Hezký den, ráda bych si nechala poradit od zkušených chovatelů - mám na zahradě dřevěnou (bývalou) stáj pro koně (postavena z tlustších desek, které však mezi sebou mají cca 1 cm mezery). Stáj je přibližně 4x4 m velká. Ráda bych ji přetvořila na kurník. Zajímalo by mě, jestli je v takovém případě vhodnější ve stáji postavit ještě menší kurník, ve kterém si slepičky v zimě “nadýchají” a bude jim tam tepleji nebo zdali můžu ve stáji dát hřady a snášková hnízda volně v takto velkém prostoru. Je sice parádní, že stáj dobře větrá, ale nevím, jak moc je nutné ji na zimu zateplit, aby slepice měly co nejlepší podmínky. Ještě je možnost, že bych celou stáj zevnitř obila osb deskami, aby byla více izolovaná, případně z osb desek udělat pouze jakési závětří, kde se slepičky schovají, aby na ně skrze mezery mezi deskami nefoukalo a zároveň bych zachovala dobré větrání.
Jaká varianta by dle vás byla nejlepší? Plemeno bych volila cream legbar/maransky. Děkuji předem za doporučení a zkušenosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím, podle mne bude lepší udělat vevnitř ještě "spací" zónu, ty mezery jsou fajn na větrání, ale když bude v zimě - 10 a bude foukat a sněžit, budou slepice rády, že jsou v suchu a za větrem. Snášková hnízda můžete nechat v prostoru, jen bych je dal trochu nad zem. Jinak bych to dále OSB deskami neobíjel, protože to bude jen líhniště breberek. Slepice snesou mráz (pokud nemají velké hřebeny) snáze, než vlhko a průvan, i proto bude lepší hřady dát do spešl budky.