Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.82
Dobry den. Chtela bych se zeptat, tech, kteri mate zkusenosti s temito plemeny, ktery z kohoutu ma vetsi potencial byt klidnejsi?
Neco jsem si uz samozrejme cetla, ale prakticka zkusenost je prakticka zkusenost.
Maransky nebo wyandotky? Podle toho bych se rozhodla pro chov toho, ci onoho...Jednim agresivnim kohoutem uz jsem si prosla a rada bych tentokrat zmaximalizovala sanci, ze nebude muj nepritel:)
Dekuji Vam za postrehy,
Preji Vam krasny den,
A.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ono se to těžko rozhoduje. Obecně bývají klidnější větší plemena (jako u psů), ale vše je zároveň hrozně individuální. Záleží na chovateli, zejména původního hejna, z jakých kusů skĺadá chovný materiál. Jak se budete chovat ke kuřatům vy. Někdo bude mít zkušenost s hodným maransákě, někdo s wyandoťákem a druhý naopak. Je to i o vkusu, wyandotky jsou ve vícero barevných variantách, ale spíše ty zdrobnělé. Pokud chcete velké, tak bych asi zvolil maransky. Taky jde o to, co chcete od slepic, on ten kohout na užitkové vlastnosti zase takový význam (nemíním genofond) vliv nemá. Za mě
Prostě těžké rozhodování.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.82
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Ono se to těžko rozhoduje. Obecně bývají klidnější větší plemena (jako u psů), ale vše je zároveň hrozně individuální. Záleží na chovateli, zejména původního hejna, z jakých kusů skĺadá chovný materiál. Jak se budete chovat ke kuřatům vy. Někdo bude mít zkušenost s hodným maransákě, někdo s wyandoťákem a druhý naopak. Je to i o vkusu, wyandotky jsou ve vícero barevných variantách, ale spíše ty zdrobnělé. Pokud chcete velké, tak bych asi zvolil maransky. Taky jde o to, co chcete od slepic, on ten kohout na užitkové vlastnosti zase takový význam (nemíním genofond) vliv nemá. Za mě
Prostě těžké rozhodování.
Dekuji Vam za prispevek. Taky mi pripada, ze jsem si nevybrala zrovna jednoduche rozhodovani:D....tak potom uz jen zkusit chovatele obojiho zkontaktovat a podivat se osobne a rozhodnout podle osobni navstevy. Pokud se to tedy dela jako u jinych zvirat. Zatim mam hybridky, ale ty byli na zacatek, protoze jsem zacinala a nevedela odkud se odrazit a uz v nich pokracovat nechci. Necham je donest a pak polevka.....libi se mi maransky pro uvadenou klidnou povahu a pro pekna vajicka, ale wyandotky jsou podle vsech clanku kvokave, coz mi prijde taky jako plus. Nepotrebuji 300 vajec za rok, samozrejme je ocenim, ale radeji budu mit pro tech par vajicek denne vice kusu slepicek( maji vybeh 1500 m2), nez par hybridu co jedou na vajicka, ale za rok mam prd. Chtela bych zlatou stredni cestu, rozhodne ne jen na maso...spise vajicka, takze pro mne je plus hlavne ta povaha. Mam male deti a jsem zacatecnik,tak nechci hned nejake temperamentni plemeno....
Vrků

XXX.XXX.4.25
Pořiďte si dva kohouty a toho dle vašich představ si ponechte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.82
Vrků
napsal(a):
Pořiďte si dva kohouty a toho dle vašich představ si ponechte.
:-O...toto reseni me vubec nenapadlo a neni vubec spatne:D....a nebudou se moc nesnaset? Ja prave myslela, ze dva kohouti na jednom smetisti je problem...i kdyz na chvili...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
:-O...toto reseni me vubec nenapadlo a neni vubec spatne:D....a nebudou se moc nesnaset? Ja prave myslela, ze dva kohouti na jednom smetisti je problem...i kdyz na chvili...
Já mívám 2 maransáky na 45 slepic..oplozenost je výborná,ale některé jejich favoritky měly záda sedřená dohola..ale i tak..kohouti byli bráchové,tak se neprali,ale ten silnější, dominantnější ,odháněl bráchu od slepičky,jen se na ni podíval.. takže ve finále byla asi všechna nebo většina kuřat od toho silnějšího😀😀..
.na počet +- 10 slepic,( 2 kohouti by vám sedřeli 10 slepiček do krve)..stačí jeden kohout..nesmíte dát k sobě dva dospělé cizí kohouty,jinak poteče krev🤣🤣🤣
Maransky chovám asi 15 let,nikdy jsem zlého kohouta maransky neměla..ale je to chovem,po útočném kohoutovi, bývají útoční i jeho potomci..
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobry den. Chtela bych se zeptat, tech, kteri mate zkusenosti s temito plemeny, ktery z kohoutu ma vetsi potencial byt klidnejsi?
Neco jsem si uz samozrejme cetla, ale prakticka zkusenost je prakticka zkusenost.
Maransky nebo wyandotky? Podle toho bych se rozhodla pro chov toho, ci onoho...Jednim agresivnim kohoutem uz jsem si prosla a rada bych tentokrat zmaximalizovala sanci, ze nebude muj nepritel:)
Dekuji Vam za postrehy,
Preji Vam krasny den,
A.
Maransky určitě ne. Moje zkušenost i jiné chovatelky, s kterou jsem o tom mluvila, je že kohouti Maransky mají sklony k agresivitě, určitě mnohem větší než klidné Sasexky. Samozřejmě může být i hodný Maransák, sestra takového má, ale jeho bratr u mě naskakuje na moje děti i na mě, když bysme si nedávali pozor. Jen na manžela si netroufne. Wyandotky nemůžu posoudit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.243.82
reznade
napsal(a):
Maransky určitě ne. Moje zkušenost i jiné chovatelky, s kterou jsem o tom mluvila, je že kohouti Maransky mají sklony k agresivitě, určitě mnohem větší než klidné Sasexky. Samozřejmě může být i hodný Maransák, sestra takového má, ale jeho bratr u mě naskakuje na moje děti i na mě, když bysme si nedávali pozor. Jen na manžela si netroufne. Wyandotky nemůžu posoudit.
O tomto plemeni jsem jeste ani neslysela...Neco jsem si ted precetla a zni to velmi dobre...:)tak jste me zase nahla. Uz jsem byla rozhodla pro toho Maransaka:D:)dekuji za tip. V rijnu zajdu kousek tady na vystavu drubeze a snad tam potkam nekoho, kdo bude mit takoveto kusy, abych koukla i nazivo.
reznade
napsal(a):
Nemaji..nemaji sklony k agresivitě..
nejmíň 15let je chovám a nikdy jsem utocneho kohouta neměla...kohouta mate nejspíš z chovu, kde se útočnost kohoutů neřešila...tak jako se vylučují kusy se špatným exterierem,tak se vylučují kusy se špatnou povahou, útočnosti..prostě jste měla nebo mate smůlu, že z takového chovu kohouta máte..