Jed na potkany/krysy a sliepka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.9.2022 17:52

Vypustila som dnes sliepky na časť dvora, kde sa bežne nepohybujú a pozorovala som ich. Zbadala som, že jedna sliepočka zobrala do zobáka čosi, potom to vypľula, znovu zobrala do zobáka-vypľula a zopakovala to ešte 2-krát, až som sa zohla, aby som videla o čo ide.

Zistila som, že to zrno je obilné zrno, ale červené. Ako zrno, ktorým sa trávia myši či potkany. Aj my sme také zrno preventívne umiestňovali, ale na cca 5 m vzdialené miesto, ktoré je zabezpečené proti vniknutiu domácich zvierat. Nechápem, ako sa toto zrno dostalo na trávnik, s otravou manipulujeme mimoriadne opatrne - možno sa nalepilo na nejakú odchádzajúcu myš, alebo potkana a potom odpadlo?

Sliepka zrno nezjedla, ale mala ho v zobáku. Sliepke som podala preventívne tabletu živočíšneho uhlia.

Prezerala som témy týkajúce sa tejto problematiky na Ifaune, potom aj na googli. Našla som všeličo, ale odľahlo mi až vtedy, keď som si prečítala Bodlinkino odborné zhrnutie podstatných informácií týkajúcich sa témy "Otrava jedem na krysy".

https://zverolekarka.com/otrava-jedem-na-krysy/

vyberám:

"Pro drůbež je bromadiolon jedovatější než warfarin, ale během testů s kuřaty, která dostávala otrávenou návnadu jako jediné krmivo každý druhý den se sice objevily příznaky otravy, ale uhynulo jen menší množství ptáků. Slepice otrávené bromadilonem snáší vejce, které obsahují rodenticid ve žloutku, jeho koncentrace je však nízká. "

Ďakujem!

A uvádzam to tu, možno to niekomu raz pomôže zorientovať sa pri vyhľadávaní na Ifaune. Mne veľmi odľahlo.

010

22.9.2022 20:12
010

XXX.XXX.47.154

Takže jed na krysy pohoda

23.9.2022 08:31

Asi záleží (aj) na tom, o aký jed ide (treba prečítať obe strany textu v uvedenom linku), ja som vypichla jeden druh, pričom ma šokovalo, že kuratá boli tým jedom plne kŕmené každý druhý deň a niektoré to prežili.

Vidím, že zase jedno zrnko by sliepka, ale aj iné domáce zviera, bez väčších následkov zvládli.

A zaujímavá je pre mňa informácia, že aj v prípade otravy nemusí ísť o nezvratný stav, zasiahnuť sa dá aj K-vitamínom a niekedy protijedom... , nielen sekerou, veterinár by vedel pomôcť. (Čítala som na Ifaune diskusie, kde sa s takouto možnosťou vôbec nepočíta, len s urýchleným usmrtením zvieraťa, aby netrpelo.)

23.9.2022 11:12

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Asi záleží (aj) na tom, o aký jed ide (treba prečítať obe strany textu v uvedenom linku), ja som vypichla jeden druh, pričom ma šokovalo, že kuratá boli tým jedom plne kŕmené každý druhý deň a niektoré to prežili.

Vidím, že zase jedno zrnko by sliepka, ale aj iné domáce zviera, bez väčších následkov zvládli.

A zaujímavá je pre mňa informácia, že aj v prípade otravy nemusí ísť o nezvratný stav, zasiahnuť sa dá aj K-vitamínom a niekedy protijedom... , nielen sekerou, veterinár by vedel pomôcť. (Čítala som na Ifaune diskusie, kde sa s takouto možnosťou vôbec nepočíta, len s urýchleným usmrtením zvieraťa, aby netrpelo.)

Ale to přece ví (skoro) každý, že na otravu antikoagulačními jedy je vitamín K. Jenom musí být rychlá cesta k veterináři.

23.9.2022 12:04
ančovička1

XXX.XXX.220.190

Ale to přece ví (skoro) každý, že na otravu antikoagulačními jedy je vitamín K. Jenom musí být rychlá cesta k veterináři.

Můj veterinář mi říkal, že na tyto jedy jsou slepice málo vnímavé..jednou mi také slepice brahmanky zobala jed ze sáčku,který manžel špatně ukryl..její vejce jsme pár dní nejedli, slepice neměla vůbec žádné příznaky otravy...

23.9.2022 12:37

ančovička1 napsal(a):
Můj veterinář mi říkal, že na tyto jedy jsou slepice málo vnímavé..jednou mi také slepice brahmanky zobala jed ze sáčku,který manžel špatně ukryl..její vejce jsme pár dní nejedli, slepice neměla vůbec žádné příznaky otravy...

Tak asi tomu tak bude. Pravda, že princip srážení krve u slepic, potažmo ptáků, tak prostudovaný nemám. Ale logicky - ptáci mají obecně procentuálně krve málo, tak s ní možná umí lépe hospodařit. A srážet.

mannrd

23.9.2022 13:03
mannrd

XXX.XXX.9.101

Tak asi tomu tak bude. Pravda, že princip srážení krve u slepic, potažmo ptáků, tak prostudovaný nemám. Ale logicky - ptáci mají obecně procentuálně krve málo, tak s ní možná umí lépe hospodařit. A srážet.

A u savců to vlastně funguje jak ten jed?

23.9.2022 13:13

mannrd napsal(a):
A u savců to vlastně funguje jak ten jed?

Brání srážení krve. Takže jedinec vykrvácí. Dovnitř i ven. Pokud se bavíme o těch jedech s antikoagulačním účinkem.

mannrd

23.9.2022 13:23
mannrd

XXX.XXX.9.101

Brání srážení krve. Takže jedinec vykrvácí. Dovnitř i ven. Pokud se bavíme o těch jedech s antikoagulačním účinkem.

Já jsem v tomto úplně laik, ale nechápu že jen to, že to brání srážení krve znamená že vykrvácí, to by se nejdřív to zvíře muselo někde poranit ne? Omlouvám se že se tak ptám, ale přijde mi to zvláštní.

23.9.2022 13:47

áno, snáď (skoro) každý, teraz už aj ja

23.9.2022 13:51

mannrd napsal(a):
Já jsem v tomto úplně laik, ale nechápu že jen to, že to brání srážení krve znamená že vykrvácí, to by se nejdřív to zvíře muselo někde poranit ne? Omlouvám se že se tak ptám, ale přijde mi to zvláštní.

Ne, nemusí. Tady jde o to, že to zvíře začne krvácet spontánně. Dochází mj. i k popraskání stěn drobných cév. Tohle dělá třeba i ebola.

23.9.2022 13:52

ale napr. stále neviem, či K vitamín vhodný pre sliepky (mačky, psov...) je ten istý, ako u človeka a či sa K vitamínom nemôže aj ublížiť, ak sa zvieraťu podá priveľká dávka

23.9.2022 14:08

ale napr. stále neviem, či K vitamín vhodný pre sliepky (mačky, psov...) je ten istý, ako u človeka a či sa K vitamínom nemôže aj ublížiť, ak sa zvieraťu podá priveľká dávka

Vitamín K je jenom jeden, pro slepice, psy, kočky i člověka. Myslím, že ani experimentálně se předávkování nepovedlo. Na rozdíl od vitamínu A nebo D. Tam by to mohlo být i smrtelné.

23.9.2022 14:28

Vitamín K je jenom jeden, pro slepice, psy, kočky i člověka. Myslím, že ani experimentálně se předávkování nepovedlo. Na rozdíl od vitamínu A nebo D. Tam by to mohlo být i smrtelné.

Nie som odborník. Viem o vitamíne K1, K2 a K3 (ten sa u ľudí nepoužíva).

K1 a K2 nie sú identické. Aj účinky, zdá sa, že sú odlišné, alebo čiastočne odlišné.

K3 je umelo vyrobený a u ľudí sa nepoužíva.

https://bioporadce.cz/vitamin-k/

https://invitamin.cz/vitamin-k1

23.9.2022 15:17

Nie som odborník. Viem o vitamíne K1, K2 a K3 (ten sa u ľudí nepoužíva).

K1 a K2 nie sú identické. Aj účinky, zdá sa, že sú odlišné, alebo čiastočne odlišné.

K3 je umelo vyrobený a u ľudí sa nepoužíva.

https://bioporadce.cz/vitamin-k/

https://invitamin.cz/vitamin-k1

Zarazilo mě, že vitamín K by měl být nebezpečný pro hemofiliky. Nechápu proč. Tím pro mě celý článek ztratil na důvěryhodnosti.

23.9.2022 15:38

Ani ja nechápem, ale hovorím si, že nie som lekár, a teda nemusím poznať všetky súvislosti. A možno naozaj ten článok nie je dôveryhodný.

Napriek tomu vitamín K1, aj K2 existujú a sú rozdielne. Vychádza mi (ako neodborníkovi), že práve vitamín K1 je ten, ktorý treba podať. Alebo sa mýlim?

Zdá sa, že predávkovať sa ním veľmi nedá, ako napísala kometa. A tiež je pre mňa dobré vedieť, že ľudia a aj živočíchy vytvárajú rovnaký vitamín K.

23.9.2022 17:52

Ani ja nechápem, ale hovorím si, že nie som lekár, a teda nemusím poznať všetky súvislosti. A možno naozaj ten článok nie je dôveryhodný.

Napriek tomu vitamín K1, aj K2 existujú a sú rozdielne. Vychádza mi (ako neodborníkovi), že práve vitamín K1 je ten, ktorý treba podať. Alebo sa mýlim?

Zdá sa, že predávkovať sa ním veľmi nedá, ako napísala kometa. A tiež je pre mňa dobré vedieť, že ľudia a aj živočíchy vytvárajú rovnaký vitamín K.

Podává se Kanavit jako vitamín K. Bez čísla. Nebo Pamba. Bez čísla.

23.9.2022 20:05

Vďaka, milá kometa. Tie názvy naozaj nepoznám, vlastne teraz už áno, ale nepoznala som ich.

Čítam, že Kanavit bez čísla je vitamín K1.
Pamba nie, ale zastavuje krvácanie.

23.9.2022 20:09

Vďaka, milá kometa. Tie názvy naozaj nepoznám, vlastne teraz už áno, ale nepoznala som ich.

Čítam, že Kanavit bez čísla je vitamín K1.
Pamba nie, ale zastavuje krvácanie.

Je to tak, Pamba není přímo vitamín K, ale krvácení zastavuje. Třeba u psů nebo koček, kteří sežrali nástrahu proti hlodavcům. Mají v každé ordinaci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík