Dobrý den, jakou napáječku do kurníku pro 7 slepic by jste doporučili? Venku mám 30 l barelovou a spokojenost. Potřebuji ale i do kurníku, mám zkušenosti s takovou závěsnou 2,5 l překlopnou, ale nevyhovuje, když se do toho dostane nepořádek, tak to je i uvnitř celé nádoby a vše se musí vylít. Ideální něco na nožičkách, větší objem - na počet slepic a aby se neznečistila voda v zásobníku. Jo a ne na hadici, za tipy předem děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vencaz HorníDolní
napsal(a):
Vodu i krmení by měly mít pouze uvnitř, ony si tam přes den dojdou. Venku to zbytečně láká volně žijící ptactvo, které Vám tam může zavléct něco nechtěného.
Třicetilitrový barel mám uvnitř.
ja mám aj vonku napájačku, ale Vencov názor má svoju logiku
Vrků

XXX.XXX.13.97
Vencaz HorníDolní
napsal(a):
Vodu i krmení by měly mít pouze uvnitř, ony si tam přes den dojdou. Venku to zbytečně láká volně žijící ptactvo, které Vám tam může zavléct něco nechtěného.
Třicetilitrový barel mám uvnitř.
Voda má být čerstvá,to vypijí každý den třicet litrů?
Nedávám to plné, ale vyhovuje mi, že se neznečisti voda i v té nádobě, to bych nedělala nic jiného než měnila, kurník máme menší, tak taková velká se nám tam nevejde, proto jsem založila tento dotaz. K vodě venku se nikdo nedostane, máme dobré zabezpečení kvůli nevítaným hostům. Tak prosím o tipy, děkuji

Vencaz HorníDolní
napsal(a):
Když jsem doma, měním vodu častěji. Třicet litrů deseti slepicím v těchto vedrech vydrží asi osm dní, což se hodí, když potřebuji na týden odjet. Navíc v tmavém kurníku se voda tak rychle nekazí.
A s kapkou acidomidu nebo vinného octa ještě pomaleji
Proto, aby voda byla co nejdéle pitná bez bakterií slouž u mne měděnné napáječky a nebo plastové s kusem měděnného plechu uvnitř. Tímto způsobem nemusím měnit vodu často a zdravotně slepice prospívají. Tento "trik" jsem okoukal u starých poštovních holubářů v 50. létech minulého století.

hľadám odkaz ma pôsobenie medi tiež, lebo matne si spomínam, že starí Rimania zdravotne trpeli tým, že používali medený riad
a našla som toto: https://www.jazierkabanat.sk/clanek/4/med-a-zinok-v-zahradnom-jazierku

Vencaz HorníDolní
napsal(a):
Dáváte acidomid stále do každého pití, nebo jen občas?
Já davám vodu s octem jednou měsíčně. Polévkovou lžíci na litr vody.
Občas

v horúčavách väčšinou
Žaneta Matysová
napsal(a):
A můžete vložit prosím odkaz?
Nemohu, měděnné napáječky jsem si vyrobil, podle těch plastových. Do plastových stačí kousek měděnného plechu. Ano, všeho mnoho škodí, proto věšinou používám měď v teplých měsících a cca třetinu roku jen plast. Podle mne je to menší zatížení organizmu, než využívání různých farmak v drobnochovech.