janako

XXX.XXX.74.88
Záměrně nepřispívám do diskuzí, aby rada nezapadla. Měsíce a měsíce jsem si lámala hlavu jak nad nimi zvítězit. Rady typu používat chemii, vápno, ořechové listí...jaksi stejně 100procentně nepomáhalo. Snad by pomohla rada typu vše spálit a vzdát chov. Celkem se mi dařilo množství čmelíků redukovat hořákem a kurník vypalovat. Ale stejně jsem se nedostala všude díky tomu, že mám kurníky dřevěné a všude se prostě oheň nedostane. A pocit, že mi to při vypalování leze po rukou jsem nenáviděla.
Takže má rada: v kurníku mám navrtanou destičku vpravo i vlevo. Na tom položenou desku na které slepice hřadují. Tu mám ještě upevněnou vrutem zvenku, aby se deska nepřevrátila i se slepicemi. A oba konce mám polepené přípravkem, kterým se omazávají stromy, aby na ně nelezly mravenci ( kolem stromu se omotá pásek široké izolepy a ten se omaže takovým šíleně lepivým prostředkem - v zahradnictví vám poradí ). A tímto prostředkem omažu oba konce desky aby ty potvory se nedostaly ke slepicím a nebo ze slepic do kurníku. Přilepí se :) A aby se slepice také nepřilepily, tak mám navrtané takové kousky dřeva před tím. Aby se slepice případně opřela o ten kousek dřeva za kterým je lep. A než se těch potvor tímto způsobem zbavíte, tak je třeba ještě hořák. Potvory z kurníku, které se ke slepicím nedostanou, tak se přilepí. Budete zděšeni, kolik jich tam bude po pár dnech. Potom stačí desku vytáhnout a klackem to trochu opět promazat, případně doplnit lep. A čmelíci které slezly ze slepic, ale nedostanou se do kurníku přes lep uvidíte zespodu na dřevě, pod přivrtaným kouskem dřeva + na něm. Máte-li hořák, stačí bidlo jednoduše několikrát za týden opálit a spálit je mizery ( později jen preventivně třeba jednou, dvakrát do měsíce ). Kdo nemá, tak jedině rozdělat oheň a opálit nebo bidla vždy nové.
Neskutečně jsem se těch potvor zbavila. Bez chemie, za pár korun!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Blahoželám, že ste sa čmelíka zbavili.
A ďakujem, že ste sa s nami podelili so spôsobom, ako sa Vám to podarilo.
janako

XXX.XXX.74.88
Nechci tvrdit, že jsem se jich zbavila na 100%. Řekla bych na 99% ano Mám pocit, že mi je tam občas zavlečou vrabci, takže co čtvrt roku preventivně opálím bidla a občas jich tam z pár najdu. Ale v kurníku mi nic neleze :). A co to je proti stavu, kdy jsem večer s baterkou posvítila na bidla a kurník, kde se to jen hemžilo :((((
Uživatel s deaktivovaným účtem

fíha!
Ja zatiaľ žiadneho čmelíka nevidím (a kontrolujem to). A aj preto sa celkom bojím kúpy dospelého kusa hydiny. Ale je ľahko možné, že aj tak čmelíka raz sliepky dostanú od divo žijúcich návštevníkov dvora. Preto preventívne sypem pod podstielku a pod každý povrch v kuríne aj kremelinu + suchú dezinfekciu (tá zaberá asi skôr na mikroorganizmy).