Prosím o radu, názor kachny pižmové

Pižmovky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Dada198

7.8.2022 07:19
Dada198

XXX.XXX.38.223

Zdravím, prosím o radu názor.
Minulý rok jsem od chovatele koupila kačera a dvě kachny pižmové.
Říkal že nejsou příbuzní ( teď jak přemýšlím zpětně možná kecal, kachny měl v obřím výběhu a všechny spolu bez kroužku )
Ale k věci kachny po zimě snášely, vejce jsem brala do sklepa kde je 11 stupňů, venku mrzlo. Skladovala naležato v pšenici otáčela. Kačer pojímal dobře.
Kachny sedly a seděly krásně. Ale jedné kachně se nevylihlo nic a druhé jen 3 kačky. Vejce jsem tehdy neprosvecovala.
A teď v červenci jsem od známé dostala jednu roční kachnu.
A všechny tři opět snášely vejce jsem neodebírála, teď sedí 15 dní. Vejce jsem prosvítíla a zistila že původní dvě kachny mají ze všech vajec oplodněné jen dvě a tři. Zato kachna kterou jsem dostala má oplodněné skoro všechno krom asi dvou vajec.
Eště uvidím jak dopadne líhnutí.
Ale teď prosím o radu myslíte že by nato moh mít vliv nejspíš příbuzenský vztah ? To je jediné co mě napadá :)
A koho by jste vyměnily vy kachny nebo kačera ?
Zase kačer je velmi hodný nic nedělá kachňatům na hnízdu kachny neotravuje. Nejspíš by asi bylo lepší vyměnit kachny.
Všem díky kdo dočetli a poradí

7.8.2022 08:48
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Choval jsem pižmovky 2x, celkem asi 15 let a oplozenost jsem měl vždy 100%. Míval jsem jednoho kačera k jedné nebo dvěma kachnám. Vyměnil bych kačera - ted lehce seženete z prvních líhnutí a do nové sezony dospěje.

7.8.2022 09:34
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zdravím. Příbuznost by se negativně projevila spíše v líhnivosti a kvalitě odchovu, ne v samotné oplozenosti vajec. A ono to s ní taky není tak žhavé, v prvních generacích se nemusí projevit nic špatného. A ono je to často lepší, než za každou cenu shánět hned novou krev neznámé kvality či zdravotního stavu.

Být vámi, určitě bych počkal, jak dopadne nyní to líhnutí a odchov celkově. Pak bych volil to nejjednodušší řešení. Tj. nechat kačera, a kachnu, u jejíchž vajec byla oplozenost a odchov v pořádku. Zbylých dvou se zbavit. A možná si nechat 1-2 z dcer od "úspěšné" kachny. S tím, že by je pak pojímal jejich otec (což je stále relativně dobré oproti variantě 2 vlastních sourozenců). Jejich potomstvo bude nejspíše bezproblémové, ale pro klid duše je možno udávat jen na výkrm a ne do chovu.

Dada198

7.8.2022 09:45
Dada198

XXX.XXX.38.223

Děkuji, určitě počkám co se vylíhne,
Ale podle prosvícení ty dvě příbuzné kachny mají oplodněné jen dvě a tři vejce, zatímco nová kachna má vše oplodněné krom dvou vajec, a to si myslím že ani nejsou její.
No uvidím jak to dopadne,
Jednoduší by bylo asi zbavit se kačera a koupit nového, jde oto že je fakt strašně hodny a bezproblémový.
Ale zas kdyby byl nějak špatný tak asi nebude oplodněné ani vejce od cizí kachny :)
Jo jinak pan od kterého jsem tehdy ty tři brala tak jich měl fakt hodně a všechno spolu kdo ví jak moc se mezi sebou křížili no :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík