Danysek123

XXX.XXX.173.109
Dobry den, kupovala jsem nasadova vejce a "omylem" se tam primichala vejce maransek, tak z 10 ti nasadovych vajec ktere meli byt od zakrslych slepicek se vylihlo 8 kurat ale 2 jsou nejspis Maransky. Myslite ze by mohl byt problem s odchovem dohromady nebo mam ty vetsi radeji oddelit? Velikostne jsou ted ve trech tydnech pomalu 2x tak velke nez ty zakrsle.
Danysek123
napsal(a):
Dobry den, kupovala jsem nasadova vejce a "omylem" se tam primichala vejce maransek, tak z 10 ti nasadovych vajec ktere meli byt od zakrslych slepicek se vylihlo 8 kurat ale 2 jsou nejspis Maransky. Myslite ze by mohl byt problem s odchovem dohromady nebo mam ty vetsi radeji oddelit? Velikostne jsou ted ve trech tydnech pomalu 2x tak velke nez ty zakrsle.
Dobrý den, já jsem odchovával kuřata pod kvočnou a měl jsem také velké i zdrobnělé a nikdy nebyl problém 😉
Uživatel s deaktivovaným účtem

Danysek123
napsal(a):
Problém to není, spíše mne zajímá, jak jste nerozpoznala vejce zakrslých od maransek. Když už ničím jiným, tak barvou a velikostí jsou dost odlišná
Danysek123

XXX.XXX.173.109
No vsechna vejce byla bila coz byl nejspis ten problem, velikostne se lisily ale ne nijak vyrazne. A kdyz uz jsem si od pani vejce objednala, tak jsem je do te lihne vlozila vsechna. Nejak sem predpokladala, ze pani mi posle pouze vejce zakrsleho plemene coz me ujistovala. No a myslim ze to nebudou cistokrevna kurata ale spis nejaky mix. Me to nevadi a necham je tedy spolecne. Dekuji za odpoved

Danysek123
napsal(a):
No vsechna vejce byla bila coz byl nejspis ten problem, velikostne se lisily ale ne nijak vyrazne. A kdyz uz jsem si od pani vejce objednala, tak jsem je do te lihne vlozila vsechna. Nejak sem predpokladala, ze pani mi posle pouze vejce zakrsleho plemene coz me ujistovala. No a myslim ze to nebudou cistokrevna kurata ale spis nejaky mix. Me to nevadi a necham je tedy spolecne. Dekuji za odpoved
Teda, já nejsem žádný odborník, ale maransky mají sytě hnědá vejce.

Danysek123
napsal(a):
Tak pravidlo č. 1 zní, že vejce zakrslého plemene (jakéhokoliv) jsou jednoznačně menší, než vejce normální slepice. Pravidlo č. 2 - jak již uvedeno, maransky mají výrazně hnědá vejce, správné maransky čokoládově hnědá
Nemůžete kuřata vyfotit? Mě by zajímalo, jak jste vlastně tedy usoudila, že jsou to maransky. A jaká vlastně měla být ta kuřata zakrslého plemene?
Danysek123

XXX.XXX.173.109
napsal(a):
Tak pravidlo č. 1 zní, že vejce zakrslého plemene (jakéhokoliv) jsou jednoznačně menší, než vejce normální slepice. Pravidlo č. 2 - jak již uvedeno, maransky mají výrazně hnědá vejce, správné maransky čokoládově hnědá
Nemůžete kuřata vyfotit? Mě by zajímalo, jak jste vlastně tedy usoudila, že jsou to maransky. A jaká vlastně měla být ta kuřata zakrslého plemene?
To asi nebude primo maranska. To bude nejaky mix, pani rikala ze ma zvlast zakrsle a zvlast normalni asi se to nejak pomichalo

Danysek123
napsal(a):
To asi nebude primo maranska. To bude nejaky mix, pani rikala ze ma zvlast zakrsle a zvlast normalni asi se to nejak pomichalo
No a jak jste teda přišla na to, že to jsou maransky?

Danysek123
napsal(a):
Tak nás nenapínejte a sdělte, jaké plemeno jste si objednala?😉 Rousná zakrslá má třeba opeřené nohy, brahmánka rovněž a je i ve zdrobnělé formě, myslím. A foto vážně pomůže s identifikací, ale jak říkám, něco konkrétního jste kupovala, ne?
Danysek123

XXX.XXX.173.109
napsal(a):
No a jak jste teda přišla na to, že to jsou maransky?
Vyfotila jsem kuratka pani od ktere jsem mela vajicka a ona to zhodnotila jako maransku. Ja se v tom opravdu nevyznam

Danysek123
napsal(a):
Vyfotila jsem kuratka pani od ktere jsem mela vajicka a ona to zhodnotila jako maransku. Ja se v tom opravdu nevyznam
A co jste chtěla za plemeno?????
Tohle je zatím spíše plivník “plemene” dvorkový mix…. A všechna jsou taková?
Tak jsem vám teď vyfotila moje maransky,4 dny staré 😀..
A rousničky vyfotím asi zítra,dneska se líhnou pod slepičkou 😇🐣🐣🐣🐣🐣
Danysek123

XXX.XXX.173.109
napsal(a):
A co jste chtěla za plemeno?????
Tohle je zatím spíše plivník “plemene” dvorkový mix…. A všechna jsou taková?
Jj, jsou jen jsou dve vetsi nez ostatni. Dvorkovy mix mi nevadi. Ja konkretni plemeno nechtela, mam to spis na zkousku a pristi rok bych chtela sehnat nasadova vajicka hedvabnicky.

Možno vajcia boli rovnaké - od zakrslých sliepočiek a tú malú sliepočku oplodnil veľký kohút a tak sa kuriatka nerovnomerne vyvíjajú.

Danysek123
napsal(a):
Jj, jsou jen jsou dve vetsi nez ostatni. Dvorkovy mix mi nevadi. Ja konkretni plemeno nechtela, mam to spis na zkousku a pristi rok bych chtela sehnat nasadova vajicka hedvabnicky.
Hodvábničky sú zaujímavé sliepky, ale nerozumiem motivácii zaobstarať si práve takéto sliepočky (a to nemyslím ako kritiku, naozaj ma zaujíma dôvod).
Podľa mňa sú síce krásne, no vraj neustále kvočia, znáška je minimálna, hmotnosť vajec nízka, čo znesú, to chcú vysedieť. Ak by som chcela mať kvočku/y, jednu-dve by som si zaobstarala.
Ale inak, čo s neustále kvokajúcimi sliepočkami?
http://www.zooenc.eu/sk/hodvabnicka/

Danysek123
napsal(a):
Tak to je paní pěkná "odbornice". Když ani neví, co vám poslala. Přesněji řečeno, asi ví, ale doufala, že vy ne.
Danysek123

XXX.XXX.173.109
napsal(a):
Hodvábničky sú zaujímavé sliepky, ale nerozumiem motivácii zaobstarať si práve takéto sliepočky (a to nemyslím ako kritiku, naozaj ma zaujíma dôvod).
Podľa mňa sú síce krásne, no vraj neustále kvočia, znáška je minimálna, hmotnosť vajec nízka, čo znesú, to chcú vysedieť. Ak by som chcela mať kvočku/y, jednu-dve by som si zaobstarala.
Ale inak, čo s neustále kvokajúcimi sliepočkami?
http://www.zooenc.eu/sk/hodvabnicka/
Prave premyslim si ji poridit prave jako kvocnu maximalne tedy 2ks. A k tomu by me zajimalo jaky druh slepic je podle vas nejlepsi si poridit jako nosnice?

Ja zase priveľký odborník nie som. Ale urobila som si z nemeckého originálu výpis vlastností pre mňa zaujímavých stredne ťažkých sliepok. A tu je výsledok:
Danysek123

XXX.XXX.173.109
napsal(a):
Ja zase priveľký odborník nie som. Ale urobila som si z nemeckého originálu výpis vlastností pre mňa zaujímavých stredne ťažkých sliepok. A tu je výsledok:
Dekuji

Danysek123
napsal(a):
Prave premyslim si ji poridit prave jako kvocnu maximalne tedy 2ks. A k tomu by me zajimalo jaky druh slepic je podle vas nejlepsi si poridit jako nosnice?
Nosného hybrida. Pokud vám jde jenom o vejce a ne chov čistých plemen.

Mám 9 minuloročných sliepok. Medzi nimi bielefeldky a teda znáška je obrovská, aj vajcia sú veľké, ale mám aj miešané sliepočky a tie nesú tiež výborne. Bielefeldky nekvokajú. A ešte som mala 3 hybridy.
Možno je to náhoda, ale najhošiu skúsenosť mám práve s mojimi 3 hybridmi.
Jedna sa "zbláznila", keď dospela, inak začala niesť výborne, ale zrazu začala vytrhávať perie ostatným sliepkam - len sa zahľadela na ich stehno, a už agresívne trhala. Perie zjedla. Pred mojimi očami. Bola krásna a mala som ju rada, ale okamžite išla pod nôž. Aby sa ostatné nenaučili.
Druhá niesla vajcia v tenkej škrupine - potom začala meniť - už na jeseň - perie, hoci bola májová, teda len niekoľkomesačná, to sa jej potom popravilo, ale teraz vidím, že občas má opäť problémy so škrupinou, a čo je horšie, potom to vajíčko aj s radosťou zje.
Tretia nesie dobre, nie je agresívna, bola naozaj pekná ako mládka, ale odkedy ju obšťastňuje kohút, má holý chrbát, aj krídla - zrejme to jej perie nie je príliš kvalitné.
Aj bielefeldky sú mierne kohútom opotrebované, ale to sa nedá porovnať s hybridkou.
A mám ešte 3 miešané, krížené z rôznych čistokrvných sliepok, tie majú perie najlepšie. A kohút po nich skáče takisto. A nesú porovnateľne s bielefeldkami. Vajcia trochu menšie, ale väčšie ako som kupovala kedysi v obchode. Z týchto boli moje kvočky. A keď sliepka kvoká, samozrejme nenesie.
Mám 9 sliepok, mala som a mám 2 podsadené kvočky, ale plne zásobujem vajciami 3 rodiny a občas sa ujdú vajcia aj susedom. Tým chcem povedať, že ja by som volila čistokrvné sliepky alebo aj miešancov, aj tie vedia niesť hodne.
Kohout pojímá více slepice, které hodně snáší, proto jste měla hybridku od kohouta sedřenou..peří slepice druhým trhají a požírají, protože potřebují hodně bílkovin a tímto způsobem si je doplňují..vejce v bláně snáší slepice,pokud mají nějakou poruchu vaječníků nebo málo vápníku..
Hybridky potřebují větší obsah těchto látek v krmení než čistá plemena.. nejlíp krmit granulemi pro nosnice a stále plná krmítka...🐔🐣🐣🐤

ja krmím neekonomicky, doprajem sliepkam, ako malým deťom, piplem sa s nimi, tie moje vajcia sú asi aj dosť predražené
od počiatku znášky kŕmim zmesou pre nosnice a majú plný válov neustále
+ zelené každý deň, aj vtedy mali výbeh do zelenej časti každé popoludnie, občas som im nakličovala obilie, strúhaná mrkva
+ každý deň som im dávala tvaroh (250 g pre môj malý kŕdel) a tam by malo byť aj dosť vápnika
+ vápenný grit - ale o ten veľmi nemali záujem - alebo mletý prášok s vápnikom, ktorý som im miešala do jedenia
+hľadali si dažďovky, hmyz, (raz jedna bielefeldka ulovila aj myš, ale tú som jej zobrala, čo keby bola bývala priotrávená?)
+občas pšenica, alebo ryža
(predtým mali zmes pre kuratá + zelené - tráva, pŕhľava, vajíčka a neskôr tvaroh)
Aj priestoru majú dosť.
Teda vylučujem, že by mali málo bielkovín. Je pravda, že kohút tú hrdzavú sliepočku obľubuje. Ale prečo sa "zbláznila" tá pekná jarab á čierno-biela, to neviem, najskôr som skúšala jeden deň dopĺňať bielkoviny tak, že som jej okrem tvarohu vykopávala aj dážďovky. Ryľovala som, stála pri mne, skákala do jamy a zbaštila ich hromadu. Ale krvavým perám svojich kamarátok nevedela odolať. Nedostatok bielkovín nemohla mať - ibaže by jej telo nevedelo tie bielkoviny zo stravy vydolovať.