Klose

XXX.XXX.3.97
Dobrý den. Sedí mi kvocna na vejcích a postupně mi mizí. Začínal jsem na 10 a dnes ( v den kdy se líhnou) už jich je jen pět. O jednom víme, že pod kvocnou prasklo, ale ten zbytek je mi záhadou. Hnízdo je vyvýšené na nozickach ( cca 70cm, bývalá kralikarna) a mezery mezi prkny max 1,5 cm. Přece to nežere sama nebo ano?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.169
Klose
napsal(a):
Dobrý den. Sedí mi kvocna na vejcích a postupně mi mizí. Začínal jsem na 10 a dnes ( v den kdy se líhnou) už jich je jen pět. O jednom víme, že pod kvocnou prasklo, ale ten zbytek je mi záhadou. Hnízdo je vyvýšené na nozickach ( cca 70cm, bývalá kralikarna) a mezery mezi prkny max 1,5 cm. Přece to nežere sama nebo ano?
Zdravím. Já mám zkušenost z jednou mojí hedvábničkou . Ta zatím 3 krát seděla a pokaždé tak od 14 dne vajíčka žrala zmizeli v průměrně 3 kusy . Ale po vysezení kuřat tam pak nezbylo ani jedno neoplozené vajíčko. Ale jestli je to normal nebo vyjímka tak to nevím .
Uživatel s deaktivovaným účtem

Třeba jsou ta neoplozená vejce pro kvočnu vítaný zdroj živin, když teda nechodí moc z hnízda? Třeba je to tak vymyšleno. Ostatně matně si vzpomínám, že nějaká zvířata (rybky? pavouci?) kladou část snůšky neoplozenou, aby ji ke konzumu měli nově vylíhlí potomci, a vsadím se, že máteř si také sem tam zobne. Stejně tak odstraňování nepovedených potomků z hnízda je často úkolem rodičů, a často také končí ve chřtánu.

napsal(a):
Třeba jsou ta neoplozená vejce pro kvočnu vítaný zdroj živin, když teda nechodí moc z hnízda? Třeba je to tak vymyšleno. Ostatně matně si vzpomínám, že nějaká zvířata (rybky? pavouci?) kladou část snůšky neoplozenou, aby ji ke konzumu měli nově vylíhlí potomci, a vsadím se, že máteř si také sem tam zobne. Stejně tak odstraňování nepovedených potomků z hnízda je často úkolem rodičů, a často také končí ve chřtánu.
Něco podobného je i u dravců, konkrétně třeba orlů. Tam samice zasedne hned po prvním vejci a vylíhnou se tak nestejně staří sourozenci. A když je chudý rok, tak mladší je pro staršího jako živá konzerva. Zdánlivě kruté, ale logické. Jinak by uhynula obě mláďata.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.123
ančovička1
napsal(a):
2matuzak, to máte pravdu..ale nechápu, proč pan chovatel Jirka, neprosvítí vejce a ta neoplozená nevyhodí..chudák kvočna, když jí praskají zkažená vejce pod tělem a navíc špiní hnízdo a vejce živá...
Ančovičko. No slepice né nelikviduje přímo v hnízdě ale kousek od něj. 1x jsem viděl přímo rozklobnutí vajíčka takže si myslím že nepraskají. A když si vše obstarává bez jakéhokoliv zásahu z mé strany tak nevidím důvod jí zbytečně z vejci manipulovat. Proto je ani neprosvicuji. A byla to odpověď na dotaz kam vejce nejspíš zmizela.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.123
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ančovičko. No slepice né nelikviduje přímo v hnízdě ale kousek od něj. 1x jsem viděl přímo rozklobnutí vajíčka takže si myslím že nepraskají. A když si vše obstarává bez jakéhokoliv zásahu z mé strany tak nevidím důvod jí zbytečně z vejci manipulovat. Proto je ani neprosvicuji. A byla to odpověď na dotaz kam vejce nejspíš zmizela.
* Né -je
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.79
ančovička1
napsal(a):
Jj..😊..pokud jsem se vás nějak dotkla,tak se omlouvám..😭
Mě né buďte v klidu 🙂. A jaký máte tedy vy postoj k přírodnímu odchovu kuřat. Zasahovat do průběhu kvočně či nikoliv. Já zastáváme ten první způsob ale rád bych věděl vícero názorů.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mě né buďte v klidu 🙂. A jaký máte tedy vy postoj k přírodnímu odchovu kuřat. Zasahovat do průběhu kvočně či nikoliv. Já zastáváme ten první způsob ale rád bych věděl vícero názorů.
Já určitě zasahuji..slepičí dávám vajec,kolik obsedne,podle její velikosti ,po týdnu prosvítím a čistá vejce vyberu..kvočna zbytek oplozených vajec lépe zahřeje..to je tak asi všechno..kontroluji hnízdo po dobu jejího " venčení"...pozor na čmeliky..díky nim, může kvočna vejce i opustit..
A bude pršet,jdu uklidit housata😀
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.254.42
ančovička1
napsal(a):
Já určitě zasahuji..slepičí dávám vajec,kolik obsedne,podle její velikosti ,po týdnu prosvítím a čistá vejce vyberu..kvočna zbytek oplozených vajec lépe zahřeje..to je tak asi všechno..kontroluji hnízdo po dobu jejího " venčení"...pozor na čmeliky..díky nim, může kvočna vejce i opustit..
A bude pršet,jdu uklidit housata😀
Jo tak to je úplně jinej přístup než mám já 🙂 . A chápu když sbírate a jak nasadíte že pak probíhá pravidelná kontrola. Já vše nechávám v její režii krom umístění. A kolik si toho nanese tolik toho má 😄

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo tak to je úplně jinej přístup než mám já 🙂 . A chápu když sbírate a jak nasadíte že pak probíhá pravidelná kontrola. Já vše nechávám v její režii krom umístění. A kolik si toho nanese tolik toho má 😄
Zaujímavé.
A funguje to? Čo sa deje ďalej? Oddeľujete kvočku s kuriatkami, alebo ich vodí bez Vášho zásahu?
Čo keď máte kvočiek priveľa, alebo keď zasadne príliš neskoro?
A aká je úspešnosť liahnutia?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.185
napsal(a):
Zaujímavé.
A funguje to? Čo sa deje ďalej? Oddeľujete kvočku s kuriatkami, alebo ich vodí bez Vášho zásahu?
Čo keď máte kvočiek priveľa, alebo keď zasadne príliš neskoro?
A aká je úspešnosť liahnutia?
Z prvu bych se chtěl omluvit Slovenštinu moc neovládám. Ale zkusím odpovědět na vše.
No vylíhnutí kuřata jsem poprvé nechal stále z spolu i z kohoutem na volno v boudě a chodili i ven což se mi teď jeví jako chyba. Protože jsem nic neodchoval 😕 kohout se o ně postaral a asi i moje strava. . A teď 2.a 3. mám již tedy zavřene v ohrádce aby byli víc chráněny a taky hlavně kůli škodné. Poprvé jsem měl 6 kuřátek . Po 2 měla 6 vajíček a mám z toho 3 starší kuřátka . A po 3 to měla 7 vajíček a mám 5 kuřátek ještě z kvočnou oddělené v budlíku.
Vím že to není nejspíš jisté moc ale pro mě účelu hobby chovu to bohatě stačí.
Ale říkám nemám moc zkušeností jsem laik a z jiných diskuzích zde jsem se dozvěděl že i vlastním originální slepici 😄

Zaujímavé, to s tým kohútom,
náš kohút sa správal veľmi zvláštne, keď pribudli kuriatka. Bol strašne zvedavý, keď sme kuriatka aj s kvočkou vypustili pod dozorom do záhrady. Nakúkal - a tak sme ho skusmo ku kuriatkam nakrátko pustili - a on sklonil hlavu a nepohol sa. Kuriatka mu do hlavy ďobali a on si to ako keby užíval. Vôbec nebol agresívny. A tak je to stále,. aj keď dnes sú už niektoré kuriatka - kohúty - konkurenciou, občas sa za nimi zaženie a oni utekajú, ale to je všetko.
My sme mali kuriatka s kvočkou oddelené aj kvôli strakám a vranám, ktoré hliadkovali, keď sme ich pustili, tak len pod dozorom.
Ozaj, potom sme mali aj druhú kvočku s kuriatkami, ale to sme mali problém, pretože nová kvočka chcela napadnúť kuriatka (5-mesačné), ktoré už ich mama prestala vodiť. Takže nemohli byť spolu. A keďže som vtedy ochorela, nevedela som sa takmer hýbať, musela som druhú kvočku aj s kuriatkami s ťažkým srdcom posunúť inému chovateľovi.
A aj preto ma zaujíma, ako sa Vám s vašimi prírodnými metódami, keď kvočky s kuriatkami boli viac-menej odkázané na seba, darilo.
Mne sa páči, že sa s Vašimi skúsenosťami s nami úprimne delíte. Môžeme sa poučiť aj z Vašich chýb, nemusíme ich, my menej skúsení, sami zopakovať, a tiež, môžeme Vašu prax využiť, ak sa Vám darilo.

A rovnako som vďačná dlhoročným a skúseným chovateľom, pretože sa rada od nich poučím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.141
napsal(a):
Zaujímavé, to s tým kohútom,
náš kohút sa správal veľmi zvláštne, keď pribudli kuriatka. Bol strašne zvedavý, keď sme kuriatka aj s kvočkou vypustili pod dozorom do záhrady. Nakúkal - a tak sme ho skusmo ku kuriatkam nakrátko pustili - a on sklonil hlavu a nepohol sa. Kuriatka mu do hlavy ďobali a on si to ako keby užíval. Vôbec nebol agresívny. A tak je to stále,. aj keď dnes sú už niektoré kuriatka - kohúty - konkurenciou, občas sa za nimi zaženie a oni utekajú, ale to je všetko.
My sme mali kuriatka s kvočkou oddelené aj kvôli strakám a vranám, ktoré hliadkovali, keď sme ich pustili, tak len pod dozorom.
Ozaj, potom sme mali aj druhú kvočku s kuriatkami, ale to sme mali problém, pretože nová kvočka chcela napadnúť kuriatka (5-mesačné), ktoré už ich mama prestala vodiť. Takže nemohli byť spolu. A keďže som vtedy ochorela, nevedela som sa takmer hýbať, musela som druhú kvočku aj s kuriatkami s ťažkým srdcom posunúť inému chovateľovi.
A aj preto ma zaujíma, ako sa Vám s vašimi prírodnými metódami, keď kvočky s kuriatkami boli viac-menej odkázané na seba, darilo.
Mne sa páči, že sa s Vašimi skúsenosťami s nami úprimne delíte. Môžeme sa poučiť aj z Vašich chýb, nemusíme ich, my menej skúsení, sami zopakovať, a tiež, môžeme Vašu prax využiť, ak sa Vám darilo.
Tak na celé diskusi na ifauně se mi nelíbí že není rozdělena na amatéry a profíky. Protože já se dělím o svoje amatérské postřehy z mého chovu proto je není třeba vůbec vhodné je následovat.A každý kdo zde byl a nebo je tak také nějak začínal. Ale tady se to bere tak že profík začátek žádný neměl. Viz když si člověk projde celou diskusi nějaké komenty stojí za to 🙂.

"Ozaj, potom sme mali aj druhú kvočku s kuriatkami, ale to sme mali problém, pretože nová kvočka chcela napadnúť kuriatka (5-mesačné), ktoré už ich mama prestala vodiť. Takže nemohli byť spolu."
ešte oprava, prečítala som si po sebe, čo som napísala - kuriatka, ktoré tá druhá kvočka napádala, boli nie 5-mesačné, ale len 5-týždňové.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak na celé diskusi na ifauně se mi nelíbí že není rozdělena na amatéry a profíky. Protože já se dělím o svoje amatérské postřehy z mého chovu proto je není třeba vůbec vhodné je následovat.A každý kdo zde byl a nebo je tak také nějak začínal. Ale tady se to bere tak že profík začátek žádný neměl. Viz když si člověk projde celou diskusi nějaké komenty stojí za to 🙂.
Budu se opakovat. Nám tady jde o zvířata. A když někdo experimentuje a dělá ZBYTEČNÉ chyby, při kterých ta zvířata trpí, pak reagujeme. Třeba i nepříjemně. A nejen na drůbeži.
Mimochodem, rozdělení na amatéry a profíky... Tady jsou vesměs amatéři, kteří chovají pro radost, někteří i pro užitek, ale není to jejich hlavní zdroj příjmu.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
verím a dúfam, že to nik nemyslí zle...
áno, každý nejak začínal a tiež,
asi nie je jedno, či ten skúsený chovateľ mal možnosť vstrebávať už "s materským mliekom" skúsenosti od svojich predkov, vyrastať v prostredí, kde chovali odjakživa zvieratá - ten tie skúsenosti berie ako samozrejmé a možno nezapochybuje
ale zase skúsenosti chovateľa, ktorý nie je viazaný na "tradíciu" môžu byť tiež veľmi vzácne.
---
Tu som si spomenula na čosi, čo som čítala z diela Anthony de Mella a rada by som to tu prerozprávala (voľne, lebo pamätám si len podstatu):
---
V jednej dedine každý deň pri bohoslužbe do kostola vbehla koza, ktorá rušila priebeh bohoslužby. Preto kňaz rozhodol, že kozu každý deň vopred pohľadajú a uviažu ju ku stĺpu pred chrámom a rozhodol, že má byť priviazaná počas celého trvania bohoslužieb. Tak to prebiehalo počas dlhých rokov.
Prešiel čas, kňaz zomrel, ale podľa jeho nariadenia, kozu stále priväzovali. Potom ale zomrela aj koza. Dedinčania na pamiatku kňaza vybrali inú kozu a začali ju priväzovať k stĺpu pred chrámom.
Postupne mreli aj starí dedinčania.
---
Po rokoch tam už žili úplne iní dedinčania, vymenili sa nové generácie, aj viacerí kňazi.
Stále ale priväzovali "svätú" kozu ku stĺpu pred chrámom počas bohoslužby. Tento akt sa stal neoddeliteľnou súčasťou ich bohoslužobnej tradície a pre dedinčanov mal dôležitý duchovný význam spojený s praktizovaním ich viery.
(A ako to bolo na začiatku, o tom už nik nevedel.)

napsal(a):
Žabky - šípové žáby rodu Oophaga to dělají, protože pulci by ve stísněných nádobkách Bromélií apod nebyli schopni dokončit vývoj .. samička se většinou na péči nepodílí, vše je na samečkovi

napsal(a):
Budu se opakovat. Nám tady jde o zvířata. A když někdo experimentuje a dělá ZBYTEČNÉ chyby, při kterých ta zvířata trpí, pak reagujeme. Třeba i nepříjemně. A nejen na drůbeži.
Mimochodem, rozdělení na amatéry a profíky... Tady jsou vesměs amatéři, kteří chovají pro radost, někteří i pro užitek, ale není to jejich hlavní zdroj příjmu.
Verím, že nik nerobí chyby úmyselne. A keď robí, tomu aj tak žiadna rada nepomôže.
To je úplne super, že odborníci zareagujú, patrí im odo mňa za to veľká vďaka. Je to veľká pomoc!
Ospravedlňujem sa za túto vetu, ale nejak tak predpokladám, že aj pre dobro zvierat, aj pre dobro všetkých prispievateľov, oveľa účinnejšie je zareagovať príjemne. Oveľa väčšia bude šanca, že taká rada bude od chybujúceho prijatá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.160
Ano za jinný názor jsem tady linčován pěkně ale stím se musí počítat. Jo hospodářství ani jednoho zdejšího chovatele jsem neviděl tak nemohu posoudit. A už začínám chápat že zde máte zvířata jako hračky. Tobě dám 30 vajíček protože se pod tebe vejdou a poraď si z točením jak chceš protože JÁ jsem chovatel a rozhodl jsem tak 😕. Ty teď budeš venku dokud se nenajíž a nevykonáš potřebu protože JÁ jsem tak rozhodl. Tobě ti vajíčka nikdy nedám ty sice kvokáš ale nelibíš se mi a atd.
A říkám do diskuse zde nemusím vůbec přizpívat. Jen tedy kvůli mě potřebě zkusit si určovat pohlaví drůbeže rychle můj prvotní důvod jsem vůbec vztoupit . Ale pak se na to zvíře nemůžu stejně zlobit že je to kohout a přistupovat k němu jinak než ke slepici.

Jirka, prispievajte! Rada čítam všetky príspevky, aj Vaše. Diskusia je o rôznych názoroch, keby sme mali všetci jeden názor, načo by sme o ňom hovorili. Táto diskusia by neexistovala. Takto sa máme možnosť vzájomne informovať, aj priučiť.
Čo sa týka chovateľov, vidím to tak, že aj Vy to beriete prísne.
Nielen chovatelia rozhodujú o zvieratách, ale napr. aj samé sliepky o iných sliepkach. Vytvorili si hierarchiu. Prvá bije druhú, tá zase ďalšiu,..., a potom ostáva tá posledná, hoci je veľká, bijú ju všetky a rozhodujú o nej - najesť sa môže posledná.
Čo budete robiť s kohútmi, ak sa ich napr. naliahne viac, ako sliepok? Ja som si napr. kúpila násadové vajcia amroksiek a australiek, lebo som chcela aj také sliepočky, no a vyliahli sa mi len kohúti. Z vlastných vajec sa mi vyliahli našťastie sliepočky. Ale pri takom malom počte vajec, ktoré sa zmestia pod kvočku môže byť povedzme aj jedna sliepka a ostatní kohúti.
Žiaľ, budem musieť rozhodnúť o ich živote a niektorí budú musieť byť zjedení. Inak, už teraz sa akcie zabíjania kohútov, ktorí mi dôverujú, desím. Dala som inzerát, že predám čistokrvného kohúta na chov, ale odozva žiadna.
Prečo musím zabiť kohútov?
Dosiaľ som mala 9 sliepok a 1 kohúta a ten bol tak náruživý, že sliepky chodili od jari s holými a doškriabanými chrbtami , teraz postupne preperujú. No neviem si predstaviť, keby všetky kohúty mali prežiť. Prípadne by bolo menej sliepok ako kohútov.
Nemyslím, že chovatelia berú svoje zvieratá ako hračku. Snažia sa zvieratám pomôcť.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.161.147
Ano diskuse je i o rozdílných názorech co máte pravdu . A proto jí také tak beru. Ale že tady někdo skáče z diskuse do diskuse aniž by věcně poradil zadavateli to nechápu. A tak zde asi nemá cenu dělat přispěvky toť vše 😕 Pokud chcete v nějaké diskusi se mnou pokračovat (zvedavecBA) tak přejděte na mnou založené téma Drůbež. To je vše k tomu mohu zde napsat .

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano za jinný názor jsem tady linčován pěkně ale stím se musí počítat. Jo hospodářství ani jednoho zdejšího chovatele jsem neviděl tak nemohu posoudit. A už začínám chápat že zde máte zvířata jako hračky. Tobě dám 30 vajíček protože se pod tebe vejdou a poraď si z točením jak chceš protože JÁ jsem chovatel a rozhodl jsem tak 😕. Ty teď budeš venku dokud se nenajíž a nevykonáš potřebu protože JÁ jsem tak rozhodl. Tobě ti vajíčka nikdy nedám ty sice kvokáš ale nelibíš se mi a atd.
A říkám do diskuse zde nemusím vůbec přizpívat. Jen tedy kvůli mě potřebě zkusit si určovat pohlaví drůbeže rychle můj prvotní důvod jsem vůbec vztoupit . Ale pak se na to zvíře nemůžu stejně zlobit že je to kohout a přistupovat k němu jinak než ke slepici.
No, myslím, že o lynči se hovořit nedá, ten fakt vypadá jinak Ale pokud potřebujete podpořit ego, tak tady asi není ta správná skupina.....
napsal(a):
čo, jaky amateri,teraz som sa urazil

napsal(a):
Verím, že nik nerobí chyby úmyselne. A keď robí, tomu aj tak žiadna rada nepomôže.
To je úplne super, že odborníci zareagujú, patrí im odo mňa za to veľká vďaka. Je to veľká pomoc!
Ospravedlňujem sa za túto vetu, ale nejak tak predpokladám, že aj pre dobro zvierat, aj pre dobro všetkých prispievateľov, oveľa účinnejšie je zareagovať príjemne. Oveľa väčšia bude šanca, že taká rada bude od chybujúceho prijatá.
Ne, nikdo nedělá chyby úmyslně. Ale jsou lidé, kteří se dobře míněnými radami nechtějí řídit. A tak se objevují i ty reakce méně příjemné. Ale pokud mi jde o blaho zvířat, tak se chytím za nos a popřemýšlím, jestli náhodou ten nepříjemný nemá pravdu.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano diskuse je i o rozdílných názorech co máte pravdu . A proto jí také tak beru. Ale že tady někdo skáče z diskuse do diskuse aniž by věcně poradil zadavateli to nechápu. A tak zde asi nemá cenu dělat přispěvky toť vše 😕 Pokud chcete v nějaké diskusi se mnou pokračovat (zvedavecBA) tak přejděte na mnou založené téma Drůbež. To je vše k tomu mohu zde napsat .
Jirko, námet o kohútovi, aj o zvierati ako o hračke ste práve sem vložili Vy, ja som zas reagovala - a to tam, kde ste ho vložili.
"Ale pak se na to zvíře nemůžu stejně zlobit že je to kohout a přistupovat k němu jinak než ke slepici."
" A už začínám chápat že zde máte zvířata jako hračky. "
mám to teraz brať tak, že ma lynčujete, ak mi na moju reakciu takto odpovedáte, a posielate ma inde (kde ste mi ale reakciu tiež neposkytli)?

napsal(a):
Ne, nikdo nedělá chyby úmyslně. Ale jsou lidé, kteří se dobře míněnými radami nechtějí řídit. A tak se objevují i ty reakce méně příjemné. Ale pokud mi jde o blaho zvířat, tak se chytím za nos a popřemýšlím, jestli náhodou ten nepříjemný nemá pravdu.
áno, aj to chápem, že nik z nás nie je strojom na výrobu príjemných odpovedí, aj to, že je dobré vždy zvážiť dobre mienené rady skúsenejších

Ešte vo všetkej úcte doplním: "Zvážiť" neznamená slepo vykonať, ale zamyslieť sa nad radou. Zobrať s vďakou do úvahy priateľskú radu a vyhodnotiť, či to považujem za vhodné a čo je to naozaj v záujme mojich zvierat. Za blaho zvierat zodpovedá nakoniec vždy chovateľ.