Zdenal45

XXX.XXX.12.52
Je možný chov bažantů královských ve voliéře společně s holubi? Voliéra cca 15 metrů čtverečních.
Neublíží si a nebo třeba mladým?
Díky
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je zajímavý dotaz, tady se s dovolením upíchnu.
Já si jako lajka osobně myslím, že by to neměl být problém, akorát ti kralováci budou pos*aní

napsal(a):
To je zajímavý dotaz, tady se s dovolením upíchnu.
Já si jako lajka osobně myslím, že by to neměl být problém, akorát ti kralováci budou pos*aní
V Zoo Hluboká takhle chovají andulky, korely a holoubky diamantové. Tam bych řekla, že je to naopak - pos*aní jsou spíš ti holoubci , protože se drží hodně na zemi a pořád tam něco hledají a sbírají. Ale hovínka těhle papoušků jsou poměrně malá.
nopl

XXX.XXX.13.252
No tak holub skalní není stromový pták, takže uděláte budník, kde budou mít hnízdo a přes den budou buď na hnízdě, nebo někde na "římse"/ na zemi. Moc příležitostí mít nebudou, to už spíš hřadující králováci...
S holubem guineiským, který také zvládá zimu je to podobné. Bažanti by ale mohli být agresivní a kdyby spadl mladý výletek při pokusech o první let na zem, mohli by ho uklovat.

nople, to oni se ti holubi neotočí a nepustí *** z římsy dolů? Snad si nenadělají do hnízda?
Šlo by třeba pro ochranu mladých nainstalovat v době vyletování třeba ochrannou síťku? Jen nevím, zda by z ní mládě dokázalo vzlétnout a nebo by ho chovatel musel vracet na římsu.

napsal(a):
V Zoo Hluboká takhle chovají andulky, korely a holoubky diamantové. Tam bych řekla, že je to naopak - pos*aní jsou spíš ti holoubci , protože se drží hodně na zemi a pořád tam něco hledají a sbírají. Ale hovínka těhle papoušků jsou poměrně malá.
Tak v ZOO se toho chová pohromadě mnoho. Já byla naposled v Praze, a tam v ptačím domě je toho nahňácaného... A nahoře u lanovky mají průchozí voliéru taky s různými druhy pobíhajícími spíš po zemi a jinými spíš přelétavými.
nopl

XXX.XXX.13.252
napsal(a):
nople, to oni se ti holubi neotočí a nepustí *** z římsy dolů? Snad si nenadělají do hnízda?
Šlo by třeba pro ochranu mladých nainstalovat v době vyletování třeba ochrannou síťku? Jen nevím, zda by z ní mládě dokázalo vzlétnout a nebo by ho chovatel musel vracet na římsu.
Otočí se a pustí to dolů, i mláďata měkkozobých to, stejně jako pěvci, posílají mimo hnízdo. Ale předpokládám, že to nebude žádný problém, pokud jim chovatel něco nepostaví přímo nad místem kde se krmí, nebo kde budou bažanti trávit nejvíce času.
Nevidím v tomto soužití ale nějaký významný problém, Může se stát, že narazíte na bažanta po*uka který bude holuby "lovit" ale taky to může být zcela bez problémů. V době vylétávaní holoubat je možné budník zavřít, krmit uvnitř a počkat dokud nebudou mláďata dost silná, létat se pak naučí velmi rychle.
Zdenal45
napsal(a):
Je možný chov bažantů královských ve voliéře společně s holubi? Voliéra cca 15 metrů čtverečních.
Neublíží si a nebo třeba mladým?
Díky
Já tak chovám slepice a holuby. A znečištěná slepice se stane jen občas, když se motá pod sedačkou pro holuby
Já měl slepice první, tak jsem pak holubí odpočívadla a budníky dal tak, aby si nepřekáželi.
Ale je potřeba se zamyslet, kde bude sedět bažantí slepice, tak nad ní by neměli mít holubi možnost posedávat natož budníky, stejně tak krmení by mělo být pořešeno pro každého zvlášť a ideálně tak, aby se nemohli vzájemně "krást", což je asi nereálné, ale holubi se dají krmit výše, kam se nebudou bažanti ani snažit dostat, přesto se tam některý dostane, bažantí krmení asi před holubi neuhájíte, pokud ano, rád si přečtu jak
K zamyšlení je toho hodně, kolik tam bude bažantů a kolik holubů? A jakých holubů? Budete chtít holuby pouštět na prolet z voliéry? popřemýšlejte i nad údržbou, abyste se kvůli čištění holubníku nemusel dát na jógu
Dobrý den,
nezmínila jste, jaký druh holubů tam bude. Obecně lze říci, že problém bude s výletky kteří se ocitnou na zemi. Ty pravděpodobně královský kohout zabije. Kohouti královských bažantů, bývají agresivní i vůdči chovateli. Obecná zásada je, že do společné voliéry se vpouštějí všechny druhy najednou. A vždy je třeba počítat i s povahou každého jedince, co v jedné voliéře funguje v jiné při stejném druhovém obsazení fungovat nemusí.
Zdraví Míla tragopan