Kuřata, co se nedrží kvočny

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

krysicka1

7.7.2022 11:45
krysicka1

XXX.XXX.30.54

Dobrý den, několik let máme hobby chov, kdy jsme z hybridek přešli na Maransky a naposled k wyandotkám. Stále máme ale i několik hybridek, wyandotky už odděleně.
Odchováváme jenom pod kvočnou, pokud se jí zachce sedět. Měli jsme cca 10 odchovů, ze začátku se některé nepovedly, vím, že mojí nezkušeností. Ale překvapil mě poslední "vrh" čistokrevných wyandotích kuřátek. Z 12 vajec bylo 11 oplodněných a bylo 10 živých kuřátek, potud idylka. Slepice je v hejnu submisivní, ale naprosto vzorná máma. První dny vypadalo všechno v pořádku, ale už asi 5. den se přestala kuřátka kvočny držet (my odjížděli na dovolenou) a chudák sousedka naháněla kuřata neustále zpět do výběhu. Pět kuřátek jsem před odjezdem prodala kamarádce pod kvočnu, která nic nevyseděla. Tam to taky nedopadlo s přijetím, i když to může být víc faktorů. Jasné, že by měl být výběh udělaný tak, že kuře prostě neuteče, ale byly v náhradním výběhu, protože v prvním byly starší kuřata. A tennhle náhradní byl pěkně ve stínu pod živým plotem, oplocený drobným pletivem a směrem k lesu plot zavalený kameny a hlínou, aby kuřata neprobíhala. Stejně skulinu našla. Ale zatím žádný "vrh" nebyl tak gaunerský, že by kvočna kuřata volala, kuřata nereagovala ani když věděla, kudy zpátky a i když je sousedka nahnala zpátky ke kvočně, sotva jsme odešly, zase utekla. Většinu kuřat už bohužel něco sežralo a kvočna je stále dost marně svolává. Má někdo tuchy, co to může způsobit?
Většinou máme kuřata v jiném výběhu, ale i po přesunu do lepšího uzavřeného výběhu se kuřata kvočny téměř nedrží. Jasně, třeba 14 denní kuřata už jsou malí objevitelé, ale týdenní by se podle mě měly maminky slepě držet. Mohlo to způsobit, že s ní nebyly na první procházce, protože spadlo dřevo, které bylo jako přísup z/ do hnízda? Ale prvních několik dní vypadalo všechno v pohodě...
Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.7.2022 14:11
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neboli tie kuriatka hluché?

Naše kuriatka pri každom privolaní utekali k mame - ale okamžite.

Přidejte reakci

Přidat smajlík