Proč nesnášejí ?

Isa Brown
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Simho

14.6.2022 15:17
Simho

XXX.XXX.210.182

Dobrý den, prosím o radu . Jako každým rokem kupuji nové nosnice, a až letos nastal problém. 1. dubna jsem si dovezl 50 nosnic Isa Brown ve stáří 20 týdnů. od začátku jsem je krmil sypkou směsí od Energys. Vždy vyzobaly větší kousky a 3/4 nechaly. Tak jsem po týdnu zkusil vlhkou směs, potom jsem přimíchal trochu uvařených krmných těstovin nebo několik uvařených a postrouhaných brambor. Do míchanice ještě přidávám mikros pro nosnice, a postrouhané kopřivy. Krmím dvakrát denně, jednu polovinu ráno a druhou odpoledne. Zbytek žrádla co nesežerou, tak vyhodím. A těch zbytků je každý den hodně. Dopoledne jsou ve velkém chlívku a odpoledne jdou na travnatý dvorek. Večer jim dávám navíc pšenici. Na 50 nosnic dostávají celkem relativně málo krmení, a to ještě z větší části zůstane v krmítkách. Samozřejmostí je každý den ráno a večer čistá voda. A nyní to podstatné : po měsíci byla snůška 25 vajec a postupně se snižuje na dnešních 14 vajec.
Slepičky jsou čílé, neozobávají se, prohánějí se po dvorku a je s nimi jeden kohout.
Napadá někoho z Vás příčina tak malé snůšky ?
Současně mám v oddělené části sedm dvouletých nosnic dominant, od kterých mám každý den 5 - 6 vajíček. Všechny žerou stejnou míchanici.
Děkuji za radu, a přeji všem krásný slunečný den.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.6.2022 19:33

pojímá je ten kohout?

14.6.2022 21:32
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Proč slepicím kupujete sypkou směs??..to jsem kdysi zkusila a taky to nežraly...kupte jim Energys granule pro nosnice a uvidíte..jsou z drůbežárny zvyklé na granule, brambory a těstoviny pro hybridy nejsou vhodné, směs ředíte, snižuje výživnou hodnotu ...granule mají velice rády..

Simho

15.6.2022 18:53
Simho

XXX.XXX.47.2

Děkuji za odpovědi.
Pro bodlinku : Kohout je v kondici, pojímá jich denně hodně ... Pomohlo by jeho přemístění ke starým slepicím ?
Pro ančovičku : Při koupi nosnic mi bylo řečeno, že jsou zvyklé na sypkou směs. Tak jsem s ní pokračoval. A těch brambor nebo těstovin dávám minimum, jsou spíš nosičem sypké směsi z míchanice. Po celou dobu mají v miskách i granule Energys, ale těch se vůbec nedotknou. Ráno i večer mají v podstatě švédský stůl, jen co zobák ráčí.
Dnes snesly 17 vajíček, taky žádná sláva.
Příjemný zbytek dne přeje J. Š.

15.6.2022 19:52

Simho napsal(a):
Děkuji za odpovědi.
Pro bodlinku : Kohout je v kondici, pojímá jich denně hodně ... Pomohlo by jeho přemístění ke starým slepicím ?
Pro ančovičku : Při koupi nosnic mi bylo řečeno, že jsou zvyklé na sypkou směs. Tak jsem s ní pokračoval. A těch brambor nebo těstovin dávám minimum, jsou spíš nosičem sypké směsi z míchanice. Po celou dobu mají v miskách i granule Energys, ale těch se vůbec nedotknou. Ráno i večer mají v podstatě švédský stůl, jen co zobák ráčí.
Dnes snesly 17 vajíček, taky žádná sláva.
Příjemný zbytek dne přeje J. Š.

no,

pokud kohout pojímá "hodně" a slepice se nechají,

znamená to jedinou věc: nesou.

a vejce vám žerou.

Simho

15.6.2022 20:08
Simho

XXX.XXX.47.2

To jsem si myslel taky, ale když jsem doma, tak se chodím do snášedel dívat každou půlhodinu. To by musely slípky dopoledne sežrat minimálně 20 vajíček, a toho bych si všiml. V minulých letech jsem občas našel slípku, která se zaměřila na vajíčka. Skončila na paprice.....

15.6.2022 20:24

Simho napsal(a):
To jsem si myslel taky, ale když jsem doma, tak se chodím do snášedel dívat každou půlhodinu. To by musely slípky dopoledne sežrat minimálně 20 vajíček, a toho bych si všiml. V minulých letech jsem občas našel slípku, která se zaměřila na vajíčka. Skončila na paprice.....

v pohodě sežerou. umí žrát ty vejce velmi rychle když chtějí a možná vám nechodí snášet do snášedel

na kohouta jsem se ptala z jediného důvodu: slepice, která nenese, se pojímat nenechá. nechají se pojímat = nesou.

Simho

15.6.2022 21:47
Simho

XXX.XXX.47.2

Že by žraly slípky vajíčka, to mohu skoro vyloučit. Mám je tak pod dohledem, že bych si toho všiml.
Ale je zajímavé, že spousta slípek je lehká, dokáží přelétnout i deset metrů. Když dostanou míchanici, tak se jich pár rve o špagety, ale ostatní chodí bez zájmu. Říká se, že když slepice nežere, nesnáší. Jako by u některých nebyl nastartován příjem potravy, nejsou rozežraný.
Uvidím, kolik snesou zítra vajíček. Všem přeji krásnou dobrou noc.

15.6.2022 22:32
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Cituji.."Prvního dubna měly slepice 20 týdnů"..tzn .4 měsíce..určitě měly čtyři měsíce?...možná měly o nějaký týden
míň..tak to prodejci občas praktikují..v tom případě by se mohlo stát, že ještě nejsou "zralé" na snášku.. možná,jen některé, což by vysvětlovalo malou, začínající snášku..jak píšete,v krmení to nebude..budete muset počkat, až dospějí a věřím, že se roznesou..
Také přeji klidnou dobrou noc..😇

16.6.2022 05:03

ančovička1 napsal(a):
Cituji.."Prvního dubna měly slepice 20 týdnů"..tzn .4 měsíce..určitě měly čtyři měsíce?...možná měly o nějaký týden
míň..tak to prodejci občas praktikují..v tom případě by se mohlo stát, že ještě nejsou "zralé" na snášku.. možná,jen některé, což by vysvětlovalo malou, začínající snášku..jak píšete,v krmení to nebude..budete muset počkat, až dospějí a věřím, že se roznesou..
Také přeji klidnou dobrou noc..😇

isa je raný nosný hybrid, s vrcholem snášky kolem 30. týdne věku, od 18. týdne bývají první vejce.

i kdyby si prodejce vymýšlel a prodal třeba 12 týdenní (což je ale viditelně kuřička) tak od prvního dubna uběhly už dva a půl měsíce. ta křivka by vypadala úplně jinak, nejdřív by nebyla vůbec žádná vejce, protože 13 týdenní prostě nesnáší a teď v hypotetických 22 týdnech by se měly krásně roznášet

kohout by je taky nepojímal, kdyby to byly kuřice.

pokud vám připadají, zadavateli, lehké, tak je prostě zvažte.

16.6.2022 07:37
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Děkuji,bodlinko, to jsou tedy velice dobré slepice s tak brzkou snáškou...tak v tom tedy chyba nebude... žeby opět to krmení?...

A já se teď u kafe psychicky připravuji na boj s tygrem, přemístění včera vylíhnutých 11ti kačenek a jejich mámy pizmovky do odchovny..🤣🤣🤣

16.6.2022 08:20

Nebo nějaký jiný stresíček. Čmelíci, jiní paraziti, choroba...

Blbá šarže směsi - je ta směs určitě pro nosnice? Zkusit koupit jinou, jestli třeba v pytli nebylo z plnírny omylem něco jiného (kuřecí směs, vimjá).

Dopoledne ve velkém chlívku - není chlívek temný?

16.6.2022 16:34

Dobrý den,
mám podobný problém mám 40 dominantov a včera bolo 7 vajec.Na jar ked sa začal predlžovat den znáška sa zvišovala na 34 vajec denne.Hovorý sa že sliepka nese zobákom a ja som si všimol že prestávaju žrat.Teraz som im 2 dni nedosýpal.Šrotujem im pšenicu,jačmen,kukuricu,tritikal rovnakým dielom + mikros pre nosnice+zmesku pre nosnice (skušal som aj iného výrobcu)poobede dostanú naklíčenú pšenicu.Každý den zelené,čerstvá voda do ktoréj pridávam trochu octu.Raz do týždna trochu starého chleba a dva krát do týždna varené zemiaky.Kohuta mám,skáče,ale či na všetky to naozaj neviem.Sliepky sú čulé,behaju,neposedávaju.Vajcia nežeru,mám v znášadlách drevený popol a to by som si všimol.Mám tam ešte jednu 4 ročnu Araucanu a tá znese 4 -5 vajec za týžden.Tento rok už 2 krát kvokala tak ma napadlo či aj tie hybridy kvokajú?Prejavuje sa to u ních tak isto ako u čistých pemien?

Simho

16.6.2022 19:05
Simho

XXX.XXX.47.2

Chlívek je prosvětlený denním světlem, a od třetí hodiny až do večera vyháním slípky na travnatý dvorek. Taky jsem zkusil krmit jinou směsí od stejného výrobce, ale výsledek je stejný.
Dnes jsem několik lehkých nosnic zvážil, měly 1,5 kg. A dnešní snůška 14 vajíček !
Kolegovi jsem vzal ve stejném termínu 20 stejných nosnic co mám já, a snáší mu rovněž méně než polovina slípek. Ale podrobnější podmínky jeho chovu neznám
Před rokem a půl jsem koupil 25 nosnic Isa Brown a jak se roznesly, tak jsem měl čtyři měsíce každý den 25 vajíček. Potom se snůška mírně snížila, ale nikdy ne pod 15 vajíček. Na základě této skutečnosti jsem si jich letos pořídil 50, ale předpoklad se zatím nenaplnil.

16.6.2022 19:09

Simho napsal(a):
Chlívek je prosvětlený denním světlem, a od třetí hodiny až do večera vyháním slípky na travnatý dvorek. Taky jsem zkusil krmit jinou směsí od stejného výrobce, ale výsledek je stejný.
Dnes jsem několik lehkých nosnic zvážil, měly 1,5 kg. A dnešní snůška 14 vajíček !
Kolegovi jsem vzal ve stejném termínu 20 stejných nosnic co mám já, a snáší mu rovněž méně než polovina slípek. Ale podrobnější podmínky jeho chovu neznám
Před rokem a půl jsem koupil 25 nosnic Isa Brown a jak se roznesly, tak jsem měl čtyři měsíce každý den 25 vajíček. Potom se snůška mírně snížila, ale nikdy ne pod 15 vajíček. Na základě této skutečnosti jsem si jich letos pořídil 50, ale předpoklad se zatím nenaplnil.

1,5 kg je velice, velice málo, to je hmotnost 17 týdnů staré kuřice.

tyhle vybrakujte a při kuchání se podívejte, jestli mají vůbec nějaké žloutkové koule.

16.6.2022 19:11

nebo možná nejlepší bude, když jednu po druhé vezmete do ruky. snášející slípka čupí, chce pojímat, kloaku má červenou vlhkou a pánevní kosti daleko od sebe.

Přidejte reakci

Přidat smajlík