozměrem oka 13 mm.
Zajímal by mě sklon podlahy, aby nebyl zbytečně velký. Potom velikost otvoru pro vajíčka a velikost otvoru pro hlavičky křepelek k venkovnímu žlabu krmítka. V tomto místě nebude pletivo, takže otvor pro hlavičky bude po celé délce. Jedná se o kombinované plemeno křepelek (větší velikost), tak se mohou tyto údaje lišit.
Díky za odpovědi.
David
Dave12
napsal(a):
Zdravím všechny,
informací hodně, ale celkem rozdíly, tak jestli může prosím poradit někdo, kdo už s tím má zkušenosti. Chtěl bych pořídit italského giganta do klecového chovu. Křepelka nemá život dlouhý, tak jim ho alespoň zpříjemnit, co to jen jde :)
Chtěl bych nechat udělat 3-patrovou klec dřevěné konstrukce s popelištěm. Každé patro 10 křepelek. Rozměr oka svařovsaného pletiva bočnic 16 mm nebo 19 mm, podlaha z poplastovaného pletiva s rozměrem oka 13 mm.
Zajímal by mě sklon podlahy, aby nebyl zbytečně velký. Potom velikost otvoru pro vajíčka a velikost otvoru pro hlavičky křepelek k venkovnímu žlabu krmítka. V tomto místě nebude pletivo, takže otvor pro hlavičky bude po celé délce. Jedná se o kombinované plemeno křepelek (větší velikost), tak se mohou tyto údaje lišit.
Díky za odpovědi.
David
Pokud mi pošlete zprávu, rád zopakuji své zkušenosti, dodám náčrtek s rozměry a fotky.
Dave12

XXX.XXX.89.34
jo012810
napsal(a):
Pokud mi pošlete zprávu, rád zopakuji své zkušenosti, dodám náčrtek s rozměry a fotky.
Děkuji za koment. Už jsem se na Váš nákres díval :) Pokud mezera postačí i na propad větších vajíček, tak ok. Jen netuším, jakou mezeru pro křepelky k vnějšímu krmení. Většinou je to řešené formou pletiva, takto výšku netuším. Zvláště u italských gigantů, kteří jsou typově trochu větší.
Pokud by někoho zajímalo, zde inspirace klecí bez venkovního krmítka.
Dave12
napsal(a):
Děkuji za koment. Už jsem se na Váš nákres díval :) Pokud mezera postačí i na propad větších vajíček, tak ok. Jen netuším, jakou mezeru pro křepelky k vnějšímu krmení. Většinou je to řešené formou pletiva, takto výšku netuším. Zvláště u italských gigantů, kteří jsou typově trochu větší.
Pokud by někoho zajímalo, zde inspirace klecí bez venkovního krmítka.
Jak vidíte na fotkách a z náčtrku, je přední stěna z pletiva 25x25 mm. U krmítka je vždy v každé sudém sloupci vyříznut vodorovný drát. Tím vzniká otvor 50(v) x 25(š). Mám odzkoušeno, že je to lepší, než celý pás bez pletiva. Ono u nás, pokud nebudete mít křepelky z nějakého velkochovu ze zahraničí, získáte nejspíše jakési křížence. U nás se kříží nosná s gigantem aj. Ale i u Giganta není velikost vajíček zásadně větší, aby neprošlo mezerou pro vajíčka. Ať se vám daří....
Dave12

XXX.XXX.89.34
jo012810
napsal(a):
Jak vidíte na fotkách a z náčtrku, je přední stěna z pletiva 25x25 mm. U krmítka je vždy v každé sudém sloupci vyříznut vodorovný drát. Tím vzniká otvor 50(v) x 25(š). Mám odzkoušeno, že je to lepší, než celý pás bez pletiva. Ono u nás, pokud nebudete mít křepelky z nějakého velkochovu ze zahraničí, získáte nejspíše jakési křížence. U nás se kříží nosná s gigantem aj. Ale i u Giganta není velikost vajíček zásadně větší, aby neprošlo mezerou pro vajíčka. Ať se vám daří....
Uvidím, jakou klec nakonec použiji. Ale určitě bych chtěl, ať to nemají jen o běhání po pletivu. Takže zvolím i s relaxem popeliště :)
Děkuji za Vaše komenty!
Uživatel s deaktivovaným účtem

cca 30-50 ks, záleží od typu podlahy a veľkosti (aj tak nezoženieš iné ako zmes priemernej veľkosti)
napsal(a):
cca 30-50 ks, záleží od typu podlahy a veľkosti (aj tak nezoženieš iné ako zmes priemernej veľkosti)
to mi je jasne ze sa to križi,podlahu mam cetris a rozmer je 120 na 60,nikdy som to nechoval,len čo som naštudoval,že su v 6tyždnoch dospele,tak by mali mat aj hmotnost na poražku,vyskušam ,uvidim,a dakujem

lupus4
napsal(a):
ntvl , na 0,72 m2 při 30 - 50 ks tj 24 - 14 cm2 na kus, koncentrák jak sviňa - tak si to "užijte"
ntvl tu máš predajcu klietok, tam sa realizuj
https://www.farmamix.sk/obchod/obchod.php?produkt=klietka-na-chov-prepelic-stredna--20-30-prepelic--3818&gclid=EAIaIQobChMIn8uhzaH49gIVFtN3Ch1fowVbEAQYASABEgLhzvD_BwE

ňu ňu ňu eko bio panáčik, kludne tam chovaj párik, mne je to jedno.
Janae.

XXX.XXX.160.6
Původně jsem si seděla na rukou, ale přijde mi děsné, že k tomu napíšete něco o zpříjemnění života.
Křepelky mám ve voliéře, podestláno slámou. Vajíčka holt sbírám ve slámě, ale většina jich je v hnízdech které si křepelky ve slámě vytvoří. V zimě je mám ve stodole, v létě ve venkovní kryté voliéře.
Původně jsem zakoupila klece, o kterých píšete, nandala do nich křepelky a pak se zastyděla, toto si teda žádné zvíře nezaslouží a nechápu jak někoho, takový chov může těšit, to už mi přijde pocitově lepší si takové maso/vejce koupit v supermarketu. Maj stejně mizerný život, je to bez práce a alespoň ten chov nemám na očích.
Janae.
napsal(a):
Původně jsem si seděla na rukou, ale přijde mi děsné, že k tomu napíšete něco o zpříjemnění života.
Křepelky mám ve voliéře, podestláno slámou. Vajíčka holt sbírám ve slámě, ale většina jich je v hnízdech které si křepelky ve slámě vytvoří. V zimě je mám ve stodole, v létě ve venkovní kryté voliéře.
Původně jsem zakoupila klece, o kterých píšete, nandala do nich křepelky a pak se zastyděla, toto si teda žádné zvíře nezaslouží a nechápu jak někoho, takový chov může těšit, to už mi přijde pocitově lepší si takové maso/vejce koupit v supermarketu. Maj stejně mizerný život, je to bez práce a alespoň ten chov nemám na očích.
ale ano,v tych kupovanych klietkach by som nechoval tiež
napsal(a):
ňu ňu ňu eko bio panáčik, kludne tam chovaj párik, mne je to jedno.
já nejsem žádnej "eko bio panáčik" jen zastávám názor, že i zvířata sloužící
"k sežrání" (a ty evidentně ani jiný nemáš) mají právo na slušný život
Nevidím důvod, proč chovat tvora, od kterého něco chceme, na pletivu. Pokud někdo volí klec namísto chovu na podestýlce, z důvodu, že se prý křepelkám obalí nohy trusem, je to holý nesmysl. Křepelky a Giganty mám na hoblinách, kotce velké 200x70x50. Mohou si i popoletět a vypadají spokojené. Mají popeliště, dostávají směs, různé zelené krmení, vaječné skořápky, vápenný grit. Křepelky, zvláště italský gigant jsou velmi kontaktní zvířata, pokud nejsou ve stresu. I velcí chovatelé píší, že křepelky z podestýlky mají chutnější maso i vajíčka. Když už budete stavět klec s popelištěm, ať je alespoň dostatečně velká... ale popřemýšlejte i o chovu na podestýlce, má to své výhody. Je to ale též o vztahu ke zvířatům.
Janae.

XXX.XXX.160.6
Erikae
napsal(a):
Nevidím důvod, proč chovat tvora, od kterého něco chceme, na pletivu. Pokud někdo volí klec namísto chovu na podestýlce, z důvodu, že se prý křepelkám obalí nohy trusem, je to holý nesmysl. Křepelky a Giganty mám na hoblinách, kotce velké 200x70x50. Mohou si i popoletět a vypadají spokojené. Mají popeliště, dostávají směs, různé zelené krmení, vaječné skořápky, vápenný grit. Křepelky, zvláště italský gigant jsou velmi kontaktní zvířata, pokud nejsou ve stresu. I velcí chovatelé píší, že křepelky z podestýlky mají chutnější maso i vajíčka. Když už budete stavět klec s popelištěm, ať je alespoň dostatečně velká... ale popřemýšlejte i o chovu na podestýlce, má to své výhody. Je to ale též o vztahu ke zvířatům.
Ano, také mě překvapilo s jakou radostí si popoletí a také, že křepelky jsou celkem kontaktní zvířata a rychle přivyknou na člověka.
Ale toto člověk, který propaguje chov na několika cm čtverečních a roštu nemá šanci zjistit.
Erikae
napsal(a):
a kolko že ich v tom kotci mate,ked mate strach s lupus4 tak aj do sz
Janae.

XXX.XXX.160.6
Jamata
napsal(a):
Určite sa Vám pri tomto chove na podstielke velmi dobre zberaju vajcia.
Už jsem psala, není to až takový problém.
Většina vajíček jsou v hnízdech/důlkách, které si křepelky udělají ve slámě, kterou mají jako podestýlku. Pár jich je rozházených po voliéře, ale to už není problém sebrat.
Pro mě také bylo překvapení, že křepelky snáší do hnízda, myslela jsem, že budou vajíčka všude.
To je další věc, kterou chovem na roštu nemáte šanci zjistit.
Omlouvat chov na roštu leností sebrat vajíčka je poněkud sobecké k chovanému zvířeti.
Dave12

XXX.XXX.89.34
Diskuze se rozběhnula, tak bych chtěl jen upřesnit. Ano, taky jsem chtěl původně chovat křepelky na podestýlce ve větším prostoru. Už jsem před x lety takto křepelky měl. Problém byl trochu v tom, že pokud nejsou ve venkovním volierovém chovu, ale v nějakém vnitřním prostoru, tak je silnější zápach, musí se často řešit podestýlka. Další věc, že se jim mohou tvořit na prstech nožek zatvrdlé kuličky z krmiva a trusu, což může vést časem ke zdravotní komplikaci, pokud se to neřeší.
Klec není nic ideálního pro život, to není třeba rozporovat, snad jen, že se líp udržuje hygiena v chovu. Proto jsem se nakonec rozhodnul pro klecový chov. Alespoň trochu větší klec pro méně křepelek a dopřát jim i popeliště.
Pokud jde o pletivovou podlahu, tak jsem se dočetl, že je lepší menší velikost oka 10-13 mm, ideálně poplastované. Při větším oku možné poranění nožek křepelek.
bery25
napsal(a):
dobry,daju sa chovat aj v klietkach pre kraliky,mam volne kotce 120cm na 60cm,kolko by sa tam ich dalo odchovat,chcem ich čisto len vyskusat na maso,velmi pekne dakujem
Ja som ich mala v zajačniku,prepojila som dve klietky.V jednej mali žrádlo a vodu a v druhej hobliny.Parádne si tam užívali.
Dave12

XXX.XXX.89.34
Jen tip z toho, co jsem už pročetl a zjistil.
Nakonec dvoupatrová klec. Patro stabilně pro cca 10 křepelek. Jen na 3 týdny křepelek víc, než se vyřadí samečci.
Trusník plast, zinkový by korodoval. Pletivo svařované a poplastované ze stejného důvodu.
Výška vnitřní části klece většinou bývá kolem 25-30 cm. Prý z důvodu poranění křepelky při pokusu létání. Těžko říci. Já jim dopřeji výšku kolem 40 cm. Pokud by měl ještě někdo nápad, rád uvítám, než půjde klec do výroby.
V případě komentů ohledně klec/podestýlka, můj příspěvek výše
Díky všem!
Dave12
napsal(a):
Zdravím všechny,
Díky za odpovědi.
David
Zdravím, no nevím jestli klecový chov je zrovna něco, co ķřepelkám zpříjemní život....
Když už je chtete mít v kleci tak jich tam hlavně nedávejte 50 na 0.75m2 jak tu radil jeden dobrák....
A jestli máte prostor tak se vyprdněte na klec.
Dave12

XXX.XXX.89.34
mr.X
napsal(a):
Zdravím, no nevím jestli klecový chov je zrovna něco, co ķřepelkám zpříjemní život....
Když už je chtete mít v kleci tak jich tam hlavně nedávejte 50 na 0.75m2 jak tu radil jeden dobrák....
A jestli máte prostor tak se vyprdněte na klec.
Bylo to myšleno, tak že pokud už klecový chov, alespoň jim to zpříjemnit větším prostorem s menším počtem křepelek, možností popelení. Klec vyrobit tak, aby byla šetrnější ke křepelkám. Do této diskuze jsem napsal 3 příspšvky. Tam se to dozvíte.
Dave12
napsal(a):
Jen tip z toho, co jsem už pročetl a zjistil.
Nakonec dvoupatrová klec. Patro stabilně pro cca 10 křepelek. Jen na 3 týdny křepelek víc, než se vyřadí samečci.
Trusník plast, zinkový by korodoval. Pletivo svařované a poplastované ze stejného důvodu.
Výška vnitřní části klece většinou bývá kolem 25-30 cm. Prý z důvodu poranění křepelky při pokusu létání. Těžko říci. Já jim dopřeji výšku kolem 40 cm. Pokud by měl ještě někdo nápad, rád uvítám, než půjde klec do výroby.
V případě komentů ohledně klec/podestýlka, můj příspěvek výše
Díky všem!
Jen taková moje zkušenost z klecového chovu křepelek. Zopakuji ty hlavní zásady, dá se nalézt v mých příspěvcích. Velikost klece mám odzkoušenou pro 1,8. Když jsem jich dal méně, nikdy to nedopadlo dobře-začali na sebe útočit. Japonské křepelky jsou tvorové netrpící nemocemi, ale jsou velmi agresivní a to zejména při nějakých změnách. Proto je dobré sestavovat chovná, či užitková hejna ihnet, kdy se pozná pohlaví. Výška klece kolem 40 cm může skutečně zapřičinit poletování a zranění jedince, kterého pak ostatní "udolají". Experimentoval jsem rovněž s velikostí ok na podlaze. Optimum jsem si odzkoušel na 16x16 mm. Jako trusníky mám z hlinikových jöklů obdelník a výplné je makrolon 4mm a je vyjímatelný pro snadné čištění škrabkou a občas i vodou a kartáčem. Třeba vyzkoušíte to co navrhujete a bude vám to dobře fungovat ve vašich podmínkách. Ano popeliště jaksi navíc, je určitý luxus. Budete se divit, jakým způsobem bude písek ubývat...
Dave12

XXX.XXX.89.34
jo012810
napsal(a):
Jen taková moje zkušenost z klecového chovu křepelek. Zopakuji ty hlavní zásady, dá se nalézt v mých příspěvcích. Velikost klece mám odzkoušenou pro 1,8. Když jsem jich dal méně, nikdy to nedopadlo dobře-začali na sebe útočit. Japonské křepelky jsou tvorové netrpící nemocemi, ale jsou velmi agresivní a to zejména při nějakých změnách. Proto je dobré sestavovat chovná, či užitková hejna ihnet, kdy se pozná pohlaví. Výška klece kolem 40 cm může skutečně zapřičinit poletování a zranění jedince, kterého pak ostatní "udolají". Experimentoval jsem rovněž s velikostí ok na podlaze. Optimum jsem si odzkoušel na 16x16 mm. Jako trusníky mám z hlinikových jöklů obdelník a výplné je makrolon 4mm a je vyjímatelný pro snadné čištění škrabkou a občas i vodou a kartáčem. Třeba vyzkoušíte to co navrhujete a bude vám to dobře fungovat ve vašich podmínkách. Ano popeliště jaksi navíc, je určitý luxus. Budete se divit, jakým způsobem bude písek ubývat...
Děkuji za reakci. Ano, slyšel jsem, že pokud je křepelek v prostoru klecového chovu méně, mohou se napadat. Ale i tak bych to chtěl zkusit s menším počtem na větší ploše. Křepelky si budu líhnout sám. Nejsem zastáncem ´´nacpat´´ co největší počet na malou plochu. Je to živý tvor, který cítí a má svoje potřeby. Že jsou mezi sebou zlé, tak se s tím musí počítat. Ale určitě bych nechtěl, aby to šlo na úkor jejich komfortu.
Prý jsou italští giganti o něco mírnější, oproti jiným plemenům... Tak uvidíme :)
Děkuji.
Dave12
napsal(a):
Děkuji za reakci. Ano, slyšel jsem, že pokud je křepelek v prostoru klecového chovu méně, mohou se napadat. Ale i tak bych to chtěl zkusit s menším počtem na větší ploše. Křepelky si budu líhnout sám. Nejsem zastáncem ´´nacpat´´ co největší počet na malou plochu. Je to živý tvor, který cítí a má svoje potřeby. Že jsou mezi sebou zlé, tak se s tím musí počítat. Ale určitě bych nechtěl, aby to šlo na úkor jejich komfortu.
Prý jsou italští giganti o něco mírnější, oproti jiným plemenům... Tak uvidíme :)
Děkuji.
Nejmírnější mezi jaonskými křepelkami jsou anglické, ale i ty se někdy "utrhnou".
Ukázka hezkého chovného zařízení pro křepelky.
Tak nějak to má vypadat.
https://www.pribram.cz/clanek/inspektori-se-nestacili-divit-pri-navsteve-brdske-restaurace-u-fabiana-nalezli-nejen-neporadek-ale-i-kurnik/23189/

honzapm
napsal(a):
Ukázka hezkého chovného zařízení pro křepelky.
Tak nějak to má vypadat.
https://www.pribram.cz/clanek/inspektori-se-nestacili-divit-pri-navsteve-brdske-restaurace-u-fabiana-nalezli-nejen-neporadek-ale-i-kurnik/23189/
🤭😂😂😂
Dave12
napsal(a):
Děkuji.
Ano, jsou mírnější a míň bázlivé oproti japonským. Já mám giganty ne v kleci, ale na podestýlce. Mám dojem, že nejsou tak stresované, jako kdyz chodí po dratech. Agrese žádná. Chovu zdar!
Dave12

XXX.XXX.89.34
Dave12

XXX.XXX.89.34
Zdravím všechny, klec je hotová. Není to sice chov na podestýlce, ale alespoň větší prostor, než je u klecí běžné, poplastovane pletivo s menším okem a menším sklonem, větší popeliště. Pro lepší údržbu i vyšší trusník z umělé hmoty, kde budou z části hobliny, aby vsakovalo a nebylo tolik cítit.
Už jen dodělat pozink krmítka a napojit vodu. A bude komplet.
Dave12

XXX.XXX.89.34
Nechám ke kleci ještě udělat 2x venkovní závěsná krmítka. Může mi prosím napsat někdo rozměry bočnice tohoto na obrázku? Kdo jej má. Přijde mi ok. Prodává se v rozměru 80 cm, ale potřebuji 100 cm.
Na fotce křepelka po třech týdnech. Holky si popeliště užívají 😎