Uživatel s deaktivovaným účtem

A už je tu máj, konečně snad nastalo jaro
Asi ano. Když jsem tak probíral ty Ženevské konvence a lidová tvořivost je mnohdy hodně názorná....A tady je i názorný důkaz, že šetřit na stará kolena se vyplácí
Ceny hýbou s ekonomikou, ale i s lidmi. Nicméně, s nadhledem se vše lépe snáší.....A mládí vpřed!!
Dneska byl krásný prvomájový den...nic zvláštního se neudálo, což je i dobře 😀,ale čekala jsem déšť, který nepřišel, tak jsem zalévala,jak sadbu ve skleníku,tak už nakvetlé jahody na záhoně a stromkové rybízy v plném květu.. také krásně rozkvetlé tulipány na dvoře..😊🌷🌷🌷

jak se u nás krmí zvěř - navzájem
Černej to rozhazuje a dámy to sbírají. No a když se černej v nestřeženou chvíli vyskytne u jejich krmítka, tak jim vybílí samozřejmě pšenku i granule

Varaxi
napsal(a):
A co Vaše pěstitelské úspěchy? Už Vám kvetou papriky?
Děkuji za optání, papriky ve vývoji ustrnuly, rajčata je progresivně předběhla. Samozřejmě je to ještě všechno doma v kelímkách od jogurtu. Venku jdou k ránu teploty zhusta ještě klidně k mrazu, takže ven až po zmrzlejch. Jestli z toho něco bude, to se uvidí. Rajčata vypadají některá životaschopně.
No ale česneky se jeví spokojeně. A cibulky vystrkují první proutky ze země. Včera jsem dozasadila zbytek sazečky, která se mi válela v buňce od března, třeba taky ještě něco stihne, do podzima. A když ne, darmo by stejně v buňce shnila.
Dala jsem si nějaké saláty, mezi ně vyhodila pár mrkví, taky nějaké brambory jsou v zemi a včera šly zasít fazolky a ředkvičky. Ještě někde musím posehnat hrášek. Jo a jahody jsem přesazovala. Z těch teda nic nebude, ale koupila jsem 4 nové nakvetlé, tak tam by to mělo být na jistotu, že něco bude :-)
Jinak předloni přesazené jabloně všechny kvetou jako divé, tak jsem náramně zvědavá, zda z toho letos něco bude. Loni po tom přesazení to pochopitelně nedaly, ale na původním stanovišti už předtím úspěšně plodily, tak jsem na vážkách, zda ten rok a půl stačil na to, aby vybudovaly kořání. Nějaké hnusné svině (srnky) nám z nich na jaře odrbaly kůru (asiže parůžky), tak dostaly chudinky ještě po tlamě od těch nehodných zvířat.

napsal(a):
Děkuji za optání, papriky ve vývoji ustrnuly, rajčata je progresivně předběhla. Samozřejmě je to ještě všechno doma v kelímkách od jogurtu. Venku jdou k ránu teploty zhusta ještě klidně k mrazu, takže ven až po zmrzlejch. Jestli z toho něco bude, to se uvidí. Rajčata vypadají některá životaschopně.
No ale česneky se jeví spokojeně. A cibulky vystrkují první proutky ze země. Včera jsem dozasadila zbytek sazečky, která se mi válela v buňce od března, třeba taky ještě něco stihne, do podzima. A když ne, darmo by stejně v buňce shnila.
Dala jsem si nějaké saláty, mezi ně vyhodila pár mrkví, taky nějaké brambory jsou v zemi a včera šly zasít fazolky a ředkvičky. Ještě někde musím posehnat hrášek. Jo a jahody jsem přesazovala. Z těch teda nic nebude, ale koupila jsem 4 nové nakvetlé, tak tam by to mělo být na jistotu, že něco bude :-)
Jinak předloni přesazené jabloně všechny kvetou jako divé, tak jsem náramně zvědavá, zda z toho letos něco bude. Loni po tom přesazení to pochopitelně nedaly, ale na původním stanovišti už předtím úspěšně plodily, tak jsem na vážkách, zda ten rok a půl stačil na to, aby vybudovaly kořání. Nějaké hnusné svině (srnky) nám z nich na jaře odrbaly kůru (asiže parůžky), tak dostaly chudinky ještě po tlamě od těch nehodných zvířat.
Proto dělají někteří kolem kmínků oplůtek. Mně si drbal parůžky srnec o brzdové světlo. Nové stálo 3 650 Kč. Moc mě to potěšilo.
napsal(a):
Proto dělají někteří kolem kmínků oplůtek. Mně si drbal parůžky srnec o brzdové světlo. Nové stálo 3 650 Kč. Moc mě to potěšilo.
Nám jednou nedopatřením, špatně zavřené brance,utekly rohaté kozy do zahrady.. když jsem tam přišla, rohatá Líza měla rohy obalené oranžovými pentlemi, které jí ve větru krásně vlály kolem hlavy..Liza se cítila,jako hrdinka..poté jsem uviděla mojí krásnou dvoumetrovou nektarinku, která byla právě v květu..byla😭...byla úplně stažená s kůže a komplet ožraná... oranžové lýkové fábory vlály spokojené Lize mezi rohama....no,co si na mlsné koze vezmu??..😂..nektarinku jsme museli pokácet...

ančovička1
napsal(a):
To je pěkné, ale před kozami by to nevydrželo..koza je nesmírně vynalézavá , ta by sežrala i ty provázky😀😀
Tak tak. Jak tady kdysi dříve někdo reagoval na otázku začínajícího chovatele, čím krmit kozy. Odpověď - z vlastní zkušenosti - kozy sežraly všechno kromě drátěného pletiva a betonových sloupků.
napsal(a):
Tak tak. Jak tady kdysi dříve někdo reagoval na otázku začínajícího chovatele, čím krmit kozy. Odpověď - z vlastní zkušenosti - kozy sežraly všechno kromě drátěného pletiva a betonových sloupků.
😀😀ano,pamatuji si,přesně takové jsou kozy..tady by po nich zůstalo jen to kovové pletivo,časem by sežraly i ty špalíky 😂..naše kozy mají pro zábavu hromadu špalků na skákání a už se pustily i do těch 😂...
Ale ovečky to nedělají,ty jsou hodné..

My ale kua žádný kozy a ovce nemáme! A jabloně vorvaný.
Kde jsou ty vlci, když je člověk potřebuje

ančovička1
napsal(a):
To je pěkné, ale před kozami by to nevydrželo..koza je nesmírně vynalézavá , ta by sežrala i ty provázky😀😀
Přesně tak To mě napadlo jako první
ančovička1
napsal(a):
Dneska byl krásný prvomájový den...nic zvláštního se neudálo, což je i dobře 😀,ale čekala jsem déšť, který nepřišel, tak jsem zalévala,jak sadbu ve skleníku,tak už nakvetlé jahody na záhoně a stromkové rybízy v plném květu.. také krásně rozkvetlé tulipány na dvoře..😊🌷🌷🌷
Co asi pod tou klecí Ančovička chrání a před čím,foto2.
Olánek
napsal(a):
Co asi pod tou klecí Ančovička chrání a před čím,foto2.
😀😀 už jsem tu “klec"objevila😀..to není klec,ale kus ohnutého pletiva,pod kterým vyrůstaji krásně žluté denivky.. jenže moje čubinka Betynka,si právě přes tu denivku, vyšlapala cestičku.😀.. takže Betynce bylo v ničení denivky zabráněno pletivem..🤔no, už ho můžu odstranit, Betynka si šlape jinde😂.. toť objasnění záhady 😀

veraboskova
napsal(a):
tak já nevím, my kozy nemáme jenom ovce. A provázky (zatím) nežerou.
Ovce s kozami nelze srovnávat. Ty se drží pěkně na zemi a žerou, co mají. Kozy všude vylezou a všechno sežerou.
Ach ty ženy....A proto přeji všem matkám k dnešnímu svátku zdraví a pohodu. Aby jejich chování k nám mužům bylo vždy vlídné a aby byly vždy krásné a laskavé...

... chytil táta sojku, chytila máma taky ....
ančovička1
napsal(a):
Dneska jsem u nás na dvoře viděla SOJKU !!!...přeletěla dvorek a sedla na chvilku na okap stodoly..v zobáčku nesla větvičku..nevěřila jsem vlastním očím,prvně mě napadlo, že někomu uletěl papoušek 😀😀😀..ale byla to krásná, velká sojka 😀..kdepak si asi staví hnízdo 🤔😀..
Brhlíka jste nezahlédla,to je totiž dvojka brhlík a sojka,zejména tam,kde se okap s krytinou mísí.podle Dobeše.

ančovička1
napsal(a):
Dneska jsem u nás na dvoře viděla SOJKU !!!...přeletěla dvorek a sedla na chvilku na okap stodoly..v zobáčku nesla větvičku..nevěřila jsem vlastním očím,prvně mě napadlo, že někomu uletěl papoušek 😀😀😀..ale byla to krásná, velká sojka 😀..kdepak si asi staví hnízdo 🤔😀..
Odkud jste? Pro mě je sojka běžný pták, máme je i ve škole.

ančovička1
napsal(a):
U nás asi budou vzácné, ještě jsem ji tu neviděla,tak mě moc potěšila🤗😀..
Chotusice u Čáslavi..
Tam to moc neznám (spíš vůbec). My máme docela velký areál se spoustou zeleně. I když teď developeři nechali nějaké stromy vykácet, protože za naším pozemkem se staví minisídliště. Ale prý za ně vysází nové stromky. Tak snad.
Přidám pár jarních fotek..dceři právě vykvetla amarelis Merilyn a dcerka Majdalenka 🤗
Ranní návštěva zubaře a čáslavského náměstí 😀✈️✈️

ančovička1
napsal(a):
Přidám pár jarních fotek..dceři právě vykvetla amarelis Merilyn a dcerka Majdalenka 🤗
Ranní návštěva zubaře a čáslavského náměstí 😀✈️✈️
Jo, v Čáslavi jsem byla před léty na leteckém dni. A moc se mi tam líbilo, ač jsem velmi netechnický typ.

Olánek
napsal(a):
Krmíte něco travou z koše sekačky?
Obecně se nedoporučuje, ani u savců. Riziko ucpání jícnu (volete).
My že sekačky sypeme trávu slepicím,kačena,husám...trochu se v tom prohrabou, ale nehrozí přežraní, protože jsou celý den na louce, tak o to moc nestojí..kozy to samé..😀

Nemáme košové sekačky Všechno včetně okrasné květinové zahrádky (původně, ehm ehm) necháváme narůst na dlouho a pak sekáme bubnovou, páč sušíme. A letos snad budeme i strojně obracet (MF-70) a lisovat (stacionární lis ze 60. let). Tak držte palce, kopýtka, pařátky a tlapičky, ať nám ty vymoženosti fungují, protože to by nám ušetřilo kvanta práce a času.

Nějaké foto:
1) takhle nějak se tváří moje vlastnovypěstěná rajčata (mám těch nádobek asi třicet...). V tomhle týdnu půjdou na různá stanoviště, a snad na některém přežijí, abych mohla úspěch zopakovat i příští rok.
2) po takovém zahradním produkčním počinu jsem vždycky toužila - mít to takhle nařádkované, jak to vidím u zkušených pěstitelů Zatím se to jeví nadějně.
3) česnek
4) cibule. Nepleju. Ať se s tím popere.
5) medvěda jsem letos zachránila před sviněmi. Srnkami. Měli jsme dvě rostliny, ta druhá je nejspíš v pánu.
6) nositelka si prohlíží dětský domek, který jsme pořídili coby nové pobytové zařízení pro pernaté obyvatelky. Domek tam bude takto stát, dokud se nedokopu ho zvelebit. Takže... do zimy. Rok raději nezmiňuji.
7) kohouty nemajíce, musejí dámy zastupovat i roli jediných pánů na hnoji
8) nebo v koutech s navátým listím, pod kterým se dají vyhrabat různé lahůdky
9) sem tam děvčatům zajistí trochu gymnastiky poníci, kteří si rádi za slepicemi protáhnou šunky. Slepice jsou geniální, naučily se číst řeč těla poní, a pohybují se podle nálady poní v takové vzdálenosti, aby nedošly úhony (někdy jim ozobávají kopyta...)
napsal(a):
Nějaké foto:
1) takhle nějak se tváří moje vlastnovypěstěná rajčata (mám těch nádobek asi třicet...). V tomhle týdnu půjdou na různá stanoviště, a snad na některém přežijí, abych mohla úspěch zopakovat i příští rok.
2) po takovém zahradním produkčním počinu jsem vždycky toužila - mít to takhle nařádkované, jak to vidím u zkušených pěstitelů Zatím se to jeví nadějně.
3) česnek
4) cibule. Nepleju. Ať se s tím popere.
5) medvěda jsem letos zachránila před sviněmi. Srnkami. Měli jsme dvě rostliny, ta druhá je nejspíš v pánu.
6) nositelka si prohlíží dětský domek, který jsme pořídili coby nové pobytové zařízení pro pernaté obyvatelky. Domek tam bude takto stát, dokud se nedokopu ho zvelebit. Takže... do zimy. Rok raději nezmiňuji.
7) kohouty nemajíce, musejí dámy zastupovat i roli jediných pánů na hnoji
8) nebo v koutech s navátým listím, pod kterým se dají vyhrabat různé lahůdky
9) sem tam děvčatům zajistí trochu gymnastiky poníci, kteří si rádi za slepicemi protáhnou šunky. Slepice jsou geniální, naučily se číst řeč těla poní, a pohybují se podle nálady poní v takové vzdálenosti, aby nedošly úhony (někdy jim ozobávají kopyta...)
Řádkování pomocí latě není přesné,doporučuji laser.

Olánek
napsal(a):
Řádkování pomocí latě není přesné,doporučuji laser.
Moje voka dosahují kvality laseru, takže řádkuji vod voka.
Já řádkuji motykou a provázkem. Když jsem řádkovala podle latě, vždycky jsem měla na jedné straně ty řádky hustější než na druhé, jak jsem tu lať nikdy nedala rovnoběžně.
Včera jsem si byla pochovat neteřinku, našla jsem první zralé rajče, začaly se mi vybarvovat lilky. Už se to rozjíždí.
Varaxi
napsal(a):
Já řádkuji motykou a provázkem. Když jsem řádkovala podle latě, vždycky jsem měla na jedné straně ty řádky hustější než na druhé, jak jsem tu lať nikdy nedala rovnoběžně.
Včera jsem si byla pochovat neteřinku, našla jsem první zralé rajče, začaly se mi vybarvovat lilky. Už se to rozjíždí.
Pane jo, asi jste někde z jihu. U nás v podhůří Krkonoš ani náhodou a to ve skleníku....Ať se daří a je hojná úroda.
petr008
napsal(a):
Cože, zralé rajče??? To žijete někde na rovníku? My jsem před 14 dny dávali teprve rajčata na záhon a to jsme Jižní Morava.
Tak když na rajčata máte místo a podmínky, lze je vysít i dříve. Někde jsem tu do teplákovky psala, kdy jsem je vysívala, tuším, že v únoru? Teď je konec května, tj. 4 měsíce. To mi přijde v pohodě - rajčata vysetá v půlce března mívají v půlce července první rajčata.

Já dávám rajčata postupně ven teď, plán byl po zmrzlejch, ale zdržuje se to mojí lenorou, a dobře jsem učinila, protože jak byly ty bouřky, tak by mi je to přerovnalo (dobrá výmluva).
Na jednom rajčeti je vidět, že pokvete Tak počítám první plody třeba za měsíc, když bude dobře a neshnije to do té doby.
Papriky se netváří, že by kdy potřebovaly kvést.
Já to měla sice za oknem čistý jih, ale v kelímcích od jogurtu, tak měly kytky smůlu.
napsal(a):
Já dávám rajčata postupně ven teď, plán byl po zmrzlejch, ale zdržuje se to mojí lenorou, a dobře jsem učinila, protože jak byly ty bouřky, tak by mi je to přerovnalo (dobrá výmluva).
Na jednom rajčeti je vidět, že pokvete Tak počítám první plody třeba za měsíc, když bude dobře a neshnije to do té doby.
Papriky se netváří, že by kdy potřebovaly kvést.
Já to měla sice za oknem čistý jih, ale v kelímcích od jogurtu, tak měly kytky smůlu.
To chce přikrmovat. Papriky se dají i v poměrně malém květináči udržovat docela dlouho, ale je třeba je tu a tam přihnojit, ale nepřehnat to.
Na chilli-forum.cz jsou lidi, kteří dokážou v půllitrových květináčích držet některé papriky roky. To se mi sice nedaří, nebo se o to spíš ani nepokouším, ale obecně to jde s nimi lépe než s rajčaty.

To bych ty kytky jistě spálila. Já jsem ráda, že mi toho většina přežila :-D
Prostě pokus, no. Ještě že se na týrání kytek nepohlíží jako na týrání zvířat.
https://www.jedovnice.cz/cs/capi-line
Čápata jsou už vylíhnutá. S trochou štěstí se dají zahlédnout minimálně dva čapí zobáčky.

Příběh pro ty, kdo se po ránu nudí: Tak jsem vymámila ze servisáka svou MF-70.
Děcka, funguje to!!!
Já vám mám takovou radost. Loni jsem zanevřela na Tera Vari, protože to bylo víc v servisu než v provozu, akorát mi to pilo krev. A tak jsem to za pětku zahodila (ve čtvrtek inzerát, v sobotu pryč i s veškerým příslušenstvím a krámy okolo), a jala se pást po užitečnějším stroji. Jsem ještě netušila, že budu kupovat skoro kombajn (proti té Vari).
U MF-70 mě zaujalo, že je k tomu celkem v slušné cenové relaci i obracečka/nahrabovačka (jiné příslušenství). Záběr sekačky metr dvacet až metr čtyřicet (a to se vyplatí proti té šedesátce, co teď s ní kroužíme hodiny a hodiny po tom našem hektaru). A obracečka myslím dvoumetrová. S tím už se dá něco podniknout. Když to fachá...
Takže jsem to na podzim koupila, ještě jsem si to u prodejce nechala předvést, že se to dá nastartovat, že to jezdí, že to obrací... No a přivezla jsem to domů, a hádejte. Prd velebnosti, ani jsem to nenastartovala. Takže šup do servisu. Servisák dal nový karbec, svíci, seřídil, odvezla, a hádejte. Prd velebnosti, párkrát zaškytalo a chcíplo, případně volnoběh udrželo, ale ťuk do plynu a škyt a chcíp. Nepříčetná. Servisák (hodnej) přijel, pošteloval, vesele s tím kroužil po výběhu i se zapřaženou obracečkou, jupí, funguje to. Vyzkoušela jsem si sama, nastartovalo, jelo, reagovalo na plyn, řadit se dalo, fungovalo. Servisák odjel, za dva dny jdu sekat, a tentokrát novinka - falešný vzduch. Takže vytočené do nesmyslu, chcípnout nešlo ani holým drátem o válec, páč olej, teplota a už to jelo na vznět, ještě že mi to předtím vyprávěl servisák jako historku z natáčení, a tak jsem věděla, že holt sebrat vzduch. Takže jsem nemusela čekat, až to vyjede olej nebo se to rozpadne. Kmitačka na sekačce mi vyskočila z uložení, střihnul se nějaký šroub, ještě že tak, protože lišta by to asi nedala... takže zase výlet do servisu a objednávka na gufero a čekačka pár měsíců.
A včera posekáno prvních pár metrů. Sice startování po pár měsících stání bylo trochu o nervy, ale nevzdala jsem to (!), a úspěch se dostavil Dneska vyzkouším obracečku, musím ji předtím seřídit, tak mi držte palce, páč ta ještě u nás pořádně v provozu nebyla, a to by bylo, aby nerupnul řemen nebo něco jiného!
napsal(a):
Příběh pro ty, kdo se po ránu nudí: Tak jsem vymámila ze servisáka svou MF-70.
Děcka, funguje to!!!
Já vám mám takovou radost. Loni jsem zanevřela na Tera Vari, protože to bylo víc v servisu než v provozu, akorát mi to pilo krev. A tak jsem to za pětku zahodila (ve čtvrtek inzerát, v sobotu pryč i s veškerým příslušenstvím a krámy okolo), a jala se pást po užitečnějším stroji. Jsem ještě netušila, že budu kupovat skoro kombajn (proti té Vari).
U MF-70 mě zaujalo, že je k tomu celkem v slušné cenové relaci i obracečka/nahrabovačka (jiné příslušenství). Záběr sekačky metr dvacet až metr čtyřicet (a to se vyplatí proti té šedesátce, co teď s ní kroužíme hodiny a hodiny po tom našem hektaru). A obracečka myslím dvoumetrová. S tím už se dá něco podniknout. Když to fachá...
Takže jsem to na podzim koupila, ještě jsem si to u prodejce nechala předvést, že se to dá nastartovat, že to jezdí, že to obrací... No a přivezla jsem to domů, a hádejte. Prd velebnosti, ani jsem to nenastartovala. Takže šup do servisu. Servisák dal nový karbec, svíci, seřídil, odvezla, a hádejte. Prd velebnosti, párkrát zaškytalo a chcíplo, případně volnoběh udrželo, ale ťuk do plynu a škyt a chcíp. Nepříčetná. Servisák (hodnej) přijel, pošteloval, vesele s tím kroužil po výběhu i se zapřaženou obracečkou, jupí, funguje to. Vyzkoušela jsem si sama, nastartovalo, jelo, reagovalo na plyn, řadit se dalo, fungovalo. Servisák odjel, za dva dny jdu sekat, a tentokrát novinka - falešný vzduch. Takže vytočené do nesmyslu, chcípnout nešlo ani holým drátem o válec, páč olej, teplota a už to jelo na vznět, ještě že mi to předtím vyprávěl servisák jako historku z natáčení, a tak jsem věděla, že holt sebrat vzduch. Takže jsem nemusela čekat, až to vyjede olej nebo se to rozpadne. Kmitačka na sekačce mi vyskočila z uložení, střihnul se nějaký šroub, ještě že tak, protože lišta by to asi nedala... takže zase výlet do servisu a objednávka na gufero a čekačka pár měsíců.
A včera posekáno prvních pár metrů. Sice startování po pár měsících stání bylo trochu o nervy, ale nevzdala jsem to (!), a úspěch se dostavil Dneska vyzkouším obracečku, musím ji předtím seřídit, tak mi držte palce, páč ta ještě u nás pořádně v provozu nebyla, a to by bylo, aby nerupnul řemen nebo něco jiného!
Inu - hospodaření má své kouzlo a krásu . . . Plně vás chápu, většinou mám též takové "štěstí" a přeji pevné nervy
Tak na Teru já nedám dopustit. U nás taková rodinná tradice. Já jsem ale koupil motor Honda a rotační sekačku Dakr, která je k tomu kompatibilní a jede to jak tank. Nemůžu si na nic stěžovat. Ke štěstí už mi chybí jen rotační plečka, ale ta je aktuálně za 15 tisíc, takže se musím obejít, ale jinak za mě Tera .

No jo, tak když je to nový, a nikoli Jikov ze sedmdesátek, tak je to jiná píseň :-) Já na nový nemám, tak patlám starý... Zase se u toho spoustu nového naučím. Která děva si dneska rozebírá ve volném čase zahradní techniku.... Teď ta MF je taky už výkřik moderny, už do toho nemusím lít náhradu olova
Jezdit s Dakrem umíme taky, to je ta 60centimetrová, co máme Vy máte určo aspoň 80centimetrovou.
napsal(a):
No jo, tak když je to nový, a nikoli Jikov ze sedmdesátek, tak je to jiná píseň :-) Já na nový nemám, tak patlám starý... Zase se u toho spoustu nového naučím. Která děva si dneska rozebírá ve volném čase zahradní techniku.... Teď ta MF je taky už výkřik moderny, už do toho nemusím lít náhradu olova
Jezdit s Dakrem umíme taky, to je ta 60centimetrová, co máme Vy máte určo aspoň 80centimetrovou.
Koupil jsem před desíti roky traktor domácí výroby a za ta léta byl pouze přetlačen za chalupu cca 25 metrů.Průběžně jsem manželkou dotazován co s nim?
Pane nerouhejte se. Tera je sice skvělá věc oproti dobám, kdy jsem chcípal u motyky, ale i tak na druhý den nevládnu rukama, když s ní rotavátoruju a orba s ní také není žádný med. Mít takový poklad, co má 4 kola a dá se za to zapřáhnout pluh a při orání pěkně sedět... To bych chtěl.

Naštěstí moje polnosť je tak titěrná, že rotavátor už druhým rokem leží ladem. Obrátím si to rýčem nebo (letos) vidlemi. A orbu neprovádíme vůbec. I když loni jsem na podzim obrátila políčko na hloubku rýče, aby měl hraboš trochu nepříjemný den. Pokud bych byla nucena orat, asi bych zapřáhla koňskou sílu

Oslíka ani jiné společenské zviřátko si do samoty nepořizujte. A ne, ovečka mu nestačí. Ovce a kozy si možná navzájem vystačí, tj. mít třeba dvě ovečky a kozičku, to nevím, ale koňovitý s přežvýkavci, to je bohužel od sebe moc vzdálené a samotný koňovitý by byl nešťastný. Dobře, že o tom neuvažujete.
No, řeknu vám, že práce se strojem je rozhodně lepší než práce s koněm. Já bych to zapřáhla jen na to orání, protože se nechci s kořeny a kameny přetahovat svýma rukama a usměrňovat mašinu, která jede jako splašená.
Stroj je na provoz levnější než dva koně/oslíci.

U nás se včera vylíhla kuřata v líhni a současně došlo k tomu, že poslední husa, která ještě seděla, (postupně) nějak přišla o všechny vejce. Včera zmizelo poslední.
Tak se nám jí zželelo a nabídli jsme jí dvě kuřátka. Po krátkém seznamování se nadzvedla a kuřata napochodovala pod ní. Postupně jsme jí tam nasypali všech 27 😄
Celou noc na nich pečlivě seděla a Bublifuk stál nad nimi a hlídal je. A dneska už to vypadá že jsou její. Mluví na ně jako na housata, klape na ně zobákem a oni vypadají, že jí rozumějí.

Jejej, Ivus, a víte, jak to, že přišla o vejce? Nebere jí je nějaké zvíře dravé? Aby pak ještě nepřišla o ta kuřátka, když se tam to zvíře tak naučilo chodit na sváču :-( Jinak je to milý pohled

Tak jsem předevčírem slavně zapřáhla do MF obracečku. Funguje to!
Nejprve teda srovnat pásy a sem tam do něčeho nacpat vazelínu nebo WD. A pak už to frčelo "samo". Jen ta řídítka jsou hrozně nízko, a plyn se samovolně vrací, takže musím páčku přidržovat (dočasné řešení kobercovkou se jeví málo účinné, příště zvolím jištění drátem), a tak jsem za tím běhala celá zkroucená. Tu čtvrthodinu Lepší než hrabat hodinu hráběma.
Pak jsem ještě tedy hráběma musela doladit, protože nemám u obracečky clonu, takže mi odhazuje výkonně trávu dva metry daleko - to se pak blbě řádkuje Ale nějaký ten závěs na prkně pro příštích 10 let používání si dodělám. Nějaký sundavací a zastamdací, protože při výnosu travní hmoty jedny vidle na akr stačí jeden řádek na šířku deseti metrů - a to se pak i hodí, že to ta obracečka zahazuje o 4 metry vedle
Takže radostný start sezony pokračuje.
Jen teda to přepřahání z kosy na obracák je na pikaču. Obracečku lepší zapřahat ve dvou. Kosu zvládnu sama během minutky, ale to dohadování s obracečkou není nic moc. Už pokukuju po samostatné mašině, když to tak pěkně funguje, že bych měla prostě zapřaženo do dvou strojů Takže bych pořídila druhý stroj, rok bychom ho zase slavně dávali do kupy, a pak by byl možná k užitku - ale zase si říkám, lepší dva stroje, když se jeden posesune, aspoň mám pořád s čím jezdit, než jeden, který když se posesune, tak zbytek sezony s hráběma, protože servisák během sezony má čekací doby třeba měsíc.
Vyhlašuji iniciativu: hledáme jméno pro MF-70
Každý pozoru-hodný stroj u nás doma se nějak jmenuje. Tera Vari se jmenovala Vodník ("Vari od našeho prahu, vari pryč ty lstivý vrahu.").
Pokud vás napadne nějaké přiléhavé označení pro tenhle malý kombajn, uvítám inspiraci Děkuji předem.

Tyjo, "ježkostroj" by asi neprošlo, protože potřebuji pojmenovat motorovou jednotku (to, co se schovává za "ježkem" :-). A na tu motorovou jednotku se dá navěsit krom ježka ještě mnoho dalšího rozmanitého příslušenství :-)