kokoska25

XXX.XXX.168.220
Jak vám snáší teď v létě slepičky?
Mám směs od 1 do 3,5 let stáří, celkem 17ks a pokud seberu 6 vajíček, je to úspěch...
Mají vše, travnatý výběh, ovoce, zeleninu, zrní, vodu...
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je dost málo. Já mám slepic 15, z toho jedna ještě vodí kuřata. A vajec je kolem 10.
Nemuzete mít v kurníku čmelíky? Já jsem s nimi bojovala loni a taky takhle přes léto snášely málo, dokud se čmelíci nevyresili.
Letos jsem v květnu preventivně kurník vybilila vápnem, zevnitř I zvenku a v červenci pro jistotu vystrikala ještě chloraminem a slepice jsou v pohodě. No samozřejmě ještě popeliste mají venku pod stříškou...

8 slepic,
z toho jedna prokazatelně nesnáší (přes 3,5 roku stará bréca),
jedna snáší tak jednou za tři dny vajíčka bez skořápky (stejně stará bréca),
jedna loňská + pět letošních,
denně 5-6 vajíček (sem tam 7).
Pokud ty tříleté a starší jsou hybridky, nejspíš už mají "po sezóně"... No a pokud máte 10 tříletek a 7 mladic, tak těch 5-6 vajec denně je za mě očekávatelné.
Taktéž poznámka o čmelíkách je na místě.
Mají ke krmení také něco bílkovinného?
Vrků

XXX.XXX.36.58
Mám ve snášce cca 20 slepic vajíčka sbírám během dne v počtu uspokojivém a nic mně neznepokuje.Primární je radost z čistokrevného chovu,užitek neodmitám.
kokoska25

XXX.XXX.168.220
Mám vyvápněno a bez čmelíků, před měsícem měly exzolt. Mají vše, obden i tvaroh...
Hybridky jsou 3,5 leté, ty dožijou léto a nahradí je mladá kuřata...
Nemyslím si, že by 2-letá sasexka byla stará, když nese od 7.-8. měsíce stáří. Nebo vyměnit i ty?

Pro mě není ani dvouletá hybridka stará. To bych tu svou loňskou musela na vánoce dát na stůl :-)
No, máme léta taky hybridky a v létě ta snůška klesá. Letos později, ale už je to vidět. Přepeřují. Staré slepice jsou už skoro holé. Až to přejde, zase se snáška bude zvyšovat.
Jinak, mi nějak slepice nevyřazujeme, máme nejstarší tuším šestileté. Ty už pomalu půjdou, ale problém není v tom, že by nenesly, nesou celkem dobře, ale začínají mít nekvalitní vejce s tenkou skořápku. Takže se často rozbíjí, pokud chce snášet další slepice.

Ja mám 8 dospelých sliepok (minuloročné, 2 hybridky, 2 "zmeska" a 4 bielefeldky a k tomu 1 kohút)
- ešte okolo 2. júla som mala cca 6-7 vajec denne a to už začali preperovať, aj tak niesli (aj som si vajcia odfotila, preto viem, že to bolo fotené 2.júla, tešila som sa, že priemerná hmotnosť je 65 g)
- teraz mávam každodenne len 3-4 vajcia denne, silne preperujú a sú horúčavy
Ale zaslúžia si prestávku a oddych, pretože niesli hojne od neskorej jesene.

kokoska25
napsal(a):
Jak vám snáší teď v létě slepičky?
Mám směs od 1 do 3,5 let stáří, celkem 17ks a pokud seberu 6 vajíček, je to úspěch...
Mají vše, travnatý výběh, ovoce, zeleninu, zrní, vodu...
Ja by som paniku nerobila, z môjho pohľadu 6 vajíčok (17 rôznovekých sliepok) v tejto horúčave nie je až tak málo, a možno aj niektoré preperujú, či nie?
Ešte sa pre istotu spýtam, či majú aj tieň? videla som na jednom dvore hydinu, ktorá tieň nemala, slnko pražilo...mohli ísť len do malého, slnkom vyhriateho, kurína...
A tiež som videla inde, že dvor bol pokrytý kameňmi-okrúhliakmi, ani kúsok pôdy či popelište - a žiaden tieň...nohy mali sliepky znetvorené vápenkou a ešte museli kráčať po tých rozpálených kameňoch. Mohli ísť ale do kurína.
Nepredpokladám, že u Vás je to rovnako, len pre istotu sa pýtam,
inak verím, že ani chovatelia tých spomínaných sliepok si neuvedomovali, že to musí byť v tejto horúčave trápenie
kokoska25

XXX.XXX.168.220
Mají travnatý výběh, stínu mají dostatek pod velkým ořešákem...

No a pelichají? Mně ty moje pomalu začínají (už jsou taky pěkně "odrbaný"), zatím ale zdatně snášejí.