Americká bojovnice (American game fowl)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Karel.barel

21.4.2022 20:05
Karel.barel

XXX.XXX.42.92

Na Floridě existuje farmář s velkými pozemky, který se snaží zajistit soběstačný polodivoký chov slepic, které přežijí bez péče jen s přikrmováním. K založení takového chovu použil kura bankivského a "American gamefowl" a "Blueface American gamefowl".

V našich podmínkách by takový polodivoký chov nefungoval, ale o American gamefowl mluvil zajímavě a rád bych je zkusil chovat. Je možné toto plemeno v Evropě sehnat?

Takto o nich píšou:

American Gamefowl jsou jedni z nejodolnějších ptáků, na které kdy narazíte, a podle našeho názoru jsou zdaleka nejkrásnější. Jsou známí tím, že jsou výborní letci, velmi soběstační a kvočny jsou dobré matky. Všechny tyto vlastnosti z nich dělají vynikající volbu pro volný chov, dokud samci nedospějí. Pak budou muset být odděleni, protože budou bojovat až do smrti a bránit své území. Důrazně doporučujeme alespoň pár těchto ptáků v každém dvoře a je radost je vlastnit.

To zní docela dobře, ale teď kde je sehnat? Já bych je zkusil ve svém chovu křížením a následným výběrem zbavit bojovnosti mezi kohouty a měl bych takové zajímavé vlašky do lesa. Létavých velkých plemen tu moc nemáme, i ty vlašky jaksi v posledních letech povážlivě tloustnou, zvláštní trend.

Karel.barel

21.4.2022 20:21
Karel.barel

XXX.XXX.42.92

Pro zajímavost o tom volném chovu, je to pěkná myšlenka a v subtropech při desítkách hektarů to možná i fungovat může https://youtu.be/actYP9hnrSs

Nicméně American Gamefowl jsou pro mě ideálem slepičí krásy a myslím že k nám do predátory osetých luk remízů a lesů se hodí. Z mého volně chovaného hejna zůstaly prakticky jen zdrobnělé fénixky které jsem měl k nosnicím na okrasu a pár vlašek když pominu ty zavřené.

Přidejte reakci

Přidat smajlík